« ابتکار» کارنامه و عملکرد حجت‌الله عبدالملکی را بررسی می‌کند وزیر بی‌کار

گروه سیاسی - همزمان با اینکه طی روزهای اخیر گمانه زنی‌ها درخصوص خارج شدن حجت‌الله عبدالملکی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از کابینه تقویت شده بود، روز گذشته وی با انتشار پیامی در توئیتر به صورت رسمی استعفای خود را اعلام کرده و گفت به منظور هماهنگی بیشتر با دولت از سمت خود کناره گیری می کند.
عبدالملکی از جمله وزرایی بود که از همان ابتدای معرفی‌اش به مجلس برای رای اعتماد، مورد انتقاد کارشناسان و حتی برخی از نمایندگان مجلس قرار داشت. اظهارنظرهای عجیب و در عین حال شعارهایی که او چه در دوران پیش از وزارت و چه در دوران وزارتش مطرح کرده است، از جمله مواردی بود که منتقدان وی معتقد بودند که سپردن سکان وزارتخانه مهمی مانند تعاون، کار و رفاه اجتماعی که معیشت و سرنوشت تمامی مردم کشور به تصمیمات آن بستگی دارد به چنین وزیر بی تجربه ای می تواند هزینه و تبعات جبران ناپذیری داشته باشد.
به یاد داریم که در جلسه رای اعتمادی که تابستان سال گذشته برگزار شد، موسوی لارگانی یکی از نمایندگان مخالف عبدالملکی گفته بود: مشاورانی که در کنار آقای عبدالملکی هستند خوب مشورت نمی دهند اگر قرار باشد در آینده اینگونه مشورت دهند وای اسفا. وقتی ایشان می‌گوید اگر شما در ایران بگردید مثل من پیدا نمی شود و اگر شما من را انتخاب نکردید در آینده من انتخاب می کنم و بزرگنمایی کند که من به رئیس جمهوری نزدیک هستم درد است. این نماینده مجلس اردیبهشت ماه گذشته نیز در جلسه سوال از وزیر کار بر اینکه چرا اکثر انتصابات معاونین و مدیران وزارتخانه و روسای سازمان‌ها از افراد خارج از وزارتخانه هستند؟ به صراحت اعلام کرد: وضعیت وزارت کار به حدی اورژانسی است که اگرتا فردا این روند متوقف نشود به تنهایی برای به زمین زدن دولت کافی است.
وعده‌های بی‌نتیجه


عملکرد عبدالملکی در طول 10 ماه وزارتش بر وزارتخانه مهم تعاون، کار و رفاه اجتماعی آمیزه‌ای بود از وعده‌های روی زمین مانده و اقداماتی که به چالش‌ها و مشکلات اضافه کرد.
او در ابتدا اعلام کرد که قصد دارد تا پایان سال جاری، بیش از یک میلیون و هشتصد هزار شغل جدید ایجاد کند و مدعی بود که این امر به راحتی ممکن است؛ سپس در حالی که هیچ برنامه و راهکار مشخصی برای ایجاد این تعداد شغل ارائه نداده بود، مدعی بر خلاف تمامی آمارها و ارقام رسمی کشور مدعی شد که 400 هزار شغل ایجاد کرده است. بعد ماه گذشته در هفته کار و کارگر در بخشی از خطبه های نماز جمعه مدعی شد که هزار کارخانه تعطیل را به چرخه تولید بازگردانده ایم که بر اساس آن 500 هزار نفر به کار خود بازگشته اند. این گفته ها در شرایطی مطرح شد که طبق آمار خود وزارت کار، در سال 1399 تنها 500 هزار نفر در بخش صنعت کار خود را به واسطه شیوع کرونا از دست داده و همچنان مطابق با امار مرکز آمار ایران نرخ بیکاری در کشور 9.6 درصد است.
نادیده گرفتن بازنشستگان
در میان اقدامات او که منجر به اعتراضات فراوانی به خصوص در میان بازنشستگان و کارگران شده و حتی شاهد بودیم که کارکنان وزارتخانه نیز تجمع اعتراضی برگزار کردند،‌ به گفته کارشناسان عدول از مصوبه شورای عالی کار برای افزایش حقوق بازنشستگان بی سابقه و تامل برانگیز بوده است. مطابق قانون مصوبه شورایعالی کار در مورد افزایش حقوق و دستمزد کارگران باید عیناً برای بازنشستگان، مستمری بگیران و از کار افتادگان تامین اجتماعی نیز اجرایی شود. با این حال با گذشت سه ماه از سال جدید نه تنها افزایش 57 درصدی حقوق حداقل بگیران تامین اجتماعی اعمال نشده، بلکه دولت در رویه ای بی سابقه به جای افزایش 38 درصدی حقوق سایر سطوح بازنشستگان و مستمری بگیران، تنها 10 درصد افزایش حقوق برای آنها اعمال کرد. از سوی دیگر در حالی که تامین اجتماعی خود مصوبه شورایعالی کار را تایید کرده است، وزیر کار نه تنها پای مصوبه این شورا که ریاست آن را نیز بر عهده دارد ایستادگی نکرده، بلکه به تازگی به حکم معاون اول رئیس جمهوری، حق مسکن کارگران از 650 هزار تومان به 550 هزار تومان کاهش یافت.
این موضوع که با اعتراضات گسترده‌ای نیز همراه شده به گفته کارشناسان عامل نهایی بود تا عذر عبدالملکی از وزارت کار خواسته شود. البته پیش از این یک رسانه نزدیک به دولت خبر استعفای او را مطرح کرده و گفته بود که به منظور جلوگیری از استیضاح مجلس به او گفته‌اند که استعفا دهد.
در همین رابطه به جای عبدالملکی که استعفایش به سرعت هم پذیرفته شد، روز گذشته محمدهادی زاهدی وفا با حکم رئیس جمهوری به عنوان سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی منصوب شد. زاهدی وفا که دانش آموخته دانشگاه امام صادق است در کارنامه خود عضویت هیات مدیره شستا و معاونت وزارت اقتصاد در دولت نهم را دارد؛ با این حال برخی کارشناسان معتقدند که احتمال دارد به جای وی مهرداد بذرپاش یا حمیدرضا حاجی بابایی گزینه های اصلی سیدابراهیم رئیسی برای تصدی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی باشند.
صحبت های عجیب و بی سابقه
در مورد حجت الله عبدالملکی که اولین وزیر خارج شده از کابینه است، اظهارنظرها و نقدهای زیادی تاکنون مطرح شده است؛ اما با دقت درخصوص مواضع وی چه پیش از وزارت و چه پس از وزارت نشان می‌دهد که کارنامه و عملکردش در طول 10 ماه اخیر چگونه رقم خورده است. عبدالملکی فردی است که معتقد است با یک میلیون تومان می‌شود کار تولیدی راه انداخت و اگر این موضوع برای کسی عجیب به نظر برسد، از عدم آموزش او نشات می‌گیرد. او همچنین می‌گوید تحریم‌ها هیچ تاثیری در اقتصاد ایران نداشته و اقتصاد کشور مانند پهلوان پرزوری است که تحریم های آمریکا در مقابل آن مانند یک بچه ده ساله با کارد میوه خوری است! او همچنین تاثیر سرمایه گذاری خارجی بر توسعه کشورها را یک دروغ جهانی دانسته و می گوید که هیچ کشوری با سرمایه گذاری خارجی پیشرفت نکرده است. علاوه بر این تاکید می‌کند که ایران می تواند تا 10 سال آینده تبدیل به سومین اقتصاد دنیا شود. تمامی این صحبت‌ها و شعارها از سوی وی در حالی مطرح شده و مورد دفاع هم قرار گرفته که عملکرد او در وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی برآیندش اکنون در وضعیت اشتغال، معیشت و سفره بازنشستگان نمایان شده و مسیر خروج از کابینه دولت را به وی نشان داده است.