قاسم محب‌علی با اشاره به حواشی FATF: تبدیل به بازی اصلاح‌طلب اصولگرا شده است

همدلی| سعید شمس: کارگروه ویژه اقدام مالی (FATF) و کنوانسیون بین المللی مقابله با تامین مالی تروریسم (CFT)، جنجالی ترین بحث‌های سیاست داخلی، اقتصادی و سیاست خارجی ایران در سال ۹۷ و آغاز سال ۹۸ است. طرح دولت و تصویب مجلس و رد مهم ترین لایحه FATF در شورای نگهبان و ارجاع به مجمع تشخیص مصحلت نظام، نیمه دوم سال ۹۷ را به صحنه موافقان و مخالفان سر سخت الحاق کامل ایران به مصوبات چهارگانه FATF تبدیل کرد. و اظهارات موافقان و مخالفان آشنا می کند. در حالی‌که وارد چهارمین ماه از سال ۹۸ شدیم، پیوستن به FATF همچنان به عنوان گره کور بازنشدنی به نظر می رسد.
قاسم محب‌علی در گفت و گو با «همدلی» با گفتن اینکه « مشکل این است، FATF به ابزاری برای رقابت های سیاسی تبدیل شده است و به همین دلیل سُمبه هر گروه که بیشتر باشد،‌ می تواند نظرش را به کرسی بنشاند» تاکید دارد، باید هر چه زودتر ایران پیوستن به اف ای تی اف را اعلام کند.
‏ FATF همچنان سرگردان است. اصلا چرا باید این مساله را جدی بگیریم؟
‏FATF یک سازمان بین‌المللی است که با هدف تنظیم مناسبات بانکی و پولی کشورها تاسیس شده است. دقیقا مثل فیفا که فوتبال جهان را زیر نظر دارد یا فیلا که کشورها برای فعالیت در رشته کشتی باید به قانون های این سازمان توجه نشان بدهند. همچنین باید گفت،‌ این نهاد،‌ نهادی فراملی و بین‌المللی است و اصلا و ابدا نباید وارد منازعات سیاسی و دعواهای داخلی شود.


که این اتفاق هم اکنون افتاده است.
ببینید! ایران ناچار است، به FATF ب‍پیوندند و باید بدانیم،‌ جامعه جهانی به هیچ عذر و بهانه ای ایران نمی پذیرد که خودش را در میان کشورها استثناء ببیند. دوباره تاکید می‌‌کنم،‌ FATF یا هر قرار و معاهده ای که از سوی نظام بین‌الملل به رسمیت شناخته شده است، برای ما هم باید مساله‌ای جدی و قابل قبول باشد،‌ چرا که هر تصمیمی غیر از این می تواند برای ایران بحران‌زا باشد. شرح این شرایط نشان از این دارد که مخالفت مخالفان بیشتر شبیه دور باطل است تا هدفی که دنبال تحقق‌اش باشند.
با این حال ظاهرا برای مخالفت مخالفان نقطه پایانی نمی‌توان متصور شد.
البته نیت‌خوانی را کاری صحیح نمی‌دانم و به همین دلیل به طور مصداق اشاره نمی‌کنم. ببینید!‌ متاسفانه در کشور ما برخی از گروه‌هایی که در عرصه سیاست دارند، به طور کاملا آشکار و غیرقابل انکاری ترجیح خود را بر پیگیری و حفظ مصالح جریانی و سیاسی می‌گذارند و به همین دلیل به خودشان اجازه می‌دهند، چشم بر منافع ملی ببندند. دقیقا به همین دلیل در شرایطی که در یک‌سال اخیر مشکلات عدیده ای به مردم تحمیل شده است،‌به جای اینکه فکر و ذکرشان پیدا کردن راه کاری برای حلِ مشکلات باشد، با کوک کردن ساز مخالف همچنان در پی این هستند با مخالفت باFATF و هر معاهده و یا قراری که دولت مستقر با کشورها یا سازمان‌های خارجی می‌گذارد، به زعم خود دولتی که رقیب‌شان است را ناکام جلوه کنند و شاید،‌ تاکید می‌شود، شاید در انتخابات آتی بتوانند برنده شوند.
این خیلی بد و البته هزینه‌ساز است!
هیچ کس نمی‌تواند مذموم بودن چنین رفتارهایی را منکر شود. ببینید!‌ ایران تحت تحریم‌های آمریکا است و همین باعث شده تا به خودیِ‌ خود فضای اقتصادی کشور مانع‌های متعددی را پیش‌روی خود ببیند. واقعا در چنین شرایطی عده‌ای چطور به خودشان اجازه می‌دهند،‌ مساله به این مهمی را وارد بازی اصولگراـ اصلاح‌طلب کنند، سوالی است که به سختی می توان پاسخی قانع کننده برای آن داشت. عدم پیوستن به این قرارداد مثل حالتی است که مثلا فدراسیون‌های فوتبال و کشتی اینطور بگویند که خود را مکلف به رعایت فیفا و فیلا نمی‌دانند. خب!‌ معلوم است چنین قانون‌گریزی‌هایی آن‌هم در سطح بین‌الملل سرشار از ضرر خواهد بود. ضررهایی که برای جبرانش کلی از پتانسیل‌های کشور را به باد خواهد داد.
خب! با توجه اهمیت این مساله،‌ چرا گرهِ‌ افتاده را باز نمی کنند؟
مشکل این است،FATF به ابزاری برای رقابت‌های سیاسی تبدیل شده است و به همین دلیل سُمبه هر گروه که بیشتر باشد،‌ می‌تواند نظرش را به کرسی بنشاند. همین الان هم این اتفاق افتاده است و همه منتظرند تا مجمع تشخیص مصلحت نظام لایحه پیوستن به این معاهده پولی ـ بانکی را به تصویب برساند که متاسفانه موافقان و مخالفان همچنان درگیرند و مساله معطل مانده است.
حتی در شرایطی که رییس جمهوری شرطِ‌ مدیریت کشور را پیوستن به اف ای تی اف عنوان کنند؟!
دوباره می‌گویم، متاسفانه عرصه سیاسی در مواردی به قدری فضای تنش و چالش را تجربه می‌کند که بازیگران سیاسی فراموش می‌کنند، کشور در چه شرایطی قرار دارد و مردم در چه وضعیتی هستند و چه مشکلات زیر و درشتی دارند. عده‌ای برای اینکه برای دولت مستقر مانع‌تراشی کنند،‌ دست به هر کاری می‌زنند و در مقطع کنونی FATF را ابزاری برای سیاه‌نمایی از دولت و به زعم خودشان نشان دادن وابستگی‌شان به غرب می دانند.
تکلیف چیست؟
تکلیف،‌ این است که دولت به عنوان نهادی که لایحه داده است و مجلس هم به عنوان دستگاهی که تصویب کرده است،‌ مُصرانه از مجمع تشخیص مصلحت بخواهند، رای به پیوستن به FATF را نهایی کند. مخصوصا اینکه در جمع کشورهای جهان فقط ایران و کره‌شمالی برابر پیوستن به FATF ممانعت می‌کنند.
ممنون،‌ حرفی مانده است؟
روی سخن من با آنهایی است که کارشکنی کرده و کشور را به استقبال هزینه‌ها سوق می‌دهند. باید بدانند‌، بعدها باید پاسخگوی هزنیه‌سازی‌های‌شان را بدهند.