خطری که هنوز رفع نشده است خیز دوباره کرونا در پیک ششم

آخرین رنگ‌بندی کرونایی کشور نشان می‌دهد طی یک هفته اخیر ۶ شهر به شهرهای قرمز افزوده شده و با توجه به پوشش ۷۵ درصدی واکسیناسیون، عادی‌انگاری و بی‌توجهی به رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی به این ویروس چموش قدرت جولان می‌دهد.
به گزارش ایرنا، اکنون ۲۲ شهرستان قرمز، ۱۱۴ شهرستان نارنجی، ۲۰۱ شهرستان زرد و ۱۱۱ شهرستان آبی است، در هفته گذشته اول آبان ماه نیز شهرستان‌های جلفا، مرند در استان آذربایجان شرقی، اشنویه، بوکان، پیرانشهر در استان آذربایجان غربی، استهبان در استان فارس، بانه، سقز در استان کردستان، پاوه، جوانرود، روانسر، سرپل ذهاب در استان کرمانشاه، چرام، کهگیلویه در استان کهگیلویه و بویر احمد، زرندیه در استان مرکزی و مهریز در استان یزد در وضعیت قرمز قرار داشت.‌
با توجه به اینکه مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۸۴ میلیون و ۶۰۸ هزار و ۳۸۰ دُز رسید و تا کنون ۵۲ میلیون و ۵۹ هزار و ۲۳۷ نفر دُز اول، ۳۲ میلیون و ۴۶۸ هزار و ۸۰۰ نفر دُز دوم و ۸۰ هزار و ۳۴۳ نفر، دُز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند، عادی‌انگاری و عدم رعایت شیوه‌نامه بهداشتی باعث می‌شود به آغاز موج ششم کرونا نزدیک شویم و دوباره افزایش تلفات ناشی از بیماری همانند مردادماه را تجربه کنیم.
به‌ طور کلی کاهش تلفات از ۷۰۰ نفر در ماه‌های گذشته به کمتر از 130 نفر، توفیق در مبارزه با کرونا محسوب می‌شود که البته به همت دولت سیزدهم در افزایش واردات واکسن و تسریع در واکسیناسیون محقق شده اما جمع بندی هشدارهای مسئولان نشان می‌دهد بدون رعایت پروتکل‌های بهداشتی و فاصله‌گذاری فیزیکی و استفاده از ماسک در اماکن شلوغ، خبری از کاهش چرخه انتقال ویروس یا فروکش شدت و حدت کرونا نخواهد بود و باید منتظر شکل‌گیری پیک ششم در میانه راه پنجمین پیک بود؛ دقیقا اتفاقی که در پیک چهارم رخ داد.


ضمن اینکه تجربه نشان داده طولانی شدن دوره فعالیت هر پیک به نوعی به شدت گرفتن فعالیت ویروس در پیک بعدی کمک خواهد کرد و هزینه مدیریت آن را برای کادر بهداشت و درمان سنگین‌تر خواهد بود. بنابراین رعایت پروتکل‌های بهداشتی توسط شهروندان و اوج‌گیری واکسیناسیون نه تنها کرونا را در میدان تاخت و تاز شکست می‌دهد بلکه امیدی دوباره در دل کادر درمان خسته ایجاد می‌کند. ‌
عادی‌انگاری موج ششم کرونا را تقویت می‌کند
برخی متخصصان هشدار می‌دهند، با انجام واکسیناسیون به نظر می‌رسد، برخی شهروندان رعایت دستورات بهداشتی مقابله با کرونا را کاهش داده و این عادی‌انگاری بحث ورود به پیک ششم بیماری را تقویت می‌کند و باید به منظور جلوگیری و مقابله با موج ششم کرونا باید رعایت فاصله‌گذاری فیزیکی با جدیت مورد توجه شهروندان قرار گرفته و همه دستورالعمل‌های بهداشتی مقابله با بیماری همچون شست وشوی مرتب دست‌ها، استفاده از ماسک و اجتناب از فضاهای در بسته رعایت شود.
مهرداد روانشاد دکتری ویروس‌شناسی پزشکی در این زمینه گفت: براساس برخی شواهد که در حال حاضر گزارش می‌شود، موج ششم کرونا هم به دلیل کاهش رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی در سطح جامعه بروز می‌کند و با آغاز فصل پاییز و سرد شدن هوا، میزان شیوع بیماری افزایش می‌یابد. بنابراین امروز شیوه‌نامه‌های بهداشتی باید بیش از گذشته، با جدیت و سخت‌گیری رعایت شود.
وی افزود: اکنون نیز آمار کرونا در برخی شهرهای کشور حاکی از بروز موج ششم این بیماری و تنها راه مقابله با شکل‌گیری توجه به توصیه‌نامه‌های ابلاغی است، در سطح اجتماعی نیز برنامه‌ریزی برای واکسیناسیون عمومی که در حال حاضر توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با جدیت دنبال می‌شود، آمار بستری در بخش مراقبت‌های ویژه و همچنین تلفات را کاهش می‌دهد.
کاهش محدودیت تشدید خیز کرونا
روانشاد تصریح کرد: براساس تجارب گذشته در این دو سال، با کاهش رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی، محدودیت‌ها و افزایش تجمعات مردمی بیماری تشدید و خیز کرونا بروز می‌کند. همچنین با کاهش قوانین و مقررات مقابله‌ای رعایت عمومی هم کمرنگ شده و این مسئله نیز شیوع بیماری را در کشور شدت می‌بخشد.
این استاد علوم پزشکی افزود: اما براساس تجارب برخی کشورها می‌توان گفت، موج ششم کرونا به دلیل افزایش سطح واکسیناسیون در کشور، با کاهش موارد بستری و مرگ ومیر همراه باشد، اما میزان ابتلا به بیماری که ناشی از تضعیف رعایت ضوابط بهداشتی است، تغییر نمی‌یابد.
روانشاد تصریح کرد: با کاهش بیماری در سطح جامعه نیز لغو تمامی محدودیت‌ها و شیوه‌نامه‌های بهداشتی می‌تواند کشور را در معرض خطر قرار دهد. ویروس کرونا در سراسر دنیا در حال گردش است و با لغو قوانین و ضوابط مقابله‌ای، ویروس کرونا میزبان خاص خود را پیدا و آلودگی را گسترش می‌دهد.
وی توضیح داد: در حال حاضر همچنین بحث خیز ششم کرونا با شیوع آنفلوآنزا همراه شده در این فصل، در و پنجره‌ها نیز به دلیل سرما، در اماکن سرپوشیده بسته و این امر نیز شیوع آنفلوآنزا و کووید۱۹ را شدت می‌بخشد، سیاست‌گذاری در سطح کلان جامعه و همچنین در سطوح فردی باید مبتنی بر قوانین مقابله‌ای با کرونا؛ تاکید بر استفاده از ماسک و فاصله‌گذاری فیزیکی و غیره باشد، در غیر اینصورت خیزهای کرونا ادامه‌دار و شیوع بیماری نیز هرازگاه شدت خواهد گرفت.
برخی مناطق کشور وارد پیک ششم شده‌اند
ترس شدت بیماری در حالی است که برخی مناطق کشور وارد پیک ششم شده‌اند. عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: بررسی شاخص‌ها نشان می‌دهد که برخی از مناطق کشور وارد پیک ششم بیماری کرونا شده‌اند.
بر اساس گزارش دیگری از ایرنا، حمید سوری، اپیدمیولوژیست روز شنبه اظهار کرد: روند افزایشی بر اساس برخی از شاخص‌ها که طی ۲ هفته ادامه پیدا کرده، نشان می‌دهد که پیک ششم بیماری کرونا آغاز شده و این وضعیت قابل مشاهده است.
وی ادامه داد: در ۲ هفته اخیر برخی از شاخص‌های کرونا مانند تعداد مرگ‌های روزانه، نسبت به میانگین روزانه دو هفته قبل از آن، روند افزایشی داشته است.
سوری با اشاره به اینکه حدود دو ماه پیش نشانه‌هایی‌ از پیک ششم در برخی مناطق کشور دیده می‌شد، گفت: طغیان‌هایی از بیماری در نقاط مختلف کشور دیده می‌شد که همان موقع به مسئولان امر گزارش داده شد. این اپیدمیولوژیست تاکید کرد: بسیار جای تاسف است که بلافاصله بعد از پیک پنجم بیماری کرونا، شاهد پیک ششم باشیم، به عبارتی هیچ فاصله بین دو پیک نباشد.
بین ۵۵ تا ۶۰ درصد مردم ایمن شدند
عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا بیان داشت: احتمالا تاکنون بین ۵۵ تا ۶۰ درصد مردم در مقابل بیماری کرونا ایمن شده‌اند که این روند باید با شتاب مناسبی ادامه پیدا کند.
وی، به سه مولفه‌ای که در ایمنی نقش دارند، اشاره کرد و گفت: عامل بیماری‌زای کرونا، رفتار مردم و شیوه زندگی و در نهایت نحوه مدیریت، سه مولفه مهم است که در ایمنی افراد و میزان پیشگیری از بروز بیمار نقش دارند.
سوری بیان کرد: رفتار مردم در کنترل بیماری نقشی مهم دارد و آنها باید رفتار مناسب برای پیشگیری از بیماری را همچنان ادامه دهند.
شاخص ورود به پیک‌ها چیست؟
عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا بیان کرد: افزایش تست‌های تشخیصی مثبت به کل تست‌ها، شاخص ورود به پیک بعدی بیماری کرونا به شمار می‌رود.
سوری افزود: هرچه نسبت تست‌های تشخیصی مثبت به کل تست‌های انجام شده به سمت صفر باشد، به این معنی است که چرخش ویروس کرونا کمتر شده و در این صورت توفیقات خوبی در مهار بیماری خواهیم داشت.
وی ادامه داد: در حال حاضر این نسبت در برخی نقاط کشور به بیش از ۲۰ درصد رسیده که این موضوع نگران کننده است.
نسخه جدید طرح شهید سلیمانی به زودی اجرایی می‌شود
عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا اظهار کرد: نسخه جدید طرح شهید سلیمانی به زودی در کل کشور اجرا خواهد شد.
وی ادامه داد: یکی از راهبردهای جدید این طرح، رفتن به سوی شرایط عادی است که هوشمندسازی از مهم‌ترین مولفه‌های آن است.
سوری بر لزوم رعایت پروتکل‌های بهداشتی تاکید کرد و گفت: جلوگیری از حضور در اجتماعات، فاصله‌گذاری اجتماعی و استفاده از ماسک از مهم‌ترین موارد رعایت پروتکل‌های بهداشتی است. بر اساس آخرین آمار منتشرشده از سوی وزارت بهداشت، از روز پنجشنبه تا جمعه ۷ آبان ۱۴۰۰، تعداد ۱۲۳ بیمار مبتلا به کرونا جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۱۲۵ هزار و ۹۹۸ نفر رسید. ۱۱ هزار و ۴۰۹ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی و هزار و ۲۸۵ نفر از آنها بستری شدند.
در حال حاضر مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۵ میلیون و ۹۰۹ هزار و ۴۰۲ نفر رسیده است.
همچنین تاکنون پنج میلیون و ۴۸۱ هزار و ۷۳۷ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند و چهار هزار و ۱۴ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند. تاکنون ۳۵ میلیون و ۲۹۸ هزار و ۵۷۱ آزمایش تشخیص کووید ۱۹ در کشور انجام شده است.
سایر اخبار این روزنامه
«ابتکار» اثر طرح نهضت ملی مسکن را بر بازار اجاره بررسی کرد بازار مسکن در سایه امیدواری به وعده‌ها محمد یوسفی آرامش ایران، برجام و بحران نفتی جدید جهان اخراج سفرای لبنان از ریاض و منامه تنش شدید در روابط عربستان و لبنان آیا تغییر زیست بوم نویسندگان بر نوشته‌های آن‌ها تاثیر می‌گذارد؟ مهاجرت کلمات خطری که هنوز رفع نشده است خیز دوباره کرونا در پیک ششم صرفه‌جویی در هزینه‌های آموزش و پرورش به چه قیمتی است؟ معلمی با حقوق ۵۰۰ تا ۲میلیون تومان در مناطق محروم گمانه‌زنی‌ها درباره تشکیل دولت توافقی در عراق نبرد قدرت جریان صدر و دولت قانون واکنش‌ها به اهانت به آیت الله صافی گلپایگانی چه بود؟ سیاست‌زدگی و هجمه به مرجعیت سیدحسن خمینی: نباید از ورود به فضای مجازی بترسیم محمد باقر قالیباف: مواضع دلسوزان انقلاب باعث خدشه به جایگاه رفیع مرجعیت نشود بررسی عملکرد روحانی در ستاد مقابله با کرونا در دستور کار مجلس عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی: شرط‌های جدید برای مذاکرات داریم سردار جلالی : استفاده از فضای سایبری باید یک بهره برداری هوشمندانه باشد بایدن: مذاکرات وین از سر گرفته خواهد شد