خروج از برجام سنگی که ترامپ چاه انداخت زمان کم برای جبران احماقانه ترین تصمیم آمریکا

همزمان با از سرگیریِ مذاکرات وین میان ایران و گروه چهار بعلاوه یک (بدون حضور مستقیم آمریکا) از تاریخ ۲۹ نوامبر (هشتم آذرماه)، بسیاری از رسانه‌ها و تحلیلگران مهمِ بین المللی، بار دیگر توجه ویژه‌ای را به این مساله معطوف کرده اند و معادله اتمی ایران، بار دیگر به تیترِ یک بسیاری از رسانه‌های معتبر جهان تبدیل شده است.
به گزارش فرارو، در این راستا، تحلیل‌های مختلفی نیز در مورد ماهیت این مذاکرات و ابعاد گوناگون آن منتشر شده و می‌شود که در نوع خود از اهمیت زیادی برخوردار است.
به عنوان مثال، "عصام نعمان" نویسنده و تحلیلگر پایگاه خبری "میدل ایست مانیتور" در مقاله‌ای می‌نویسد: "حتی اگر در وین توافقی نیز حاصل شود، باز هم آمریکا و اسرائیل فعالانه دست به اقداماتِ خرابکارانه علیه ایران در بُعد منطقه‌ای خواهند زد. در واقع، واشنگتن و تل آویو شدیدا از اوج گیری قدرتِ نیرو‌های نزدیک به ایران در منطقه نظیر حزب الله لبنان و حماس در هراسند و می‌دانند که انجام هرگونه اقدامی علیه ایران (در صورت شکست مذاکرات هسته ای)، می‌تواند منجر به وارد آمدنِ خسارات سنگین به منافعشان در منطقه شود. با این حال، آن‌ها گزینه دیگری جز تضعیفِ محور مقاومت ایران در منطقه، پیش روی خود نمی‌بینند. از این منظر، توافق در وین به معنای حل شدن مشکلات ایران و آمریکا و متحدان منطقه‌ای آن نخواهد بود.
مقاله عصمان نعمان در میدل ایست مانیتور که تاکید می‌کند حتی اگر توافقی میان ایران و غرب در وین به امضا برسد، آمریکا و اسرائیل همچنین به نبرد نیابتی خود علیه تهران ادامه خواهند داد و تنش‌ها میان دو طرف در جبهه‌های دیگر ادامه می‌یابند.


“اریک بروِر" از مقام‌های ارشد تیم سابق هسته‌ای آمریکا که در جریان مذاکرات مرتبط با انعقاد توافق برجام نیز حضور داشت (سال ۲۰۱۵) و اکنون پژوهشگر ارشد "انیسیتو مطالعات راهبردی و بین المللی" است، در توئیتی پس از پایان روزِ اول از سرگیری مذاکرات هسته‌ای وین می‌نویسد: "برداشت من پس از روز اول مذاکرات هسته‌ای ایران در وین: من شانس احیای توافق برجام را بسیار کم ارزیابی می‌کنم و حتی نسبت به آن بدبین هستم. من حتی کوچکترین نشانه‌ای که امیدور کننده باشد را ندیده ام”.
"مارکو کارنِلوس" دیپلمات سابق ایتالیایی نیز که در دولت سه نخست وزیرِ ایتالیا، در دستگاه سیاست خارجی این کشور فعال بوده و به طور خاص سِمت‌هایی نظیر نماینده ویژه دولت ایتالیا در مساله سوریه و همچنین سفارتِ این کشور در عراق را عهده دار بوده، در مقاله‌ای برای پایگاه خبری میدل ایست آی می‌نویسد: "بایدن عملا برخلاف وعده خود جهت بازگشت بی قید و شرط به برجام عمل کرد و زمان را تا حد زیادی جهت تعامل با تهران به هدر داد. در شرایط کنونی، وضعیت منطقه خاورمیانه در کشور‌هایی نظیر عراق، لبنان، سوریه، یمن و افغانستان، کاملا در راستای منافع ایران قرار دارد و در عین حال، تهران به دلیل افزایش سطح غنی سازی خود و تولید سانتریفیوژ‌های پیشرفته نیز، از اهرم‌های فشارِ قبال توجهی در هرگونه مذاکره‌ای برخوردار است. امری که عملا موجب شده تا تهران برای دستیابی به توافق، هیچ عجله‌ای نداشته باشد و مولفه یِ زمان، در جبهه منافع آن قرار داشته باشد".
مقاله مارکو کارنِلوس دیپلمات سابق ایتالیایی در پایگاه خبری میدل ایست آی که شرایط خاص منطقه خارمیانه و همچنین پیشروی‌های اتمی قابل ملاحظه‌ای ایران را محرک‌های قابل توجهی در تقویتِ دست برتر ایران در چهارچوب مذاکرات جاری ارزیابی می‌کند.
“توماس فریدمن"، تحلیلگر برجسته "نیویورک تایمز" نیز در مقاله‌ای اقدام ترامپ در خارج کردن آمریکا از برجام که با اصرار‌ها و رویه‌های مخرب "مایک پمپئو" وزیر خارجه سابق آمریکا و "بنیامین نتانیاهو" نخست وزیر سابق اسرائیل همراه بوده را یکی از بدترین و بی فکر‌ترین تصمیم‌ها در کل تاریخ سیاست خارجی آمریکا ارزیابی کرده که تا حد زیادی موجب ایجاد وضعیت فعلی در چهارچوب معادله هسته‌ای ایران شده و کلمات قادر به توصیفِ وسعتِ غلط بودن این تصمیم نیستند.
امری که عملا موجب شد تا در نهایت ایران در مسیری قرار گیرد که اکنون همزمان با از سرگیری مذاکرات وین، نه تنها پیشرفت‌های اتمی بیشتر و قابل توجه تری را انجام داده بلکه عملا می‌تواند با تحت فشار قرار دادن طرف‌های مقابلِ برجامی، تا حد زیادی آنچه می‌خواهد را به دست آورد.
فریدمن به طور خاص به این مساله اشاره می‌کند که بایدن در استفاده از نیروی نظامی علیه ایران، کاملا بلوف می‌زند، زیرا وی به خوبی، مخصوصا پس از بحران انرژی اخیر آمریکا فهمیده که هرگونه ماجراجویی از سوی آمریکا علیه ایران می‌تواند تبعات فاجعه باری را برای اقتصاد این کشور و اینده سیاسی دموکرات‌ها به همراه داشته باشد.
جدای از این ها، روسیه و چین نیز به طور خاص در شرایط کنونی به دلیل اختلافات گسترده و عمیق خود با آمریکا در مسائل گوناگون بین المللی (مخصوصا اختلاف چین با آمریکا در مساله تایوان و همچنین اختلاف روسیه با آمیکا در مساله اوکراین)، چندان حاضر به همراهی با سیاست‌های مخرب واشنگتن علیه ایران نیستند. در این راستا عجیب نخواهد بود اگر بایدن را میراث‌برِ فاجعه آفرینی‌های ترامپ در عرصه سیاست خارجی آمریکا در مسائل مهمی نظیر توافق برجام و تعامل با ایران بدانیم.
مقاله توماس فریدمن تحلیلگر برجسته نیویورک تایمز که اشاره می‌کند سیاست ترامپ در قبال ایران، اکنون به یک فاجعه برای آمریکا و اسرائیل تبدیل شده است. وی به طور خاص اقدامات نابجایِ ترامپ و نتانیاهو علیه ایران و خارج شدن آمریکا از برجام را مذمت می‌کند و این سیاست‌ها را مسوول اصلی بن بستِ کنونی واشنگتن در قبال تهران ارزیابی می‌کند.
"ناتاشا تاراک" تحلیلگر خبرگزاری "سی ان بی سی" آمریکا نیز در تحلیلی، بی اعتمادی جدی دولت و فعالان سیاسی جدید ایران به آمریکا را، مساله‌ای مهم در چهارچوب از سرگیری مذاکرات هسته‌ای در وین ارزیابی کرده است. وی تاکید می‌کند که تهران اکنون با توافقی طرف است که یک بار آمریکا عملا آن را از اعتبار ساقط کرده است. از این رو، ایران با سخت گیری شدیدی وارد فرآیند مذاکرات وین شده و بنا ندارد اشتباهات گذشته را مجددا تکرار کند. در این راستا، عملگرایی، راهنمای اصلی مذاکره کنندگان ایرانی خواهد بود.
نیویورک تایمز: خروج از برجام احمقانه‌ترین تصمیم آمریکا پس از جنگ سرد بود
یک روزنامه آمریکایی در گزارشی با اشاره به پیامدهای خروج یکجانبه واشنگتن از برجام و تاثیر آن بر توسعه برنامه هسته‌ای نوشت که سیاست‌های ترامپ درقبال ایران به یک فاجعه برای آمریکا و رژیم صهیونیستی تبدیل شده است.
به گزارش ایسنا، روزنامه نیویورک تایمز در گزارش خود نوشت: تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا در سال ٢٠١٨ برای کنار گذاشتن توافق هسته‌ای با ایران که مورد تاکید مایک پمپئو، وزیر امورخارجه اش و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر سابق اسرائیل بود یکی از احمقانه‌ترین، ضعیف‌ترین و غیرسازنده ترین تصمیمات امنیت ملی ایالات متحده پس از دوران جنگ سرد بوده است.
به نوشته نیویورک تایمز، موشه یعالون زمان حصول توافق هسته‌ای وزیر جنگ اسرائیل بود و به شدت با این توافق مخالفت کرد اما او نیز به تازگی در یک سخنرانی گفت: امضای توافق هسته‌ای با ایران یک اقدام بد بود اما تصمیم ترامپ برای خروج از آن با تشویق‌های نتانیاهو، حتی از آن هم بدتر بود. یعالون همچنین این تصمیم را اصلی‌ترین اشتباه در سیاست‌های یک دهه گذشته درقبال ایران دانست.
گادی آیزنکوت که زمان خروج ترامپ از توافق هسته‌ای از فرماندهان ارشد ارتش رژیم صهیونیستی بود نیز هفته گذشته به انتقاد از این تصمیم ترامپ پرداخت و گفت: خروج از توافق هسته‌ای موجب شد ایران از تمام محدودیت های هسته‌ای رها شود و برنامه هسته‌ای این کشور را در موقعیت بسیار پیشرفته‌تری قرار داد.
این روزنامه آمریکایی در ادامه نوشت: رئیس جمهور ترامپ در حالی از توافق هسته‌ای به دست آمده در زمان باراک اوباما خارج شد که آژانس بین المللی انرژی اتمی تائید کرد که ایران به توافق پایبند است و طبق برآورد کارشناسان زمان گریز هسته‌ای ایران برای تولید مواد هسته ای مورد نیاز برای ساخت یه بمب یک سال بود، به علاوه این کشور پذیرفته بود که تا ١۵ سال به این محدودیت ها پایبند باشد اما اکنون گفته می شود که این زمان به میزان زیادی کمتر شده است.
نیویورک تایمز همچنین با اشاره به برگزاری چندین دور مذاکره برای بازگشت به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) افزود: پس از پنج ماه وقفه در مذاکرات بر سر احیای توافق هسته‌ای این رایزنی ها روز دوشنبه میان ایران، چین، روسیه، انگلیس، فرانسه و آلمان به سرپرستی اتحادیه اروپا در پایتخت اتریش از سرگرفته شد اما آمریکا از اتاقی دیگر در مذاکرات حضور دارد چراکه دیگر عضوی از برجام نیست.
این روزنامه نوشت: اکنون ایران نه تنها خواستار لغو تمامی تحریم های وضع شده علیه این کشور، اعم از هسته‌ای و حقوق بشر است بلکه از واشنگتن می خواهد که تضمین کند رئیس جمهور آینده آمریکا دوباره این توافق را پاره نخواهد کرد اما باید دید که آیا این خواسته ها محقق می شود یا خیر.
سایر اخبار این روزنامه
اومیکرون از دلتا خطرناک‌تر است؟ احتمال ورود «اُمیکرون» به کشور علیرضا صدقی واگرایی به مثابه یک «فرابحران» اجتماعی قرارداد سه‌جانبه سوآپ گاز چگونه موقعیت ایران را در منطقه ارتقا می‌دهد؟ افزایش نفوذ ایران در مناطق شمالی پیشنهاد جدید ایران چیست؟ ادامه مذاکرات با چاشنی خوشبینی چرا موضوع مجوز فیلم‌های سینمایی دچار بحران شده است؟ سینمای بی‌حامی خروج از برجام سنگی که ترامپ چاه انداخت زمان کم برای جبران احماقانه ترین تصمیم آمریکا «ابتکار» دلایل موثر بر ریزش شاخص بازار بورس را بررسی کرد سمفمونی غمگین بورس در پاییز در نشست مشترک مجلس و دولت مطرح شد ضرورت اجتناب‌ناپذیر هماهنگی قوا اردوغان سیاست نرخ بهره را دو دستی چسبیده است سقوط ۴۵ درصدی لیر ترکیه حزب کارگزاران به دنبال تشکیل «دولت در سایه» ترکیه: نمی‌توان با تحریم‌ کردن روسیه به اوکراین کمک کرد مذاکرات وین؛ فاجعه ای بزرگتر برای رژیم صهیونیستی در راه است بلینکن و لاوروف در مورد اوکراین گفت و گو می‌کنند