برپایی «آسمان‌نما» در نمایشگاه قرآن

یک پژوهشگر نجوم و کیهان‌شناس از برپایی «آسمان نما» در نمایشگاه قرآن خبر داد و گفت: مباحث علمی و قرآنی کیهان‌شناسی را در نشست‌هایی برای بازدیدکنندگان و علاقه‌مندان تشریح می‌کنیم.
سیدحسین امیدیانی در گفت‌وگو با ستاد خبری بیست‌وششمین نمایشگاه قرآن گفت: متاسفانه ما انسان‌ها بسیار زمینی شده‌ایم و باید نگاه‌‌ها را از زمین به سمت آسمان رهسپار کنیم.
امیدیانی در تشریح بیشتر موضوع با اشاره به این‌که با نصب آسمان‌نما در نمایشگاه قرآن مردم را به صورت دیجیتالی به تماشای ستاره‌ها دعوت می‌کنیم افزود: از آنجاکه آسمان تهران و بسیاری شهرهای دیگر دارای آلودگی و شدت نور بالایی است امکان مشاهده آسمان و رصد ستارگان میسر نیست اما آسمان نمای دیجیتالی تصاویر آسمان را عینا برای مردم نمایش می‌دهد به گونه‌ای که مشاهده‌کننده احساس می‌کند در دل کویر و یا دیگر مناطق مناسب رصد، آسمان را به نظاره نشسته است؛ همان‌طور که خداوند می‌فرماید «وَ لَقَدْ زَيَّنَّا السَّماءَ الدُّنْيا بِمَصابيحَ» ما آسمان دنیا را به زینت ستاره‌ها آراستیم.
وی در ادامه اظهار کرد: قرآن کتاب هدایت است یعنی هدف اصلی خداوند در قرآن کریم هدایت بشریت است اما برای رسیدن به آن از شیوه‌های مختلفی استفاده کرده است. گاهی داستان گذشتگان و انسان‌های خوب و بد را بیان  و گاهی نظر ما را به مسائل خلقت و جهان هستی همچون کوه، دریا، زمین، آسمان، ابر، رعد و برق، و رویدادهای طبیعت جلب می‌کند.


پژوهشگر نجوم و کیهان‌شناسی از نگاه قرآن و علم خاطرنشان کرد: حداقل 150آیه قرآن به‌طور مستقیم به موضوع نجوم و کیهان‌شناسی می‌پردازد و خداوند در این آیات به خلقت جهان هستی و مواردی چون انبساط عالم، تولد ستارگان، مرگ ستارگان و مراحل خلقت جهان هستی که به یکباره نبوده «فی سته الایام» طی شش مرحله این خلقت رخ داده، پرداخته است.
وی با اشاره به این‌که خداوند در قرآن کریم می‌فرماید روزی جهان هستی را مانند طومار در هم می‌پیچم، یادآور شد: خداوند در بسیاری از آیات قرآنی به موضوع خورشید و ماه پرداخته و در مورد آنها سخن گفته و سوره‌هایی به نام آنها در قرآن نازل شده است؛ حتی خداوند برای هدایت بشر به آنها سوگند یاد می‌کند.
پژوهشگر نجوم و کیهان‌شناسی از نگاه قرآن و علم با اشاره به آیه 6 سوره «ق» که خداوند فرموده است: « أَفَلَمْ يَنْظُرُوا إِلَى السَّمَاءِ فَوْقَهُمْ كَيْفَ بَنَيْنَاهَا وَزَيَّنَّاهَا وَمَا لَهَا مِنْ فُرُوجٍ » بیان کرد: خداوند می‌فرمایند «پس آيا به آسمان بالاى سرشان نگاه نكرده‌اند كه چگونه آن را بنا كرديم و (با ستارگان) زينت داديم و آن را هيچ شكاف و خللى نيست؟» و همچنین در جای دیگری به پیامبر می‌فرماید: نگاه کنید به خلقت من که چه خلق کردم و در جای دیگری گله می‌کند از کسانی که به خلقت او نگاه نمی‌کنند و به آنها توجه ندارند.
وی خاطرنشان کرد: خداوند در قرآن تصریح دارد که پرداختن به آیات و خلقت او کار صاحبان خرد است و می‌فرماید « إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ لَآيَاتٍ لِّأُولِي الْأَلْبَابِ» که آسمان و کهکشان نشانه‌هایی است برای اهل خرد و اهل خرد را نیز توصیف کرده و در آیه 191 سوره آل عمران که فرموده: «الَّذِينَ يَذْكُرُونَ اللَّهَ قِيَامًا وَقُعُودًا وَعَلَى جُنُوبِهِمْ وَيَتَفَكَّرُونَ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هَذَا بَاطِلًا سُبْحَانَكَ فَقِنَا عَذَابَ النَّارِ» در حالت ایستاده، نشسته و خفته خدا را یاد می‌کنند و راجع به این خلقت و میلیاردها ستاره، کهکشان و قمر تفکر می‌کنند.
امیدیانی با طرح این موضوع که درحال حاضر دانش بشر با زمان نزول قرآن تفاوت بسیاری پیدا کرده است افزود: بشر پیشرفت علمی سریعی در زمینه کیهان‌شناسی و نجوم داشته است و با اختراع تلسکوپ و پیشرفت روز افزون تجهیزات، دید بشر به جهان تغییر کرده و دانشمندان روز به روز بیشتر به حقایق هستی پی می‌برند و با این پیشرفت‌ها حقایق قرآن نیز بیشتر آشکار می‌شود.
تضادی بین علم و دین وجود ندارد
او تأکید کرد: هر کسی از علوم زمانه خود بیشتر بداند فهم بیشتری از قرآن خواهد داشت؛ در زمان معاصر مسلمانان و محققانی هم که مسلمان نیستند و برای امور علمی و تحقیقاتی خود صرفاً به قرآن مراجعه می‌کنند به عظمت این کتاب آسمانی پی می‌برند.
پژوهشگر نجوم و کیهان‌شناسی از نگاه قرآن و علم به کتاب «تورات، انجیل، قرآن و علم» نوشته موریس بوکای که جراح فرانسوی است اشاره کرده و گفت: این پزشک جراح در مواردی چند، موقعیتی داشته که توانسته است نه فقط بدن‌ها، بلکه روان‌ها را نیز بکاود و بدین نحو تحت‌تأثیر وجود دیانت اسلام و نظرگاه‌های اسلامی قرار گرفته و از طریق آشنایی با قرآن به نکاتی درباره پدیده‌های ‌طبیعی پی برده است که تنها معارف علمی جدید اجازه درک معنی آنها را می‌دهد.
امیدیانی با اثبات علمی آیات قرآن عنوان کرد: هیچ تضادی بین علم و دین وجود ندارد؛ این دو کنار هم هستند و آیات عالم متعلق به خالق آن است و خلقت بر مبنای علم بوده و اداره هستی براساس علمی است که ما آن را تا حدودی شناخته‌ایم.
این فیزیکدان و پژوهشگر نجوم و کیهان‌شناسی همچنین اظهار کرد: خداوند در قرآن با بیان این‌که «کُلَّ شَىْء خَلَقْناهُ بِقَدَر» «ما هر چیزى را به اندازه آفریدیم» یعنی در خلقت اندازه است آنچه در علم فیزیک همه امور براساس اندازه است.
امیدیانی با طرح این موضوع که سیاره زمین یکی از میلیاردها سیاره جهان هستی است، گفت: در این کرات آسمانی یک ذره‌ای از عالم منظومه شمسی است و ذره بسیار کوچک آن سیاره زمین است و ما انسان‌ها در گوشه‌ای از آن زندگی می‌کنیم و باید به خلقت دقیق شویم و به آن توجه کنیم.
بیست‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم از 29 اردیبهشت تا 14 خردادماه 97 در فضایی بالغ بر 50‌هزار متر مربع در مصلای بزرگ امام خمینی(ره) برپا می‌شود.