راه بی‌بازگشت افراطی‌گری

آرمان امروز، گروه سياسي: تندروها را در عرصه سياسي ايران بايد يکي از گره‌هايي دانست که نه‌تنها در وضعيت داخلي ايران متهم وضع کنوني هستند بلکه در سياست خارجه هم مشاهد مي‌کنيم که رفتارهاي خارج از عرف و ماجراجويي آنها چالش‌هاي بسياري را به همراه داشته است. در اين بين بايد به رفتار برخي با سفارت‌خانه‌ها اشاره کنيم که در موقعيت‌هاي حساس ديپلماسي همواره آبستن حوادث بوده‌اند. در اين بين بايد به شعار نويسي‌هاي رايج بر روي ديوارهاي سفارت‌خانه‌ها اشاره کرد. تندروها نه‌تنها همواره سفارت‌خانه‌هاي کشورهاي اروپايي را تهديد مي‌کنند بلکه به «کونسولگري عربستان سعودي» در مشهد هم حمله کرده بودند. اين نوع رفتارها نه‌تنها هزينه‌هاي دلاري براي ايران به همراه دارد بلکه در روابط بين‌الملل هم چالش‌هاي غير قابل جبران را به همراه دارد. روز يکشنبه تصويري در شبکه‌هاي اجتماعي دست به دست شد که در آن نشان مي‌دهد سفراي انگليس، فرانسه، آلمان در تهران در حال بازديد از شعار نويسي بر روي ديوار سفارت انگليس در تهران هستند. سفارت‌هاي آلمان و فرانسه در ايران تصاوير جديدي از سفراي خود به همراه سفير انگليس منتشر کردند که در مقابل سفارتخانه انگليس در حالي که بر روي ديوار‌هاي آن شعارنويسي شده است، ايستاده‌اند. آنها در توضيح اين تصاوير نوشته شده: «همبستگي اروپايي؛ بريتانيا، فرانسه و آلمان». رفتارهاي خارج از عرف تندروها و ادامه اعتراض به اين شکل که حالا حتي در دور افتاده‌ترين کشورها هم چنين رفتارهايي را مشاهده نمي‌کنيم باعث خواهدشد نگاه کشورهايي که به‌نوعي مي‌توانند در تبادل اطلاعات و منابع باايران حضور داشته باشند از ما فاصله بگيرند.»
فعاليت‌هاي افراد تندرو و آنان که در پشت پرده سياست ايران با تئوريي‌هايي مي‌خواهد تا مسير کشور در ريل آنها حرکت کند، همواره باعث به وجود آمدن شرايط حساسي براي کشور بوده‌اند و در هرجايي که به‌نوعي رفتارهاي برخي باعث به‌خطر افتادم منافع ملي مي‌شود رد پاي آنها را مشاهده مي‌کنيم. نه‌تنها در امور داخلي ايران دخالت‌هاي اين شخصيت‌ها که حالا ديگر چهره‌هايشان براي شهروندان شناخته شده است، انتقادهاي زيادي به همراه دارد بلکه نوع واکنش‌ها و البته‌ تئوري‌پردازي‌هايشان در حوزه سياست خارجه باعث شده تا هر روز اختلافات ايران با ساير کشورهاي جهان وارد تنش جديد شود. وضعيت کنوني برجام که باعث قطع روابط ايران با جوامع جهاني شده است يکي از دستاوردهاي اين طيف کم جمعيت ولي تاثيرگذار، محسوب مي‌شود. بررسي اقدامات اين جريان سياسي پرنفوذ در اختلا‌هايي که امور خارجه ايران به وجود آورده‌اند، نياز به تحليل و گزارش جداگانه‌اي دارد. يکي از عوامل به وجود آمدن مشکلات در حوزه ديپلماسي، متوجه همين چهره‌هاي است که منافع سياست خارجي ايران را به آرمان‌هاي ايده‌آل خود گره زده‌اند.
«کمال‌الدين پيرمؤذن»، نماينده ادوار مجلس شوراي اسلامي در پاسخ به اين سوال که تندروها در عرصه سياست خارجه چه هزينه‌هايي را براي ايران به همراه داشته‌اند به خبرنگار «آرمان امروز» مي‌گويد: «افراطي‌گري از هر نقطه‌اي که نفوذ کند مي‌تواند براي کشور هزينه‌بردار باشد. تندروي در مسائل داخلي به ديپلماسي مي‌رسد و آسيب‌هاي جبران ناپذيري را به مردم و کشور وارد مي‌کند. در اين بين بايد به رفتار تندروها با سفارت‌خانه‌ها و مکان‌هاي ديپلماتيک اشاره کنيم که متاسفانه نه‌تنها به وضيت سياست‌‎خارجه و روابط بين‌الملل آسيب مي‌رساند بلکه باعث تار شدن چهره ايراني‌ها در جهان مي‌شود. باتوجه به اينکه مردم ايران همواره در ادبيات و اخلاق در جهان شناخته شده هستند ولي رفته رفته مشاهده مي‌کنيم که با تندروي‌هايي که از سوي طيفي از سياستمداران و جبهه‌ها در ايران تقويب شده است، اين اصالت در حال کم رنگ‌تر شدن است. در مباني ديني اسلام هم مشاهد مي‌کنيم که هرجايي از افراط و تندرويي سخن به ميان مي‌آيد از سوي بزرگان منع مي‌شود. حالا بايد از اين چهره‌ها که به خود اجازه مي‌دهند به صورت خودسر به سفارت‌خانه‌ها توهين کنند پرسيد که چه هدفي را دنبال مي‌کنيد؟ آيا مي‌دانيد که در اين مسير به آبروي ايران و ايراني صدمه زده‌ايد؟»
اين تحليل‌گر مسائل سياسي با تاکيد بر دوري از روش‌هاي تندروها در عرصه سياست داخلي و خارجي ادامه مي‌دهد: «توجه داشته باشيد که سفارتخانه‌ها مانند ملک و خاک کشورها محسوب مي‌شود. به‌فرض اگر افرادي در کشورهايي اروپايي به سفارتخانه ايران حمله کنند و يا بر روي ديوارهاي آن شعار بنويستند ما در جواب چه بايد به آنها بگوييم آيا مردم و مسئولان ايراني آنها را محکوم نمي‌کنند؟ اگر چنين تصويري قرار است از ما در جهان به وجود بيايد پس نياز است که رفتارها را اصلاح کنيم. اين نوع رفتارها چهره نيکو بودن ايرانيان را از بين خواهد برد. ايرانيان همواره به ميزبان خوب بودن معرف هستند ولي حالا اين باور در حال کم رنگ‌تر شدن است. توجه داشته باشيد که اگر بحثي در اين خصوص وجود دارد و قرار است که اعتراضي به کشوري داشته باشيم راه حلي‌هاي مناسب‌تري وجود دارد که هزينه‌هايي کمتري را به همراه دارد.»


او در همين مورد و با اشاره به حمله تندروها به سفارت انگلستان در سال 90 اضافه مي‌کند: «در حمله گروه‌هاي تندرو به سفارت انگلستان در آذر ماه 90 ايران مجبور شد تا در نهايت 27 ميليارد تومان به انگليسي‌ها غرامت پرداخت کند.  اين گروه‌هاي خودسر همواره مورد نقد مسئولان قرار گرفته‌اند. در همين رابطه مشاهده کرديم که رهبري چنين اقداماتي را محکوم کرده‌اند. اين رفتارهاي نسنجيده با آرمان‌هاي انقلاب و ايران کاملا در تضاد است ولي مشاهده مي‌کنيم اين گروه‌ها با قدرت گرفتن همه ابعاد ايران را با خطر روبه‌رو کرده‌اند. ماجراي سفارت آمريکا باعث شد تا ايران دهه‌ها با تحريم‌هايي که اعمال شده است وضعيت اقتصادي نامناسبي داشته باشد. تهديد ديگر سفارت‌خانه‌ها هم مي‌تواند چنين تهديدهايي را به همراه داشته باشد. توجه داشته باشيد که چنين رفتارهايي با جمهوريت و مدنيت ايران در تضاد کامل است.»