مشکل سپرده‌گذاران باقی است

بعد از توقف چند ماهه پرداختی‌ها به سپرده‌گذاران فرشتگان و توقیف اموالی که برای موسسه کاسپین اتفاق افتاده بود، تازه‌ترین اظهارنظر رئیس کل بانک مرکزی با وعده‌های جدیدی همراه بوده است. به گفته وی طی مذاکرات انجام شده توقیف‌ها حل شده و به زودی پرداخت وجوه تا سقف ۲۰۰ میلیون تومان از سرگرفته می‌شود.
به گزارش ایسنا، هرچند که تعیین تکلیف سپرده‌گذاران تعاونی منحله فرشتگان به عنوان بزرگترین زیرمجمومه موسسه اعتباری کاسپین به طور مرحله‌ای در حال انجام بود و تا سقف ۲۰۰ میلیون تومان هم پیش رفت اما در حدود دو ماه گذشته کاملا متوقف شد. دلیل این توقف نیز توقیف اموال و مسدود شدن حساب‌های موسسه کاسپین عنوان شده بود. اما تازه‌ترین اعلام ولی‌الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی در رابطه با جریان پرداختی‌ها در موسسه کاسپین با توضیحاتی همراه شده که نشان می‌دهد به زودی پرداختی‌ها آغاز خواهد شد.
آن طور که سیف، درباره آخرین وضعیت این پرداختی اعلام کرده است پرداخت وجوه تا سقف ۲۰۰ میلیون تومان در حال انجام بود ولی در میانه دوره پرداخت به دلیل برخی احکام صادره موانعی ایجاد شد که در ادامه با انجام مذاکرات و ورود مقامات ارشد قوه قضائیه این توقیف‌ها حل شده است، بنابراین ظرف روزهای آینده شاهد آن خواهیم بود که تا سقف ۲۰۰ میلیون تومان قابلیت پرداخت برای تمامی سپرده‌گذاران ایجاد شود. رئیس کل بانک مرکزی درباره افزایش سقف پرداخت نیز گفت که بعد از پرداخت سپرده‌های تا ۲۰۰ میلیون تومان اولویت‌های بعدی به شناسایی اموال و دارایی‌ها بستگی دارد هرچند که این اقدام نیز به سرعت تحت نظارت مرجع قضایی در حال پیگیری بوده و با نتایج حاصل از آن بانک مرکزی تصمیم‌گیری می‌کند. در شرایطی توقیف اموال موسسه کاسپین و مسدودی حساب آن صورت گرفت که قوه قضائیه در این رابطه اعلام کرد اگر این کار را انجام نمی‌داد ممکن بود سرانجام خوبی منتظر باقی مانده اموال این موسسه نباشد و باید در این باره تعیین تکلیف می‌شد.
با این حال طی روزهای اخیر جلسه‌ای در قالب کمیته نظارت تشکیل شد و در آن با آخرین گزارشی که در رابطه با شناسایی اموال و دارایی‌های فرشتگان ارائه شد، این امیدواری برای سپرده‌گذاران فرشتگان ایجاد شده تا با افزایش منابع، دستگاه‌های ذیربط بتوانند تعیین تکلیف سپرده‌گذاران حتی تا مبالغ کلان‌تر راتسهیل کنند. چرا که در حال حاضر پرداختی به سپرده‌گذاران در مقابل خط اعتباری که بانک مرکزی به موسسه کاسپین پرداخت می‌کند، انجام می‌شود و البته گرفتن این خط اعتباری منوط به در وثیقه رفتن اموال فرشتگان در بانک مرکزی خواهد بود.  


این در حالی است که در جلسه اخیر کمیته نظارت اعلام شده ۶۸ فقره از املاک فرشتگان شناسایی و مورد ارزیابی قرار گرفته است. بر این اساس هیات تصفیه مکلف به تقسیم‌بندی این اموال و رسیدگی هر چه سریع‌تر به آن شد.
طی این تصمیم دسته اول اموالی است که در حال حاضر دارای خریدار بوده و امکان فروش آنها به بالاترین قیمت وجود دارد. این اموال باید فروش رفته و وجوه حاصل از فروش این املاک با نظارت مرجع قضایی و بانک مرکزی به حساب سپرده گذاران واریز شود. دسته دوم اموالی است که درباره قیمت آنها، هیات تصفیه تعاونی با هیات مدیره موسسه اعتباری کاسپین توافق دارد و باید برای تسریع در پرداخت سپرده‌های سپرده گذاران به موسسه مذکور منتقل کند. همچنین دسته سوم آن دسته اموالی است که هیات تصفیه قیمت آنها را بیشتر از قیمت‌های تعیین شده توسط کارشناس رسمی دادگستری می‌داند، از این رو باید برای بررسی به کمیته نظارت ارائه کند.
تشکیل کمیته مشترک شود
در این رابطه، نماینده تهران در مجلس پیشنهاد کرد کمیته مشترکی از نمایندگان مردم، قوه قضائیه و بانک مرکزی برای توجه به مطالبات سپرده گذاران موسسات مالی تشکیل شود. طیبه سیاوشی با اشاره به اعتراضات مردمی سپرده گذاران موسسات مالی، اظهار داشت: به نظر من اعتماد مردم در این موضوع قدری از بین رفته و حالا قوه قضائیه باید این اعتماد را بازسازی و به نحوی ورود کند که ارتباطی با سپرده‌گذاران برقرار شود. وی افزود: وقتی با بانک مرکزی، قوه قضائیه و سپرده گذاران معترض صحبت می‌کنیم سه مساله متفاوت مطرح می‌شود. هر کدام از این‌ها کار خود را انجام می‌دهند اما خروجی کار بین مردم دیده نمی‌شود. در حالی‌که گفته شده مشکل سپرده گذاران تا ۱۰۰ میلیون تومان حل می‌شود اما آنها مطالبات‌شان را دریافت نکرده‌اند یا بعضا اعتماد نمی‌کنند که مدارک شان را ارائه کنند و بعد چیزی به آنها داده شود که نتوانند ثابت کنند چقدر طلب دارند. این نشان می‌دهد که اشکالی وجود دارد. این نماینده مجلس یادآور شد: به سپرده گذاران گفته شده که می‌توانند به شعب مراجعه کنند و مبالغ شان را بگیرند اما آنها می‌گویند مراجعه کردیم ولی مبلغی پرداخت نشده حتی آنها راضی شدند مبالغ شان را به صورت خرد تحویل بگیرند. سیاوشی تصریح کرد: به نظر می‌رسد خوب است کمیته مشترکی از نمایندگان مردم (معترضین)، قوه قضائیه و بانک مرکزی تشکیل شود و به نحوی عمل شود که خواست مردم هم در نظر گرفته شود. من در برخی از این تجمعات حضور پیدا کردم چرا که به نظرم وظیفه داشتم قدری شرایط را آرام کنم. در حالیکه این تجمعات روز به روز جدی‌تر می‌شود هنوز کسی از مسئولین در جمع معترضین حضور پیدا نکرده و ما در ۱۰ قدمی یک هتل بین المللی و یکی از بلوارهای پرتردد شهر شاهد این تجمعات هستیم. وی خاطرنشان کرد: اینکه در برخی موارد خبری اعلام می‌شود که مشکل سپرده گذاران حل شده باید یک برون داد و نمود عینی داشته باشد. در حال حاضر سپرده گذاران از وضعیت راضی نیستند و پول شان را دریافت نکردند. به هر حال شرایط اقتصادی کشور به گونه‌ای است که مردم را به سمت برخورد تندتر سوق می‌دهد و این اعتراضات هر روز بیشتر می‌شود و ما باید برای آن چاره‌اندیشی کنیم.
سه قوه در کنار هم قرار بگیرند
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه هر یک از قوای سه گانه نمی‌توانند به تنهایی مشکل سپرده‌گذاران موسسات مالی و اعتباری را حل کنند خواستار هماهنگی سه قوه برای حل این مشکل شد. رحیم زارع اظهار داشت: مشکل موسسات مالی و اعتباری یک فرآیند ۱۵ و ۲۰ ساله است که این موسسات از طریق وزارت تعاون تشکیل شده‌اند و یا برخی ادعا می‌کنند که از بانک مرکزی مجوز دارند. وی با بیان اینکه هر کدام از قوا نمی‌تواند به تنهایی مشکل موسسات اعتباری را حل کنند گفت: سه قوه باید در کنار نهادهای پولی و بانکی و امنیتی در کنار هم قرار بگیرند. تا الان وعده‌ها برای حل مشکل سپرده گذاران عملی نشده است و این قدرت هم وجود ندارد که دارایی‌ها تبدیل به نقدینگی شود و چوب حراج به اموال موسسات می‌خورد.
مشکل برقرار است
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت:  مشکل سپرده گذاران موسسات مالی در لایه‌ها و توده‌های مردم به قوت خود باقی است. محمدرضا پورابراهیمی با اشاره به مشکلات سپرده‌گذاران موسسات مالی، اظهار داشت: آنچه بانک مرکزی درباره ساماندهی این موسسات اعلام می‌کند از نظر ما پاک کردن صورت مسئله است و دلیلش این است که این مشکل در لایه‌ها و توده‌های مردم به قوت خود باقی است. وی افزود: نکته مهم این است که بانک مرکزی می‌گوید بخشی از این کار دست قوه قضائیه است اما به هر حال خروجی اقداماتی که منجر به ساماندهی بود، کافی نبود. پورابراهیمی با بیان اینکه مشکل سپرده گذاران کاسپین بعد از گذشت چند ماه هنوز تعیین تکلیف نشده است یادآور شد: حتی اگر منابع موجود پاسخگوی سپرده‌ها نیست ما باید صادقانه این را به مردم بگوییم و تصمیم منطقی بگیریم چرا که همچنان شاهدیم مشکلات کاسپین به قوت خود باقی است. وی گفت: درباره سه مجموعه بانک آینده، تجارت و موسسه ملل نیز که قرار بود تصمیم گیری شود باید هر چه سریع‌تر اقدامات لازم صورت گیرد. ضمن اینکه بخش هایی مثل البرز ایرانیان و افضل توس نیز همچنان بلاتکلیف هستند و ما در حال پیگیری موضوع هستیم تا بانک مرکزی سریع‌تر جوابگوی این مشکل باشد.
 کشف منابع مالی موسسات
دیگر عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هم با بیان اینکه تاکنون مطالبات سپرده‌گذاران موسسات مالی تا سقف ۳ میلیون تومان پرداخت شده گفت که به تدریج و با کشف منابع مالی این موسسات مشکل سایر سپرده‌گذاران هم حل خواهد شد. عامر کعبی اظهار داشت: بحث موسسات مالی و بانک‌های غیردولتی معضل سنگینی را از نظر اجتماعی و روانی به سپرده‌گذاران وارد و زندگی خیلی از آنها را مختل کرد. ما در یک سال اخیر شاهد اعتراضات زیادی به ویژه درباره موسسات کاسپین و آرمان بودیم که تعداد زیادی از هموطنان ما در نقاط مختلف کشور را درگیر خود کرده است. وی با اشاره به حضور وزیر‌اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی در جلسات مختلف کمیسیون اقتصادی برای ارائه توضیحاتی درباره وضعیت موسسات مالی و اعتباری تصریح کرد: پیگیری‌های خوبی در این زمینه صورت گرفته و میزان دارایی موسسات احصا شده است. همچنین نقدینگی که وجود دارد و دارایی منقول و غیرمنقول توسط قوه‌قضائیه و بانک مرکزی در حال پیگیری است و ما خوش بین هستیم کارها به سمتی برود که بخش عمده‌ای از سپرده‌های مردم به تدریج به آنها برگردد. وی با اشاره به پرداخت مطالبات سپرده‌گذاران کاسپین و آرمان تا سقف ۳ میلیون تومان تاکید کرد: امیدواریم به تدریج با کشف منابع مالی این موسسات سقف پرداخت مطالبات افزایش یابد تا مشکل سپرده‌گذاران حل شود. بانک مرکزی اقدامات نظارتی خوبی در این زمینه انجام داده و در حال حل مشکل و شکاف‌هایی است که وجود داشته است.