حاشیه‌های یک بیانیه بدون هماهنگی

بیانیه مجلس خبرگان رهبری درباره برجام در حالی منتشر شده که برخی اعضای آن از نگارش آن اظهار بی‌اطلاعی می‌کنند و اعلام کرده‌اند این بیانیه، بیانیه جمعی مجلس خبرگان نیست و تنها با امضای این مجلس منتشر شده است.
به گزارش رویداد۲۴ وقتی بیانیه مجلس خبرگان رهبری برای رسانه‌ها ارسال شد، نخستین چیزی که به ذهن آمد این بود که آیا این بیانیه جمعی همه اعضای خبرگان است یا خیر؛ بیانیه‌ای بدون امضای اعضا و با عنوان کلی «بیانیه مجلس خبرگان» که احتمالا تعداد زیادی از نمایندگان مجلس خبرگان از ماهیت آن با‌خبر نبودند.
عجیب است اگر روحانی و علوی با این بندها موافق باشند: ‌در مواردی خطوط قرمز مورد نظر مقام معظم رهبری در توافق هسته‌ای رعایت نشد و در حالی که جمهوری اسلامی ایران تمامی تعهدات خود را به صورت کامل به اجرا گذاشت‌ اما تضمین لازم از طرف مقابل دریافت نشد و زمینه را برای خروج آمریکا از برجام فراهم کرد.‌
آیت‌الله بطحایی هم از آن دسته اعضای خبرگان بود که خبری از نگارش این بیانیه نداشت؛ وی یکشنبه گذشته گفته بود این بیانیه را احتمالا چند عضو هیات رییسه نوشته‌اند و سایر اعضا از نگارش آن اطلاعی ندارند.همچنین آیت‌الله هاشم‌زاده هریسی نیز در این بیانیه تردید وارد کرده بود و گفته بود این بیانیه ربطی به مجلس خبرگان ندارد و فقط چند عضو هیات رییسه در نگارش آن سهم داشته‌اند.


در قسمت دیگری از این بیانیه نیز از حسن روحانی خواسته شده است به خاطر آسیب برجام، از مردم ایران عذرخواهی کند: ‌رییس‌جمهور، صادقانه و با صراحت، نسبت به خسارت‌های وارده در برجام که به خاطر عدم رعایت خطوط قرمز ترسیمی توسط رهبر معظم انقلاب از جمله اخذ تضمین‌های لازم از 1+5 و نیز عدم رعایت اقدام متناظر و گام به گام‌ پدید آمد؛ از مردم عزیز ایران عذر‌خواهی کرده، تجربه توافق برجام را چراغ راه آینده قرار دهند.
در قسمت دیگری از بیانیه مجلس خبرگان رهبری، تحلیلی هم از وضعیت برجام و سیاست خارجی آمده است: ‌خروج هر یک از طرف‌ها از توافق، به معنای نقض پیمان است‌ خصوصا در شرایطی که اکثر تعهدات طرف مقابل بر عهده طرف نقض عهدکننده یعنی آمریکا بوده و با خروج آمریکا از برجام، دیگر هیچ محدودیتی برای این کشور در جهت مانع‌تراشی بر سر راه ایران عزیز نخواهد بود... در شرایط کنونی، ماندن در این قرارداد بدون اخذ تضمین‌های صریح و روشن، به‌طور مسلم تضمین‌کننده منافع ملی ما نخواهد بود. لازم است در اسرع وقت و ضمن جلوگیری از اتلاف فرصت توسط دشمن، تضمین‌های جدی و محکمی برای ماندن در توافق اخذ شود. در غیر این صورت، خروج از برجام، تکلیف شرعی و قانونی دستگاه دیپلماسی خواهد بود.‌