نایب رئیس مجلس ششم: مردم حتی اگر اشتباه کنند نباید سرزنش شوند

گروه سیاسی ـ آنچه این روزها در شهرهای بزرگ و کوچک کشور رخداده, اعتراضاتی غالبا مدنی به وضع بیکاری، معیشتی و اقتصادی کشور بوده است. تجمعات اعتراضی تقریبا از 20 روز پیش در شهرهای بزرگ و کوچک مثل اهواز، گلپایگان، کرمانشاه، تهران و چند شهر دیگر آغاز شده بود. تجمعاتی آرام که شکل تظاهرات هم پیدا نکرده بود و معترضان که اکثریت قریب به اتفاق آنان از قشرهای آسیب پذیر جامعه بودند در نهایت نجابت و آرامش به وضعیت بغرنج خود اعتراض کردند.
مردم می خواستند شنیده شوند و این شنیده شدن را در تغییر رویه مدیریت واخواهی می‌کردند. اما متاسفانه پاسخ به خواسته های مدنی مردم که خیلی از آنان تحت فشارهای سخت اجتماعی قرار دارند آنقدر دیر و از سر تفرعن صورت گرفت تا این بغض در مشهد مقدس، با تحریک برخی یا بدون آن شکست و دامنه آن بلافاصله به تهران کشیده و در مواردی به خشونت و تخریب اموال همگانی کشیده شد.
وقتی بی توجهی سبب سرازیری اعتراض به کف خیابان می شود، کافیست احساسات جای عقل را بگیرد و آنچه نباید رخ دهد، اتفاق بیفتد. اینجا نقش جناح اندیشه ورز حاکم پررنگ می‌شود تا با برخوردی مناسب و معقول مانع از تکرار اتفاقاتی شوند که در سال های 78 و 88 رخداده بود. تجربه برخورد با معترضان دیگر باید توسط حاکمیت کسب شده باشد.
سیدمحمدرضا خاتمی در همین خصوص گفت: حتی اگر مردم اشتباه کنند و دست به اقدامات خشونت‌آمیز و کارهای ناخوشایند بزنند، آنها شایسته سرزنش نیستند زیرا کسانی که وضعیت موجود را به چنین شرایطی رسانده‌اند، باید پاسخگو باشند.


رضا خاتمی در گفت‌وگو با ایلنا درباره اعتراضات اخیر صورت گرفته طی روزهای گذشته در تهران و دیگر شهرهای کشور گفت: هیچ کسی نمی‌تواند منکر آن شود که نارضایتی در میان مردم وجود دارد و این مسئله، به خاطر آن است که در طول سالیان سال، مردم احساس می‌کنند ناکارامدی‌ در اداره کشور وجود دارد و این مسئله ربطی به این دولت ندارد.
وی با بیان اینکه سیاست‌های یک دولت می‌تواند در نحوه اداره یک کشور موثر باشد ولی احساس ناکارامدی موجود در میان مردم، ریشه‌ای‌تر از آن است که این ناکارامدی را به سیاست‌های آقای روحانی منتسب کنیم، افزود: سیاست‌های آقای روحانی، هرچند سیاست‌های خوبی است ولی در عمل نتوانسته آنچنان که شاید و باید است، پیاده شود تا امید را به مردم بازگرداند.
این فعال سیاسی اصلاح‌طلب با بیان اینکه نارضایتی موجود می‌تواند هر جایی سر باز کند، تصریح کرد: اشتباه مخالفان و منتقدان دولت روحانی آن است که فکر می‌کنند می‌توانند از این شرایط و نارضایتی بهره‌برداری سیاسی کنند و دیدیم که در گفتار، مردم را به مبارزه، حضور در خیابا‌ن‌ها و بیان اعتراضات تشویق می‌کردند.
خاتمی با بیان اینکه مخالفان و منتقدان دولت متوجه نبودند که می‌توانند شروع‌کننده این تجمعات باشند ولی نمی‌توانند جمع‌کننده آن باشند، تاکید کرد: به همین خاطر نیز دیدیم اعتراضات ـ که شاید در ابتدا به خاطر مسائل اقتصادی بود ـ در ادامه به مسائل سیاسی و کلان کشیده شد.
این نارضایتی محدود به مسائل اقتصادی نمی شود
وی ادامه داد: این واقعیت است که در کوچه و خیابان وقتی با مردم صحبت می‌کنیم، آنها ناراضی هستند و این نارضایتی فقط به مسائل اقتصادی هم محدود نمی‌شود.
نایب رئیس مجلس ششم با اشاره به صحبت‌های دیروز رئیس‌جمهور ابراز داشت: صحبت‌های روز گذشته روحانی درخصوص حق اعتراض و انتقاد، صحبت‌های مهمی است. کلید اصلی حل ماجرا این است که به مردم حق بدهیم حتی اگر آنها ناراضی و عصبانی باشند و کارهایی را انجام دهند که دیگران دوست نداشته باشند زیرا فردی که تحت فشار است ممکن است هر کاری را انجام دهد.
خاتمی درخصوص نقش برخی از گروه‌های ضدانقلاب در گسترده‌تر شدن این اعتراضات بیان کرد: اینکه دست گروه‌های سیاسی یا خارج‌نشین و ضدانقلاب در کار باشد، فراتر از تبلیغات باید توسط نیروهای امنیتی مورد شناسایی قرار بگیرد و البته طبیعی است که منتقدان و مخالفان بخواهند از شرایط موجود بهره‌برداری سیاسی کنند.
مردم، آشوب گر و شایسته سرزنش نیستند
وی با تاکید بر اینکه اشتباه است که مردم آشوبگر و مسبب اتفاقات رخ داده اعلام کنیم، یادآور شد: حتی اگر مردم اشتباه کنند و دست به اقدامات خشونت‌آمیز و کارهای ناخوشایند بزنند، آنها شایسته سرزنش نیستند زیرا کسانی که وضعیت موجود را به چنین شرایطی رسانده‌اند، باید پاسخگو باشند.
این فعال سیاسی اصلاح‌طلب با بیان اینکه باید حق اعتراض مردم را به رسمیت شناخت، عنوان کرد: مهمتر از مسئله،‌ آن است که دولت و دیگر ارکان حاکمیتی باید امکان و شرایط لازم را برای اعتراض مسالمت‌آمیز را فراهم کنند. زمانی که همه گروه‌ها، احزاب، رسانه‌ها و نهادهای مدنی تحت فشار باشند و نتوانند سخنان و نظرات کارشناسی خود را بیان کنند، این فشارها متراکم شده و در نهایت، سرباز می‌کنند و مشکلاتی را ایجاد می‌کند.
خاتمی با بیان اینکه تنها راهکار حل و فصل این مسائل تقویت جامعه مدنی و اعتماد به آنها است، گفت: باید آنهایی که مردم را نمایندگی می‌کنند،  شناسایی شده، به رسمیت شناخته شده و توسعه یایند و فضا برای نقش‌آفرینی‌شان باز شود. آنها باید امکان رقابت در زمان‌های مختلف از جمله انتخابات برایشان فراهم شود.
فضا باید برای شنیدن سخنان متفاوت باز باشد
وی با بیان اینکه فضا را باید برای شنیدن سخنان مختلف و حتی متفاوت باز کرد و نه آنکه آن را بست، گفت: باید فضای رسانه‌ای، تبلیغاتی و مجازی را بازتر کرد. باید شرایط برای اجرای اصول مصرح قانون اساسی مانند راه‌پیمایی، اعتراض و حتی اعتصاب فراهم و شناسایی شود و گروه‌های مختلف امکان قانونی دستیابی به مطالبات خود را داشته باشند.
نماینده مردم تهران در مجلس ششم اضافه کرد: هر چند با اتخاذ سیاست‌ها و روش‌هایی ماجرای کنونی فیصله می‌یابد اما در صورتی که این شرایط مهیا نشود جای دیگر و با شدت بیشتر سر باز خواهد کرد.