اعضای اتحادیه اروپا به نشست ورشو نمی‌روند

گروه سیاسی: ترامپ برای جبران سرخوردگی در فضای پس از لغو برجام به دنبال ایجاد اجماع علیه تهران است. رئیس جمهوری آمریکا با توجه به مناقشات اتحادیه اروپایی و لهستان، ورشو را به عنوان محل نشست «صلح و امنیت در خاورمیانه» انتخاب کرده است. یک روزنامه آمریکایی خبر داده است که اروپا به کارزار آمریکا برای تحت فشار گذاشتن ایران نمی‌پیوندد. وال استریت ژورنال می‌نویسد که تلاش آمریکا برای اعمال فشار به اتحادیه اروپا به منظور پیوستن به کمپین فشار علیه ایران، با مشکل مواجه شده است.
به نوشته این روزنامه، این مشکل در پی آن ایجاد شده که مقامات اظهار کرده‌اند وزرای برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا در نشست لهستان؛ که قرار است با محوریت ایران تشکیل شود، شرکت نخواهند کرد.
پیش از این یک سخنگوی اتحادیه اروپا نیز با اشاره به فشردگی برنامه کاری «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از بعید بودن حضور او در نشست ضد ایرانی در لهستان خبر داده بود.  این مقام اروپایی بامداد پنجشنبه در گفت‌وگوی اختصاصی با ایرنا گفته بود که ما از برگزاری کنفرانس درباره خاورمیانه موسوم به «صلح و امنیت در خاورمیانه» اطلاع داریم، اما با توجه به اینکه موگرینی در این ایام مسافرت است، بعید به نظر می‌رسد که در کنفرانس فوق شرکت کند.
تلاش برای ائتلاف‌های ضد ایرانی


آمریکایی‌ها دنبال بهانه‌ای برای تنگ تر کردن حلقه فشار علیه ایران هستند. به نظر می‌رسد برای رسیدن به این هدف در کنار تشدید تحریم‌های یکجانبه شان علیه ایران، روی دو نکته تمرکز کرده‌اند، نخست تعمیق شکاف‌ها میان طرفداران برجام و کشورهایی که نسبت به آن بی‌تفاوت هستند، به ویژه در قاره اروپا و دیگری تشکیل ائتلافی ولو صوری و فرمایشی برای کسب مشروعیت نمایشی برای تشدید فشارها علیه ایران. این هدف اصلی آمریکایی‌ها در برگزاری نشست ضد ایرانیشان در لهستان است. آمریکایی‌ها قصد دارند از اختلافات درونی اروپایی‌ها نهایت استفاده را ببرند.  به گزارش دیپلماسی ایرانی آمریکایی‌ها تلاش می‌کنند ائتلافی را علیه ایران شکل دهند که متشکل از کشورهای نه چندان مطرح و تاثیرگذار در سیاست گذاری‌های جهانی باشد. از کشورهای عربی منطقه مثل امارات متحده عربی و عربستان سعودی که بعد از انعقاد برجام دشمنیشان با ایران بیشتر شد و بعد از آمدن ترامپ در راس امور ایالات متحده، او را ناجی خود در برابر ایران می‌بینند که بگذریم، به کشورهای دیگری می‌رسیم که به نظر می‌رسد آمریکایی‌ها به دنبال بهره برداری از آنها برای به صف کردنشان در راستای منافعشان علیه ایران هستند. کشورهای ضعیفی چون آلبانی به راحتی به خدمت آمریکا در می‌آیند. اما کشورهایی نظیر لهستان و مجارستان و دانمارک و هلند که از یک سو با سیاست‌های اروپای واحد اتحادیه اروپا موافق نیستند و از سوی دیگر متمایل به تنظیم روابطشان با کشورهای دیگر مطابق با خواسته آمریکا هستند و در عین حال از نفوذ روسیه در کشورشان می‌ترسند و به همین دلیل به آمریکا پناه برده‌اند، می‌توانند ائتلافی را برای آمریکا شکل دهند که کاربردش صرفا پیشبرد اهداف ایالات متحده است. 
این سیاست تازگی ندارد. پیش از این در دوران «جورج بوش پسر» برای حمله به عراق همین سیاست دنبال شد. تیمی که اکنون ترامپ را دوره کرده همان تیمی است که در دوران بوش پسر بر سر کار بود. به نظر می‌رسد همین تیم قصد دارد همان سیاست را دنبال کند بدون این که به سود و زیان آن توجه داشته باشد. آنها توجه ندارند که ضرر ائتلاف‌های یک بار مصرف می‌تواند بیشتر از منافعش باشد. در هیچ ظرف منطقی نمی‌گنجد که آمریکا بخواهد علیه ایران جنگی راه بیندازد یا حمله نظامی به ایران انجام دهد. اما مساله این است که تیمی که در آمریکا بر سر کار است چندان به منطق توجه نمی‌کند. وانگهی، حتی اگر بگوییم در هیچ حالتی حمله نظامی به ایران ممکن نیست که عقل و منطق این مساله را تایید می‌کند، اما تشدید فشارها و اعمال عملیات ایذایی علیه ایران و همچنین طراحی و اجرای توطئه‌های جدید به بهانه‌های واهی می‌تواند سیاستی باشد که دولت آمریکا در دستور کار خود داشته باشد. نشست لهستان را باید از همین دریچه دید.
وعده تازه برای راه‌اندازی SPV
از سوی دیگر وعده و وعید‌های اروپا برای آغاز به کار SPV همچنان ادامه دارد. در حالی که قول‌های اتحادیه اروپا برای ایجاد سازوکار مالی با ایران دیگر تکراری شده و چندان اطمینانی به آن نیست، آنها به تازگی اعلام کرده‌اند که سازوکار مالی ویژه موسوم به SPV در آستانه راه‌اندازی است.
به گزارش ایسنا، اروپا تاکنون چندین بار برای راه‌اندازی سازوکار ویژه مالی با ایران موسوم به SPV قول‌های مساعدی را به ایران داده، اما هنوز با گذشت بیش از دو ماه و نیم از قول ابتدایی این اتحادیه، این موضوع به مرحله اجرایی نرسیده است. اما این بار کار به جایی رسیده که ایران به دنبال اقدام اجرایی واقعی از سوی اروپاست و اگر این اتفاق به سرانجام نرسد، این احتمال وجود دارد که ایران روابط خود با اتحادیه اروپا را تا سطح قابل توجهی
 کاهش دهد.
در حالی که ایران طی روزهای گذشته با حساسیت بیشتری موضوع راه‌اندازی SPV را دنبال می‌کند، یک سخنگوی اتحادیه اروپا اعلام کرده که ایجاد سازوکار مالی با ایران در مرحله نهایی خود قرار دارد و به زودی اجرایی می‌شود؛ اما این حرفی است که پیش از این نیز موگرینی، مسئول سیاست‌ خارجی اتحادیه اروپا چندین بار به آن اشاره کرده بود، اما در عمل اتفاقی از سوی اتحادیه اروپا نیفتاده است.
اخیرا یک سخنگوی اتحادیه اروپا اعلام کرده که کانال ویژه مالی اروپا موسوم به SPV در آستانه راه‌اندازی است و اتحادیه اروپا به اجرای برجام برای احترام به قراردادهای بین‌المللی و امنیت مشترک بین‌المللی پایبند است.
وی با بیان اینکه از ایران هم انتظار دارد تا نقش سازنده‌ای را در این زمینه ایفا کند و به اجرای تمام تعهدات هسته‌ای‌اش ادامه دهد، گفت: برجام طبق اهدافی که برای آن تعریف شده کار می‌کند و ایران را از دست‌یابی به سلاح هسته‌ای بازداشته است؛ همانطور که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز ۱۳ بار در گزارش‌های متوالی بر اساس یک نظام راستی آزمایی دقیق تایید کرده که ایران به تعهداتش پایبند است. وی افزود: جمهوری اسلامی ایران همواره تاکید کرده است که برنامه هسته‌ای‌اش صلح‌جویانه بوده و گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز هیچ انحرافی را در آن نشان نمی‌دهد.
این سخنگوی اتحادیه اروپا همچنین در خصوص اقدامات اروپا نیز گفته است: ما قوانین مسدود سازی و تسهیلات مالی بانک سرمایه‌گذاری اروپا را به روزرسانی کردیم، همچنین اعضای اروپایی برجام از جمله فرانسه، آلمان و بریتانیا به حفظ و نگهداری مراودات مالی موثر با ایران، به ویژه برای ایجاد کانال مالی ویژه موسوم به SPV متعهد هستند و این سازوکار اینک در آخرین مراحل راه‌اندازی قرار دارد. به گفته وی، این اتحادیه همچنین در حال تکمیل سازوکار ویژه مالی است که تبادل مالی ایران با شرکت‌های اروپایی و جهان را بدون آسیب دیدن از تحریم‌های آمریکا تسهیل می‌کند.
موگرینی پیش از این نیز وعده اجرای سازوکار ویژه مالی با ایران را برای ۱۳ آبان امسال و پایان سال گذشته میلادی اعلام کرده بود، اما با گذشتن از زمان این وعده‌ها هنوز هیچ اتفاق مشخصی در حوزه SPV نیفتاده است و همین امر سبب شده تا نتوانیم روی قول اروپایی‌ها برای اجرای این سازوکار حساب کنیم.