چرا قهوه‌خانه‌ها در ایران پا برجا ماندند؟ راز ماندگاری پاتوق های ایرانی

زهرا داستانی
صدای قُل قُل قلیان‌ با صدای هم همه مشتریان در هم آمیخته و دقیقه‌ای قطع نمی‌شود، همان صدایی که این روزها هم رسانه‌ها را پر کرده و خبر از جمع شدنش از قهوه‌خانه‌ها به گوش می‌رسد. قهوه‌خانه‌ها اما از ایران رخت برنمی‌کنند چه قلیان‌ها باشند و چه نباشند، این را تاریخ می‌گوید و وضعیت حال حاضر قهوه‌خانه‌ها. گرچه تا به امروز کافه‌ها از نوع ثابتش گرفته تا سیار رونق یافته‌اند و مشتریان بسیاری به خصوص جوانان را گرفتار خود کرده‌اند اما همچنان حساب قهوه‌خانه‌‌ها از آنان سوا است. قهوه‌خانه‌ها همچنان همانند گذشته جایی برای نوشیدن چای، خوردن ناهار و شام و گپ‌و‌گفت دوستان باقی خواهند ماند. جایی که گرچه حالا دیگر خبری از مدیحه‌سرایان، نقالان و شاهنامه‌خوانان در این مکان نیست اما همچنان به عنوان نهادی با اهمیتی فرهنگی پا برجا مانده است. اما دلیل چه می‌تواند باشد؟
قهوه‌خانه نهادی سنتی در ایران است، نهادی عمومی - اجتماعی یا فرهنگی. اما گمان نبرید که این نهاد بدون پشتوانه خواست و نیاز مردم به ناگاه سبز شده و شکل گرفته است. قهوه‌خانه‌ها گرچه از ابتدا خاستگاه مردمی نداشتند و بیشتر متعلق به درباریان و رجال مملکتی و اشراف زادگان صفوی و قجری بودند اما کم‌کم به محیط بیرون از دربار راه یافتند و به میان مردم آمدند. اما چه دلیلی سبب شد تا قهوه‌پزی و قهوه نوشی در ایران عمومیت یافت و از بیتوتات و آبدارخانه‌های درباریان به یک پاتوق تبدیل شد؟
قهوه‌خانه‌ها از دربار تا پاتوقی مردمی


نسیم محمدی، کارشناس ارشد ایرانشناسی به این سوال پاسخ داده و به «ابتکار» می‌گوید: «قهوه‎خانه‎، در کنار مسجد، زورخانه و بازار، یکی از عناصر چشم‎اندازهای شهری در تاریخ معاصر ایران بوده است. جایی که ظاهراً برای وقت‎گذرانی ایجاد شد، اما نمی‎توان آثار فرهنگی و اجتماعی آن را بر جامعه نادیده گرفت.» محمدی ادامه می‌دهد: «شهری را تصور کنید که برای تفریح ساکنان خود، نه رستورانی دارد، نه سینمایی و نه بوستانی. زنان در خانه‎اند و مردان شهر برای وقت‎گذرانی جایی را ندارند جز «قهوه‎خانه»! جایی که در کنار خوردن خوراکی مانند آبگوشت و نوشیدن چای و کشیدن قلیان، مجالی می‎یابند برای گفت وگو، کسب‎وکار و دیدار دوستان. ناگفته نماند که قهوه‎خانه‎های ایرانی از ابتدا چنین کارکردی نداشتند.» او به تاریخ تکامل این نهاد اجتماعی فرهنگی اشاره می‌کند و می‌افزاید: «در پایتخت صفوی، قهوه‎خانه‎های نقش‎جهان اصفهان، جایی بود که قهوه در آن آماده و عرضه می‎شد و شخص شاه‎عباس از میهمانان و سفیران در آن پذیرایی می‎کرد. این همان شکلی از فرهنگ قهوه‎خانه‎نشینی بود که در امپراتوری عثمانی نیز رواج داشت. اما به‎تدریج، در دوره قاجار، شکل و شمایل قهوه‎خانه‎ها تغییر کرد. اعیان و اشراف قهوه‎خانه‎های خصوصی برای خود ساختند و امکان حضور تمامی اقشار مردم در قهوه‎خانه‎های سطح شهر فراهم شد. بنابراین تداوم فرهنگ قهوه‎خانه‎نشینی طبقات بالای جامعه، در دوره قاجار، منجر به شکل‎گیری قهوه‎خانه‎های خصوصی برای آن‎ها شد. حاصل این تغییر تدریجی، مردمی شدن قهوه‎خانه‎ها بود. این تغییر نه فقط در ظاهر، بلکه در تمام ارکان قهوه‎خانه دیده می‎شود. حال دیگر مردم کوچه و بازار نیز در زمره قهوه‎خانه‎روها قرار گرفتند. ارکان معماری قهوه‎خانه‎ که به سبک قهوه‎خانه‎های عثمانی در دوره صفوی رایج شده بود، به مرور در هم ریخت. دیگر از تالارهای ستوندار و طاق‎ها و تزئینات فاخر خبری نبود. هر چرخ دستی، دکه یا اتاق ساده‎ای، بنا به نیاز مشتریانش، تبدیل به قهوه‎خانه شد. از همین زمان بود که مفهوم «پاتوق»‎ هم‎پای رواج مدرنیته در ایران، در قهوه‎خانه‎ها رواج یافت. هر قهوه‎خانه پاتوق یک صنف شد: بناها، قصاب‎ها، سنگتراش‎ها، مطرب‎ها و لباس‎فروش‎های دوره‎گرد هرکدام یک قهوه‎خانه را در تهران، پاتوق خود کردند. کار به جایی رسید که حتی خیابان‎گردها و لال‎ها هم قهوه‎خانه‎های مشخصی به‎عنوان پاتوق داشتند.»
قهوه‌ هنرمندانه
شاید درک اینکه قهوه‌خانه‌ یک نهاد فرهنگی در ایران است برای خیلی‌ها سخت باشد اما به گفته این پژوهشگر، «قهوه‎خانه‎های مردمی شده ایرانی، از جمله مراکز فرهنگی یا به بیان دیگر، فرهنگسراهای زمان خود بودند. جایی که تابلوها یا پرده‎های نقاشی قهوه‎خانه‎ای به نمایش درآمده بود. در ساعت شلوغی قهوه‎خانه، نقال به قهوه‎خانه می‎آمد و با استفاده از این نقاشی‎ها، برای قهوه‎خانه‎روها داستان‎های حماسی نقل می‎کرد. بنابراین نقالی هم هنرهای نمایشی و هم هنرهای تجسمی را به قهوه‎خانه‎ها آورد. دیدن تصاویر نقاشی قهوه‎خانه‎ای همزمان با نقل نقال، در شکل‎گیری تصویر واقعه در ذهن مخاطب کمک شایانی می‎کرد.»
پسر! دو تا استکان بده زیر ساعت
«خونه‌ خودتونه»؛ این اصطلاح مهمان‌نوازی که گرچه از گذشته در مهمانی‌ها و مراسم‌ها بین ایرانیان رد و بدل می‌شده اما گریزی هم به مکان‌هایی زده که ایرانیان لختی در آن می‌مانند، ناهار و شامی می‌خورند و با یکدیگر گپی می‌زنند. آداب مکان، نزدیکی‌اش به محیط خانه و کیفیت غذایی که طبخ می‌شود هنوز هم یکی از ویژگی‌های مهم انتخاب یک مکان برای غذاخوردن ایرانیان است. ویژگی‌هایی که همه‌اش در قهوه‌خانه‌ها یافت می‌شده و هنوز هم یافت می‌شود. محمدی می‌گوید: «برخلاف قهوه‎خانه‎های عثمانی، در قهوه‎خانه‎های ایرانی خوراک نیز یافت می‎شد. آبگوشت، اصلی‎ترین خوراک قهوه‎خانه‎های ایرانی به شمار می‎آمد. این خوراک هم به مذاق ایرانیان خوش می‎آمد و هم با شکل و شمایل نشستن در قهوه‎خانه هماهنگ بود. طوری که کوبیدن محتویات داخل دیزی در حالت نشسته روی تخت قهوه‎خانه بسیار آسان می‎نمود. نوشیدن قهوه در قهوه‎خانه، در دوره قاجار جای خود را به چای داد که به برکت کشت آن در ایران، دیگر ارزان و در دسترس شد و امکان نوشیدن آن برای همگان فراهم شد. نوشیدن چای در قهوه‎خانه نیز آداب مخصوص به خود را داشت. در بسیاری قهوه‎خانه‎ها رسم بر این بود که به‎محض ورود مشتری، دو استکان چای جلوی او می‎گذاشتند. کسی که چای را جلوی مشتری می‎گذاشت، اصطلاحاً «چای‎بده» نام داشت که با مهارت خاصی، تعداد زیادی استکان و نعلبکی را با یک دست حمل می‎کرد. در دورانی که خبر از شماره فیش و رسید صندوق و این‎ها نبود، قهوه‎چی با نام‎گذاری هر بخش از قهوه‎خانه، «چای‎بده» را راهنمایی می‎کرد: پسر! دو تا استکان بده زیر ساعت، چهار تا پای تابلو، دو تا دم در ... . نمی‎توان از قهوه‎خانه ایرانی سخن گفت و از قلیان یاد نکرد. قلیانی که اسباب مناقشه همیشگی قهوه‎خانه‎ها با حکومت بوده است. اما نه قهوه‎چی‎ها زیر بار کنار گذاشتن قلیان رفتند و نه قهوه‎خانه‎روها قهوه‎خانه بدون قلیان را پذیرفتند. همین شد که بوی تنباکو و صدای قل‎قل قلیان، امروزه نیز قهوه‎خانه‎های ایرانی را تبدیل فضای منحصربه‎فرد و ویژه‎ای کرده است. قلیان‎های چیده شده کنار هم، از جمله چشم‎اندازهای اصلی قهوه‎خانه‎ها حتی در سال‎های اخیر هستند.»
چرا قهوه‌خانه‌ها در ایران ماندگار شدند؟
نزدیک به چهارصد سال از ورود قهوه و شکل‌گیری قهوه‌خانه در ایران می‌گذرد اما به رغم وجود رقیبان همچنان محبوب و پر رونق مانده است. چه رازی پشت قهوه‌ و قهوه‌خانه در ایران وجود دارد که بقای آن را رقم زده است؟ محمدی به این سوال پاسخ داده است: «قهوه‎خانه‎ای که در زمان صفوی از عثمانی به ایران آمد، پس از سپری کردن حدود چهارصد سال در ایران، رنگ و بوی ایرانی به خود گرفت. گرچه با رونق کافه‎ها و کافی‎شاپ‎ها و شکل‎گیری پاتوق‎های جدید‎تر، رقیب قدری برای قهوه‎خانه‎های ایرانی پدید آمد و گروه‎های قهوه‎خانه‎رو کوچک و کوچک‎تر شدند، اما چراغ قهوه‎خانه‎های ایرانی همچنان روشن است. با این‎که تلویزیون جای نقال را گرفته و گاهی قهوه‎خانه‎روها به جای گپ و گفت، با تلفن‎های همراه خود سرگرمند، هنوز قهوه‎خانه به‎عنوان یکی از نهادهای قدرتمند مردمی در سطح اجتماع مطرح است.» او ادامه می‌دهد: «به نظر می‌رسد خلایی برای وقت گذرانی، تبادل اخبار و دیدار با هم صنفی‌ها و همسالان در جامعه ایران وجود دارد. خلائی که کافه‌ها نمی‌توانند آن را برطرف کنند چرا که در کافه‌ها تبادل نظر به صورت عمومی اتفاق نمی‌افتد، مخاطبان توسط خود افراد تعیین می‌شوند، دور یک میز به عنوان فضای مشخص می‌نشینند و به بحث می‌پردازند اما در قهوه خانه‌ها اینگونه نیست. ارتباط بین همه اعضای برقرار می‌شود. از سویی دیگر قهوه‌خانه‌ها آداب مشخص کافه‌ها را ندارند و افراد همان طور در قهوه‌خانه رفتار می‌کنند که در خانه خود. از همین رو است که چنین فضایی به سختی خواهد توانست جایگزینی داشته باشد. این قدرت تاثیرگذاری تا به آنجا پیش رفته است که امروزه رستورانها هم به سمتی پیش می‌روند تا فضایی شبیه به قهوه‌خانه‌‌ها داشته باشند. به وجود آمدن سفره‌خانه‌ها حاصل همین نزدیک شدن رستوران‌ها به قهوه‌خانه‌ها است. پس نه تنها قهوه‌خانه جایگزینی در ایران ندارد که حتی باید گفت که قهوه‌خانه‌ها این توانایی را دارند که فضاهای دیگه را شبیه خود کنند.» نزدیک به یک سال است که از ثبت ملی کوچک‌ترین قهوه‌خانه جهان در ایران می‌گذرد اما ثبت جهانی قهوه‌خانه همچنان بلاتکلیف مانده است. اقدامی که اکنون ترکیه به دنبال آن و ثبت آن در یونسکو است. شاید امروز بهترین زمان برای ثبت قهوه‌خانه‌های ایرانی به عنوان میراث مشترک با قهوه‌خانه‌های ترکیه باشیم تا با رویکرد یونسکو که از ثبت میراث مشترک حمایت می‌کند نیز سازگار باشد.
سایر اخبار این روزنامه
کدخدایی: بیش از ۱۳۰ مورد مشابه سپنتا نیکنام داشتیم چرا قهوه‌خانه‌ها در ایران پا برجا ماندند؟ راز ماندگاری پاتوق های ایرانی رئیس دولت‌های نهم و دهم محاکمه می شود؟ همه تخلفات احمدی‌نژاد مدیر ارشد توتال در گفت و گو با ابتکار مطرح کرد پایبندی توتال به تعهدها فارغ از مواضع ترامپ علیرضا صدقی تلخی‌ها را باید شنید قطب‌الدین صادقی و حمیدرضا نعیمی در زادروز استاد محمد گفتند آثارش براده های جانش بود گزارش «ابتکار» از مصوبات نوسازی مدرسه‌ها که اجرا نشده‌اند رنج پنهان مدارس درخواست ها برای حضور بیشتر بیت امام(ره) در تریبون نماز جمعه خاطرات تلخ گذشته از یاد می رود؟ جهانگیری در جلسه مجمع نمایندگان استان لرستان: انسجام داخلی بیش از هر زمان دیگری در مقطع فعلی اهمیت دارد محمدباقر نوبخت: 14 آذر لایحه بودجه سال97 تقدیم مجلس می‌شود محمدباقر نوبخت: 14 آذر لایحه بودجه سال97 تقدیم مجلس می‌شود محمدباقر نوبخت: 14 آذر لایحه بودجه سال97 تقدیم مجلس می‌شود