«همدلی» حاشیه‌سازی‌های برخی نمایندگان مجلس در زمان سخنرانی رئیس جمهور در خصوص لایحه بودجه را بررسی می‌کند

پارلمان استصوابی
همدلی | گروه سیاسی ـ پیشینه کشمکش، مجادله و مناقشه بین نمایندگان مردم در تمام مجالس دنیا وجود دارد. این برخوردها البته در پارلمان‌های کشورهای توسعه یافته کمتر دیده شده است. در کشورهای توسعه نیافته و در حال توسعه اما سطح این برخوردها دارای استانداردی است که بیشتر به عرف بازمی‌گردد و مقررات خاصی ندارد.
در تاریخ مجلس شورای اسلامی اما انواع برخوردها از فحاشی گرفته تا برخورد فیزیکی، دیده و شنیده شده است و آنچه این موضوع را ناراحت کننده‌تر می‌کند این است که مجلس هر کشور را عصاره آن ملت می‌دانند.
نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این است که در ایران و از میان مسئولان، تنها نمایندگان مجلس و رئیس جمهور با رای مستقیم مردم انتخاب می‌شوند و سایر مسئولان یا انتصاب شده یا با آرای غیرمستقیم مردم، مسئولیت می‌گیرند و برای همین شان نمایندگان مجلس و ریاست جمهوری متفاوت با سایرین است.


اما متاسفانه این شانیت (در مجلس بیشتر و در ریاست جمهوری کمتر) گاهی از سوی مسئولان، کمتر در نظر گرفته می‌شود. رئیس دولت‌های نهم و دهم هر از چندگاهی با رفتارها و ضرب‌المثل‌های بسیار مبتذل، جایگاه ریاست جمهوری را بیش از هر رئیس دولت دیگری تخفیف داد و برخی نمایندگان مجلس نیز همین شیوه را در پیش می‌گیرند. مصداق بارز آن، برخورد اخیر نماینده سراوان با کارمند گمرک بود که فیلم این برخورد آنچنان در شبکه‌های اجتماعی بازتاب داشت که موجب واکنش آیت‌الله جنتی، دبیر شورای نگهبان و رئیس مجلس خبرگان رهبری شد. او در این واکنش خواستار این شد تا نمایندگان مجلس پیش از ورود به خانه ملت، دوره‌هایی خاص را بگذرانند تا رفتار و کردار آنان مورد سنجش و احیانا ترمیم قرار گیرد. حال این پرسش مطرح می‌شود که نقش نظارت استصوابی در این میان چیست و چرا در این نظارت به این جنبه‌های نمایندگان پرداخته نمی‌شود. طبیعی است که مردم هر استان بیش از هرکس دیگری، همشهری‌ها و هم‌استانی‌های خود را می‌شناسند و اگر دستشان برای رای دادن به معتمدانشان باز باشد می‌توانند نمایندگانی به مراتب اصلح‌تر را انتخاب کنند و بهتر است تشخیص این اصلح بودن برعهده مردم باشد تا آنکه شورای نگهبان با فیلتر نظارت استصوابی، این صلاحیت را تشخیص دهد.
در ادامه نظر چند تن از نمایندگان مجلس در خصوص برخوردهای برخی نمایندگان در زمان سخنرانی رئیس جمهور در روز تقدیم لایحه بودجه به مجلس را که خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران با آنان گفت‌وگو کرده، می‌خوانید.
ایرنا ـ روز سه شنبه چهارم دی ماه رییس جمهوری در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی حضور یافت؛ حسن روحانی ضمن تشریح بودجه به برخی مسائل ومشکلات کشور پرداخت و سپس لایحه بودجه 98 را به علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی تقدیم کرد.
این جلسه مجلس شورای اسلامی با حاشیه‌هایی همراه بود، برخی نمایندگان به نشانه اعتراض به حل مساله آب درخوزستان با تحصن در مقابل تریبون رییس جمهوری، نظم جلسه علنی مجلس و سخنرانی رییس جمهوری را مختل کردند؛ این حرکت اگر چه برای بیان مطالبه مردم و مشکلات این استان صورت گرفت، اما برخی نمایندگان، آن را در دون شان مجلس دانستند و بر این باورند که برای هر مطالبه‌ای، سازوکارهای قانونمند پیش بینی شده است؛ این مهم به ویژه از سوی نمایندگان مردم و همچنین با توجه به جایگاه خاص مجلس در نظام سیاسی، از حساسیت بیشتری برخوردار است و انتظار می رود که نمایندگان به عنوان قانونگذاران مردم، این موضوع را در نظر بگیرند.
مهدی شیخ نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه حاشیه های جلسه علنی مجلس نه در شان دستگاه قانونگذاری کشور و نه شایسته نظام است، گفت: هر زمانی که رییس جمهوری در مجلس حضور یافته، عده خاصی از نمایندگان با برخوردهای نامتعارف تلاش کرده اند که نظم جلسات را بر هم زنند، حرکت هایی که اعتبار مجلس و نظام جمهوری اسلامی را زیر سوال می برد.
این نماینده مجلس ادامه داد: این حرکت ها بسیار زشت و نامناسب بوده و به هیچ وجه توجیه پذیر نیست؛ برای طرح مطالبات مردم و نمایندگان هم راهکارهای قانونی و هم مدنی وجود دارد؛ نمایندگان با توجه به جایگاه نمایندگی از قوانین و آیین نامه ها اطلاع دارند و بر این اساس انتظار می رود که به آن ها عمل کنند.
شیخ افزود: رییس جمهوری در مجلس حضور یافته و مهمان مجلس بودند، اینکه ما از این فرصت استفاده و مطالبات خود را با بر هم زدن نظم مجلس مطرح کنیم، کار پسندیده ای نیست و به اعتبار مجلس و جایگاه نمایندگی ملت ضربه می زند؛ غالب نماینده ها از این برخوردهای نامتعارف راضی نیستند. وی تصریح کرد: مجلس، خانه ملت و جایگاه قانونگذاری نظام است از این رو نماینده مجلس نباید به هر نحوی مطالبات خود را مطرح کنند، «به هر نحوی، قشنگ نیست» هر مطالبه ای سازوکار قانونی دارد و باید از این مسیر پیش رود.
رفتار دیروز نمایندگان از بعد ملی توجیه پذیر نیست
بهرام پارسایی نماینده مردم شیراز و عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی گفت: اینکه نمایندگان مجلس چگونه مطالبه خود را به ویژه در رابطه با دولت مطرح کنند، موضوعی است که باید با تامل خاصی بررسی شود؛ پیرو استعفایی که از سوی نمایندگان استان اصفهان برای مطالبه آب این استان انجام شد، حاشیه هایی به وجود آمد.
وی افزود: بحران آب در ایران، بحرانی ملی است و فقط به منطقه خاصی اختصاص ندارد، اگر چه هر نماینده‌ای با توجه به اینکه وکالت مطالبه گری از سوی مردم حوزه انتخابیه خود را دارد و باید مطالبات موکلان خود را مطرح و از آنها دفاع کند اما نماینده نخست وکیل همه ملت مردم ایران هستند و باید مسائل به صورت کلان و ملی نگریسته شود.
عضو فراکسیون امید ادامه داد: وقتی استعفای برخی نمایندگان این امر را القای می‌کند که به این شیوه از دولت امتیاز بگیرند، بالتبع نمایندگان دیگر استان ها نیز با این ذهنیت که این روش ها، گره از مشکل آنها باز می کند؛ برای حل مسائل حوزه انتخابیه خود به رفتارها و برخودرهای نامتعارف مبادرت می کنند؛ اگر راهکاری برای حل مشکلات استان های مذکور مطرح و زمینه ای فراهم شود که مجمع نمایندگان با رییس جمهوری دیدار داشته باشند، یا اینکه کارگروه آب به صورت جدی تر به این مساله وارد شود، این تنش ها به وجود نخواهد آمد.
پارسایی تصریح کرد: دکتر روحانی به عنوان رییس جمهوری، مهمان مجلس بودند و شان ایشان و همچنین جایگاه مجلس و نمایندگی مردم، اقتضا می کرد که حرمت ایشان به نحو احسن حفظ شود؛ از طرفی با توجه به همزمانی این حاشیه ها با ارائه لایحه بودجه به مجلس و همچنین شرایط خاص ناشی از تحریم و فشار های خارجی، همدلی و همبستگی در داخل کشور و همچنین درون مجلس و با دولت بیش از پیش ضرورت دارد. پارسایی با بیان اینکه نیاز است برای جلوگیری از تکرار این رفتارها، درون و بین قوای سه گانه، همدلی وانسجام برای حل مشکلات کشور ایجاد شود، افزود:اگر چه اختلاف سلیقه وجود دارد، اما در بحث مسائل و منافع کلان و ملی نمایندگان مجلس باید با دولت در راستای رفع این مشکلات، همدل باشند نه اینکه جزیره ای عمل کنند.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی افزود: روش های مناسب تر و قانونمندی برای بیان و طرح مطالبات وجود دارد؛ روش هایی که از مجرای آن ها هم منافع مردم تامین می شود و هم شان مجلس و جایگاه ریاست قوه مجریه و دولت را حفظ کند؛ مجلس باید برای حل مشکلات در کنار دولت باشد و انتظار می رود که دولت نیز برای حل مسائل موجود بر اساس اولویت بندی اهتمام خود را به کار گیرد.