ثبت نام خودرو یا لاتاری


گروه صنعت و تجارت: پس از سال ها چالش بر سر شیوه های مختلف پیش فروش محصولات گروه های خودروسازی، سرانجام در دولت دوازدهم قرعه کشی به عنوان راه حل این مشکل اجرایی شد. انجام قرعه کشی برای متقاضیان خرید خودروهای داخلی از همان روزهای اول با حاشیه هایی همراه بود. منتقدان این شیوه روش را شبیه به حضور خریداران در مسابقات بخت آزمایی می دانستند و البته خودروسازان هرچند اعلام می کردند که برای آزادسازی قیمت و بازار خودرو رایزنی می کنند اما قرعه کشی محصولات خود را ادامه می دادند. نگاهی به وضعیت قرعه کشی خرید خودروهای داخلی نشان می دهد که همواره صفی پرتقاضا برای خودرو ایجاد شده و البته تعهداتی برای تحویل خودرو در ماه ها و گاه سال آینده مطرح می شد. با این حال با تغییر دولت و روی کار آمدن وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت زمزمه هایی مبنی بر احتمال حذف شیوه قرعه کشی شنیده می شود، زمزمه هایی که با صحبت های اخیر سید رضا فاطمی امین، وزیر صمت دولت سیزدهم جدی تر از گذشته به نظر می رسد. در این میان احمد نعمت بخش، دبیر انجمن خودروسازان کشور نیز اعلام کرده است که خودروسازان از حذف قرعه کشی استقبال می کنند. از طرف دیگر نمایندگان مجلس نیز در حالی که از یک سو به دنبال نهایی کردن طرح ساماندهی بازار و صنعت خودرو هستند و از سوی دیگر به دنبال رفع ایرادات قانونی شدن واردات خودرو، در صحبت های خود از گزینه های احتمالی برای جایگزین شدن شیوه قرعه کشی جهت فروش خودروهای داخلی رونمایی می کنند.
در همین ارتباط وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص برنامه‌های پیش روی بازار خودرو گفت: امسال با صد هزار دستگاه افزایش، تولید خودرو به میزان یک میلیون دستگاه خودرو خواهد رسید ضمن اینکه سال آینده یک میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه خودرو در کشور تولید می‌شود به این ترتیب بحث قرعه کشی خودرو نیز حذف خواهد شد. سید علیرضا فاطمی امین گفت: در حوزه خودرو ۳۰ درصد قطعه وارد می‌کنیم، اما قیمت ۴۰ درصد قطعات دیگر خودرو که داخل تولید می‌شود نیز به دلار متصل است.
از سوی دیگر دبیر انجمن خودروسازان ایران ضمن اعلام استقبال انجمن خودروسازان ایران از پیشنهاد وزیر صمت مبنی بر حذف قرعه‌کشی گفت: از زمان ورود وزیر جدید به وزارتخانه، درخواستی مبنی بر تشکیل جلسه با حضور دبیر انجمن برای بیان مشکلات خودروسازان و ارائه راهکارها داشته‌ایم، اما هنوز فرصتی بدین منظور فراهم نشده است. احمد نعمت بخش در گفتگو با خبرخودرو با بیان اینکه انجمن خودروسازان ایران از پیشنهاد وزیر صمت مبنی بر حذف قرعه‌کشی کاملا استقبال می‌کند، اظهار داشت: در شرایط زیان‌دهی تولید و فروش خودرو برای خودروسازان یکی از راهکارها، صدور مجوز تعیین قیمت خودرو و احتساب درصدی سود بر اساس فرمول هیات تعیین و تثبیت قیمت‌ها در سازمان حمایت است، اما این راهکار تنها در رفع مشکل خودروساز موثر خواهد بود و چالش‌های بازار خودرو همچنان پابرجا می‌ماند.
دبیر انجمن خودروسازان ایران ضمن اشاره به اختلاف فاحش قیمتی میان قیمت کارخانه و بازار و وجود مقادیری بالغ بر 4 میلیون میلیارد تومان سرمایه‌های سرگردان در جامعه گفت: تنها راهکار رفع مشکل خودروسازها و همزمان سر و سامان دادن به بازار خودرو، استفاده از تجربه دهه 70 مبنی بر فروش خودرو در حاشیه بازار است که خروج خودروسازان از زیان و حذف رانت و فساد از نتایج این تصمیم است، ضمن اینکه شیوه قرعه‌کشی نیز برچیده می‌شود و با باز بودن دائمی سایت خودروسازان، هر زمان که متقاضیان اراده کنند، می‌توانند نسبت به خرید خودروی مورد نظر خود اقدام نمایند. نعمت بخش ادامه داد: در این صورت خودرو تک نرخی می‌شود و آن زمان است که خودروسازان باید برای خریداران فرش قرمز پهن کنند و امکانات مناسبی در ازای خرید خودرو برای آنها در نظر بگیرند که فروش خودرو با چک یا سفته و بدون ضامن از جمله این موارد است.



همچنین عضو هیات مدیره انجمن تخصصی صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه‌سازان خودرو کشور فروش خودرو براساس عرضه و تقاضا را بهترین جایگزین برای قرعه کشی دانست. ابراهیم احمدی در واکنش به مخالفت وزیر صمت با قرعه کشی خودرو و مسیرهای پیشنهادی برای جایگزینی قرعه کشی اظهار داشت: در زمینه قیمت گذاری و فروش خودرو ما باید همان مسیری را پیش بگیریم که تمام صنایع ایران و جهان به سمت آن حرکت کردند. لذا تعیین قیمت خودرو بر اساس عرضه و تقاضا بهترین روش قیمت گذاری و جایگزین مناسبی برای قرعه کشی است. وی افزود: همان طور که قیمت کالا در صنایع فولاد، آلمینیوم، لوازم خانگی و ... آزادانه و بر اساس عرضه و تقاضا تعیین می شود خودرو نیز مانند سایر کالاها باید بر اساس چنین مکانیزمی به فروش برسد. زیرا فروش از طریق عرضه و تقاضا موجب می شود خودروساز در صورت سود دهی به تولید خود ادامه دهد و در صورت زیان دهی نیز تولید را متوقف کند و متقاضیان نیز در صورت نیاز خودرو خریداری کنند. بنابراین قیمت گذاری دستوری همان طور که تا کنون نتیجه بخش نبوده از این پس نیز جوابگوی صنعت خودرو کشور نخواهد بود.
عضو هیات مدیره انجمن تخصصی صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه‌سازان خودرو کشور با بیان اینکه آزادسازی قیمت ها در کنار آزادسازی واردات خودرو به انحصارزدایی و ایجاد رقابت در صنعت خودرو کمک می کند، عنوان کرد: آزادسازی قیمت خودرو به معنای کاهش یا افزایش قیمت خودرو نیست بلکه منظور این است که خودرو بر اساس قیمت تمام شده که قیمتی متعادل است به فروش برسد. احمدی درباره عرضه خودرو در بورس به عنوان جایگزینی برای قرعه کشی اظهار داشت: خودرو مانند فولاد و آلومینیوم نیست که بتوان آن را از طریق بورس عرضه کرد زیرا متقاضیان خرید خودرو نسبت به سایر کالاها خیلی بیشتر است ضمن اینکه خودرو دارای آپشن و مدل های مختلفی است که عرضه آن در بورس مشکلاتی را ایجاد می کند.
همچنین بهزاد رحیمی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز در انتقاد از روش عرضه خودروی داخلی گفت: ثبت نام خودرو در ایران بدل به لاتاری شده است. گویی یک بلیط بخت آزمایی وجود دارد که فرد برنده، قریب به ۱۰۰ درصد سود می‌کند. این روش اصلا درست نیست. نقدهای زیادی به این روش وارد است حتی کسی توجه نمی‌کند که از یک میلیون متقاضی یک خودرو، ۷ هزار نفر برنده می‌شوند.