محاکمه پمپئو در سنا

وزیر امور خارجه آمریکا که پنج شنبه گذشته برای توضیح راهبرد جدید مقابله با ایران به کمیته روابط خارجی سنای این کشور رفته بود، با انتقادات شدید سناتور سرشناس و هم حزبی اش درباره سیاست‌های کاخ سفید در قبال ایران مواجه و این جلسه عملا به جلسه محاکمه سیاست های ضد ایرانی واشنگتن بدل  شد. به گزارش برنا رند پاول سناتور جمهوری خواه ایالت کنتاکی در این جلسه به شدت از خروج آمریکا از برجام انتقاد کرد و با بیان این که «حالا که ایران مشوق را گرفته و رفته، با چه توجیهی آمریکا توافق را ترک کرده است؟وزارت امور خارجه چطور قرار است به خواسته‌هایش برسد؟» افزود:حال درنظر بگیرید که اروپا، چین و روسیه به تجارت با ایران ادامه می‌دهند و تهران هم از برجام خارج نمی‌شود، یعنی به سمت سلاح هسته‌ای نمی‌رود و تکنولوژی و توسعه‌ای در صنایع هسته‌ای نمی‌دهد؛ اما بقیه کارهایی که مدنظر شماست مانند توقف یا محدودیت برنامه موشکی را هم انجام نخواهد داد و با همان وضع خوشنود خواهد بود.
حال اگر فشار اقتصادی به ایران نتیجه بدهد،این که ایرانی‌ها بیایند بگویند: وای ما عاشق آقای پمپئو هستیم و درخواست ۱۲بندی او را در آغوش می‌گیریم؛ این یک وضعیت محال است، هیچ‌گونه به‌نظر نمی‌رسد که اتفاق افتادنی باشد.راه دیگر چیست؟ این که فشارهای اقتصادی مؤثر باشند و ایران در نهایت از برجام خارج شود و برنامه غنی‌سازی خود را از سر بگیرد.وی افزود :قبل از این که به چنین فاجعه‌ای برسیم بیایید با هم "طرح ۱۲بندی" را با نگاهی بزرگ تر و فراتر از ایران بخوانیم و بررسی کنیم.در نخستین بند شما از ایران خواسته‌اید که بخش نظامی برنامه هسته‌ای خود را کنار بگذارد، در این بند اسرائیل را درنظر گرفته‌اید؟ کسی فکر می‌کند اسرائیل قرار است برنامه تسلیحات هسته‌ای خود را کنار بگذارد؟ شاید دراین بخش جواب بدهید که آن ها دوست ما هستند؛ اما از دید ایرانیان اسرائیل یک رقیب و دشمن منطقه‌ای‌ است.
آیا از عربستان خواسته‌اید جزئیات برنامه هسته‌ای اش  را ارائه دهند؟!
 حالا همین بخش درباره عربستان؛ به تازگی، اخبار و شنیده‌هایی درباره عربستان سعودی و برنامه تسلیحات هسته‌ای و تلاش برای دست یابی به آن وجود دارد، شاید بگویید که آن ها هنوز به این تسلیحات دسترسی پیدا نکرده‌اند؛ اما بچه‌های CIA در گزارش خودشان گفته‌اند که سعودی‌ها مذاکرات و تلاش‌هایی برای دست یابی به متخصصان تسلیحات هسته‌ای در پاکستان داشته‌اند و برخی گزارش‌ها و برخی تحلیلگران CIA هم معتقدند که سعودی‌ها خریدشان را کرده‌اند.... می‌دانیم که این کار را کرده‌اند. خب در چنین شرایطی چطور می‌خواهید ایران برنامه هسته‌ای و تسلیحاتی خود را کنار بگذارد؟ قطعا به چنین خواسته‌ای نخواهید رسید.


وی در حالی که وزیر خارجه آمریکا سکوت کرده بود، افزود :بند دوم کنار گذاشتن برنامه موشک‌های بالستیک است. خب من هم از این که موشکی به سمت آمریکا بیاید خوشم نمی‌آید و موشک‌های ایران را دوست ندارم و فکر نمی‌کنم کسی هم دوست داشته باشد؛ اما شما تقابل عربستان و ایران را درنظر گرفته‌اید؟ در این منطقه ۱۰۰۰ سال است که جنگ وجود دارد، جنگ مذهبی و رقابت خون‌ریزی؛ وقتی ما به عربستان سلاح می‌فروشیم و از برنامه موشک‌های بالستیک عربستان -سعودی‌های هم برنامه بالستیکی دارند- حمایت می‌کنیم و به آن ها هرچه می‌خواهند می‌فروشیم، ایران هم واکنش خودش را نشان می‌دهد. کشورهای عربی ومنطقه، ۸ برابر ایران برای تسلیحات هزینه می‌کنند. وقتی به ایران می‌گویید برنامه موشکی را کنار بگذار و به عربستان و اسرائیل هیچ نمی‌گویید، اگر مردم این کشور در خیابان از گرسنگی بمیرند هم، برنامه موشکی را کنار نمی‌گذارند.
رند پاول ادامه داد :می‌خواهید با تحریم و خروج از برجام ایران را وادار کنید تسلیحاتش را کنار بگذارد؟راه درست این بود که توافق را نگه می‌داشتید و بعد به ایرانی‌ها می‌گفتید بیایید با عربستان پای میز مذاکره بنشینید و ما می‌خواهیم اختلافات شما را حل کنیم. وقتی ایران را تحریم می‌کنید و عربستان و اسرائیل را رها کنید تا هرکاری بکنند، به خواسته خودتان نمی‌رسید.
در این بخش، پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، سخنان رندپاول را قطع کرد و با کمی استرس پاسخ داد: "مثال عربستان نمونه بسیار خوبی‌ است که این جا باید بررسی کنیم چون ما از سعودی‌ها هم هرچه از ایران خواستیم را خواسته‌ایم".
رندپاول سپس پرسید: "از آن ها خواسته‌اید جزئیات برنامه هسته‌ای را ارائه دهند؟" که  پمپئو گفت : "عربستان خواستار برخورداری از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای شد و ما هم گفتیم که قانون طلایی‌ برای این داریم که براساس آن شما هرگز حق غنی‌سازی نخواهید داشت". رندپاول گفت : ما اطلاعات و گزارش‌هایی درباره تلاش عربستان برای معاملات پشت پرده و دست یابی به تکنولوژی و تسلیحات هسته‌ای از طریق پاکستان و دیگر نقاط دنیا و سفارش خرید آن ها داریم؟ پمپئو پاسخ داد: "قربان، این جا نمی‌توانم به این پرسش پاسخ دهم". رندپاول با حالتی که  پاسخ پمپئو را تأیید تلویحی حرف هایش می‌دانست؛ ادامه داد: "خب این را من می‌گذارم به حساب این که شما هم تأیید می‌کنید این اطلاعات را داریم".این می‌شود یک طرفه بازی کردن درحالی که در آن زمین دو بازیگر بزرگ هستند و درواقع سه بازیگر بزرگ در منطقه هستند، ایران، عربستان و اسرائیل. شما نمی‌توانید به ایران بگویید همه چیز را کنار بگذارد و دوتای دیگر را به حال خود بگذارید، این راه درست نیست.پومپئو در پاسخ گفت : "من با شما موافق نیستم قربان، ما از بیشتر ملت‌ها همان چیزهایی را که از ایران خواسته‌ایم درخواست کرده‌ایم".
رندپاول ادامه داد : برویم سراغ بند بعدی. "توقف حمایت تسلیحاتی از حوثی‌های یمن"؛ دوباره این جا به تهران دستور توقف داده‌ایم و از عربستان خبری نیست. درست که نگاه کنیم، فاجعه حقوق بشری را در یمن می‌بینیم. شما به کمیته دفاع مجلس گزارش می‌فرستید و آن‌را به‌شدت مهم می‌دانید و در آن می‌نویسید: ببینید چه جنایتی شده، ۳۲ موشک به خاک عربستان شلیک شده که موشک‌های بالستیکی‌ است که از ایران به حوثی‌ها رسیده است. در هیچ گزارشی شما صحبت از بمبارانی که سعودی‌ها و امارات در یمن می‌کنند نکرده‌اید. عربستان تاکنون ۱۶ هزار بمب روی یمن ریخته (با تأکید روی عدد و تعجب)، در این شرایط توسعه تسلیحاتی عربستان چه توجیهی دارد؟ چرا دوباره از ایران خواسته‌اید حمایت از حوثی‌ها را کنار بگذارد؟ اگر ایران این کار را بکند، عربستان حاضر است پای میز مذاکره بنشیند؟
ما می دانیم که عربستان و قطر برای داعش پول می فرستند
سناتور جمهوری خواه ادامه داد :در بند بعدی از ایران خواسته‌اید دست از فرماندهی و کمک نظامی و مستشاری و حضور در سوریه بردارد. آن جا ۱۰ ، 12 گروه مسلح مختلف و از جمله داعش حضور دارند. ما می‌دانیم که عربستان و قطر هم پول و هم سلاح برای داعش می‌فرستند. در یکی از ایمیل‌هایی که ویکی‌لیکس از هیلاری کلینتون افشا کرده، کلینتون به صراحت گفته است ما باید از عربستان بخواهیم که حمایت مالی داعش را قطع کند.واااو، یعنی ما می‌دانستیم و خبر داشتیم که این ها از داعش حمایت می‌کنند و باز هم به آن ها بمب و سلاح داده‌ایم که به راحتی برای داعش بفرستند و تازه ده‌ها گروه مسلح افراطی دیگر هم در این منطقه هستند که حتما از عربستان و قطر تسلیحات می‌گیرند و با آن ها مردم را می‌کشند. بازهم در این جا شاهد هستیم که دو طرف و سه طرف بازیگر خاورمیانه نادیده گرفته شده‌اند.
وی در پایان تاکید کرد :به گمان من، خروج از توافق با ایران کاری نادرست بود و با این روش نمی‌توانیم به هیچ خواسته‌ای برسیم و این خروج برای ما گران تمام می‌شود و وضعیت مان را بدتر می‌کند.