گذر از میدان مین دیپلماتیک

براساس گزارش کاخ سفید، دونالد ترامپ، رییس‌جمهور آمریکا تصمیم خود را برای افزایش فشارها بر توافق تاریخی بین‌المللی که برنامه هسته‌ای ایران را محدود می‌کند، گرفته است.
به نوشته شبکه خبری CNBC، سارا هوکابی ساندرز، سخنگوی کاخ سفید سه‌شنبه گذشته به خبرنگاران گفت: رییس‌جمهور تصمیم خود را در مورد استراتژی کلی ایران اتخاذ کرده است. وی می‌خواهد اطمینان حاصل کند که ما سیاست گسترده‌ای برای رسیدگی به این کشور و نه فقط یک بخش از آن را داریم.
ترامپ اواخر هفته جاری جزییات طرح خود را ابراز خواهد کرد. بر اساس گزارش‌های مختلف، ترامپ در کنگره تایید نخواهد کرد که توافق هسته‌ای 2015 ایران در راستای منافع امنیت ملی آمریکاست. با این حال انتظار می‌رود او قادر به ترغیب قانونگذاران برای اعمال فوری تحریم‌ها نباشد و در عوض سعی در همراه کردن اروپاییان و ایرانیان پای میز مذاکرات خواهد داشت.
این مساله دولت ترامپ را ملزم به اعمال فشار کافی برای همراه کردن شرکای بی‌میل و دشمن متخاصم می‌کند. برخی کارشناسان معتقدند این تلاش‌ها به یک پیمان محکم‌تر منجر می‌شود و دیگران هشدار می‌دهند که تنها یک مسیر باریک به سمت موفقیت وجود دارد که از میدان مین می‌گذرد.


آمریکا از سال 2013 تا 2015 با چین، روسیه، فرانسه، آلمان و انگلیس کار کرد تا فرآیند حرکت ایران به سمت تولید تسلیحات هسته‌ای را متوقف کند. نتیجه این تلاش‌ها توافقی شد که حال به ایران اجازه داده تجارت صادرات نفتی خود را بازسازی کند و شرکت‌های مشتاق سرمایه‌گذاری در صنعت انرژی را به صف کرده است. حال ترامپ و جنگ‌طلبان سیاست خارجی آمریکا به دنبال امتیازگیری بیشتر از ایران در مورد بخش‌های کلیدی این توافق هستند.
CNBC در ادامه اضافه می‌کند مارک دوبوویتز، مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسی می‌گوید انتظار دارد دولت آمریکا یک استراتژی چندسطحی که با رد پایبندی ایران به توافق هسته‌ای در پانزدهم اکتبر آغاز می‌شود را پیگیری کند. ترامپ پس از آن تلاش خواهد کرد کنگره و رهبران اروپایی را برای افزایش فشار بر ایران با خود همراه کند.
به گفته وی، دولت آمریکا به دنبال رسیدگی به سه مساله اصلی خواهد بود؛ منقضی کردن ابعاد کلیدی این توافق، دسترسی به سایت‌های نظامی و ممانعت از برنامه موشکی ایران. ضمن اینکه احتمالا سپاه پاسداران جمهوری اسلامی نیز برای نخستین بار هدف تحریم‌ها قرار خواهد گرفت در حالی که برخی معتقدند شکاف میان آنچه ایران مایل به پذیرش است، با آنچه دولت ترامپ قصد دریافت دارد، بسیار وسیع است.
ریچارد نفیو، معمار شبکه تحریم‌های ایران در دولت سابق آمریکا معتقد است احتمال اینکه ایران در این زمینه عقب‌نشینی کند، بسیار اندک است. وی می‌گوید: ترامپ نمی‌تواند فشار زیادی به ایران وارد کند و یکی از عمده دلایل آن، این است که اروپاییان از این استراتژی دولت آمریکا حمایت نمی‌کنند.
وی می‌افزاید: آنچه بیش از همه باعث ترس اروپاییان می‌شود به دورنمای حمله آمریکا یا اسراییل به تاسیسات هسته‌ای ایران، تحریم‌های بعدی که شرکت‌های اروپایی را از بازار آمریکا و معاملات دلار خارج می‌کند و همچنین جریمه‌های چند میلیارد دلاری که مقررات آمریکا طی سال‌های اخیر به بانک‌های اروپایی اعمال کرده، برمی‌گردد. وی گفت: تمام ترس‌ها در دوره ریاست‌جمهوری کسی که تمایل فراوان دارد از زور استفاده کند، تشدید شده است.