تنش آمریکا- چین عامل شکاف در اجلاس سران اپک

دویچه‌وله-تنش گسترده میان آمریکا و چین در اجلاس سران سازمان همکاری‌های اقتصادی آسیا-پاسیفیک (اَپک) در پاپوآ گینه‌نو سبب شد بیشتر رهبران حاضر در این نشست بین‌المللی با قرار گرفتن در یک صف‌بندی ناخواسته میان واشنگتن - پکن حتی برای انتشار بیانیه نهایی به توافق نرسند‌. این برای نخستین‌بار است که نشست اقتصادی اجلاس سران اپک به دلیل اختلافات گسترده آمریکا و چین در مورد تجارت بدون صدور بیانیه مشترک رسمی به پایان رسید‌.
اجلاس دوروزه اپک که از شنبه گذشته آغاز شده بود دیروز در حالی به کار خود پایان داد که 21 نفر از رهبران حاضر در آن متاثر از تنش‌های شدید میان آمریکا و چین در صف‌بندی یکی از این دو کشور قرار داشتند و معدودی از کشورها عمدتا با حفظ آرای مستقل، این تنش را عامل رکود اقتصادی در جهان ارزیابی کردند‌.
سران این اجلاس صرفا توافق کردند تا به جای بیانیه سنتی که این سازمان در پایان نشست‌های سالانه رهبران منتشر می‌کرد‌، پاپوآ گینه‌نو به عنوان رییس این اجلاس به نیابت از اعضای اپک بیانیه‌ای را منتشر کند‌. پیتر اونیل، نخست‌وزیر پاپوآ گینه‌نو نیز اعلام کرد در این زمینه در روزهای آینده یک بیانیه منتشر خواهد شد‌. اونیل در عین حال تاکید کرد اپک سعی می‌کند تا سال 2020 تجارت آزاد و باز را در منطقه آسیا- پاسیفیک تضمین کند‌.
جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا با اذعان به شکست توافق جمعی در میان رهبران گفت: وجود دیدگاه‌های متفاوت درباره جزئیات تجارت در منطقه و جهان مانع از اجماع لازم برای انتشار یک سند مفصل در پایان اجلاس سران اپک شد‌. جلسه اپک برای نخستین بار در کشور کوچک پاپوآ گینه‌نو در اقیانوس آرام درحالی برگزار شد که رییس‌جمهوری چین و معاون دونالد ترامپ اظهارات تندی علیه یکدیگر در مورد جنگ تجاری میان واشنگتن و پکن مطرح کردند‌.


در این جنگ لفظی دو روزه مایک پنس، معاون دونالد ترامپ از کشور‌های کوچک حوزه پاسیفیک آشکارا خواست از پکن وام نگیرند زیرا این اقدام با توجه به سیاست یک کمربند، یک جاده چین، استقلال آنها را به خطر می‌اندازد‌.
وی از وام‌های چین به کشورهای منطقه به عنوان وام‌های مبهم که سبب ایجاد «بدهی‌های حیرت‌انگیز برای کشورهای فقیر آسیا - پاسیفیک می‌شود، نام برد و گفت که این اقدامات در واقع کمک به ایجاد راهی یکطرفه برای چین خواهد شد‌. وی واشنگتن را جایگزین مناسبی برای این کشورها به منظور تامین منابع استراتژیک خود دانست‌. رییس جمهوری چین نیز در این اجلاس در واکنش به معاون ترامپ گفت: وام‌های پکن به کشورهای منطقه تله‌ای برای این کشورها نیست‌. وی در ادامه این جنگ لفظی اقدام آمریکا در یکجانبه‌گرایی و حمایت صرف از اقتصاد داخلی و همچنین راه انداختن جنگ تجاری و تشدید آن را اقدامی کوتاه‌بینانه و منجر به شکست خواند‌.