بهبود رابطه مسکو - برلین

رییس‌جمهور‌ روسیه در جریان سفر خود به آلمان با صدراعظم این کشور دیدار کرد.
سران آلمان و روسیه باوجود کشمکش‌ها و اختلافاتی که میان دو کشور حاکم بوده، قصد دارند برای حل بحران‌های بین‌المللی همکاری و هماهنگی بیشتری با همدیگر داشته باشند. آنگلا مرکل پس از دیدار با ولادیمیر پوتین گفت: بر این باورم که موضوعات اختلاف‌برانگیز را تنها در گفت‌وگو و از طریق صحبت با یکدیگر می‌توان حل کرد. او این سخنان را شامگاه شنبه گذشته پس از دیداری سه‌ساعته با پوتین در کاخ مسه‌برگ در براندنبورگ ابراز کرد. مرکل به ویژه بر مسوولیت مشترک آلمان و روسیه برای پایان دادن به جنگ و درگیری‌ها در مناطقی مانند سوریه و شرق اوکراین تاکید ورزید. پوتین نیز گفت که برای همکاری میان طرفین اهمیت زیادی قائل است. نگلا مرکل و ولادیمیر پوتین در اقدامی به نسبت نامتعارف پیش از این دیدار با رسانه‌ها صحبت کردند. کرملین اعلام کرد که این اقدام از آن جایی صورت گرفته که گفت‌وگو با رسانه‌ها پس از این دیدار که حدود سه ساعت به طول انجامید، با توجه به زمان‌بندی، متناسب نبوده است. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اعلام کرد که در این دیدار دو طرف گفت‌وگوهای مفیدی داشته و درباره مسائل متعددی تبادل‌نظر کرده‌اند.
روابط دوجانبه
سخنگوی کرملین گفت: این مذاکرات زمان زیادی به طول انجامید و در آن مباحثی شامل جزییات مطرح شد. هدفی برای رسیدن به توافق خاصی در این گفت‌وگو وجود نداشته است.


به گفته پسکوف، در جریان این دیدار پوتین به مرکل تاکید کرد که مسکو در زمینه ادامه‌ همکاری تجاری با برلین متعهد است. سخنگوی کرملین همچنین تاکید کرد که دو طرف در این دیدار به روابط دوجانبه پرداخته و خواستار رشد روابط تجاری میان برلین و مسکو شدند. پسکوف با اشاره به اینکه آلمان و روسیه در سال گذشته شاهد رشد روابط تجاری به میزان ۲۳ درصد بوده‌اند، اظهار کرد: پوتین و مرکل نسبت به ساز‌و‌کار مثبت در روابط تجاری دو کشور ابراز خرسندی کردند.
انتقال گاز روسیه به اروپا
موضوع انتقال گاز روسیه از طریق اوکراین از دیگر مسائلی بود که در دیدار پوتین و مرکل به آن پرداخته شد. پروژه‌ خط لوله گاز «نورد استریم ۲» از مسائل مورد مذاکره میان رییس‌جمهور‌ روسیه و صدر‌اعظم آلمان بود که در آن دو طرف تاکید کردند، این پروژه‌ مفید است و نباید سیاسی شود. در همین راستا، پوتین و مرکل درباره تحریم‌های آمریکا علیه این پروژه‌ به گفت‌وگو پرداختند. به گفته پسکوف، درک عمومی نسبت به این پروژه‌ این است که چنین حرکتی سودمند است و از همین رو باید در مقابل حملات کشورهای ثالث از آن حمایت کرد. رییس‌جمهور‌ روسیه و صدر‌اعظم آلمان همچنین نسبت به عدم اجرای توافقات مینسک برای حل مناقشه شرق اوکراین ابراز تاسف کردند.
مرکل در ابتدای این دیدار تاکید کرد که انتظار دارد اوکراین به ایفای نقش در فرآیند انتقال گاز به اروپا ادامه‌ دهد و در این راستا از آغاز مذاکرات میان اتحادیه اروپا، اوکراین و روسیه در این زمینه استقبال کرد. صدر‌اعظم آلمان گفت: این دیدار فرصت کوتاهی است. با توجه به اینکه تنش‌های زیادی در جهان وجود دارد نیاز به راه‌حل‌هایی برای مشکلات داریم. روسیه عضو شورای امنیت است و جایگاه مهمی دارد. در همین حال پوتین نیز به پروژه‌ نورد استریم ۲ اشاره کرد و اظهار کرد که باید نگاه تجاری به چنین طرحی داشت. وی افزود: موضوع اصلی این است که ترانزیت گاز از اوکراین در راستای تامین نیازهای اقتصادی است. این پروژه‌ صرفا یک طرح اقتصادی است.
بحران سوریه
از سوی دیگر، سخنگوی کرملین گفت‌ که پوتین و مرکل درباره احتمال ایجاد مذاکراتی با مشارکت ترکیه، فرانسه، آلمان و روسیه با محوریت سوریه صحبت کردند. پوتین در بخش دیگری از اظهارات خود به موضوع سوریه پرداخت و تاکید کرد، باید هر آن چه که ممکن است صورت بگیرد تا آوارگان سوری به کشورشان باز‌گردند. وی در مورد سوریه گفت: باید برای روند صلح سوریه و فرستادن کمک‌های بشردوستانه کمک کرد. باید کمک کنیم تا آوارگان سوری به کشور خود بازگردند. به گفته پسکوف، دو طرف درباره حل سیاسی بحران سوریه‌ به ویژه‌ از طریق تعاملات سیاسی متشکل از تمامی جناح‌ها در این کشور تاکید کردند. مرکل نیز در مورد سوریه گفت: باید برای فاجعه انسانی در این کشور کاری ‌کنیم. اوضاع در این کشور از حالت عادی به دور است. امیدواریم بتوانیم گام‌های خوبی در این زمینه برداریم. صدر‌اعظم آلمان تاکید کرد، ما بسیار روی برگزاری انتخابات در سوریه، تشکیل کمیته قانون اساسی و حمایت از اقدامات استفان دی‌میستورا، فرستاده سازمان ملل به سوریه حساب باز کرده‌ایم.
توافق هسته‌ای ایران
سخنگوی کرملین توافق هسته‌ای ایران را از دیگر مسائل مطرح شده در دیدار رییس‌جمهور‌‌ روسیه و صدر‌اعظم آلمان عنوان کرد و گفت‌: دو طرف درباره برجام صحبت کرده‌اند و وضعیت این توافق مشخص است.
پوتین در نشست مطبوعاتی با مرکل پیش از آغاز گفت‌وگوها ضمن تاکید بر پایبندی کشورش به توافق هسته‌ای با ایران، گفت: درباره برجام با مرکل بحث خواهم کرد.
حفظ برجام مهم است و پیمان عدم اشاعه را تقویت می‌کند.
مرکل نیز در مورد ایران گفت: آلمان به توافق هسته‌ای پایبند است اما با نگرانی برنامه موشکی تهران و نفوذ این کشور در یمن را دنبال می‌کند. در سه ماه گذشته این دومین بار است که سران دو کشور با یکدیگر ملاقات می‌کنند.
آغازی دوباره؟
بنا بر ارزیابی ناظران و تحلیلگران سیاسی دیدار مرکل و پوتین به‌گونه‌ای بازگشت به مناسبات عادی دیپلماتیک است. روابط مسکو و غرب در پی اشغال شبه‌جزیره کریمه توسط روسیه در سال ۲۰۱۴ رو به تیرگی گذاشته بود. روسیه در آن زمان از نشست جی هشت کنار گذاشته شده و پوتین نیز از سفر به آلمان برای انجام دیدار و گفت‌وگوهای دوجانبه خودداری کرده بود. شایان ذکر است که دیدار مرکل و پوتین نیم‌ساعت دیرتر از زمان برنامه‌ریزی‌شده آغاز شد. دلیل تاخیر نیم‌ساعته پوتین حضور او در جشن عروسی کارین کنایسل، وزیر خارجه اتریش بود. دعوت کنایسل از پوتین برای حضور در این جشن هم در خود اتریش و هم در سطح بین‌المللی باعث شگفتی و همچنین انتقاد شده بود. از جمله به وزیر خارجه اتریش انتقاد شد که فاصله لازم با پوتین را رعایت نکرده و نقش اتریش به عنوان میانجی میان روسیه و دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا را به خطر انداخته است.