رسوایی 25 میلیارد دلاری در فوتبال جهان

رسانه‌های آلمانی اطمینان دارند که جیانی اینفانتینو جهان فوتبال را خواهد فروخت‌‌. جیانی اینفانتینو، رییس فیفا دوباره مورد حمله رسانه‌های آلمانی از جمله Zeitung و WDR قرار گرفته است‌‌. در هفته‌های اخیر نام جیانی اینفانتینو در رسانه‌های غربی با رسوایی‌های دوران مدیریتی‌اش در یوفا گره خورده است‌‌. او پس از مطرح‌کردن افزایش تیم‌های جام‌جهانی 2022 قطر به 48 تیم مورد تندترین انتقادها قرار گرفت‌‌. بیشترین مخالفان این ایده رییس فیفا همان‌هایی بودند که پیش از این طرح او برای فرمت جدید جام باشگاه‌ها و لیگ ملت‌های جهان را رد کردند‌‌.
اینفانتینو به خاطر عدم افشای جزئیات این طرح و بانیان اصلی آن متهم به توطئه و پیشبرد مخفیانه اهدافش شد‌‌. رییس کنونی فیفا مدتی قبل نیز با انتشار اطلاعات محرمانه سایت ویکی‌فوتبال مواجه شد که در آن او متهم به حمایت از دو باشگاه مطرح اروپایی شامل پاری‌سن‌ژرمن و منچسترسیتی در زمان دبیرکلی یوفا در ماجرای پرونده قوانین مالی جوانمردانه بود‌‌.
او در آن‌زمان با استفاده از اختیاراتش اجازه داد این دو باشگاه قوانین یوفا را مخفیانه نقض کنند‌‌. هر چند جیانی اینفانتینو این اتهام را رد کرد و شاید فکر می‌کند با توجه به پست خود در یوفا کار خوبی انجام داد‌‌. این یک راز تاریخی است که چرا رییس فیفا باشگاه‌های برجسته اروپایی را همراهی می‌کند‌‌. دلایل شاید متعدد باشند اما یکی از آنها انتخابات است‌؛ انتخابات ریاست فیفا‌‌.
بر اساس این گزارش، فیفا 11 ژوئن سال جاری میلادی به صورت رسمی از آغاز دوره انتخاباتی ریاست این نهاد خبر داد‌‌. این دوره تا پنجم ماه ژوئن 2019 میلادی ادامه خواهد داشت‌‌. فیفا تا روز 5 می‌ سال 2019 با بررسی درخواست‌ها اسامی نامزدهای رسمی را اعلام می‌کند‌‌. نباید این مساله را رد کنیم که خیلی‌ها در فیفا و حتی خارج از دنیای فوتبال از اقدام‌های انجام شده توسط جیانی اینفانتینو رضایت ندارند‌‌. مبارزه برای حفظ حاکمیت فوتبال جهان و پول منتفی نشده است‌‌. حسادت، جاه‌طلبی و تمایل به حاکمیت در فیفا وجود دارد‌‌.


به نوشته اسپورت‌اکسپرس، مدتی قبل یک کارگردان مشهور گفته بود این ویروس کشنده و جذاب به فوتبال مدرن امروز نیز سرایت یافته است‌‌. حتی نمی‌شود درباره پول‌هایی که در فوتبال در چرخش هستند صحبتی کرد‌‌. فقط یکی از پیشنهادهای ارائه‌شده به فیفا 25 میلیارد دلار است که جیانی اینفانتینو را تحت‌ فشار گذاشت‌‌. این پروژه دارای مخالفان زیادی است که اگر رییس فیفا نخواهد به استدلال‌ها گوش دهد، ممکن است رسانه‌ها از در سازش خارج شوند و بسیاری چیزها بیان شوند‌‌. در تابلوی یوفا در شهر نیون سوییس آمده است: «فوتبال برای فروش نیست» اما پیشنهاد 25 میلیارد دلاری به فیفا بسیار جدی است‌‌.
طبق گزارش رسانه‌های آلمانی، ارا‌ئه‌دهندگان پیشنهاد 25 میلیارد دلاری به فیفا خواهان سازماندهی و در اختیار گرفتن لیگ ملت‌ها و باشگاه‌های جهان برای مدت‌زمان 12 سال هستند‌‌. سرمایه‌گذاران تمامی اختیارات لازم فیفا از جمله حق پخش، تبلیغات، سازماندهی رقابت‌ها و‌‌.‌‌.‌‌. را به دست خواهند آورد‌‌. این بدان معناست که اینفانتینو آماده است فوتبال جهان را بفروشد‌‌. تمام فوتبال جهان را به قیمت 25 میلیارد دلار می‌فروشد اما معلوم نیست به چه کسانی! رسانه‌های سوییسی بارها این طرح را تبلیغ و اعلام کردند اینفانتینو به خاطر تعهد قانونی نمی‌تواند ماهیت ارائه‌دهندگان پیشنهاد 25 میلیارد دلاری را افشا کند، البته طرح اینفانتینو از سوی شورای فیفا مورد پذیرش قرار نگرفت و یوفا نیز به شدت با آن مخالفت کرد‌‌. در این بین اینفانتینو وارد بحران نشد و او گروهی را برای بررسی دو طرح پیشنهادی فراخواند‌‌.
درباره سرمایه‌گذاران 25 میلیارد دلاری نیز شایعه‌هایی مبنی بر مشارکت اعراب و یک بانک ژاپنی وجود دارد‌‌. در صورتی که شورای فیفا بخواهد با پیشنهاد رییس خود موافقت کند این نهاد به یک سازمان ساختگی بدون محتوای تجاری تبدیل خواهد شد و تمامی مدیریت مالی و سازمانی‌اش به سرمایه‌گذاران جدید انتقال خواهد یافت‌‌.
گفتنی است به گزارش دویچه‌وله، رییس فیفا درصدد است تمام حقوق تجاری فدراسیون جهانی فوتبال را به کنسرسیومی نزدیک به حکومت عربستان بفروشد‌‌. روزنامه زود دویچه آلمان نوشته اگر این اتفاق بیفتد از فیفا یک پوسته توخالی باقی می‌ماند‌‌. این تحقیقات همچنین نشان می‌دهد کنسرسیومی که در تلاش است جام‌جهانی فیفا را بخرد ارتباط مستقیم و بزرگی عربستان سعودی دارد‌‌. حقوقی که گفته شده به این کنسرسیوم فروخته می‌شود آنقدر زیاد است که تقریبا می‌توان گفت این کنسرسیوم (یا عربستان سعودی) صاحب فیفا می‌شود‌‌. این حقوق شامل سرمایه‌گذاری کلان روی تغییر فرمت دو تورنمنت فیفا (جام‌جهانی باشگاه‌ها و لیگ ملت‌های فوتبال) و همچنین حقوق همه مسابقات کنونی فیفا از جمله جام‌جهانی، حقوق ماهواره‌ای و پخش، آرشیوها، فیلم‌ها و ویدئوها، بازی‌های ویدئویی و خرده‌فروشی اقلام تجاری نیز می‌شود‌‌. زود دویچه فیفا را پس از این اتفاق پوسته توخالی خوانده و نوشته که پس از این اتفاق نیز اینفانتینو رییس سازمان جدیدی می‌شود که پس از فروش فیفا به این کنسرسیوم کار اجرا و نظارت را خواهد داشت‌‌.
پیشتر این بحث مطرح بود که عربستان سرمایه‌گذاری کلانی خواهد کرد تا فرمت جام‌جهانی باشگاه‌ها را تغییر دهد و یک تورنمنت بزرگ ۲۴ تیمه راه بیندازد و همچنین تورنمنتی جدید به وجود آورد که نامش لیگ جهانی تیم‌های ملی باشد‌‌. اینفانتینو البته هرگز اشاره‌ای به تصمیم نهایی در این رابطه نکرده بود و حتی برخی رسانه‌ها پس از قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار عربستانی در کنسولگری سعودی در استانبول، برای جلوگیری از خدشه وارد شدن به چهره فیفا، این قضیه را منتفی دانستند‌‌.
زود دویچه و WDR گزارش می‌دهند که کنسرسیوم مذکور متشکل از چند شرکت انگلیسی در لندن است اما همه شرکت‌ها سرمایه‌گذاران و شرکایی از عربستان سعودی دارند‌‌. یکی از اعضای این کنسرسیوم هم سافت‌بانک ژاپن است‌‌.
پیشتر رسانه‌هایی که از طرف سعودی‌ها حمایت می‌شدند نوشته بودند هدف از سرمایه‌گذاری در فوتبال، مربوط به پروژه چشم‌انداز ۲۰۳۰ عربستان از سوی شاهزاده بن‌سلمان است که قصد استقلال اقتصاد عربستان از نفت را دارد، اما رسانه‌های مخالف می‌نویسند هدف سعودی‌ها نه تجارت و اقتصاد بلکه پاکسازی چهره خود از طریق فوتبال است تا با تمام مشکلاتی که مبنی بر فساد اقتصادی و نقض حقوق بشر درگیرند، چهره خود را از طریق این ورزش پرطرفدار تمیز کنند‌‌.
روزنامه زود دویچه تمام جزئیاتی که کنسرسیوم سعودی پس از خرید فیفا به دست می‌آورد را بررسی کرده است‌‌. بهانه اینفانتینو این است که با ۲۵ میلیارد دلاری که فیفا به دست می‌آورد، فوتبال می‌تواند مرزهای تجارت و درآمدزایی را با سرمایه‌گذاری روی فرمت‌های جدید مسابقات تغییر دهد‌‌. اما توماس کیستنر، روزنامه‌نگار این روزنامه که سابقه زیادی در افشاگری در فساد فوتبال دارد و حتی درباره رسوایی سپ بلاتر، رییس پیشین فیفا کتابی نوشته است، در یادداشتی استدلال کرده که اینفانتینو باید هر چه سریع‌تر فیفا را ترک کند‌‌.