كلاس درس انگليسي!

بوریس جانسون، وزير خارجه بريتانيا براي ديدار با مقامات ايران وارد كشورمان شده‌ و در اين مدت با تعدادي از مسئولان ديدار كرده‌است. مرد موطلايي انگليسي اين دو روز انتقادهاي فراواني را تحمل كرد و همه مسئولان كشورمان البته به حق، اعتراض‌هاي فراواني را به او روانه كردند كه ناشي از سياست‌هاي خاص دولتش است.
اين فرد روز گذشته با رييس‌جمهور كشورمان نيز ديدار كرد. حسن‌روحاني با بیان اینکه همکاری ایران و 1+5 در اقدامی بزرگ منجر به توافق ارزشمند و بین‌المللی برجام شد، اظهارداشت: باید تصمیم و اراده مبنی بر استفاده از فضای پس از برجام برای توسعه همه جانبه مناسبات و همکاری‌ها را در مقام عمل نشان داده و شاهد آثار آن باشیم.
روحانی با اشاره به لزوم گسترش روابط و همکاری‌های بانکی ایران و انگلستان در راستای اجرای برجام، خاطر نشان کرد: اجرا و حفظ برجام حائز اهمیت بوده و معتقدیم که همه و به‌ویژه ملت ایران باید بتوانند از منافع برجام بهره‌برداری کنند.
رییس جمهور با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران به‌دنبال برقراری صلح و ثبات پایدار، پایان یافتن جنگ و خونریزی و ریشه کن شدن تروریسم در منطقه است، ادامه داد: گفت‌وگوی لندن با تهران می‌تواند به همکاری برای ثبات بیشتر در منطقه منجر شود.


روحانی افزود: امروز به خوبی روشن است که ایران با نقش آفرینی سازنده خود دو کشور منطقه را از نابودی و تروریسم نجات داده است و هیچ کس نمی‌تواند تردیدی در اقدامات مثبت ایران در منطقه داشته باشد.
رییس جمهور خاطرنشان کرد: شرایط منطقه به گونه‌ای است که نباید در آتش آن دمیده شود و تصمیم اخیر رییس جمهور آمریکا در انتقال سفارتخانه این کشور به قدس شریف، تصمیمی نادرست و بنزینی بود که در آتش منطقه ریخته شد.
بوریس جانسون، وزیر امور خارجه انگلستان نیز در این دیدار با بیان اینکه امروز به واسطه برجام فرصت‌های خوبی برای توسعه روابط و همکاری‌های ایران و انگلستان فراهم شده است، گفت: مصمم به گسترش همه جانبه مناسبات تهران – لندن در بخش های مختلف هستیم. وزیر امور خارجه انگلستان با تاکید بر اینکه برجام توافق مثبتی است که باید ادامه پیدا کرده و مردم ایران بتوانند از منافع اقتصادی آن بهره‌مند شوند، اظهار داشت: فرصت‌های تجاری و اقتصادی بسیار خوبی در ایران وجود دارد و علاقه داریم شرکت‌های انگلیسی نیز بتوانند در پروژه‌های سرمایه‌گذاری ایران مشارکت کنند.
جانسون با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران اقدامات مثبتی در مسیر مبارزه با تروریسم و توسعه صلح و ثبات در منطقه انجام داده است، گفت: انگلستان تصمیم رییس جمهور آمریکا در انتقال سفارت این کشور به قدس را اقدامی مناسب قلمداد نمی‌کند.
آن‌سوي سكه
گپ و گفت‌هاي ديپلماتيك هميشه مانند ماسك‌هاي خنده‌داري بوده است كه بر چهره‌هاي عبوس قرار داده مي‌شود و شايد ايران و انگليس در برخي موارد با يكديگر هم‌زباني داشته باشند ولي بي‌شك همدل نيستند و مشكلات فراواني با يكديگر دارند.
از همان روزي كه قرارشد اين فرد وارد تهران شود، اعتراض‌هاي فراواني به گوش رسيد و روز گذشته نيز طعنه‌هايي براي اعتراض به انگليس به دولت روحاني زده شد.
البته بي‌شك اين نوع نگرش به حاكمان بريتانيا چندان نيز بي‌مورد نيست، زيرا سال‌هاست كه مانند ساير قدرت‌هاي جهاني خيري از اين جماعت به مردم ايران نرسيده است و هركجا كه توانسته‌اند، براي منافع خود به ملت ايران ضربه زده‌اند.
موج سواري انگليسي
اما در اين بين نكته اي نهفته و آن اظهارات برخي جريا‌نات براي زير سوال بردن سياست‌هاي ديپلماتيك كشور است. براي نمونه جريان حامي احمدي‌نژاد با انتشار تصوير مربوط به دوران رياست اين فرد كه با نگاهي خاص به نماينده بريتانيا نگريسته سعي داشتند تا خوي ضد استعماري اين فرد را به رخ بكشند! اقدامي كه شايد چندان با اظهارات و رويكردهاي امروز وي همخواني‌نداشته باشد.
فرضيه‌اي در حد سند
اما ماجراي اصلي بازمي‌گردد به جريان‌هايي كه سفر اين مقام انگليسي را مرتبط با آزادي جاسوسي مي‌داند كه در كشورمان زنداني است. به گفته رسانه‌هاي نزديك به نيروهاي امنيتي كشورمان، آن فرد جاسوس نازنین زاغری تبعه ایرانی ــ انگلیسی است که 15 فروردین سال 1395 به دست نیروهای سازمان اطلاعات سپاه کرمان در فرودگاه امام خمینی(س) دستگیر و به کرمان منتقل شد.
سپاه ثارا... کرمان 26 خرداد سال 95 در اطلاعیه‌ای از این دستگیری به عنوان «دستگیری یکی از سرشبکه‌های اصلی وابسته به بیگانگان که ماموریت‌های مختلفی در راستای تحقق اهداف شوم دشمنان نظام انجام داده بود»، یاد کرد و در این باره توضیح داد: «ایشان با عضویت در شرکت‌‌‌ها و موسسات بیگانه در طراحی و اجرای پروژه‌های رسانه‌ای و سایبری با موضوع براندازی نرم نظام مقدس جمهوری اسلامی مشارکت داشته است. نامبرده یکی از سرشبکه‌های اصلی موسسات معاند بوده که تحت هدایت و حمایت سرویس‌های رسانه‌ای و جاسوسی دولت‌های بیگانه، فعالیت‌های مجرمانه خود را طی سالیان گذشته انجام داده است».
پرونده زاغری برای ادامه رسیدگی‌‌‌ها به دادستانی تهران انتقال یافت و پس از انجام تحقیقات و بررسی‌های لازم، با صدور کیفرخواست به دادگاه انقلاب صادر و شعبه 15 دادگاه انقلاب، زاغری را به پنج سال حبس محکوم کرد.
این حکم در حالی صادر شد که برخی رسانه‌های داخلی با انتشار بخش‌‌‌هایی از اعترافات نازنین زاغری، عنوان کردند که «وی از حدود چهار سال پیش تا به حال با بنیاد تامسون رویترز همکاری داشته است و مدیریت چندین پروژه آموزشی این بنیاد را در کشور‌‌هایی چون لبنان، گرجستان، اردن، مراکش، برمه و برخی از کشورهای آفریقایی برعهده داشته است. نکته جالب آنکه وی همان گونه که خود اقرار کرده است در پروژه‌های آموزشی‌اش تلاش کرده تا علاوه بر برقراری ارتباط با روزنامه‌نگاران و خبرنگاران کشور هدف، به سناتور‌‌ها و اعضای پارلمان این کشور‌‌ها نیز نزدیک شود.
درس انگليسي
كاش به جاي لبخندهاي ديپلماتيك، مسئولان كشورمان درباره رويدادهايي كه اين روزها اتفاق مي‌افتد بيشتر براي مردم توضيح دهند تا افكار عمومي با اخبار پراكنده آشفته نشود. از سوي ديگر اگر فرضيه تلاش جانسون براي آزادي اين تبعه ايراني-انگليسي را حقيقت بدانيم، بايد برخي مسئولان به ويژه در دستگاه ديپلماسي ما نيز از تلاش اين انگليسي‌ها براي حل مشكل تبعه‌هاي خود درس بگيرند و زماني كه ملوان، مرزبان يا ... كشورمان با مشكل روبه‌رو مي‌شوند، به هر وسيله ممكن براي آزادي آنها تلاش كنند.