۶۵۰ کالای جدید ایرانی در بازار عراق

آرمان: رایزن بازرگانی ایران در عراق از ورود بیش از ۶۵۰ کالای جدید ایرانی به سبد مصرفی مردم این کشور خبر داد و گفت: ظرفیت بالای تبادلات کالایی و همکاری‌های تجاری، نیازمند اطلاع‌رسانی‌های مستمر و آگاهی مخاطبان عراقی از تنوع و کیفیت محصولات ایرانی است. ناصر بهزاد با تاکید بر اینکه تثبیت این کالاها در بازار عراق با کمک تبلیغات دیداری انجام شده است اظهار کرد: ایجاد اولین کارگزاری رسمی برای تبلیغات کالاها و برندهای صادراتی ایران در عراق ضرورت دارد. گفتنی‌ست ایران و عراق تجارت 20میلیارد دلاری را هدفگذاری کرده‌اند.
سال گذشته عراق پس از چین به‌عنوان دومین واردکننده محصولات و کالاهای ایرانی شناخته شد. این کشور همچنین جایگاه نخست تنوع کالاهای وارداتی از ایران را به خود اختصاص داد تا ایران رکورد 9 میلیارد دلار صادرات به این کشور را ثبت کند. با این حال، فروردین امسال سرپرست سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به کاهش ۷۵/0درصدی صادرات در ۱۱ ماه سال ۹۷ گفته بود: این کاهش ناشی از افت شدید میعانات گازی بود؛ در صورتی که صادرات ما در بخش پتروشیمی ۱۴درصد و در بخش کالایی به میزان دو درصد رشد داشته است. محمدرضا مودودی با مقایسه ارزش متوسط کالاهای صادراتی ایران به عراق در سال گذشته اظهار کرده بود: در سال ۹۷، ارزش متوسط کالاهای صادراتی کشور به ازای هر تن، ۳۶۰ دلار بوده و این درحالی است که ارزش متوسط هر تن کالای صادراتی ایران به عراق ۵۰۰ دلار بود. بر همین اساس گفته می‌شود در سال ۹۷، صادرکنندگان ایرانی توانستند کالاهای با ارزش‌افزوده بالاتر به عراق صادر کنند. از همین رو آمارها نشان می‌دهند در سال 97، سهم عراق در تجارت با ایران بیش از ۵۰ درصد افزایش داشته و ایران توانسته است ۲۹درصد سهم بازار عراق را در سال گذشته از آن خود کند. با توجه به سفر رئیس‌جمهوری ایران به عراق در سال گذشته، پیش‌بینی می‌شود تنوع صادرات کشورمان به عراق افزایش داشته و در کنار افزایش وزنی، ایران و عراق خود را به هدف تجارت 20میلیارد دلاری در سال جدید نزدیک کنند. نگاهی به ارقام تجارت خارجی ایران نشان می‌دهد که در یک آمار کلی صادرات غیرنفتی ایران بدون میعانات گازی و پتروشیمی، حدود ۲۵میلیارد دلار است که از این میزان ۹ میلیارد دلار آن به عراق صادر می‌شود. کارشناسان تجارت بر این باورند که این آمار بسیار قابل توجه بوده و در روابط دو کشور بی‌سابقه است.
استفاده از ابزار رسانه در معرفی محصولات
رایزن بازرگانی ایران در عراق اعلام کرد: در یک سال گذشته، بیش از 650 کالای جدید ایرانی به سبد مصرفی مردم عراق وارد شده که با بهره‌گیری از تبلیغات دیداری در شبکه‌های متنوع تلویزیونی عراق می‌توان بستر مناسبی جهت افزایش ضریب نفوذ در بازار و بهره‌گیری از همکاری شرکت‌های عراقی برای تقویت تولیدات مشترک فراهم کرد. ناصر بهزاد، دیدار با رئیس اتحادیه رادیو و تلویزیون‌های عراق را مثبت ارزیابی کرد و افزود: در این دیدار پیشنهاد ایجاد اولین کارگزاری رسمی برای تبلیغات کالاها و برندهای صادراتی ایران در عراق به منظور بهره‌برداری از 120 شبکه رادیو و تلویزیون عراق مطرح و ضمن تفاهم اولیه مقرر شد برنامه اجرایی مدونی جهت همکاری‌های این بخش تنظیم و ارائه شود. او با تأکید بر اینکه تحقق این امر تأثیر بسزایی در توسعه بازار محصولات با کیفیت و برندهای نمونه صادراتی کشورمان دارد، تصریح کرد: تبلیغات عامل مهم برای ترویج و توسعه فروش کالا است و بر این اساس، علاوه بر تبلیغات از طریق شبکه های مختلف صوتی و تصویری، استفاده مؤثر از تبلیغات چاپی، تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی، ارائه شوروم، ایجاد کمپین‌های تبلیغاتی، استقرار پلت‌فرم‌‌های تبلیغی و سمینارهای اطلاع‌رسانی با استفاده از روش‌های جذاب، موجب تسهیل و تثبیت کالای ایران در عراق خواهد بود.


تبلیغات در کنار دسترسی آسان به کالای ایرانی
حمید الحسینی- رئیس اتحادیه رادیو وتلویزیون‌های عراق- نیز در همین دیدار با اعلام آمادگی در راستای انجام همکاری‌های لازم برای ارتقای آگاهی مخاطبان عراقی به منظور شناخت کیفیت و تنوع کالاهای ایرانی گفت: تبلیغات در کنار شرایط دسترسی آسان و مداوم به کالای مورد نیاز، شرط اصلی ماندگاری در بازار عراق است و توسعه فعالیت‌های تجاری با رویکرد همکاری مشترک بر اساس نیاز مردم، افق مناسبی از تعاملات اقتصادی دو کشور را رقم خواهد زد. گفتنی‌ست به‌تازگی دبیر کل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق نیز در نشست بررسی روابط اقتصادی ایران و عراق پس از سال ۲۰۰۳، یکی از موانع و چالش‌های پیش روی تجارت ایران و عراق را فقدان ویترین و فروشگاه مناسب برای عرضه کالاهای سوپرمارکتی در عراق دانسته بود. به گفته سیدحمید حسینی این در حالی است که دیگر رقبا از جمله ترکیه دارای تنوع بسیار زیادی در توزیع کالاهای سوپرمارکتی و ویترینی هستند. او تأکید کرده بود: فقدان ارتباط با تجار قدیمی عراق و همچنین شکاف قیمت عمده و خرده‌فروشی برای کالاهای ایرانی، از دیگر موانع گسترش تجارت ایران با عراق هستند. حسینی افزوده بود: این روند سبب می‌شود کالای ایرانی با قیمت چندبرابری به دست مصرف‌کننده عراقی برسد زیرا بسیار دست به دست می‌شود و وجود همین بازار دلالی قیمت کالا را برای مصرف‌کننده نهایی در عراق افزایش داده است. این امر در درازمدت ممکن است به عدم اقبال مصرف‌کننده عراقی به کالای ایرانی منجر شود. این در حالی است که دیگر کشورها مانند ترکیه با قیمت کمتری کالاهای خود را در عراق توزیع می‎‌کنند.