تحریم‌ها لغو شود مشکلی برای مذاکره نداریم

رئیس‌جمهوری با تقسیم‌بندی دستگیرشدگان وقایع اخیر، خواستار آزادی آن دسته از افرادی شد که بی‌گناه بودند یا تخلف ناچیزی داشتند. حسن روحانی صبح چهارشنبه در بیست‌وششمین همایش ملی بیمه و توسعه در برج میلاد تهران با اشاره به حوادث اخیر در کشور گفت: «ما دچار مسأله‌ای  شدیم که از نظر من در‌ سال ۹۸ قابل پیش‌بینی بود و این را به دوستان گفته بودم.» او افزود: «همه افرادی که دستگیر شدند، عده‌ای از آنها بی‌گناهند و باید آزاد شوند. همین طوری دستگیر شدند. مثلا اگر کسی تخلفی کرده، لاستیکی آتش زده، از نظر من جرمی نیست، اگرچه کارش درست نبوده، ولی نباید آنها را نگه داریم. جوانی بوده آمده دادی زده و شعاری داده، نباید سخت‌گیری شود.» روحانی ادامه داد: «اما کسی که با سلاح گرم آمده، آن حساب دیگری دارد یا با سلاح سرد آمده، حساب دیگری دارد، یکی با قمه حمله کرده، یکی آمده فروشگاه را تاراج کرده و آتش زده، اینها با یکدیگر فرق می‌کند، من خواهش می‌کنم این‌گونه موارد تفکیک شود.» رئیس‌جمهوری گفت: «قوه‌قضائیه در این زمینه باید تلاش بیشتری بکند، آنهایی که مجرم هستند، طبق قانون با آنها برخورد شود، آنهایی هم که جرم کوچکی داشتند، با رأفت اسلامی با آنها برخورد شود.» روحانی ادامه داد: «اما آنها که سازمان یافته‌اند، در این اغتشاشات آمده‌اند که اعترافات آنها هم پخش خواهد شد، آنها بیش از دو‌سال برای این کار برنامه‌ریزی کرده بودند،‌ سال گذشته در مقطعی می‌خواستند کاری انجام دهند که زمانش مناسب نبود و امسال می‌خواستند در مقطع دیگر انجام دهند که باز هم زمانش را مناسب ندیدند. بیشتر در فکر  آخر دی و بهمن و نزدیک انتخابات بودند و برای این ایام برنامه‌ریزی کرده بودند.»
رئیس‌جمهوری گفت: «اگر کسی تخلف کرده است، اگر کسی وابسته و نفوذی است، قوه قضائیه باید رسیدگی کند، ولی افرادی که در این زمینه جرم و گناهی نداشتند یا کم بوده، باید با رأفت با آنها برخورد کنیم تا آزاد شوند و برای اینکه این مسأله برای دولت و شخص من مشخص شود، خواستم گزارش مفصلی را از کل حوادث از آغاز مسأله تا پایان مسأله و اینکه از کجا شروع شد و به کجا ختم شد، به من بدهند.» او افزود: «در عین حال هیأت سه نفره شامل معاون حقوقی رئیس‌جمهوری، وزیر کشور و وزیر دادگستری تعیین کردم که اینها همه موارد را بررسی کنند و در اسرع وقت به ما گزارش دهند، اینکه یک نفری کشته شده که اصلا مقصر نبوده یا کسی رفته مغازه‌اش با قمه به او حمله شده، کشته‌شده یا اینکه اصلا حکم شهید است و سایر موارد را بررسی و اعلام کنند.» روحانی گفت: «یک نفر از آنهایی تیراندازی کرده و در پزشک قانونی هم مشخص است که اینها چه نوع گلوله‌ای است. این گلوله‌ها مشخص است و در اختیار نیروی انتظامی یا سپاه بسیج نیست و معلوم است که این گلوله با چه سلاحی شلیک شده است. آنهایی که بی‌گناه از دست رفتند، باید رسیدگی شود، همه یکسان نیستند. اگر در محل ما، در شهر ما یک نفر کشته شده، نگوییم این حقش بوده، آشوبگر است، ممکن است کسی باشد که بی‌گناه است و بی‌تقصیر یا رفته از خودش دفاع‌کند یا داشته عبور می‌کرده یا یک شعار ساده داده یا اینکه مواجه شده در برابر آنهایی که داشتند آشوب می‌کردند. بنابراین این تخلفات مختلف است.»
جزئیات گفت‌وگوی تلفنی با اوباما
رئیس‌جمهوری اسلامی در بخش دیگری از سخنانش در این مراسم، جزئیات گفت‌وگوی تلفنی با باراک اوباما، رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در ‌سال ۹۲ درباره مذاکرات را تشریح کرد. او گفت: «مشاوران و همراهان من در سفر نیویورک مرا قانع کردند که برای پیشرفت در مذاکرات، جواب تلفن رئیس‌جمهوری آمریکا را بدهم. انجام این کار مورد تردید من بود، اما همه مشاورانم به اتفاق این نظر را دادند و پذیرفتم. در نتیجه در آخرین لحظاتی که درحال ترک نیویورک بودم، رئیس‌جمهوری آمریکا به من زنگ زد و جواب او را دادم.»


او تأکید کرد: «این صحبت کوتاه یک ربع تا بیست دقیقه‌ای، لوکوموتیوی بسیار قوی برای حرکت قطار مذاکره بود و ما چارچوب را با او مطرح کردیم و او در این گفت‌وگوی تلفنی سه موضوع را مطرح کرد که به او گفتم راجع به سه موضوع آمادگی برای مذاکره نداریم، اما اگر موضوع اول که هسته‌ای است، انجام‌شد و شما آن را درست اجرا کردید، موضوع دوم و سپس موضوع سوم در دستور کار مذاکره قرار خواهد گرفت.»
رئیس‌جمهوری بیان کرد: «پس از امضای برجام شرایط مناسبی ایجاد شد، در این شرایط لازم بود این قرارداد و توافق را حفظ‌کنیم. البته اینجا جای این صحبت نیست، ولی اگر زنده‌بودیم، در آینده خواهم گفت ما با چه دردسرهایی برجام را نگه داشتیم و چه فشارهایی روی ما بود، ولی به هر قیمتی بود نگذاشتم ایران ناقض این عهدنامه باشد.» روحانی افزود: «گفتیم اگر این توافق روزی می‌خواهد نقض شود، به دست ما نقض نخواهد شد. ما مسلمانیم و به تعبیر قرآن به عهدمان «راعون» هستیم. چیزی را به سادگی امضا نمی‌کنیم، اگر امضا کردیم پای آن می‌مانیم.»
روحانی عنوان کرد: «می‌دانید ‌سال ۱۳۹۳ می‌توانستیم به توافق نهایی برسیم، اما به دلیل فشار صهیونیست‌ها و فشار عربستان تا ‌سال ۹۴ به تأخیر افتاد. می‌دانید که وزیر خارجه عربستان  برای تأخیر در این توافق، به وین رفت و نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی برای همین منظور به وین رفت و اینها توانستند حصول توافق را به تأخیر بیندازند و در آن تأخیر بود که به آمریکا قول دادند و گفتند قیمت نفت را آنچنان ما پایین می‌آوریم که ایران مجبورشود هر چه را گفتید، امضا کند، نه این قراردادی که امروز آماده امضاست.»  
رئیس‌جمهوری خاطرنشان کرد: «آمدند قیمت نفت را پایین‌آوردند. قیمت نفت از ۱۰۴ دلار یا ۱۱۲ دلار در ماه‌های مختلف پایین آمد و به ۸۰، ۷۰، ۵۰  و حتی زیر ۳۰ دلار رسید. گفتند اینجا جایی است که ایران دیگر نمی‌تواند کشور را اداره‌کند. وقتی قیمت نفت تقریبا به یک‌چهارم تقلیل داده شد، گفتند دیگر نمی‌توانند کشور را اداره کنند و مجبور می‌شوند هرچه گفتید امضا کنند.»  
او اضافه کرد: «ایستادگی کردیم. در اواخر‌ سال ۹۳ و اوایل ۹۴ که می‌دانید چقدر قیمت نفت پایین آمده بود، توانستیم کشور و اقتصاد را حفظ کنیم،  تورم را پایین بیاریم و همین‌ سال ۹۴ بود که تورم را تک‌رقمی کردیم، به‌رغم آنچه آنها فکر می‌کردند رشد اقتصادی ما بالا رفت و تورم پایین آمد، شرایط اقتصادی ما آرامش پیدا کرد و آنها دیدند که نمی‌شود. اینجا بود که به عربستان و رژیم صهیونیستی گفتند حرف شما نادرست بوده و ایران تسلیم‌نمی‌شود و در ‌سال ۹۴ آمدند و قرارداد را امضا کردند.»
لنگه کفش به خاطر پاسخ به تلفن
روحانی افزود: «ما دولتی نبودیم که از زیر بار مسئولیتی سخت فرار کنیم، هیچ‌وقت فرار نکردیم. می‌دانستیم برخی از امور چقدر سخت است، می‌دانستیم اگر در نیویورک، جواب تلفن رئیس‌جمهوری آمریکا را بدهیم، در فرودگاه مهرآباد عده‌ای افراطی، لنگه کفش پرتاب می‌کنند. من همه اینها را می‌دانستم، اما به جان خریدم، اینها برای من مهم نبود، مهم این بود که وجدان من راضی باشد و به قولی که به مردم دادم، پایبند باشم و بودم.»
او با اشاره به اینکه اکنون همه و بیش از همه هم آمریکا برای حل این موضوع تلاش می‌کند، افزود: «در ایامی که نیویورک بودم، هر روز پیغام می‌دادند و من اصلا فرصت نکردم از هتل، جز برای سخنرانی در مجمع عمومی خارج شوم، چون ترافیک دیدارها بسیار بالا بود. آمریکا موضوعی را در ذهن سران جا انداخته بود که همه کار درست می‌شود و اشکال از طرف ایران است و کاخ‌سفید می‌خواست بار خود را بر دوش ایران بیندازد. تقریبا همه سران کشورها اعلام می‌کردند آمریکا برای حل موضوع آماده است و شما چون حاضر به ملاقات نیستید، پس مقصرید.»  
دیدار با ترامپ به شرط برداشتن تحریم‌ها
روحانی ادامه داد: «رهبران می‌گفتند شما ملاقات با رئیس‌جمهوری آمریکا را قبول کنید تا همه تحریم‌ها برداشته شود، اما ما می‌خواستیم این توطئه و نقشه را بشکنیم و به دنیا بگوییم برای ملاقات مشکلی نداریم و اگر رئیس‌جمهوری آمریکا تحریم‌ها را بردارد، ساعتی بعد و نه دو روز بعد با او دیدار می‌کنم، همه سران ۵+۱ در نیویورک هستند و می‌توانیم ملاقات کنیم، به این ترتیب حربه را از آنها گرفتیم و همه گفتند این منطقی است.» رئیس‌جمهوری با اشاره به اینکه آمریکایی‌ها معتقد بودند اول ملاقات صورت گیرد و بعد تحریم‌ها برداشته شود، گفت: «می‌خواستند هوش ملت ایران را امتحان کنند، اما ما دیگر حاضر نیستیم کلاه سرمان رود و نمی‌خواهیم هم کلاه سر دولت دیگری بگذاریم. می‌خواهیم آنچه حقوق مردم ایران است، عملیاتی و اجرا شود. اکنون هم این بحث‌ها ادامه دارد و دوستان واسطه هستند.» او گفت: «هروقت آمریکا حاضر شود تحریم‌ غلط، ظالمانه، نادرست و تروریستی خود را کنار بگذارد، بلافاصله سران ۵+۱ می‌توانند ملاقات کنند و ایران هیچ مشکلی ندارد. باید ذهن همه روشن‌شود که ما در مسأله تحریم؛ نه آغازگر بودیم، نه مقصریم و نه امروز لجبازی می‌کنیم، موضوع سوم بسیار مهم است، چون بعضی‌ها در ذهن جوانان این‌گونه القا می‌کنند که ما لجبازی می‌کنیم، درحالی‌که این‌گونه نیست و ما این بهانه را از  آنها گرفتیم. تحریم غلط و ظالمانه است؛ آن را کنار بگذارند و در این شرایط مشکلی برای مذاکره نداریم.»