انتظار افزایش سرعت انتشار اُمیکرون در ایران

عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا ضمن تشریح وضعیت کرونا در کشور با بیان اینکه متاسفانه انتظار داریم سرعت پیشرفت اُمیکرون بسیار بالا باشد، در عین حال بر لزوم تعامل پررنگ بین ستاد ملی و کمیته علمی کرونا تاکید کرد.
دکتر مسعود یونسیان درباره وضعیت کرونا در کشور گفت: «یکی از موضوعات مهم در شرایط فعلی این است که در نوع اُمیکرون کرونا باید ابتلای سرپایی ملاک روند ابتلا قرار گیرد. از آنجا که در حال حاضر، آمار ما بر اساس میزان بستری و مرگ گرفته می‌شود، دو مشکل وجود دارد؛ اول آنکه اساسا این جهش بستری و مرگ کمتری دارد، بنابراین اتکا به تعداد بستری‌ها شاخص حساسی برای پایش آن نیست. دوم آنکه حتی اگر قرار باشد بستری و مرگ زیادی هم داشته باشد، زمان می‌برد تا در آمار مشخص شود، زیرا شدت بیماری به تدریج در بیماران افزایش می‌یابد. بنابراین ما باید به آمار بیماران سرپایی نگاه کنیم که متاسفانه به طور رسمی گزارش نمی‌شود و گزارشات پراکنده پزشکانی که بیماران را ویزیت می‌کنند نیز قابل استناد نخواهد بود؛ البته خوشبختانه موارد سرپایی ما هنوز روند افزایشی نداشته است.»

آمادگی مقابله با شرایط روزهای آتی را داشته باشیم
او افزود: «بر اساس اطلاعات فعلی هنوز افزایش بستری و مرگ را در سویه اُمیکرون نداشتیم، اما باوجود این نکته ما در نامه کمیته اپیدمیولوژی و پژوهش کمیته علمی کرونا هم به این موضوع تاکید کردیم که باید آمادگی کامل مقابله با شرایط روزهای آتی را داشته باشیم. زمانی که شیب رو به بالای بستری و حتی ابتلا را ببینیم، دیگر برای پیشگیری دیر است. در پنج موج گذشته «پیشگیری» به معنای واقعی کلمه که سبب جلوگیری از بروز پیک شود را نداشتیم و هربار آنقدر درنگ می‌کردیم که تعداد بستری و مرگ افزایش یابد تا رفتار واکنشی داشته باشیم.» یونسیان تاکید کرد: «قبل از بروز اتفاق باید پیشگیری رخ دهد و به همین دلیل است که پیشنهاداتی مانند تعویق امتحانات حضوری مدارس و دانشگاه‌ها، توجه مجدد به آموزش‌های مجازی در دانشگاه‌ها و مدارس (به صورت موقتی)، تعطیلی ورزشگاه‌ها و مراسم فرهنگی، ادامه دورکاری کارمندان و... را مطرح می‌کنیم.»

واکسیناسیون واکسن‌نزده‌ها جدی گرفته شود
عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا تاکید کرد: «برمبنای محافظه‌کارانه تصمیم گرفتن باید از همین الان اقدامات خود را تشدید کنیم و صبر نکنیم تعداد سرپایی، بستری و مرگ زیاد شود تا بعد بخواهیم تصمیم‌گیری کنیم. توصیه می‌کنم اقدامات پیشگیرانه از جمله تکمیل واکسیناسیون حدود ۸میلیون نفری را که هنوز واکسن نزدند، جدی بگیریم.»

اهمیت قرنطینه هوشمند، رصد واکسن‌نزده‌ها و کرونا مثبت‌ها



او گفت: «از سوی دیگر قرنطینه هوشمند موضوع حائز اهمیت دیگری است که افرادی که واکسن نزدند یا سابقه تست مثبت در ۱۰ روز اخیر داشتند، رصد شوند و مانع ورود آنها به مجامع سرپوشیده، وسایل حمل‌ونقل عمومی و نیز اماکنی که احتمال تماس با دیگران وجود دارد، شویم.»

خلأ تعامل میان ستاد ملی و کمیته علمی کرونا
این اپیدمیولوژیست بیان کرد: «امتحانات مدارس برقرار است و حتی معاونت آموزشی وزارت بهداشت هم اعلام کرده است که امتحانات دانشجویان باید به شکل حضوری باشد. موضوع مهم این است که ما تعامل پررنگی بین ستاد ملی و کمیته علمی کرونا نداریم و من شخصا نمی‌دانم از اعضای کمیته علمی چه افرادی در جلسات ستاد ملی حضور دارند و چه جایگاهی برای این کمیته در ستاد در نظر گرفته شده است. باید اعضای کمیته علمی در ستاد باشند و ستاد ملی بر اساس نظرات این متخصصان تصمیمات خود را اتخاذ یا تعدیل کند. نمی‌دانم مبنای تصمیم‌گیری ستاد چیست و این موضوع برای ما شفاف نیست.» او ادامه داد: «یکی از نکات مهمی که باید بیشتر به آن توجه شود، ضرورت بازنگری سریع اقدامات و مقررات است. وقتی صحبت از دورکاری یا بستن مدارس و دانشگاه‌ها و نیز بازگشایی آنها می‌شود، نباید برای 6 ماه یا یک سال آینده برنامه بریزیم، بلکه باید آمادگی تغییر برنامه‌ها را داشته باشیم و هر دو تا چهار هفته شرایط را مجددا رصد و تصمیمات قبلی را در صورت لزوم اصلاح کنیم.» او با تاکید بر اینکه باید یاد بگیریم تصمیمات و مداخلات‌مان در مدیریت کرونا را به شکل دو هفته یک‌بار یا نهایتا چهار هفته یک‌بار بازنگری کنیم، اظهار کرد: «در مورد بازگشایی مدارس هم که یک‌بار در کمیته علمی مطرح شد و نکات مهمی را که برای بازگشایی مدارس باید مد نظر قرار می‌گرفت، بیان کردیم و حدود ۲۰ نکته یا شرط در آن مستند قید کردیم. درنهایت تاکید شد که در هر حال باید آموزش مجازی همچنان ادامه داشته باشد تا هر زمانی که نیاز به بستن مجدد مدارس شد، اخلالی در امر آموزش ایجاد نشود. به همین دلیل است که مدارس و دانشگاه‌ها نباید آموزش از راه دور را به طور کلی حذف کنند.»
یونسیان در پایان درباره پیش‌بینی از زمان و شدت وقوع پیک ششم کرونا در کشور گفت: «پیک‌ها دو مولفه دارند؛ اول رفتار ویروس و دوم رفتار مردم و جامعه. آیا تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها،‌ تعویق امتحانات، دورکاری و... را جدی می‌گیریم یا خیر؟ چون نمی‌دانیم رفتار مردم چگونه است، صرفا با رفتار ویروس نمی‌توانیم پیش‌بینی خاصی ارایه دهیم، اما با توجه به اینکه رشد تعداد موارد روزانه‌نمایی است و با توجه به شرایطی که در دیگر کشورها که وضعیت بدتری از نظر واکسیناسیون و رعایت اصول بهداشتی از ما ندارند، مشاهده کرده‌ایم؛ متاسفانه انتظار داریم سرعت پیشرفت بیماری بسیار بالا باشد.»