روند افزایشی کرونا در برخی استان‌ها نگران‌کننده شده است معادله دومجهولی کرونا

شاید مهم‌ترین سوال این روزهای اغلب کسانی که به شدت نگران تجربه پیک جدیدی هستند، بازگشایی‌ها باشد که همزمان با افزایش تعداد شهرهای قرمز صورت می‌گیرد.
به گزارش مهر، تعداد شهرهای قرمز کرونایی در دو هفته اخیر سیر صعودی داشته و مدام در حال افزایش است و این، یعنی اینکه در مسیر رفتن به پیک ششم قرار گرفته‌ایم. این در حالی است که بازگشایی مدارس از روز شنبه کلید خورد و از اول آذر نیز این روند تکمیل‌تر خواهد شد و دانشگاه‌ها نیز به جرگه بازگشایی‌ها پیوسته‌اند. به طور کلی شاهد عادی شدن شرایط کرونایی در کشور هستیم.
در مقابل، مرگ‌های روزانه کرونا هنوز ۳ رقمی است، در صورتی که پیش‌بینی شده بود آمار مرگ‌های روزانه کرونا در آبان ۱۴۰۰ به زیر ۵۰ فوتی برسد.
این وضعیت و شرایط کرونایی نشان می‌دهد که نباید در بازگشایی‌ها، عجولانه تصمیم گرفت. زیرا، هنوز شاهد ترکش‌های پیک پنجم کرونا هستیم و هنوز روزانه در حدود ۱۰ هزار بیمار جدید شناسایی می‌شوند و تقریباً بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ نفر نیز فوت می‌کنند.


با نگاهی به نمودارهای وزارت بهداشت، می‌توان به راحتی متوجه نگرانی کسانی شد که پروتکل‌ها را سفت و سخت رعایت می‌کنند، واکسن زده‌اند و از رفت و آمدهای غیر ضروری نیز خودداری می‌کنند تا مبادا وارد پیک جدیدی شویم.
روند بستری و مرگ و میر ناشی از کرونا در هفته دوم آبان، مصادف با هفته ۸۹ اپیدمی، در برخی استان‌ها افزایشی شده و حتی از متوسط کشور هم پیشی گرفته است، موضوعی که می‌تواند زنگ خطری برای ورود به پیک ششم کرونا باشد.
از شهریور ۱۴۰۰ تاکنون واکسیناسیون علیه کرونا در کشور روی ریل افتاده و به سرعت پیش می‌رود. بر همین اساس تاکنون ۵۴ میلیون و ۹۷۷ هزار و ۷۲۸ نفر دوز اول، ۳۸ میلیون و ۴۳۵ هزار و ۲۹۷ نفر دوز دوم و ۱۴۹ هزار و ۵۹۲ نفر، دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۹۳ میلیون و ۵۶۲ هزار و ۶۱۷ دوز رسیده است.
البته با وجود واکسیناسیون سریع علیه پاندمی قرن در کشور، باز هم به دلیل کاهش رعایت پروتکل‌های بهداشتی، شاهد افزایش شهرهای قرمز در کشور بوده‌ایم. به طوری که طبق تازه‌ترین نقشه رنگ‌بندی کرونایی کشور که ۱۵ آبان منتشر شده است، در حال حاضر ۳۳ شهرستان کشور در وضعیت قرمز، ۹۵ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۲۲۰ شهرستان کشور در وضعیت زرد قرار دارند و ۱۰۰ شهرستان نیز آبی هستند.
بنابر اعلام وزارت بهداشت، بررسی وضعیت موجود کرونا در کشور در هفته دوم آبان ۱۴۰۰ مصادف با هفته ۸۹ همه گیری، تعداد موارد سرپایی مثبت شناسایی شده در کشور ۵۷۱۶۲ مورد، تعداد موارد بستری جدید ۸۹۷۳ مورد و تعداد موارد فوتی جدید طی این هفته ۱۱۱۲ مورد بوده است.
در استان تهران در هفته دوم آبان ۱۴۰۰، تعداد موارد سرپایی مثبت شناسایی شده ۲۸۲۵ مورد، تعداد موارد بستری جدید ۱۱۳۲ مورد و تعداد موارد فوتی جدید ۱۶۹ نفر بوده است. همچنین در استان تهران در هفته اخیر، ایستایی موارد بستری و موارد فوت استان مشاهده می‌شود. بروز موارد بستری و میزان مرگ و میر از متوسط کشور کمتر شده است.
پرشنگ ناظمی متخصص بیماری‌های عفونی، با عنوان این مطلب که در برخی از شهرها شاهد افزایش بیماران سرپایی، بستری و فوتی هستیم، ادامه داد: در حال ورود به پیک ششم کرونا هستیم، ولی هنوز با قله و روند افزایشی و شیب صعودی مواجه نشدیم.
وی گفت: ممکن است با بازگشایی مدارس آن هم به طور یکسان در تمام استان‌ها در پایان آبان وارد پیک ششم خواهیم شد. بنابراین، نباید آزموده‌های گذشته را تکرار کنیم.
به نظر می‌رسد گرفتار حل معادله دو مجهولی کرونا و بازگشایی‌ها شده‌ایم و همین موضوع می‌تواند ما را به سمت تکرار تجربه تلخ و دردناک پیک پنجم سوق دهد.
روند افزایشی نگران‌کننده کرونا در برخی استان‌ها
با وجود شرایط شکننده بسیاری معتقدند که اگر به موقع به داد شهرها برسیم وضعیت خطرناک نخواهد شد. سرپرست مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت با اشاره به وضعیت بیماری کرونا در استان‌های کشور، در عین حال بر لزوم مدیریت به موقع شرایط تاکید کرد و گفت: اکنون در سر دو راهی قرار داریم و اگر به موقع به داد شهرها برسیم و در این شهرها کنترل جدی صورت گیرد و ادارات دولتی تدبیر کنند و نکات را رعایت کنند؛ وضعیت خطرناک نخواهد شد.
بر اساس گزارشی از ایسنا، علی شریفی زارچی، گفت: از اسفند سال ٩٨ تاکنون پنج موج بیماری کرونا را پشت سر گذاشته‌ایم و در هر موج تعداد مبتلایان افزایش یافته و بعد از مدتی به قله موج می‌رسیم و سپس روند کاهشی آغاز می‌شود. الان اگر به سراسر کشور نگاه کنیم ۵ موج به وضوح مشخص است و موج اول تا سوم کوچک‌تر بودند. در دی، بهمن و اسفند 99 اندکی شرایط کشور آرام بود و در همه استان‌ها به جز خوزستان وضعیت آرامی داشتیم تا اینکه به نوروز رسیدیم و روند کل کشور افزایشی شد و خیز چهارم و پنجم رخ داد. اکنون روند بیماری در اکثر استان‌ها نزولی است ولی سیستان و بلوچستان، قزوین، سمنان و یزد در ٢ هفته اخیر روند افزایشی نگران‌کننده‌ای دارند.
وی افزود: از ٢٣ مرداد در اوج قله پیک پنجم بودیم و پس از آن روند کاهشی شد و از اوج قله گذشتیم؛ به همین دلیل رنگ شهرها تغییر کرد و اکنون در لبه پایین رونده موج پنجم هستیم. در ١٧ مهرماه همه شهرها در وضعیت آبی و نارنجی قرار گرفتند و تنها چند شهر در شمال غربی کشور وضعیت قرمز داشتند که طبیعتا آخر از سایر شهرها درگیر موج پنجم شده بودند.
اکنون بر سر دوراهی قرار داریم
او تاکید کرد: در آبان ماه در برخی شهرها روند کرونا افزایشی شد و برخی شهرها وضعیتشان قرمز شده است. اکنون در سر دو راهی قرار داریم و اگر به موقع به داد شهرها برسیم و در این شهرها کنترل جدی صورت گیرد و ادارات دولتی تدبیر کنند و نکات را رعایت کنند؛ وضعیت خطرناک نخواهد شد.
نمی‌توانم تصور کنم در شهرهای قرمز مدارس باز شوند
وی گفت: اکنون اصلا نمی‌توانم تصور کنم که در شهرهای قرمز مدارس باز شوند و باید با هوشیاری مانع بروز پیک ششم کرونا در سطح کشور شد چون شاید خطری دانش‌آموز را تهدید نکند اما خانواده او در معرض خطر قرار می‌گیرند.
سرپرست مرکز فناوری اطلاعات وزارت بهداشت با اشاره به اینکه زمانی که سه موج اول را گذراندیم سویه کرونا تغییر کرد، افزود: با ورود سویه انگلیسی کرونا به خوزستان، آتش کرونا به خوزستان افتاد و این آتش گویی در خرمن بیفتد و اوج بگیرد و به تدریج کرونا در خوزستان و در کشور اوج گرفت و به دید و بازدیدهای نوروزی که رسید به یکباره کل کشور قرمز شد. بعد از آن سویه دلتا را داشتیم و موج پنج رخ داد.
درخواست از متخصصان ژنتیک و عفونی
وی در ادامه صحبت‌هایش گفت: از متخصصان ژنتیک و عفونی درخواست داریم که این ویروس را در ناحیه قرمز سمنان، یزد و زابل رصد و پایش کنند تا بیماری تحت کنترل قرار گیرد و تعداد مبتلایان، بستری‌ها و فوتی‌ها کم باشد. نباید منتظر بمانیم بلکه با کنترل به موقع می‌توانیم دامنه موج را کنترل کنیم.
افزایش شهرهای قرمز و آبی
او با اشاره به اینکه روند کلی بیماری در کشور نزولی است، تصریح کرد: در مرداد ماه در اوج کرونا تعداد شهرهای قرمز به ۳۵۹ شهر رسیده بود که در ۱۷ مهر تا ۷ شهر قرمز هم کاهش داشت؛ اما الان مجددا به ۳۳ شهر قرمز رسیدم و در عین حال تعداد شهرهای آبی هم افزایش پیدا کرد چون روندکلی کشور نزولی است؛ از طرفی در برخی نقاط افزایش کرونا را داریم و به همین دلیل تعداد شهرهای قرمز هم افزایشی شده است.
بیشترین آمار واکسیناسیون کرونا در گیلان و کمترین در سیستان و بلوچستان
وی درباره آمار واکسیناسیون در کشور نیز افزود: درصد واکسیناسیون را بر اساس شاخص‌های مختلفی می‌سنجند. استان گیلان بالاترین میزان واکسیناسیون هر دو نوبت را دارد و کمترین میزان واکسیناسیون را در سیستان و بلوچستان داریم؛ البته در آغاز موج پنجم این استان با کار جهادی، واکسیناسیون خوب پیش رفت؛ اما الان که به جوانان و نوجوانان رسیده است میزان واکسیناسیون کاهش یافته است و روند واکسیناسیون نزولی شده است و با پدیده قرمز شدن شهرها در این استان‌ مواجه هستیم.
اثرگذاری واکسن در پیشگیری از مرگ‌های کرونایی
وی که در یک برنامه خبری تلویزیونی صحبت می‌کرد، تاکید کرد: هیچ کسی ادعا نکرده است که واکسن جان شما را ۱۰۰ درصد نجات می‌دهد، اما می‌تواند تا درصد بالایی جان ما را حفظ کند. در خیز پنجم کرونا که روند واکسیناسیون افزایش یافت، کنترل بیماری بهتر اتفاق افتاد و میزان مرگ و میر و بستری افراد بویژه گروه سنی بالای ۷۰ سال کاهش یافت که این موضوع بهترین شاهد اثرگذاری واکسن است. اکنون نیز واکسیناسیون دز سوم برای افراد بالای ۶۰ سال می‌تواند به افزایش ایمنی‌زایی بدن این گروه سنی کمک کند.
روند افزایشی کرونا در برخی شهرها از ابتدای آبان‌ماه
وی با بیان اینکه موج پنجم از استان سیستان و بلوچستان و جنوب شرق کشور آغاز و به شمال‌غرب کشور ختم شد، ادامه داد: از ابتدای آبان در برخی شهرها به صورت پراکنده دوباره روند شیوع کرونا افزایشی شد. اگر به موقع به داد شهرهای قرمز درگیر کرونا برسیم، وضعیت حادی را نخواهم داشت.
سایر اخبار این روزنامه
رزمایش مشترک ذوالفقار ۱۴۰۰ ارتش با موفقیت انجام شد پیام اقتدار ژوبین صفاری آسیب‌شناسی نمک‌پاشی روی زخم مردم اقتصاد ایران از رکود خارج شده است؟ فاصله معنادار اقتصاد تا نقطه مطلوب آیا وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به مواضع قبلی‌اش بازگشته است؟ روزهای سردرگمی سینما ضرر تیم ملی ایران و برد پورتو باخت-باختِ تقابل طارمی و اسکوچیچ روند افزایشی کرونا در برخی استان‌ها نگران‌کننده شده است معادله دومجهولی کرونا سوال کارشناسان از دولت: بدون استقراض چگونه بودجه را تراز کردید؟ امکانات محدود برای تامین کسری بودجه واکنش‌ها به ترور نافرجام الکاظمی نخست وزیر عراق نمایش سوء قصد یا فتنه جدید؟ حذف ارز 4200 تومانی منطقی است؟ ضرورت‌ها و الزامات تحقق طرح «ترمیم قدرت خرید مردم» امیرعبداللهیان در تماس تلفنی با وزیر خارجه چین: همکاری ها با آژانس در چارچوب توافقات به خوبی ادامه خواهد یافت سردار جوانی: آمریکایی‌ها از هلی‌برن سپاه غافلگیر شدند وزیر بهداشت: انتظار می رود در اوایل آذرماه، ایمنی‌زایی در اکثریت جامعه حاصل شود درسی که ایران به تروریست‌های سارق آمریکایی داد محکوم کردن هدف قرار دادن نخست‌وزیر عراق از سوی سخنگوی وزارت خارجه