ضرورت «اقدام» علاوه بر تعهد سیاسی اروپا

گروه سیاسی: وزیر امور خارجه کشورمان در مراسم امضا تفاهم نامه همکاری بین وزارتخانه‌های بهداشت و خارجه گفت: حوزه سلامت یکی از حوزه‌های پرافتخار کشور است که نقش مهم و برجسته‌ای در دیپلماسی کشور دارد. ظریف بابیان اینکه ایران می‌تواند علاوه بر استفاده از امکانات پزشکی دیگر کشورها،  امکانات پزشکی خود را در اختیار کشورهای دیگر قرار دهد، خاطرنشان کرد:«حوزه گردشگری سلامت، ارزآوری و نام آوری دارد. همچنین پیشرفت در حوزه سلامت علاوه بر اینکه برای نام کشور در منطقه و جهان مهم است، می‌تواند نقش موثری در اقتصاد مقاومتی ما هم داشته باشد.»
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان تاکید کرد: در شرایط تحریم وزارت امور خارجه وظیفه خود می داند که در بحث تامین دارو تلاش کند، چرا که حوزه سلامت مورد تحریم ظالمانه آمریکا قرار گرفته است. وزارت خارجه با همکاری وزارت بهداشت باید آمریکا را وادار کند که حقوق ایران را در زمینه دارو تضییع نکند و هیچ مشکلی برای مردم در این زمینه ایجاد نشود. وزیر امور خارجه بابیان اینکه اقدامات آمریکا در حوزه تحریم دارویی ظالمانه است،عنوان کرد: «حوزه دارویی از استثناهای تحریم‌ها آمریکا است ولی این هم مثل باقی حرف‌هایشان شعار است، گفت: تلاش می کنیم تا در زمینه دارو به مشکلی روبرو نشویم و دسترسی مردم به خدمات پزشکی و علمی تسهیل شود.»
چانه زنی با بریتانیا
 ظریف در حاشیه جلسه امضای تفاهم نامه همکاری میان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره هدف سفر مقام عالی رتبه بریتانیا (معاون وزیر خارجه بریتانیا به ایران) افزود: «ما گفتگوهای دوره‌ای با کشورهای مختلف و حتی با بریتانیا داریم، این گفتگوهای دوره‌ای در سطح معاونان وزارت امور خارجه است و امروز نیز این گفتگو میان آقای دکتر عراقچی و معاون وزارت امور خارجه بریتانیا بوده است، البته دکتر عراقچی، چند ماه گذشته نیز در بریتانیا حضور داشت و هیچ اتفاق خاصی نیفتاده است.» وی گفت: «وظیفه وزارت خارجه این گفتگوهاست و اکنون نیز این گفتگوها انجام می‌شود.»


ظریف در پاسخ به سؤالی درباره مذاکره دکتر عراقچی با معاون وزیر امور خارجه بریتانیا و موضوع این مذاکرات و اینکه آیا اتحادیه اروپا از جمله بریتانیا گشایشی در زمینه مسائل مالی و پولی ایجاد کرده است؟ گفت: «گشایش مسائل مالی و پولی رخ می‌دهد یا نه؟ این گفتگوها یک دستور کاری دارد و همه جلسات مربوط به روابط دو جانبه، مسائل منطقه‌ای و بین المللی است که درباره آن‌ها بحث و تبادل نظر می‌شود.»
وی افزود: «یکسری از موضوعاتی که با دولت بریتانیا به عنوان یکی از اعضای باقیمانده ۱+۵ یعنی ۱+۴ داریم، اجرای برجام است و یکی از مهمترین موضوعات اجرای برجام، موضوع دسترسی بانکی است.»
وزیر امور خارجه گفت: «موضوع فروش نفت در این جلسه به طور حتم مطرح می‌شود و پیش از این، هم وزرای خارجه تعهد خودشان را در این زمینه در بیانیه‌ای با سه وزیر اروپایی و خانم موگرینی داشته اند و هم در اجلاس کمیسیون مشترک در سطح امور خارجه تعهد خود را اعلام کرده اند.»
ظریف تأکید کرد: «روش‌های اجرایی متعددی نیز پیشنهاد کرده اند و ارائه داده اند و آنچه مهم است این است که این روش‌ها عملیاتی شود، البته پیش از این هم مطرح شده است؛ ضرورت دارد اروپایی‌ها، علاوه بر اعلام تعهد سیاسی، اقدام کنند و این اقدامات نیز ممکن است هزینه داشته باشد.»
وی افزود: «به هر حال اگر کشورهای مختلف می‌خواهند از منافع برجام بهره‌مند شوند و اگر متعهدند که برجام یک دستاورد مهم برای جامعه بین المللی است باید برای حفظ این دستاورد آمادگی داشته باشند، همانطور که جمهوری اسلامی به طور عملی این کار را انجام داده است آن‌ها نیز باید انجام دهند و هزینه لازم را بدهند.»
به گزارش خبرگزاری صداو سیما، وزیر امور خارجه در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه آژانس برای دوازدهمین بار پایبندی جمهوری اسلامی به برجام را تأیید و در چندین نوبت نیز اروپا تأکید کرده است که برجام باید حفظ شود پیش بینی شما از آینده چیست؟ گفت: ضرورت دارد اروپایی‌ها و البته نه تنها اروپایی‌ها بلکه سایر اعضای برجام و سایر اعضای بین المللی باید اقدامات لازم را انجام دهند. ظریف افزود: آنچه مهم است این است که آمریکا از دنیا می‌خواهد که قانون شکنی کند، آمریکایی‌ها نه تنها خودشان قانون شکنی می‌کنند بلکه به دنیا فشار می‌آورند که قانون شکنی کنند و به طور حتم دنیا نیاز دارد که در مقابل این حرکت ایستادگی کند و گرنه هزینه‌های بسیار گسترده تری از برجام را در پی دارد.
امیدواری موگرینی به ادامه برجام
در همین حال، «فدریکا موگرینی» نماینده عالی اروپا در سیاست خارجی و امور امنیتی در این کنفرانس خبری گفت: در شرایطی که اتحادیه اروپا همچنان برای حفظ توافق هسته‌ای ایران در تلاش است، تایید پایبندی ایران به تعهداتش در توافق هسته‌ای خبر خوبی است.
براساس گزارش خبرگزاری شینهوا، همزمان با گردهم‌آیی وزرای امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در وین، موگرینی از همکاری کشورهای عضو این اتحادیه با برخی از کشورهای غیر عضو برای حصول اطمینان از منافع مردم ایران از روابط اقتصادی خبر داد.
این مقام اروپایی افزود: «تلاش ما برای حفظ توافق هسته‌ای ادامه می‌یابد.»
«یوکیا آمانو» مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز پنج‌شنبه (۸ شهریور) بار دیگر تایید کرد که ایران به مفاد تعهداتش در توافق هسته‌ای متعهد بوده است. آژانش بین‌المللی انرژی اتمی که نظارت بر اجرای این توافق را بر عهده دارد، تا کنون بیش از 10 بار پایبندی ایران به این توافق را تایید کرده است.