مدیرکل سابق مشارکت مردمی سازمان حفاظت از محیط زیست: انتقال پایتخت سیاسی بحران آب را برطرف می کند

مدیرکل اسبق مشارکت مردمی سازمان محیط‌زیست کشور معتقد است که یکی از راهکارهای رفع بحران آب در تهران انتقال سیاسی پایتخت و به دنبال آن کاهش جمعیت در تهران است.
محمد درویش در گفت‌وگو با پانا، با اشاره به شرایط بارش و بحران کم‌آبی در پایتخت گفت: تهران سالانه به حدود یک میلیارد متر مکعب آب شرب نیاز دارد که حدود 100 تا 150 میلیارد متر مکعب  آن از طریق آب قابل استحصال (جمع‌آوری روان‌آب‌ها از سطح زمین جهت استفاده از آب) تامین می‌شود.
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع و تحقیقات بیابان کشور افزود: بر خلاف میانگین کشور که 90 درصد آب در بخش کشاورزی مصرف می‌شود، در استان تهران حدود 90 درصد آب در بخش شرب و مابقی در بخش صنعت و کشاورزی مصرف می‌شود. در چنین شرایطی معلوم است که ملاحظات مبتنی بر پدافند غیرعامل در تهران به هیچ عنوان در نظر گرفته نشده است.
درویش با اشاره به سرانه مصرف آب در تهران گفت: متوسط سرانه مصرف آب در تهران 200 تا 250 لیتر اعلام شده است و از میانگین آن که باید 180 لیتر باشد، بیشتر است. البته آمارهایی نیز وجود دارد که تا 300 لیتر نیز مصرف می‌شود.


او در ادامه با اشاره به گفته های فرماندار تهران مبنی بر اینکه اگر بارندگی‌ها در تهران به همین روند باشد ۵۲ درصد مردم تهران فاقد آب شرب خواهند شد، گفت: فرماندار تهران برآورد خوش‌بینانه‌ای نسبت به این موضوع دارد و وضعیت تهران می‌تواند به مراتب بدتر باشد. وقتی 90 درصد آب تهران به‌وسیله سدها تامین می‌شود و وضعیت ریزش‌های آسمانی 65 درصد از میانگین درازمدت آن بدتر است، یعنی باید خود را برای خشکسالی خیلی شدیدتر آماده کنیم.
وی همچنین به کاهش حجم بارش‌های پایتخت در پاییز سال جاری اشاره کرد و گفت: اتفاقی که پاییز سال جاری در تهران افتاده است در طول 63 سال اخیر بی‌سابقه بوده است. علاوه بر این اتفاقی که در دی‌ماه در تهران صورت گرفته، رکوردها را شکسته است و وضعیت تهران از نظر سرانه آب در دسترس از شهر یزد نیز بدتر است.
درویش در ادامه به وابستگی تامین آب تهران فقط از طریق سد اشاره کرد و گفت: این شیوه درست و معقول نیست. این حجم از وابستگی به آسمان در کشوری که انحراف معیار ریزش‌های آسمانی آن از یک‌سال تا سال دیگر 70 درصد تغییر می‌کند، منطقی نیست. در این مسیر اشتباهی راهبردی انجام شده است. در تهران که می‌توانست حداکثر دو تا سه میلیون نفر جمعیت داشته باشد، 10 میلیون نفر ساکن شده‌اند و  روزانه 21 میلیون تردد در تهران صورت می‌گیرد.
درویش ادامه داد: در چرخه تامین آب شرب در تهران معتقد بودند، اگر به هر طریقی آب تامین شود مشکل حل می‌شود اما فکر نکردند در مواقعی که میزان بارندگی کاهش می‌یابد، برای تامین امنیت مردم چه باید کرد.
درویش با اشاره به مدیریت غلط مدیران در شیوه تامین آب در تهران گفت: مدیرانی که در طول نیم قرن اخیر مسئولیت تامین آب را برعهده داشتند، مقصر هستند. در عین حال نمی‌توان در کوتاه مدت برای کم‌آبی تهران کاری کرد اما دولت می‌تواند در این فاصله مقدمات انتقال پایتخت سیاسی از تهران را فراهم کند. دولت باید شرایطی فراهم کند که مردم داوطلبانه از تهران خارج شوند و هزینه زندگی در تهران را افزایش دهد.
وی با اشاره به ساخت و سازهای بی رویه و میزان جمعیت پذیری در تهران تاکید کرد: نباید اجازه تراکم‌فروشی در تهران داده شود. در نهایت باید کوشید نیاز آبی در تهران کاهش یابد چراکه هیچ راه دیگری غیراز کاهش بار اضافه در تهران وجود ندارد.
سایر اخبار این روزنامه
محمدرضا تابش از لزوم رایزنی‌های سه جانبه برای بازدید نمایندگان مجلس از زندان‌ها خبر داد سانچی از شایعه تا واقعیت رو در رو با حسام الدین سراج از اوضاع موسیقی در ایران تا حضور در فجر؛ اجرا در افغانستان بهتر از اینجاست بررسی «همدلی» از عملکرد شهرداری تهران در دوران تصدی اصول‌گرایان، بعد از افشاگری نجفی گزارش «همدلی» از دلایل بانک‌ها درخصوص عدم تسهیلات‌دهی مناسب به‌مردم پول نداریم در چند دوره اخیر جشنواره تئاتر فجر، پوسترها از تئاترها خبرسازترند شوکه کننده‌تر از برق سه فاز! روایتی از آخرین روزهای حضور پهلوی دوم در ایران بر اساس خاطرات سالیوان آخرین سفیر‌ ایالات متحده در تهران وقتی مدرسه رسانه ملی دیر می‌شود اطلاعیه دفتر رئیس‌جمهور انتساب جمله «امام زمان(عج) هم قابل نقد است» به رئیس‌جمهور، کذب محض است جهانگیری: راهکار، راه اندازی گفت‌وگوی ملی است مدیرکل سابق مشارکت مردمی سازمان حفاظت از محیط زیست: انتقال پایتخت سیاسی بحران آب را برطرف می کند