چرا هنوز در تهران کنسرتی برگزار نمی‌شود؟ طلسم موسیقی در پایتخت

گروه فرهنگ و هنر – تقریبا در این دو سالی که از شیوع کرونا می‌گذرد، هر بار که موضوع برگزاری کنسرت‌های موسیقی قوت گرفت، به دلیلی امید هنرمندان و موسیقی‌دوستان به ناامیدی تبدیل شد. دیگر همه مطمئن بودیم که روزهای پایانی آذر یا اولین روزهای دی، صدای موسیقی در پایتخت خواهد پیچید. اما باز هم یک «اما»ی دیگر به میان آمد.
دو سال پیش در همین روزها بود که چین درگیر یک ویروس ناشناخته شد، ویروسی با قدرت سرایت بالا و قدرت کشندگی. طولی نکشید که همه دنیا تجربه عجیبی را از سرگذراندند. این ویروس همه دنیا را به تعطیلی کشاند و افراد را به قرنطینه‌های خانگی کشاند و تمام فعالیت‌های جمعی را تا مدت‌ها تعطیل کرد. از اسفند 98، ورود کرونا به کشور ما هم به صورت رسمی تایید شد. از آن زمان بنا به دستور وزارت ارشاد، برگزاری کلیه فعالیت‌های فرهنگی و هنری به حالت تعلیق درآمد. گرچه در این 22 ماه، سینما و تئاتر کج دار و مریز توانستند فعالیت کنند اما کنسرت‌های موسیقی کاملا تعطیل بودند. البته در میانه تابستان سال 99 تلاش‌هایی برای برگزاری چند کنسرت در محوطه‌های باز در جزیره کیش انجام شد اما به نتیجه خاصی نرسید. در طول این مدت البته هنرمندان موسیقی دست روی دست نگذاشتند و سعی کردند با برگزاری کنسرت‌های آنلاین چراغ موسیقی را روشن نگه دارند.
اما از آنجا که سینما و تئاتر با رعایت پروتکل‌های بهداشتی کارشان را از سر گرفته بودند، بارها هنرمندان نامه‌نگاری‌های مختلفی کردند تا کنسرت‌ها هم تحت همین شرایط برگزار شوند. در پی همین تلاش‌ها سیدمحمد مجتبی حسینی، معاون وقت امور هنری وزیر ارشاد، در 21 اردیبهشت امسال از ستاد ملی مبارزه با کرونا برای قرار گرفتن موسیقی در گروه شغلی ۲ و برقراری امکان از سرگیری دوباره برگزاری کنسرت‌ها، بار دیگر تبعیض صورت‌گرفته میان اهالی موسیقی با دیگر هنرها را یادآوری کرد. او نوشت: «عطف به نامه قبلی مبنی‌بر تجدیدنظر در گروه‌بندی مشاغل و پیرو جلسه کارگروه کارشناسی کمیته امنیتی، اجتماعی و انتظامی ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا درباره قرار گرفتن سینما و تئاتر در گروه ۲ مشاغل به آگاهی می‌رساند، بسیاری از اجراهای صحنه‌ای موسیقی در گونه‌های ردیف دستگاهی، نواحی و کلاسیک در سالن‌های کوچک و معمولا با مخاطبان محدود برگزار می‌شود و از نظر رعایت پروتکل‌های بهداشتی و تعداد محدود تماشاگران با استفاده از درصدی از ظرفیت سالن با اجرای تئاتر و نمایش فیلم مشابهت دارد. پس مقتضی است در گروه ۲ مشاغل قرار بگیرد تا امکان برگزاری این گونه اجراها با رعایت پروتکل‌های بهداشتی میسر شود.»
درخواستی که حمیدرضا نوربخش، مدیرعامل خانه موسیقی نیز در تایید آن گفت: «آیا ما می‌دانیم نزدیک به ۱۶ هزار نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم در ارتباط کامل با موسیقی هستند؟ این‌ها باید در این شرایط چه کنند؟ اکنون که اجراهای زنده موسیقی تعطیل شده‌اند آیا ما می‌دانیم این عزیزان با چه شرایطی مشغول زندگی هستند؟ آیا فهمیده‌ایم حالا که بسیاری از کنسرت‌ها در تعطیلی محض هستند این هنرمندان چگونه زندگی خود را اداره می‌کنند؟ به هر حال این دیدگاه غلطی است که در موسیقی فقط همه چیز را با سلبریتی‌ها ارزیابی کنیم. چرا که غیر از این افراد شناخته‌شده، هنرمندان شریفی در حوزه موسیقی حضور دارند که به شدت در انتظار آمدن روی صحنه و اجرای برنامه مقابل مخاطبان به شرط رعایت پروتکل‌های بهداشتی هستند.»


به هر حال با وجود همه این‌ها باز هم شاهد برگزاری کنسرتی در کشور نبودیم. تا اینکه چندی پیش خبرهای خوبی در این زمینه به گوش رسید. محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی‌ ۱۵ آبان در برنامه زنده «نگاه یک» شبکه یک سیما حضور یافت و با اشاره به نحوه فعالیت‌های هنری در دوران کرونا گفت: من معتقدم که با کرونا باید زندگی کرد. خوشبختانه زمینه‌های عادی‌سازی فعالیت‌های کشور در دوران کرونا فراهم شده است.
او دو روز بعد یعنی دوشنبه ۱۷ آبان، در همایش پدافند غیرعامل و رسانه پایدار اعلام کرد کنسرت‌ها می‌توانند (پس از ۲۲ ماه تعطیلی در پی شیوع کرونا) از اول آذر آغاز به کار کنند. این اتفاق در تبریز با کنسرت بهنام بانی (۱۷، ۱۸، ۱۹ و ۲۰ آذر در تالار هتل لاله پارک تبریز، در هر روز دو سانس با استفاده از ۵۰ درصد ظرفیت) رخ داد و روز سه‌شنبه ۲۳ آذر با کنسرت محسن ابراهیم‌زاده در فرهنگسرای بوستان ولایت (فردیس) واقع در جاده ملارد (طی دو نوبت با استفاده از صددرصدِ ظرفیتِ سالن) ادامه پیدا کرد اما ظاهرا در تهران رویه کار به گونه‌ای دیگر است!
محمدحسین توتونچیان، تهیه‌کننده و کنسرت‌گذار، در گفت‌گو با مهر ضمن بیان خبر مخالفت مجدد ستاد ملی مقابله با کرونا با برگزاری کنسرت‌ها در روزهای کرونایی با وجود اعلام مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توضیح داد: پس از موافقت تهیه‌کنندگان و کنسرت‌گذاران برای برگزاری کنسرت در سالن‌های بزرگ و تلاش‌های زیادی که برای برپایی جلسات مختلف و متعدد میان مدیران سالن‌ها، تهیه‌کنندگان و مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای حل مشکلات و موانع این حوزه برگزار شد، نتایج بسیار خوب و مثبتی مبنی بر برپایی دوباره کنسرت‌ها با در نظر گرفتن همه جوانب و نیازهای طرفین به دست آمد.
وی با اشاره به توافقات حاصل شده در این جلسات که بخش‌هایی از آن طی روزهای اخیر در رسانه‌ها منعکس شد، افزود: براساس آنچه در روال برگزاری کنسرت‌ها انجام می‌گیرد، درخواست برگزاری کنسرت‌ها پس از تایید رسمی دفتر موسیقی وزارت ارشاد به اداره اماکن ارائه می‌شود. اما متاسفانه طی روزهای گذشته با وجود تعداد زیاد تقاضاها که از سوی تهیه‌کنندگان و برنامه‌گذاران از سوی دفتر موسیقی به اداره اماکن رسیده، این مجموعه با اعلام اینکه ستاد ملی کرونا مخالف برگزاری کنسرت‌هاست فعلاً صدور مجوزها را متوقف کرده است. امیدوارم دوستان در ستاد ملی مقابله با کرونا پاسخ لازم را به ما بدهد.
این تهیه‌کننده کنسرت ادامه داد: شرایطی که به وجود آمده در حالی است که حتی طی روزهای گذشته خبرهای خوبی مبنی‌بر برگزاری کنسرت‌ها با ظرفیت ۱۰۰ درصدی سالن‌ها به شرط ارائه کارت واکسیناسیون در هنگام خرید بلیت در رسانه‌ها منتشر شده بود، موضوعی که ما را بر این داشت تا به منظور رعایت سلامت حداکثری مخاطبان، بلیت سالن‌ها را فعلاً با پنجاه درصد ظرفیت ارائه کنیم. اما متاسفانه در همین چند روز دوباره با اتفاق بدی مواجه شدیم و به ما گفته شده که ستاد ملی مقابله با کرونا فعلاً برای برگزاری کنسرت‌ها مخالف است. در حالی که ما واقعاً امیدوار بودیم که ظرف روزهای آینده شاهد بازگشایی سامانه فروش بلیت کنسرت‌ها در تهران باشیم. کما اینکه بنده هم در این زمینه مصاحبه‌هایی را انجام دادم و از این اتفاق اظهار خرسندی کردم.
توتونچیان گفت: به هر حال اکنون در وضعیتی قرار داریم که تا عدم حصول پاسخ مثبت از سوی ستاد کرونا هیچ مجوزی از سوی مراجع ذی‌صلاح برای برگزاری کنسرت‌ها صادر نشده و ما کماکان منتظر اعلام نظر ستاد کرونا برای برگزاری اجرای زنده هستیم که از چندی قبل خبرهای خوب برگزاری آن مخاطبان و علاقه مندان موسیقی را خوشحال کرده بود. در همین چند روز خبر دارم که نامه‌های درخواست بسیاری از برگزارکنندگان کنسرت‌ها از دفتر موسیقی وزارت ارشاد به اداره اماکن سرازیر شده اما در این مرحله موفق به کسب مجوز نهایی نشده‌اند.
وی تصریح کرد: سامانه‌های فروش بلیت کنسرت و اغلب تهیه‌کنندگان آماده برگزاری کنسرت هستند و قطعاً به محض اینکه بتوانیم در این مرحله مجوزهای نهایی را اخذ کنیم این آمادگی را داریم که در یک پروسه سه روزه نسبت به بازگشایی سامانه فروش بلیت و گشایش سالن‌های برگزاری کنسرت اقدامات لازم را انجام دهیم. این در حالی است که تمامی آنچه به آن اشاره کردم به دلیل احترامی که همه هنرمندان و دست‌اندرکاران برگزاری کنسرت‌ها به آن متعهد هستند، در چارچوب ایام سوگواری شهادت حضرت فاطمه (س) نیست و هر آنچه اشاره شد درباره اجراهای زنده پس از این ایام عزیز و گرانقدر است که امیدوارم به نتیجه مطلوبی برسد.
مطابق آنچه رسانه‌های منتشر کرده‌اند، پیگیری‌ها از مسئولان به جایی نرسیده و همچنان پاسخ این سوال مبهم است که چرا برگزاری کنسرت در تهران طلسم شده است.
سایر اخبار این روزنامه