همدلی موضوع آزار جنسی دانش‌آموزان مدرسه‌ای در غرب تهران را بررسی می‌کند مرگ اخلاق

آسو محمدی
2روز پیش آزار و اذیت گروهی از دانش‌آموزان توسط یکی از مسئولان مدرسه‌ای در غرب تهران خبرساز شد. والدین شاکی این پرونده خواستار اشد مجازات برای متهم اصلی پرونده، پلمب‌شدن مدرسه و برگزاری کلاس‌های آسیب‌شناسی برای فرزندان آسیب‌دیده‌شان هستند.
عادت کرده‌ایم به تکرارشان. خبر تازه‌ای نیست. این سبک خبرها از فرط تکرار بی‌اهمیت شده‌اند. روز گذشته در فضای مجازی خبری دست به دست شد؛ «تجاوز به دانش‌آموزان یکی از مدارس غیردولتی غرب تهران.» انتشار این خبر در خبرآنلاین با واکنش‌های متعددی همراه شد. در فیلمی که خبرآنلاین منتشر کرد، والدین این دانش‌آموزان نسبت به بی‌توجهی آموزش‌وپرورش گلایه داشتند. این اتفاق توسط یکی از مسئولان مدرسه‌ای در غرب تهران که به گفته رئیس آموزش و پرورش منطقه۲ معاون انضباطی این دبیرستان پسرانه بوده است رخ داد. دیروز این خبر به‌صورت رسمی از سوی رئیس مرکز اطلاع‌رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش‌وپرورش نیز تایید شد.
وی صبح دیروز خبر داد که وزارت آموزش‌وپرورش در بالاترین سطح ممکن و با استفاده از تمام ظرفیت‌های قانونی، قضایی و حقوقی اقداماتش را آغاز کرده است. به دنبال این خبر مدیر آموزش و پرورش منطقه ۲ در گفت‌وگویی ضمن تایید خبر گفت: در پی ادعای مطرح شده مبنی بر تحریک تعدادی از دانش‌آموزان توسط یکی از نیروهای آزاد واحدآموزشی مذکور به عمل غیراخلاقی، پرونده‌ای در مراجع قضایی با شکایت والدین و پیگیری مسئولان منطقه تشکیل شده است. در گذشته هیچ گونه شکایت و مراجعه‌ای از سوی دانش‌آموز یا خانواده به آموزش‌وپرورش در این خصوص واصل نشده است. وی این نیرو را نیروی آزاد شاغل عنوان کرد و اعلام کرد با حضور بازرسان، پرونده قضایی تشکیل شده و از حضور وی در مدرسه جلوگیری به عمل آمده و حکم مدیر آموزشگاه غیردولتی به حالت تعلیق درآمده است. همچنین وی از امکان منحل شدن این دبیرستان غیرانتفاعی خبر داد.


معلم خاطی بازداشت شد
در ادامه خبر رسید که وزیر آموزش‌‌و‌پرورش به بازرس ویژه وزارتی در مورد رسیدگی به ماجرای آزار و اذیت دانش‌آموزان مدرسه‌ای در منطقه۲ تهران، دستور فوری داده است. همچنین علیرضا راه‌پیما، رئیس اطلاع‌رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش شهر تهران درباره آخرین جزییات این خبر گفته مدیر این مدرسه به مدت 2سال از فعالیت در مدارس غیردولتی و دولتی محکوم شد. همچنین براساس دیگر اخبار معلم خاطی نیز بازداشت شده است.
شکایت از متهم و مدرسه توسط ۳۶نفر از والدین
پدر یکی از دانش‌آموزان این دبیرستان در گفت‌وگو با مهر با اعلام این موضوع که ۳۶ نفر از والدین دانش‌آموزان این دبیرستان که درگیر این موضوع هستند شکایتی را در پلیس امنیت کلانتری مرزداران تنظیم کرده‌ و هم از متهم شکایت کرده‌اند و هم از مدیران مدرسه، گفت: یک شکایت هم آموزش و پرورش در مجتمع قضایی ارشاد از مدرسه تنظیم کرده است. در حال حاضر هم دو وکیل انتخاب کرده‌ایم که فردا با آنها جلسه داریم تا یکی را به عنوان وکیل خود انتخاب کنیم. او با اعلام اینکه شکایت اصلی آنها و پافشاری‌شان بیش از متهم ناظر به مدرسه است، بیان کرد: این مدرسه بوده که بستر چنین عملی را فراهم کرده است و در عمل به وظایف خود که حفاظت از فرزندان ماست کوتاهی کرده است. مدرسه گمان می‌کند با بازداشت متهم کار ما تمام می‌شود اما ما خواهان مجازات مدرسه نیز هستیم. حتی اگر مراجع قضایی برای پلمپ این مدرسه اقدام نکنند ما هر روز جلوی مدرسه زنجیره انسانی تشکیل می‌دهیم که والدین در این مدرسه ثبت نام نکنند.
این پدر با بیان اینکه وقتی یک ساندویچی کارت بهداشت ندارد در آن مغازه را پلمپ می‌کنند، از مسئولان خواست نسبت به اعمال اشد مجازات سهل‌انگاری این مدرسه کوتاه نیایند. خوشبختانه وضعیت روحی بچه‌ها بد نیست و هنوز میزان تعرض مشخص نشده است. بچه‌ها خودشان دوست دارند حمایت شوند و آن‌طور که برخی رسانه‌ها می‌گویند خیلی حالشان بد نیست البته چندتایی هستند که استرس دارند. این پدر در پاسخ به این پرسش که میزان هزینه پرداختی به مدرسه در سال تحصیلی چه میزان بوده، این رقم را ۱۵میلیون تومان ذکر کرد.
گزینش در مدارس غیردولتی آسان است
نکته‌ای که باید به آن توجه داشت این است که با وقوع چنین اتفاقاتی امنیت روانی، جسمی و فیزیکی که دانش‌‍‌آموز باید در مدرسه داشته باشد خدشه‌دار می‌شود، این درحالی است که هرچند ۱۰۸هزار مدرسه در سراسر کشور داریم که ۱۳.۵ میلیون نفر دانش‌آموز را در خود جای داده‌اند و یک میلیون معلم و همکار فرهنگی در آن فعالیت می‌کنند و نظارت بر این‌ها کار بسیار دشواری است. اما چه باید کرد؟
یک کارشناس علوم تربیتی دلیل رخ دادن این اتفاق را کاهلی در گزینش معلمان ذکر کرد و گفت: من خودم معلم هستم و از من جز یک مدرک چیز دیگری نخواستند. در واقع از معلم‌های مدارس غیردولتی جز یک مدرک هیچ چیز نمی‌گیرند نه یک استشهادی نه یک مصاحبه برای سلامت روان و تست‌ها و مصاحبه‌های روانشناسی و نه اینکه تحقیق کنند فرد در گذشته چه کار می‌کرده است. در دانشگاه چه فعالیت‌هایی داشته و در چه محله‌ای بزرگ شده و...
محمد امانی ادامه داد: من کسانی را می‌شناسم که معلم هستند و هیچ سابقه فعالیت اجتماعی و فرهنگی ندارند. در واقع انگار برای آموزش و پرورش این امر اهمیت ندارد. برای همین رخ دادن چنین اتفاقاتی دور از انتظار نیست. پول زیادی هم که به معلم نمی‌دهند و برای همین شاید گزینش را راحت می‌گیرند. اصلا شما نمی‌توانید بفهمید که پیش از این معلم در بازار کار می‌کرده یا یک فرد فرهنگی بوده.
امانی درباره صدمه‌ای که آموزش و پرورش در این زمینه می‌بیند نیز اظهار کرد: اعتماد مهمترین اتفاقی است که این میان تخریب می‌شود. البته این را بگویم که به نظرم یک ایراد هم اینجاست که فارغ از این موضوع پیش آمده، بیشتر والدین مدرسه را جایی برای تعلیم و تربیت نمی‌بینند بلکه جایی می‌بینند که برای مدتی فرزندانشان را نگهداری می‌کنند. این باعث می‌شود حساسیت‌ها در این زمینه پایین بیاید.
برخورد شدید قضایی صورت بگیرد
اما دکتر اوحدی روانپزشک و متخصص درمان اختلالات جنسی و روان‌درمانگر درباره وضعیت سلامت روان متهم به مهر گفت: این پدیده از قدیم در دنیا و ایران وجود داشته و تحت عنوان انحراف جنسی یا بچه‌خواهی (پدوفیلی) آن را می‌شناسند و با چنین افرادی قانون باید برخورد بسیار جدی داشته باشد. چون اگر این اتفاق نیفتد دیگر افرادی که چنین وضعیتی دارند تشویق به این می‌شوند که کنترل خود را از دست بدهند. در کشورهای توسعه‌یافته اگر کسی در مظان چنین اتهامی قرار بگیرد بسیاری از حقوق خود را از دست می‌دهد و حتی ۱۳سال زندان دارد و وقتی آزاد می‌شود نمی‌تواند تا چندین کیلومتری یک مدرسه یا پارک یا محل ورزش نزدیک شود و تقریبا باید برود در بیایان زندگی کند. چون به شدت محدودیت اجتماعی پیدا می‌کند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا برای چنین افرادی درمانی وجود دارد یا اینکه قابل شناسایی پیش از ارتکاب جرم هستند یا نه نیز اظهار کرد: درمان قطعی برای پدوفیلی وجود ندارد، چون به صورت یک وسواس در نهاد فرد وجود دارد و تنها می‌تواند یاد بگیرد آن را کنترل کند. اما وقتی دستگاهی مانند آموزش و پرورش نیرو استخدام می‌کند که نامش معلم است، باید مصاحبه‌های تخصصی روانپزشکی روی افراد انجام دهد و در این مصاحبه‌ها تا حد زیادی گرایشات فرد مشخص می‌شود. اما ممکن است پنهان بماند که در این صورت نیاز به غربالگری و پایش و نظارت مداوم روی افراد وجود دارد.
لزوم ایجاد ارزیابی سلامت‌ روانی و جنسی
این متخصص همچنین گفت: چنین اتفاقاتی اعتماد را از میان می‌برد و ایجاد ناامنی و اضطراب می‌کند برای همین بسیار مهم است روی کسانی که تربیت فرزندانمان را به عهده دارند یک نظارت دائمی وجود داشته باشد و در صورت مشاهده کوچکترین انحراف در رفتار باید مصاحبه روانپزشکی با فرد انجام شود و حتی بازجویی قانونی صورت بگیرد. در این مورد مطمئناً پیشتر نشانه‌هایی وجود داشته اما دقت کافی روی انها نشده است، اما در هر حال باید امروز با آن برخورد بسیار جدی شود و برخورد قانونی صحیحی صورت بگیرد.
همه این اظهارات درحالی است که این اتفاق نشان داد نیازمند یک بازنگری جدی در سیاست‌گذاری در حوزه آموزش‌وپرورش هستیم و با همه گزینش‌های سیاسی و عقیدتی که در سازمان‌های مختلف همچون آموزش‌وپرورش برای جذب نیرو انجام می‌شود، چطور یک ارزیابی دقیق، علمی و کارشناسی در مورد سلامت روان و جنسی افرادی که نزدیکترین و بیشترین ارتباط را با کودکان دارند، صورت نمی‌گیرد؟ این مسئله بحران بزرگ اخلاقی را متذکر می‌شود که به نظر می‌رسد بار دیگر لزوم ایجاد ارزیابی سلامت ‌روان و جنسی افراد را مورد تاکید قرار می‌دهد.