«همدلی» نشست اخیر اصلاح‌طلبان با روحانی و نقد آنها به رفتار دولت در قبال حصر و شرایط اقتصادی کشور را بررسی کرد

داد از رخوت دولت
همدلی| گروه سیاسی ـ هرمز شریفیان: از چند و چون نشست «سیدمحمد خاتمی»، «علی‌اکبر ناطق‌نوری»، «حسن روحانی» و «اسحاق جهانگیری» اطلاع چندانی در دست نیست اما به هرحال نقد یا گلایه‌ی سیدمحمد خاتمی و ناطق‌نوری از روحانی حتمی است. حسن روحانی درواقع نتوانست از این سرمایه‌ای که به میدان آمد، ذخیره سازی و بهره‌برداری کند، به‌ویژه در دور دوم و در مورد موضوع «حصر» که خاتمی نیز خواهان «تحرک» بیشتر او شد.
وقت و مایه گذاشتن برای حصرشاید بسیار کمتر از انرژی صرف شده برای برجام بود اما ظاهرا روحانی دغدغه‌ای برای رفع حصر ندارد. یک انفعال و بریدگی هم به‌طور اساسی در گفتارهای و نشست‌های خصوصی روحانی دیده می‌شود که موضوع خطرناکی است. نکته دیگری که زیاد به آن پرداخته شده تعامل دولت با مجلس است که چنانچه ایجاد شود شرایط اقتصادی بهبود خواهد یافت اما متاسفانه دولت در این حوزه نیز برنامه مشخصی ندارد و مسئولیت این موضوع به‌طور جدی به اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور سپرده شده است. حاصل این انفعال و بی توجهی را در دی‌ماه پارسال دیدیم چراکه پایه و دلیل اصلی اعتراض‌ها، مسائل اقتصادی و معیشتی بود. در حال حاضر نیز اعتراض‌های اصفهان، کازرون و کردستان دارای ریشه‌ اقتصادی و نشان‌دهنده‌ ضعف دولت است. آنچه مسلم است انفعال و بریدگی در مجموعه‌ قوه مجریه و سطح کلان دولت، به‌جز استثتائاتی دیده می‌شود که بیش از دولت نخست روحانی است. این در حالتی است که اکثریت کابینه دوم همان ترکیب کابینه اول است و تغییر آنچنانی نکرده اما در مجموع، دولت ـ خروجی قابل توجه و مطلوبی نداشته است. نخبگان و کنشگران سیاسی و حتی بخش‌های عادی جامعه این تلقی را پیدا کرده‌اند که روحانی تاحدود زیادی واداده و آن شور و شعف اولیه در او دیده نمی‌شود.
هرچند گزارش‌ها برحسب نظرسنجی‌های دقیق نیست اما فضای تب آلود جامعه در کل کشور این را تداعی می‌کند که روحانی اگر با این وضعیت به اردیبهشت 1396 بازگردد به آن اندازه اعتماد مردم را جلب نمی‌کند و پیروز انتخابات نمی‌شود. هرچند برخی از مشکلات دولت حاصل از اقتدارگرایی جریان رقیب است اما در هر صورت سبد رای روحانی سبدی نیست که یک‌سال


پیش داشت.
نکته ناملموس دیگر این است که جریان «اعتدال و توسعه» به سمتی می‌رود که دچار توهم نسبت به خود شده است به این معنی که گمان می‌کند جریان اثرگذاری است در حالی که به مراتب ضعیف‌تر از «کارگزاران سازندگی» در شکل گیری مجلس پنجم هستند. اما این توهم و اعوجاج نزد برخی وجود دارد که این جریان، جریان مقتدری شده و این توهم، توهم خطرناکی است. گمان می‌رود این جریان در انتخابات آینده مجلس و ریاست جمهوری تمایل بیشتری برای هماهنگی با «علی لاریجانی» دارد تا در زمان مناسب، مرزبندی خود با اصلاحات را مشخص و بیشتر کند. ممکن است تمام افراد این جریان این دیدگاه را نداشته باشند اما مشخص است که آنان در بین احزاب اثرگذار، محلی از اعراب ندارند. شاید دلیل آن این باشد که حسن روحانی نتوانست آن کاریزمای «شبه هاشمی» یا «شبه خاتمی» را برای خود کسب کند تا جریان اعتدال نیز بتواند در عرصه سیاسی ایران نقش موثرتری ایفا کند.
نشست سه ساعته‌ «این 4 نفر»
نامه‌نیوز نوشته، یک عضو شورای مشورتی رئیس دولت اصلاحات جزئیات دیدار روحانی، خاتمی، ناطق و جهانگیری را تشریح کرد و گفت: مسائلی با هدف تقویت دولت مطرح شده است.  این چهره اصلاح طلب که به شرط منتشر نشدن نام خود گفت و گو کرده است در این باره گفت: این جلسه 2-3 ساعته، پنج شنبه دو  هفته قبل در منزل آقای روحانی برگزار شد. همه مسائل با هدف تقویت دولت مطرح شده است. البته حاج حسن آقای خمینی نبود. جلسه درباره پیگیری جدی تر وعده های انتخاباتی رئیس جمهور، رفع حصر، برنامه های اقتصادی دولت، استفاده بیشتر از ظرفیت های آقای جهانگیری و برطرف شدن ناهماهنگی ها در مجموعه دولت بود.
از جهانگیری بیشتر استفاده شود
این منبع آگاه در پاسخ به این سوال که آیا صحبتی درباره محدودیت های آقای خاتمی نیز مطرح شد یا خیر، گفت: خیر، آقای خاتمی درباره خودش هیچ موضوعی را مطرح نکرد، بیشتر تاکید بر رفع حصر داشت و این که چرا آقای روحانی این موضوع را به عنوان رئیس در شورای عالی امنیت ملی جدی پیگیری نمی‌کند. همچنین چرایی بی‌برنامگی اقتصادی دولت و سردرگمی مردم و استفاده بیشتر و بهتر از آقای جهانگیری در بخش اقتصادی از دیگر موضوعات بود.
ناطق‌نوری هم انتقاد کرد
این عضو شورای مشورتی رئیس دولت اصلاحات درباره نظرات ناطق نوری در این جلسه نیز تاکید کرد: آقای ناطق نیز بر همین مسائل به ویژه ناهماهنگی های درون دولت خیلی جدی بحث کرد. البته بحث مشترک همه آن ها همکاری نکردن دیگر نهادها با دولت بود.  وی در ادامه افزود: آقای روحانی نیز صحبت و از دستگاه های غیردولتی گلایه کرد. وی در پاسخ به این سوال که آیا آقای روحانی در آن جلسه قول و  وعده ای هم به آقایان ناطق و خاتمی داده است، نیز تصریح کرد: خیر. درباره محدودیت ظرفیت ها و امکانات دولت و عمل نکردن کشورهای خارجی به تعهدات شان در برجام صحبت کرد و قول مشخص و صریحی مطرح نکرد. این چهره  اصلاح‌طلب درباره دیدگاه روحانی راجع به رفع حصر نیز ادامه داد: آقای روحانی گفت دولت در حال پیگیری موضوع است. بحث آن بود که این مسئله جدی‌تر در دستورکار شورای عالی امنیت ملی قرار بگیرد.  این فرد که نامش منتشر نشده درباره دعوت کننده و پیشنهاد دهنده برگزاری این جلسه گفت: خود آقای روحانی برگزاری این جلسه را دنبال می کرد. البته قبلا آقای ناطق اظهارتمایل کرده بود و قرار بود در بهمن ماه 96 برگزار شود که آقای خاتمی و یکی دیگر از آقایان وقت نداشتند که برگزاری جلسه به بعد از عید موکول شد که عید دیدنی هم بود.
روحانی به جلسه خاتمی و مرحوم هاشمی درباره کابینه دولت اول توجهی نکرد
در همین حال عبدالله نوری، وزیر کشور دولت اصلاحات در گفت‌وگویی با روزنامه آرمان گفت: طی روزهای اخیر خبری مبنی بر جلسه چهار نفره رئیس‌جمهور و ناطق نوری، رئیس دولت اصلاحات و اسحاق جهانگیری آن هم به میزبانی روحانی در رسانه‌ها منتشر شد که توجه بسیاری به‌ویژه اهالی سیاست را به خود جلب کرد و این تصور در جامعه به وجود آمد که جلسه روحانی با چهره‌های برجسته اصلاحات و اعتدالگرا آن هم به میزبانی رئیس‌جمهور می‌تواند به مفهوم تحقق بسیاری از وعده‌های انتخاباتی روحانی باشد. به هر روی با توجه به دلخوری‌ها و گلایه‌های اصلاح‌طلبان و حامیان انتخاباتی روحانی، این دیدار مفهوم بسیار زیادی می‌تواند داشته باشد از جمله توجه و تمرکز بیشتر رئیس‌جمهور بر روی وعده‌های انتخاباتی و تلاش برای تحقق آن. بر این اساس، نوری وزیر کشور دولت اصلاحات درباره نتیجه این جلسه و امکان تحقق وعده‌ها، گفت: عملی شدن نتایج این جلسه بستگی به خواست و اراده رئیس‌جمهور دارد. اما در این جلسه به‌طور جدی به برخی مسائل از جمله موضوع حصر پرداخته شد.
انتقاد به سیاست‌های اقتصادی
دلخوری و انتقاد اصلاح‌طلبان از رئیس‌جمهور به زمان معرفی کابینه بازمی‌گردد اما اکنون پس از بحران‌سازی‌های دلواپسان، رئیس‌جمهور با چهره‌های برجسته اصلاحات و اعتدال آن هم به میزبانی روحانی دیدار کرده که می‌تواند معنای زیادی داشته باشد. اگرچه زمان این دیدار به ۱۵ روز گذشته بازمی‌گردد اما همچنان این دیدار و جزئیات آن مورد توجه رسانه‌هاست و این پرسش‌ها را در اذهان عمومی ایجاد کرده که آیا این دیدار می‌تواند به مفهوم پایان گلایه‌ها و تحقق وعده‌ها باشد؟
نوری ادامه داد: عملی شدن نتایج این جلسه بستگی به خواست و اراده آقای روحانی دارد. اما در این جلسه به‌طور جدی به برخی مسائل از جمله حصر پرداخته شد، زیرا به هرحال این از وعده‌های انتخاباتی آقای روحانی بود. اصلاح‌طلبان در جلسه با رئیس‌جمهور انتقاداتی نسبت به برنامه‌ریزی و اقدامات اقتصادی دولت مطرح کردند و خواستار شفافیت و استفاده بیشتر از ظرفیت‌های آقای جهانگیری شده بودند. وی افزود: به قول معروف الان توپ در زمین آقای روحانی است که انتظارات جامعه مدنی را پاسخ مثبت بدهند.
جریان اصلاحات، نگران وضع موجود است
نوری درباره جلسه اصلاح‌طلبان و همچنین جلسه شبانه‌روزی حزب اعتدال، گفت: اگر پای همه این جلسات را جبهه اصلاحات در نظر بگیریم باید بگویم واقعیت این است که جبهه اصلاحات به مراتب بیشتر از جریان اصولگرایی نگران وضع موجود در کشور است، زیرا به‌طور کلی مهم‌ترین دغدغه جریان اصلاحات وضعیت کشور و نظام جمهوری اسلامی است. لذا طبیعی است که با توجه به نگاه واقع‌بینانه و نقادانه‌شان، جلسات اینچنینی برگزار کنند.
«نامه نیوز» جزئیات دیدار روحانی، خاتمی، ناطق نوری و جهانگیری را منتشر کرده و نوشت: جلسه در منزل حسن روحانی و به دعوت او برگزار شده است. این سایت مدعی شد خاتمی از حسن روحانی خواستار تغییر وضعیت جهانگیری در دولت شده است.
ظاهرا رهبری موضوع حصر را با رویکرد حل، به شورای امنیت‌ملی ارجاع داده‌اند
محمدرضا تابش نماینده اردکان و نایب رئیس فراکسیون امید در گفت‌وگو با«اعتماد آنلاین» با اشاره به تلاش‌های کمیته رفع حصر برای ملاقات با رییس‌جمهور، گفت: علیرغم اینکه پیگیری‌های زیادی از طریق معاون پارلمانی رییس‌جمهور انجام شده، اما هنوز وقتی برای ملاقات کمیته حصر با روحانی تعیین نشده است.
او با اشاره به اثرگذاری روحانی در زمینه رفع حصر، گفت: آقای روحانی هم رییس شورای عالی امنیت ملی است و هم رییس جمهور هستند و در زمینه رفع حصر بسیار می‌توانند ایفای نقش کنند. همانطور که آقای خاتمی هم چند روز پیش گفتند، ظاهرا مسئله رفع حصر در حد کلان آن از سوی مقام معظم رهبری با رویکرد حل به شورای عالی امنیت ملی ارجاع شده است.
تابش تصریح کرد: بعد از ارجاع مسئله حصر به شورای عالی امنیت ملی رییس، دبیر و اعضای این شورا تعیین کننده هستند. امیدواریم اعضای شورای عالی امنیت ملی به این موضوع پی ببرند که رفع حصر به وحدت ملی استحکام می‌بخشد و این کار شایسته، مورد انتظار قاطبه مردم اعم از اینکه اصلاح‌طلبان یا اصولگرایان است.
سایر اخبار این روزنامه