وحشت برلین از بازگشت نازی‌ها

آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان روز شنبه در مراسمی به مناسبت هفتاد و پنجمین سالگرد تلاش برای ترور آدولف هیتلر شرکت و به افسرانی که در این سوء قصد ناکام شرکت داشتند ادای احترام کرد.
گروهی از افسران ارتش آلمان به رهبری سرهنگ کلاوس شنک گراف فون اشتاوفن‌برگ تلاش کردند تا آدولف هیتلر را در ۱۹۴۴ به قتل برسانند تا با پایین کشیدن حزب نازی از قدرت با متفقین صلح کنند.
مرکل در مراسم یادبود این افسران گفت: «با پیروی از وجدانشان، آنها ثابت کردند که وطن‌دوستان واقعی هستند. آنها از ما می‌خواهند که هوشیار باشیم و با نژادپرستی و ناسیونالیسم در تمام اشکالش مقابله کنیم.»
اشتاین مایر رئیس جمهوری آلمان هم در مراسم قدردانی از این افسران گفت که در آن دوران مقاومت زیادی وجود نداشت اما افراد شجاعی بودند که چشم خود را بر آنچه می گذشت نبستند و انسانیت شان را حفظ کردند.


طرح کشتن هیتلر بر اساس طرحی اجرا شد که با عنوان «عملیات والکوره» شناخته می شود و بر اساس آن فون اشتاوفن‌برگ با حمل کیفی که بمبی در آن جا سازی شده بود در جلسه‌ای که هیتلر و چندین مقام حزب نازی حضور داشتند، شرکت کرد. این جلسه در تاریخ ۲۰ ژوئیه ۱۹۴۴ برگزار شد.
برنامه اینطور طراحی شده بود که فون اشتاوفن‌برگ کیف حامل بمب را در نزدیکی هیتلر قرار دهد و بعد با عذرخواهی از حاضران به دستشویی برود و آنجا دستگاهی را روشن کند که باعث انفجار بمب شود.
در آن روز بمب منفجر شد و چهار افسر نازی را کشت اما هیتلر تنها جراحات سطحی برداشت و از این سوء قصد جان سالم به در برد. فون اشتاوفن‌برگ و یارانش در عرض چند ساعت پس از انفجار اعدام شدند و حدود ۵ هزار نفر در جریان تصفیه نیروهای ارتش توسط هیتلر جانشان را از 
دست دادند.
یک سال بعد از این واقعه آدولف هیتلر در حالی که تانک‌های متفقین به برلین نزدیک می شدند، خودکشی کرد.
اظهارات آنگلا مرکل در این مراسم در شرایطی مطرح می شود که حزب «آلترناتیو برای آلمان» که حزبی با ایدئولوژی راست افراطی است اکنون بعنوان بزرگترین حزب اپوزیسیون در پالمان آلمان ۹۱ کرسی دارد.
آلمان بطور سنتی و از پایان جنگ جهانی دوم تاکنون چندان به احزاب راستگرای افراطی گرایش نشان نداده است اما با آغاز بحران مهاجرت در سال ۲۰۱۶ و سیاست مرکل در ‍پذیرش حدود یک میلیون مهاجر، دیدگاه‌های ضد مهاجرتی در آلمان رشد کردو در حال حاضر گرایش به حزبی مانند «آلترناتیو برای آلمان» بیشتر شده است.
از سوی دیگر قتل والتر لوبکه سیاستمدار ارشد حزب دموکرات مسیحی (حزب مرکل) به دست فردی که با راستگرایان افراطی ارتباط داشته است، از افزایش گرایش راستگرایان افراطی به خشونت در آلمان حکایت دارد.