دستور چاره‌اندیشی برای حل مشکلات مردم


گروه سیاسی – کورش شرفشاهی: از هنگامی که رییسی جای روحانی را گرفت، فضای مجازی آرام شد. کارشناسان، صاحب نظران، نمایندگان مجلس و مردمی که دایم نسبت به گرانی وتورم ابراز نگرانی میکردند، گویا همه چیز را از یاد برده اند و با وجود آنکه گرانی روند رو به رشدی دارد، مطالبه عمومی از دولت برای کنترل قیمت ها کاهش یافته و بهتر بگوییم، رنگ باخته است. این در شرایطی است که شرایط به هیچ وجه تغییر نکرده، به نوعی که نه دریافتی حقوق بگیران بالا رفته و نه قیمتها کنترل شده است.

دستور به وزارتخانه های صمت و کشاورزی
در این رابطه رییس‌جمهوری با ضروری خواندن اقدامات اثرگذار برای ثبات در بازار، کنترل قیمت‌ها و تامین مواد اولیه، از وزارتخانه‌های صمت و جهاد کشاورزی خواست برای حل مشکلات معیشت روزانه مردم تدبیر و چاره‌اندیشی کنند.ابراهیم رییسی در ششمین جلسه ستاد هماهنگی‌های اقتصادی دولت به وزارتخانه‌های صنعت معدن، تجارت و جهاد کشاورزی تاکید کرد که با برنامه‌ریزی کوتاه مدت، میان‌مدت و بلندمدت ضمن اصلاح فرایندها، برای حل مشکلات معیشت روزانه مردم تدبیر و چاره‌اندیشی کنند.رییس‌جمهوری از وزیران مربوطه و دبیرخانه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت خواست تا طرح‌ها و برنامه‌های تحولی را با مشارکت صاحب‌نظران و فعالان اقتصادی تهیه و پس از تصویب، ابعاد مختلف آن را برای مردم تبیین و تشریح کنند.رییسی به معاون اول ماموریت داد سامانه جامع تجارت را در یک زمان بندی مناسب پیگیری کند و به نتیجه برساند.وی، دولت را ناظر اصلی در بازار دانست و گفت: مردم انتظار دارند با اولویت‌بندی مسائل مهم اقتصادی و با تلاش شبانه‌روزی، تحولی ملموس در اقتصاد کشور و معیشت آنان رخ دهد.
بر اساس این گزارش، در این جلسه موضوع «سیاست تجاری و ارزی» و «راه‌های افزایش و توسعه صادرات غیرنفتی» مورد بررسی قرارگرفت.براساس برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت، افزایش صادرات غیرنفتی از ۳۵ میلیارد دلار به ۷۰ میلیارد دلار، هدف‌گذاری شده که لازمه آن اصلاح ساختار و مقررات صادراتی و افزایش سبد کالاهای دانش‌بنیان، پیشرفته و اشتغال‌زا در صادرات و نیز تقویت بازارچه‌های مرزی است.در این جلسه همچنین برای اجرایی شدن این طرح‌ها، ۱۴ پروژه زیرساختی و نیز مسیرهای ویژه تجاری بین ایران و کشورهای هدف بررسی و الزامات آن مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
روند سرسام آور قیمتها



اما گویا نمایندگان مجلس نیز به اظهار نظرهای ملایم و دوستانه اما منتقدانه می پردازند به نوعی که سخنگوی کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی در نطق میان دستور خطاب به رییس جمهوری گفت: یارانه ۴۵ هزار تومانی که از ۱۲ سال گذشته به مردم پرداخت می‌شود پول یک سطل ماست نمی‌شود تقاضا داریم نسبت به اصلاح یارانه‌ها و افزایش یارانه محرومان و نیازمندان و قطع یارانه ثروتمندان اقدام شود. سیدکاظم دلخوش اباتری خطاب به وزیر جهاد کشاورزی، گفت: جنابعالی از جنس مجلس هستید و نیاز است به موضوع قیمت مرغ، تخم مرغ و جوجه ریزی ورود و آن را پیگیری کنید. شرایط و روند، قیمت مرغ سرسام آور است.سخنگوی کمیسیون قضایی مجلس خطاب به وزیر اقتصاد بیان کرد: نیاز است به داد رسوب کانتینر و کالاها در گمرکات، بانکداری اسلامی و طرح جامع مالیاتی برسید و با ورودی جدی مشکلات این حوزه‌ها را رفع کنید، دولتمردان اگر به سفره مردم در شرایط فعلی به صورت مقطعی توجه نکنند آسیب بیشتری متوجه مردم خواهد شد.دلخوش ادامه داد: دولت اعلام کرده که یک میلیون مسکن تولید می‌کند و تحقق این موضوع با شرایط فعلی مصالح به ویژه سیمان و میلگرد و آهن آلات با مشکل مواجه خواهد شد و نیاز است دولت به این بخش‌ها توجه ویژه داشته باشد.

مافیای به حال خود رها شده
از سوی دیگر نماینده نهبندان در مجلس با انتقاد از تداوم مشکل نهاده‌های دامی، گفت: وضع کمبود نهاده‌های دامی و افزایش قیمت‌ها از یک طرف، تصمیمات در خصوص خرید تضمینی از طرفی دیگر، کشاورزان و عشایر را با مشکلات زیادی روبرو کرده است. مصطفی نخعی در تذکری شفاهی افزود: خشکسالی نیز کشاورزان و عشایر را مجبور به از دست دادن و فروش دام‌های خود کرده و مافیای نهاده که پا روی گلو مردم گذاشته نیز به حال خود رها شده و با آنها برخورد نمی‌شود.

تحقق وعده‌های دولت دشوار است
از سوی دیگر استاد اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس به لزوم افزایش تولید در کشور اشاره کرد و گفت: وضعیت برای مردم بسیار سخت شده و باید اقدامی اساسی در این زمینه صورت بگیرد. علی قنبری گفت: بهبود وضعیت معیشتی مردم و انجام اقدامات مناسب برای کاهش نرخ تورم بستگی به دولت دارد که بخواهد در این مسیر قدم بردارد یا نه؛ اگر تشنج‌زدایی صورت بگیرد و دولت برای سرمایه‌گذاری و رشد و تولید و البته کنترل نقدینگی اولویت قائل شود ما می‌توانیم به خروج از این وضعیت امیدوار باشیم در غیر اینصورت مسلم است که نمی‌توانیم مسیر روشنی پیش رویمان متصور شویم. دولت درواقع باید برای حل این مشکلات برنامه کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت داشته باشد تا از این وضعیت خارج شویم و به سمت توسعه حرکت کنیم. عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس به وضعیت دشوار معیشتی مردم اشاره کرد و گفت: سفره‌ی مردم در این چند سال بسیار کوچک شده است و بسیاری از مردم حتی توان تامین نیازهای اولیه‌ی خود را هم ندارند، بنابراین دولت باید نیاز اساسی مردم را تامین کند. با توجه به شرایط موجود، مردم باید بتوانند از حداقل‌ها برخوردار باشند و این تامین حداقل‌ها از وظایف دولت است. قنبری به ایجاد شغل پایدار و به تبع آن درآمد پایدار اشاره کرد و گفت: دولت سیزدهم وعده‌هایی داده از جمله اینکه یک میلیون شغل در سال ایجاد خواهد کرد و همچنین وعده‌ی تولید یک میلیون مسکن را در سال داده است.
من نمی‌گویم امکان‌پذیر نیست اما خب رسیدن به این هدفی که دولت تعیین کرده است بسیار سخت است و ما نمی‌دانیم این وعده‌ها را چگونه قرار است عملیاتی کند. اما خب برای تحقق بخشیدن به این وعده‌ها وضعیت خزانه‌ی کشور باید مناسب باشد.این استاد دانشگاه تاکید کرد: دولت باید درآمد کافی برای تحقق این شعارها را داشته باشد. باید درآمد پایدار داشته باشیم و همچنین بخش خصوصی واقعی و قدرتمند باید فعال باشد. ببینید وقتی سرمایه‌گذاری و تولید در کشور وجود نداشته باشد دولت چگونه می‌خواهد شغل پایدار ایجاد کند؟ بنابراین باید ابتدا زمینه‌ها و زیرساخت‌ها فراهم شود، در واقع دولت ابتدا باید برنامه‌ی عملیاتی خود را برای رسیدن به آنچه می‌گوید ارائه بدهد، منابع را تامین کند و در این مسیر حرکت کند بعد می‌توانیم مطمئن شویم که دولت می‌تواند این شعارها را تحقق ببخشد. قنبری با اشاره به صحبتهایش در مورد قدرت گرفتن بخش خصوصی، تاکید کرد: البته بخش خصوصی‌ای که مدنظر من است و معتقدم برای تحقق اهداف اقتصادی و رشد و رونق اقتصادی به آن نیاز داریم، بخشی است که خود ساخته باشد و نه دولت ساخته؛ بخش خصوصی باید بتواند از استقلال برخوردار باشد. آنچه امروز ما می‌بینیم با آنچه واقعا باید باشد متفاوت است. دولت باید زمینه را برای ورود و رقابت بخش خصوصی واقعی فراهم کند.