حاج‌تقی و تهیه 11 هزار جهیزیه

 
یک، دو، هزار، 10 هزار! شاید باورکردنی نباشد اما پیرمردی در همین کشور خودمان هست که بیش از 11 هزار نوعروس را با کمک خیران، جهیزیه داده و راهی خانه‌بخت کرده است. این روزها، چشم نزدیک به هزار تازه عروس دیگر هم به دست‌های او و موسسه خیریه‌اش است تا شاید روزی به آرزویشان برسند و با همسرشان، زیر یک سقف بروند. اما کار حاج تقی میرزایی، این پیرمرد قزوینی دوست‌داشتنی به همین جا ختم نمی‌شود. او یک سالی می‌شود که برای تامین مسکن زوج‌ها هم دست به کار شده و در تمام این سال‌ها به آموزش‌های فرهنگی زوج‌های جوان نیز اهتمام ویژه‌ای داشته است. در خور ذکر است که بعد از پخش گوشه‌ای از فعالیت‌های او در این سال‌ها در اخبار 20:30، مقام معظم‌رهبری هم در سخنرانی‌شان به این فرد اشاره کردند و فرمودند: «من در تلویزیون چند شب قبل از این دیدم یک مرد محترمی را نشان داد که نه میلیاردر بود، نه مدیر مؤسسه‌ای بود، نه پول بی‌‌حساب و کتابی داشت اما توانسته بود با تلاش و کوشش و جمع کردن اعانت‌های(کمک‌های نقدی یا غیر نقدی که برای انجام کار خیر جمع‌آوری می‌شود) این و آن، صدها زوج را جهیزیه بدهد؛ انبارش را نشان دادند و بنده در تلویزیون نگاه می‌کردم؛ بله، این‌ها را باید ترویج کرد، این انسان‌ها را باید ترویج کرد، این ‌جور کارها را باید ترویج کرد. ترویج فضایل یکی از وظایف همه‌ آحاد جامعه و کسانی است که می‌توانند این کار را انجام بدهند.»(منبع: پایگاه اطلاع‌رسانی مقام‌معظم رهبری) در روز احسان و نیکوکاری به سراغ او رفتیم که این روزها، سرش خیلی شلوغ‌تر از گذشته است چون کمتر فردی در قزوین پیدا می شود که حاج تقی را نشناسد. موسفیدی که از 20 سال پیش با جیب خودش شروع به تهیه جهیزیه برای تازه عروس و دامادهای نیازمند کرد و این کار خیرش، امروز تشکیلات بزرگی شده است.
 
از کودکی، دغدغه کمک به نیازمندان داشتم موسسه خیریه «بنیان ازدواج» استان قزوین از سال 82 راه‌اندازی شده است اما تلاش‌های حاج تقی برای کمک به زوج‌های جوان، محدود به همین 10، 15 سال اخیر نیست. او در این باره می‌گوید: «اصالتا بچه قزوین هستم. الان 74 ساله هستم. چهارتا بچه دارم. همه‌شان ازدواج کردند. تا قبل از حضور در این موسسه خیریه در کار تولیدی پارچه بودم. من از شش یا هفت سالگی که به مدرسه می‌رفتم، بعدازظهرهایش در مغازه پدرم، شاگردی می‌کردم. آن زمان، پدرم به من دو زاری یا بعضی روزها پنج زاری می‌داد. ولخرج نبودم و همه آن‌ها را پس‌انداز می‌کردم. مقداری را هم به فقرا کمک می‌کردم و دلم برایشان می‌سوخت. سال 53 ازدواج کردم و به همراه همسرم، تصمیم گرفتیم تا در حد توان‌مان برای خرید جهیزیه به نوعروسان کمک کنیم. در جوانی و در منزل شخصی‌مان، بین افراد علاقه‌مند برای کمک به دیگران و نیازمندان، واسطه می‌شدیم تا این‌که از سال 82، این موسسه خیریه راه‌اندازی شد.»   لذت کمک به دیگران، وصف‌نشدنی است فردی که سال‌هاست، وقت و توان خودش را وقف کمک به نیازمندان کرده است باید توصیف قابل‌تاملی درباره لذت کمک به دیگران داشته باشد. حاج تقی در این باره می‌گوید: «اگر خداوند پول زیادی به یک آدمی می‌دهد، ان شاءا... دلش را هم بدهد که در راه خیر هزینه کند. البته لذت کمک به دیگران، وصف‌نشدنی است. کمک کردن، حس عجیبی به انسان می‌دهد به خصوص برای ازدواج جوانان که بنا به فرموده پیامبر(ص)، نصف دین انسان را کامل می‌کند. وقتی به دختری جهیزیه می‌دهم و او به جای تشکر، فقط گریه می‌کند، حرف زیادی در همان اشک‌هایش است. دختری بود که چهار یا پنج سال به دلیل نداشتن جهیزیه در عقد مانده بود و بعد از دادن وسایل برای شروع زندگی‌اش، باورش نمی‌شد که مشکلش حل شده است و مدام گریه می‌کرد. نمی‌توانم احساس کمک کردن به این دختر را توصیف کنم.»  


نیت من از این کار  شادی روح والدینم است او تمام همتش را به کار گرفته است تا بتواند جوان‌هایی که توان تهیه کالاهای اساسی زندگی را ندارند و به همین دلیل از ازدواج بازمانده‌اند سر و سامان دهد. این خیر قزوینی می‌گوید: «همان‌طور که گفتم از جوانی در منزل‌مان با عیالم در صدد تهیه برخی کالاهای اساسی برای نوعروس‌های بی‌بضاعت بودیم. چندین سال این کار را در منزلم انجام می‌دادم و سالانه برای ۷۰  تا ۱۰۰ عروس و داماد جهیزیه تهیه می‌کردم. از ابتدا این کار را به نیت پدر و مادرم آغاز کردم و اکنون نیز با همین نیت آن را ادامه می‌دهم و خدا را شاکرم که حضور در کارهای خیر را قسمت  من و خانواده‌ام کرده است. اولویتم برای دادن جهیزیه در تمام این سال‌ها به افراد بی‌سرپرست بوده است.»   کالای ایرانی می‌خریم تا به اقتصاد کشور هم کمک شود تصاویر منتشر شده از انبار کالاهای جهیزیه حاج‌تقی نشان می‌دهد که همه آن‌ها، ایرانی هستند. از او در همین باره می‌پرسم که می‌گوید: «ما به دخترهایی وام می‌دهیم که نمی‌توانند وام ازدواج بگیرند. به طور مثال، ضامن ندارند، پدر ندارند و کسی نیست برای‌شان جهیزیه تهیه کند. بنابراین می‌رویم عقدنامه‌شان را می‌بینیم و بعد در نوبت قرارشان می‌دهیم. افراد زیر نظر بهزیستی، کمیته امداد و ... هم که مشخص هستند. به تازگی خانواده‌ای بود که شش دختر داشت و پدرشان فوت کرده بود. فقط یکی از این دخترها ازدواج کرده که او هم نتوانسته بود به خانه خودش برود. جهیزیه او را دادم، بعدش بقیه دخترها هم ازدواج کردند. همچنین یکی از مسائلی که در خرید جهیزیه برای نوعروسان مدنظر قرار می‌گیرد، اصرار بر خرید کالاهای ایرانی است. ما در خرید کالا برای نوعروسان تاکید داریم که حتما کالاهای ایرانی   تهیه شود تا بتوانیم به اقتصاد کشور کمک کنیم.»  
از 4 قلم تا جهیزیه کامل به نوعروس‌ها می‌دهیم از این پیرمرد خیر درباره روال تشخیص نوعروس‌هایی که واقعا به این کمک نیاز دارند و این‌که تا چند کالا به آن‌ها برای جهیزیه می‌دهد، می‌پرسم که می‌گوید: «تا چند سال پیش که موسسه‌مان معروف نشده بود، بیشتر موارد را خود مردم به ما معرفی می‌کردند اما هر سال تعداد افرادی‌که به آن‌ها جهیزیه می‌دادیم، بیشتر و بیشتر می‌شد. از سال 86 به بعد، هر سال حدود 700- 600 پرونده دریافت می‌کردیم که حدود 400 تا از این پرونده‌ها به جهیزیه و پرداخت وام منتهی و برخی از پرونده‌ها نیز در تحقیقات و بازرسی‌ها رد می شد. کم‌کم کار در سطح بالاتری ادامه یافت تا این‌که از اهدای چهار ،پنج قلم کالا به هر نوعروس، رسیدیم به این‌که جهیزیه کامل به نوعروسان بی‌بضاعت بدهیم. دادن جهیزیه، بستگی به وسع افراد دارد ولی گاهی همه چیز می‌دهیم. حتی تا 40 قلم هم برای یک جهیزیه تهیه کردیم اما در بیشتر موارد، پنج، شش یا حداکثر هفت قلم اصلی را می‌دهیم.»     اجاره‌خانه  برای نوعروس‌ها ماهی 50 هزارتومان است یکی از اصلی‌ترین مشکل جوانان امروزی که خرید خانه برای‌شان تبدیل به رویایی دست‌نیافتی شده، هزینه زیاد اجاره و رهن به خصوص در کلان شهرهاست. حاج تقی برای حل این مشکل هم، دست روی دست نگذاشته است و می‌گوید: «ماجرای خانه‌دار کردن بعضی جوان‌ها توسط موسسه ما، هنوز برای خودمان هم باورکردنی نیست! نمی‌دانم چطور شد که موفق به این کار شدیم. ما این‌جا یک مجتمع ساختیم که قرار نبود در آن خانه‌ای ساخته شود اما بعد از این که سه طبقه برای انبار جهیزیه ساختیم، 12 واحد هم بالای آن ساختیم برای عروس و دامادهایی که مشکل مسکن دارند. قرارمان با این زوج‌ها برای یک سال، ماهی 50 یا 100 هزار تومان بود. الان نزدیک به یک سال‌و‌نیم از شروع این طرح گذشته و چون خداوند به بیشتر این زوج‌ها بچه داده است، علی‌الحساب با دو ساله شدن قراردادهایشان موافقت کردیم. چه کار کنیم الان؟ اسباب‌ها و جهیزیه‌شان را هم خودمان دادیم و آن‌قدر نو نگه داشته‌اند که دل‌مان نمی‌آید به آن‌ها بگوییم که اسباب‌کشی کنند اما متقاضی هم بسیار زیاد است. بنابراین برای برخی نوعروسان هم که جا نداشته باشیم، می‌گوییم بروید خانه اجاره کنید، ما ماهی 500 هزار تومان به‌عنوان کمک‌اجاره به شما پرداخت می‌کنیم. به این ترتیب نوعروس‌ها را اسکان می‌دهیم که مشکل مسکن هم نداشته باشند یا مشکل‌شان کمتر شود.»  
برای تازه عروس و دامادها ، کلاس سبک زندگی ایرانی - اسلامی می گذاریم یادگیری اصول همسرداری و چگونگی مدیریت روابط زوج ها در زندگی‌مشترک از مسائل مهمی است که خوشبختی را تضمین می‌کند. حاج تقی در کنار کمک های مادی، از این مسئله مهم هم غافل نشده است: «بالاخره همه زن و شوهرها با هم مشکل دارند، حتی میلیاردرهایش با هم اختلاف نظر دارند و گاهی تحمل شرایط برای‌شان سخت می‌شود. البته بین این زن و شوهرهایی که ما سر و سامان می‌دهیم، تا حالا هیچ موردی نشنیدم که به طلاق ختم شده باشد که این هم دلیل دارد. ما قبل از این‌که جهیزیه بدهیم از عروس و داماد می‌خواهیم که به مدت یک هفته در کلاس‌های آموزشی ما شرکت کنند. کلاس‌های سبک‌زندگی ایرانی-اسلامی‌مان هم خیلی پربار است. هرچند همه این زوج‌ها تمام تلاش‌شان را می‌کنند که کلاس نروند یا به قول خودشان کلاس‌ها را بپیچانند و جان ما را برای شرکت در این دوره‌ها در می‌آورند! جالب‌تر این‌که قبل از رفتن به این کلاس‌ها، مدام می‌گویند که می‌شود ما این دوره را نگذرانیم، بی خیال شوید، ما با هم خوبیم و ... اما بعد از گذراندن دوره، می‌گویند که نمی‌شود چند جلسه دیگر شرکت کنیم و هفته آینده هم بیاییم و ... . ما در کلاس‌ها به همه این تازه عروس و دامادها می‌گوییم که اگر مشکلی در زندگی‌تان به وجود می‌آید، نگذارید که سنگین، بزرگ و غیرقابل تحمل بشود و زودتر با ما در میان بگذارید تا به کمک مشاورها، آن را حل کنیم».   تا حالا 7900 جهیزیه داده‌ایم و 3 هزار وام حاج تقی در پاسخ به این سوال که تا امروز، گره از زندگی چند نو عروس باز کرده است، می گوید: «من از سال 86 مدیرعامل موسسه خیریه بنیان ازدواج شدم. البته از زمانی که این بنیاد در سال 82 تشکیل شد، به این جا آمدم و از روز اول برای پیشرفت آن تلاش کردم. در این شهر، خیرها زیاد هستند. گاهی هم خودمان از طرف موسسه به مساجد، حسینیه‌ها و ... می‌رویم، طرح را توضیح می‌دهیم تا کمک‌های مردمی را دریافت کنیم. تا امروز و با کمک مردم، به بیش از 11 هزار زوج کمک کرده و آن‌ها را به خانه بخت فرستاده‌ایم. به طور دقیق‌تر باید بگویم که تا امروز 7900 جهیزیه داده‌ایم و سه هزار وام و کمک هزینه برای خرید جهیزیه. اکنون نیز 540 نوعروس در نوبت دریافت جهیزیه هستند که ۲۰۰ نفر از آن‌ها از نعمت پدر و مادر محروم هستند.»     بعد از صحبت‌های آقا، فعالیت‌های‌مان بیشتر شده است  حاج تقی درباره میزان کمک های خیرها در چند سال اخیر می گوید: «نزدیک 1500 خیر به موسسه بنیان ازدواج کمک می‌کنند. افرادی هم هستند که در گلریزان‌هایی که در ماه رمضان و عید نوروز در مسجدالنبی(ص) قزوین برگزار می‌شود، با توجه به بضاعت‌شان کمک‌های کوچکی در حد حتی هزار تومان به موسسه می‌کنند. الان خیر داریم از 200 تومنی، هزاری و 10 هزار تومانی می‌دهد تا 50 و حتی 100 میلیون تومان. هم اکنون این بنیاد در قزوین جا افتاده است. به خصوص بعد از این‌که حضرت آقا درباره این بنیاد صحبت کردند، هم کمک‌های مردمی به ما بیشتر و هم توفیقات‌مان برای خدمت به مردم بیشتر شده است. بیایید هر کدام از ما، دست یک فقیر، مریض، بی‌سرپرست و ... را بگیریم. راحت ننشینیم در خانه. ما باید به داد این‌ها برسیم چون اگر یکی از آن‌ها خلافی بکند، همه ما مسئول هستیم. اگر به همین مسئول بودن مان باور داشته باشیم، هیچ وقت خواب آسوده‌ای نخواهیم داشت.»