راه‌های عبور اروپا از سد ترامپ

رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران اعلام کرد، به‌رغم خروج آمریکا از برجام، اروپا راه‌هایی برای دور زدن تحریم‌های آمریکا دارد. او تهدید کرد، در غیر این صورت دلیلی برای ماندن ایران در برجام وجود ندارد.
سید کمال خرازی در مصاحبه با خبرگزاری افه مادرید اظهار کرد:توافق گروه ۱+۵ (ایالات متحده، چین، روسیه، انگلیس، فرانسه و آلمان) که در ژوئیه ۲۰۱۵ حاصل شد، مورد انتقاد دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا قرار گرفته که وضع تحریم‌های اقتصادی را علی رغم درخواست تجدید نظر دیگر امضا کنندگان، از سر گرفت.
خرازی که پیش از این با کاردینال پیترو پارولین وزیر امور خارجه واتیکان، و انزو میلانزی  وزیر امور خارجه ایتالیا دیدار کرده، در مصاحبه با خبرگزاری افه هشدار داد که کشورهای اروپایی باید فرمول‌هایی برای حفظ برجام پیدا کنند.
وزیر امور خارجه پیشین ایران و فرستاده رئیس جمهور  کشورمان همچنین گفت: «در غیر این صورت، «هیچ دلیلی برای اینکه ایران بخواهد در توافق هسته‌ای باقی بماند» وجود ندارد.»


وی هشدار داد که «لغو کامل توافق هسته‌ای می‌تواند پیامدهای بسیار خطرناکی برای امنیت منطقه خاورمیانه داشته باشد.» خرازی تصریح کرد: «فقط منافع اقتصادی در معرض خطر نیستند و مهمتر از آن، منافع امنیتی خود اروپا در خطر قرار می‌گیرد.» این مقام بلندپایه ایران خاطرنشان ساخت در نشست‌های مادرید از جمله در ملاقات با «جوزپ بوررل» وزیر امور خارجه اسپانیا قصد دارد مواضع کشورش را تشریح کرد.
در این دیدار وزیر خارجه اسپانیا ضمن ابراز تأسف از خروج آمریکا از توافق برجام عنوان کرد که این توافق بسیار با ارزش است و باید در تعامل با یکدیگر آن را حفظ کنیم.
وزیر خارجه اسپانیا هم در دیدار با خرازی با بیان این که اقدامات موثری از سوی بانک سرمایه‌گذاری اروپا برای حمایت از شرکت‌های اروپایی اتحاذ شده است، گفت: در نشست هفته آینده وزیران خارجه اتحادیه اروپا در این خصوص میان وزرای خارجه رایزنی خواهد شد.
باوجود رایزنی‌های اخیر دیپلمات‌های ایرانی، زمان زیادی به اعمال مجدد تحریم‌های هسته‌ای ایران از سوی آمریکا و ضرب الاجل اروپایی‌ها برای حفظ توافق هسته‌ای باقی نمانده است. این که جمهوری اسلامی ایران در تمام این مدت باوجود بدعهدی‌ها و کارشکنی‌های برخی شرکای برجام بر تعهدات خود پای بند بوده، تجربه ای است که پیش روی افکار عمومی دنیا است و انتظار طبیعی ایران این است که از مزایای این پایبندی هم بهره مند شود. 
بسیاری از شرکت‌های اروپایی بعد از توافق هسته‌ای میان ایران، آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان در سال ۲۰۱۵ در ایران سرمایه‌گذاری کردند. اما بعد از خروج آمریکا از این توافق (برجام) در ماه مه سال جاری این شرکت‌ها به‌تدریج تسلیم تحریم‌های آمریکا شده و تصمیم به خروج از بازار ایران گرفته‌اند.
دیپلمات ایرانی تاکید کرد: «در حال حاضر گفت و گو بین ایران و اتحادیه اروپا با هدف ایجاد سازوکارهای حمایتی برای آن دسته از شرکت‌هایی که می‌خواهند با ایران همکاری کنند در جریان است و امیدواریم این اراده سیاسی به تضمین‌هایی در حمایت از برجام تبدیل شود.»