توصیه‌هایی برای مقابله با کرونا

 
 
گزارش
توصیه‌های بهداشتی  برای پیشگیری از کرونا در اماکن عمومی


عکس‌ها: میثم دهقانی
نویسنده: آذر صدارت
 
این روزها، بازار توصیه‌های بهداشت فردی و اجتماعی، چه در گفت‌وگوهای حضوری و چه در فضای مجازی حسابی داغ است و فهرست‌های متنوعی از دستورالعمل‌ها‌ و باید و نبایدهای بهداشتی توسط سازمان‌های رسمی و غیررسمی منتشر می‌شود. توصیه‌هایی که اگر به‌جا باشد، مفید و مثبت است و اگر افراطی و سلیقه‌ای باشد، می‌تواند به وسواس مردم منجر شود. باتوجه به ضرورت مرور دستورالعمل‌های بهداشتی معقول برای فضاهای عمومی که برخی، به‌رغم توصیه به قرنطینه خانگی، ناچار از حضور در آن‌ها هستیم، سراغ «علی‌اصغر حسنی» مدیر گروه بهداشت محیط حرفه‌ای دانشگاه علوم پزشکی مشهد رفتیم تا توصیه‌های یک مرجع رسمی را دراین‌باره بشنویم. «حسنی» قبل از هرچیز، به بیان یک‌سری نکات کلی و عمومی می‌پردازد و می‌گوید: «از دوهفته قبل، از سوی بهداشت محیط، دستــورالعمل‌های رعایت بهداشت برای مقابله با کرونا، به تمام اصناف و اتحــادیه‌ها، متناسب با شرایط کار همان صنف، ارسال شده و شاغلان تمام اصناف، ملزم به اجرای این دستورالعمل‌ها هستند. منتها فارغ از باید و نبایدهای خاص هر محیط، مهم است مردم بدانند «پول به شکل سکه و اسکناس»، «گوشی تلفن‌همراه» و «دست»، مهم‌ترین زمینه‌های انتقال ویروس کرونا از طریق مخاط دهان، بینی و چشم هستند. هرچند روزهای تلخی را پشت سر می‌گذاریــم اما کرونا باعث شد بازبینیِ جدی و عمیقی بر سبک‌زندگی و محیط پیرامون‌مان به لحاظ بهداشتی داشته باشیم اما مهم است دچار وسواس و دورِ باطل نشویم؛ یعنی مدام جاهایی که رفتیم و دفعاتی که دستمان را شستیم و موارد این‌چنینی را مرور نکنیم. از مردم می‌خواهم چنان چه با کمبود شوینده برای شست‌وشو و گندزدایی فضاها مواجه شدند، از گندزداهای دست‌ساز استفاده کنند؛ سه پیمانه الکل + یک پیمانه آب یا دو قاشق غذاخوری وایتکس + یک لیتر آب، شوینده‌های دست‌ساز مفیدی برای اسپری بر سطوح و وسایل هستند.»
 
نانوایی‌ها
نانــوایی‌ها جزو اماکنِ پررفت و آمدی هستند که نان روزانه مردم را تامین می‌کنند. اما با شرایط خاص فعلی، نان روزانه را از نانوایی تهیه کنیم یا نان‌های بسته‌بندی که در سوپرمارکت‌هاست، قابل اعتمادترند؟ باتوجه به این که نانوایی‌ها، قوت غالب مردم را تامین می‌کنند، باید برای مقابله با شیوع کرونا، چه شرایطی را رعایت کنند تا امن باشند؟
«علی‌اصغر حسنی» مدیر گروه بهداشت محیط حرفه‌ای دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در پاسخ به این سوالات، توضیح می‌دهد: تهیه نان از نانوایی‌هایی که دستورالعمل‌های بهداشتیِ خاص این دوره را رعایت کنند، بلامانع است. منتها با توجه به تعداد زیاد و تنوع نانوایی‌های سطح‌شهر، از مردم می‌خواهم فقط از نانوایی‌های متعهد به این دستورالعمل‌ها خرید کنند و نانوایی‌های غیربهداشتی را با خرید نکردن، تنبیه کنند. اگرچه اتحادیه نانواها، جزو همراه‌ترین اصناف در این روزهــا بودند.
 سلامتی نیروی کـار، مهم‌ترین اصلِ رعایت بهداشت در نانوایی‌هاست؛ کارگرانی که نشانه بیماری دارند، نباید سرِ کار بیایند.
 کارگران باید با پوشش و کلاه و دمپایی تمیــز و شسته شده، سر کار حاضر شوند.
  طبیعتا باید خمیرگیری، پهن کردن نان روی نقاله تنور یا پارو و فروش نان، توسط سه شخص مختلف انجام شود تا با تداخل نقش‌ها، آلودگی به خمیر و نان منتقل نشود.
  فروشنده نان، به‌خاطر ارتباط مستقیم، از طرفی با نان و از طرفِ دیگر با مردم، مهم است ماسک و دستکشِ لاستیکی یا پارچه‌ای داشته باشد.
  مردم و مشتریان نباید به نان‌های پخته شده دست بزنند و وظیفه برداشتن و ارائه نان، به‌عهده فروشنده است.
  چه خوب است در نانوایی‌ها، اسکناس رد و بدل نشود و وجه فقط با پوز بانکی منتقل شود.
  مهم است مبلغ وجه و رمز توسط خود مشتری روی دستگاه وارد شود.
  باید روی کارت‌خوان نانوایی‌ها، سلفون کشیده شود و این سلفون، هر نیم‌ساعت عوض شود؛ در صورتِ نبود سلفون، کارت‌خوان باید مرتب با اسپری الکل، ضدعفونی و گندزدایی شود.
  پس از برگشتن از نانوایی، شستن دست‌ها فراموش نشود.
  نان خریداری شده را هنگام مصرف، با استفاده از تُستر، مایکروفــر یا ماهیتابه روی اجاق‌گاز، حسابی گرم کنید تا شائبه وجود ویروس از بین برود.
 
خودپردازها و بانک‌ها
طبق اعلام کارشناسان حوزه بهداشت و درمان، خودپردازها و پیشخوان‌ بانک‌ها، جزو مستعدترین فضاها برای جذب و انتقال آلودگی هستند. دو فضایی که به‌رغم خاص بودن شرایط کشور، باز هم گریزی از مراجعه به آن‌ها نیست. نکات بهداشتی درباره این دو فضا، چه از سوی متصدیان و چه از سوی مشتریان، چیست؟ مدیر گروه بهداشت محیط حرفه‌ای دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این‌باره می‌گوید:
  به‌شکل کلی و فارغ از شرایط خاص فعلی، وظیفه نظافت و ضدعفونی خودپردازهای هر بانک در سطح شهر، به‌عهده مدیریت همان بانک است و در روزهــای اخیر هم، بانک‌ها توجه ویژه‌ای به این مهم، به‌شکل روزانه داشتند.
  باتوجه به این که هرچندبار در روز هم خودپردازها ضدعفونی شوند، باز امکان دارد چند دقیقه بعد آلوده باشند، مهم است کاربران خودپردازها هنگام استفاده از دستگاه، صد در صد دستکش به دست داشته باشند؛ حتی اگر این پوشش، یک پلاستیک‌فریزر تمیز باشد. پس از اتمام کار، کارت را ضدعفونی و دستکش را عوض کنید و دست‌ها را بشویید.
  تعداد افراد حاضر در بانک‌ها باید کنترل شود تا ازدحام ایجاد نشود؛ بانک‌ها باید تهویه مناسب داشته باشند. تهویه مناسب یعنی اکسیژن برای نفس‌کشیدنِ همه حاضران به‌اندازه کافی وجود داشته باشد، بوی ناخوشایندی در محیط به مشام نرسد و در و پنجره‌ها هرچندساعت یک‌بار باز شوند تا هوای تازه وارد شود.
  پیشخـوان بانک‌ها باید در هر نوبت هشت ساعته کاری، حداقــل دوبار شست‌وشو، گندزدایی و ضدعفونی شوند.
  از آن جا که در بانک، ناچار از رد و بدل کردن کاغذ و خودکار و کارت شناسایی هستیم، مهم است هم مشتری و هم متصدی، حتما از دستکش استفاده کنند و در اسرع وقت، دست‌ها را با آب و صابون بشویند.
 
محیط‌های اداری
از آن جا که هنوز، مراکز دولتی یا برخی مراکز خصوصی در سراسر کشور شامل ادارات، سازمان‌ها، رسانه‌ها و شرکت‌ها، کارکنان‌شان را تعطیل نکرده‌اند و کارمندان، ملزم به حاضر شدن در محل‌کارشان هستند، مهم است بدانیم این افراد، در مسیــر و محل‌کار باید به چه نکات بهداشتی توجه و عمل و مدیران ادارات باید چه امکاناتی برای کارکنان‌شان فراهم کنند؟ مدیر گروه بهداشت محیط حرفه‌ای دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این‌باره می‌گوید:
  پیش از هرچیز، کارمندان باید مراقب آلودگی‌های مسیر خانه تا محل‌کار باشند. بیشتر کارمندان از وسایل حمل و نقل عمومی مثل تاکسی، اتوبوس و مترو برای سرِ کار آمدن استفاده می‌کنند و مهم است حدفاصل خانه تا محل‌کار را، با ماسک و دستکش طی کنند و پس از رسیدن، دستکش‌ها را با رعایت نکات بهداشتی، معدوم کنند.
  مهم است در این ایام، به‌جای دستگاه‌های ثبت اثر انگشت برای ثبت ساعت کاری، از روش‌های دیگری مثل ثبت دفتری توسط یک‌شخص خاص استفاده شود.
  صمیمانه می‌خواهم کارمندانی که احساس بیماری می‌کنند، سرِ کار حاضر نشوند و مدیران با مرخصی یا دورکاری این بزرگواران، موافقت کنند.
  مهم است با مرخص کردنِ تعدادی از کارمندان و کم کردنِ نفرات، از تراکم و ازدحام جمعیت در محیط‌های کاری کاسته شود و افراد حداقل یک‌متر از هم فاصله داشته باشند.
  محیط‌های کاری باید از تهویه مناسب برخوردار باشند و سطوح و وسایل، مثل میز و مانیتور و فکس و پرینتر و به‌خصوص تلفن‌ها، در هر نوبت هشت ساعته کاری، حداقل دو بار ضدعفونی شوند.
  با در دسترس قرار دادنِ ژل ضدعفونی دست، دستمال کاغذی، لیوان‌های کاغذی و دستکش‌های یک‌بار مصرف در محیط‌های کاری، به سلامت خودمان، کارکنان و همکاران‌مان کمک کنیم.
 
پمپ‌بنزین‌ها
همه کسانی که در این روزها، به هر دلیل ناچار از خروج از منــزل و رفت‌وآمد به محل‌کار و دیگر اماکن هستند، اگر خودروی شخصی داشته باشند، گذرشان به جایگاه‌های پمپ‌بنزین هم می‌افتد. اگرچه شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی، طی اعلامیه‌هایی، تاکید کرده مردم تا حد امکان از لمس نازل‌های بنزین و CNG خودداری کنند و انجام این کار را به کارکنان جایگاه‌ها بسپارند، اما باز هم گاهی این اتفاق نمی‌افتد و عده‌ای، توصیه‌ها را جدی نمی‌گیرند. نکات بهداشتی که باید در این فضا، توسط مردم و اپراتورها رعایت شود چیست؟ «حسنی» توضیح می‌دهد:
  مهم است صاحبان خودروها، وقت سوخت گیری از خــودرو پیاده نشوند و وظیفه سوخت‌گیری، شاملِ قرار دادن کارت، قرار دادن نازل، ورود رمز کارت و برداشتن نازل را به عهده اپراتورهای پمپ‌بنزین بگذارند.
  اپراتورها باید صد در صد از ماسک و دستکشی که در هر نوبت کاریِ هشت ساعته، حداقل دوبار عوض می‌شود، انجام وظیفه کنند.
  صاحبان خودرو، پس از تحویل گرفتن کارت سوخت از اپراتور، کارت را ضدعفونی کنند  و در مرحله بعد، دست‌ها را بشویند.
  چنان چه به هر دلیل، اپراتور حضور نداشت، باید یا جایگاه‌ها دستکش‌های یک‌بار مصرف برای عملیات سوخت‌گیری در دسترس مردم بگذارنــد یا افراد، خودشان قبل از پیاده‌شدن از خودرو و سوخت‌گیری، دستکش بپوشند و پس از اتمام، دستکش را عوض کنند.
 
آرایشگاه‌های زنانه و مردانه
هرچند به‌شکل معمول، مراجعه به آرایشگاه جزو ضروریات نیست اما از آن جا که شایعه‌ و شائبه‌هایی درباره این فضاها وجود دارد، از «حسنی» درباره بایــد و نبایدهای آرایشگاه‌ها می‌پرسم که توضیح می‌دهد:
  هرچند مراجعه به آرایشگاه ضروری نیست و توصیه می‌کنم فعلا دست نگه دارید، اما اگر نیاز بود، به آرایشگاه‌های خلوت مراجعه کنید.
  آرایشگاه‌هایی که از شلوغی و ازدحام در آن‌ها خبری نباشد و فاصله مناسب و حداقل یک‌متری بین افراد رعایت شود.
  طبیعتا مهم است آرایشگر بیمار نباشد و به‌واسطه سر و کار داشتن با افـراد مختلف، حتما از ماسک و دستکشی که در طول کار عوض می‌شود، استفاده کند.
  آرایشگاه‌ها هم باید مثل هر فضای سربسته دیگری، از تهویه و نظافت مناسب برخوردار باشند.
  روشویی، میزتوالت، دستگیره درهــا و از همه مهم‌تر، ابزارهای کار در آرایشگاه‌ها، باید روزانه چند مرتبه شست‌وشو، گندزدایی و ضدعفونی شوند.
  همیشه و به‌خصوص در این ایام، از استفاده از پیش‌بند، حوله و دیگر لوازم مشترک خودداری کنید.
 
توصیه‌های عمومی برای ‌فضاهای عمومی
در کنار همه توصیه‌های جزئی درباره رعایت بهداشت محیط‌های عمومی مختلف، توصیه‌هایی هم برای حفظ سلامتی و جلوگیری از انتقال ویروس در دیگر فضاها وجود دارد که «حسنی» در این‌باره می‌گوید:
  افراد، تا می‌توانند از لمس نرده‌ پله‌های شهر، لمس دکمه‌ آسانسورها، دستگیره درهای عمومی و استفاده از آب‌سردکن و شیرهای آب سطح شهر، خودداری کنند.
  اگرچه مقرر شده در پایان هر نوبت کاری، وسایل حمل ونقل عمومی چه اتوبوس و چه مترو شست‌وشو و ضدعفونی شوند اما مهم است شهروندانی که از این وسایل برای تردد استفاده می‌کنند، با رعایت نکات و آداب تنفسی، زنجیره بیماری را متوقف کنند. شستن مکرر دست‌ها،‌ استفاده از دستمال یک‌بار مصرف هنگام عطسه و سرفه و‌انداختن آن به سطل زباله دردار،   تماس نداشتن با سطوح وسایل نقلیه عمومی،‌ خودداری از تماس دست‌ها با چشم‌، دهان و بینی و... از جمله عوامل موثری است که در پیشگیری از وقوع کرونا ویروس موثر است.
  هنگام سرفه یا عطسه، به‌خصوص در فضاهای عمومی، جلوی دهان و بینی خود را با دستمال یا آرنج بگیرید.
  پس از بازگشت از یک مکان عمومی، پس از لمس وسایل عمومی، پس از عطسه و سرفه، پس از درآوردن ماسک، قبل و بعد از خوردن غذا، دست‌ها را با آب و صابون بشویید. دست‌ها باید زیر جریان آب، خیس شوند. مقدارمناسبی مایع دست‌شویی کف دست و پشت دست و لابه‌لای انگشت‌ها بریزید و دست‌ها را به‌مدت 15ثانیه بشویید. خشک کردن دست‌ها فراموش نشود.
  از آن‌جا که ماسک و دستکش‌های استفاده شده، کانون آلودگی است، از رها کردن آن‌ها در گوشه و کنار خیابان یا سطل‌های روباز خودداری کنید. ماسک و دستکش استفاده شده را باید داخل یک پاکت پلاستیکی قرار دهید، گره بزنید و در سطل زباله دردار بیندازیــد.
  پیک‌های موتوری، به‌خصوص پیک‌های رستوران‌ها پس از هربار خدمات دهی، باید باکس موتورشان را گندزدایی و ضدعفونی کنند.
  لطفا مجالس و مهمانی‌ و دورهمی‌ها را تا جایی که امکان دارد، عقب بیندازید و لغو کنید.
  از سفر، حتی به‌شکل هوایی خودداری کنید؛ چرا که همان حضور دوساعته در هواپیما و در معرض تعداد زیادی مسافر بودن، می‌تواند آسیب‌زا باشد.
  این روزهــا تا جایی که امکان دارد، غذاهای خانگی میل کنید و به رستوران نروید. چنان چه به هردلیل مراجعه کردید، مطمئن شوید که سطوح و وسایل، جلوی چشم خودتان ضدعفونی شود.
 
 
 
گلوگاه های فراموش شده کرونا
باجه بانک ، گیت های بازرسی  فرودگاه و دادگاه ها ، پمپ بنزین، کارگران جمع آوری زباله  و ... را جدی گرفته ایم؟
 
صالحی - حتما از جدیدترین قاتل بین المللی که تا کنون جان بیش از سه هزار نفر را در جهان گرفته است، مطالب زیادی شنیده و خوانده اید. این ویروس که قابلیت انتقال زیادی دارد تاکنون حدود 90 هزار نفر را در جهان آلوده کرده و باعث تعطیلی مدارس و مشاغل زیادی شده است. مسافران تاکسی ها تا حد قابل‌توجهی کم شده، رستوران‌هایی که تا چند روز قبل از جمعیت خالی نمی‌شد حالا در سکوت عمیق فرو رفته است، تالارهای عروسی یکی پس از دیگری مراسم خود را لغو می‌کنند و مراکز خرید که اغلب برای فروش شب عید خود حساب ویژه ای باز کرده بودند، خالی از جمعیت شده اند. از سوی دیگر تورهای مسافرتی نوروز در هر دو بخش داخلی و خارجی هم لغو شده و می‌توان گفت این کم‌جان‌ترین تعطیلات نوروزی است که در پیش داریم. با این حال برخی مشاغل و تعدادی از نهادها هم به دلیل نوع کار شان هنوز در حال فعالیت اند و با توجه به مشخصات ویروس که بسیار زود سرایت می کند، می توانند گلوگاهی برای انتشار ویروس باشند. هر چند بسیاری از این مشاغل خدماتی است که نمی توان آن ها را تعطیل کرد اما می توان با رساندن ملزومات ضد عفونی کننده و ماسک،کارکنان  آن ها را از خطر مبتلا شدن به کرونا دور نگه داشت و از انتشار ویروس هم جلوگیری کرد. امروز می خواهیم نگاهی داشته باشیم به این گلوگاه های فراموش شده انتشار کرونا و راه هایی را که می توان جایگزین برخی از این فعالیت ها کرد، پیشنهاد دهیم.
 
            کادر درمانی بیمارستان‌ها
کادر درمانی بیمارستان‌ها در خط مقدم مبارزه با این ویروس اند و در دل این ویروس قرار دارند و بنا به کارشان حتما نکات لازم را رعایت می کنند. بیشتر دوست داشتیم نام آن ها را  در این قسمت بیاوریم تا ضمن یادآوری تلاش های این زحمت کشان، از تلاش های خستگی ناپذیرشان تشکر و قدردانی کنیم.

            کرونا در باجه بانک
فوت چهار کارمند بانک بر اثر ابتلا به ویروس کرونا، خبر از گلوگاهی می دهد که می تواند از طریق پول و البته تجمعات بانکی، این ویروس را خیلی زود به دیگران انتقال دهد. به نظر می رسد تصمیم شورای هماهنگی بانک ها برای کاهش ساعت کاری آن ها، نه تنها کمکی به جلوگیری از ازدحام در بانک ها نکرده که ازدحام جمعیت در شعب بانکی را هم در پی داشته است. هرچند بانک مرکزی سعی کرده با افزایش سقف مبلغ کارت به کارت از طریق خودپرداز و تلفن همراه، تمدید خودکار کارت های بانکی و افزایش سقف برداشت نقدی از خودپردازها، از میزان مراجعات مردم کم کند اما باتوجه به روزهای پایانی سال، مراجعات به شعب بانکی اضافه شده و همین کم کردن ساعت کاری، باعث تجمع بیشتر مردم در همان چند ساعت شده است. حضور در فضای پر ازدحام شعب بانکی درحالی است که امکانات بهداشتی برای ضدعفونی کردن به خصوص برای مشتریان بانکی مهیا نیست و احتمال بیماری در این فضا زیاد است. نزدیکی ارباب رجوع به کارمند بانک، استفاده از خودکار مشترک و ... محیط بانک ها را به محیط پراسترسی برای بانکی ها و مشتریان شان تبدیل کرده است. گزارش های دریافتی هم حکایت از شلوغی بیشتر شعب بانک ها دارد!

           کرونای بنزینی
به منظور جلوگیری از انتشار ویروس کرونا در جایگاه‌های سوخت، دستورالعمل جدیدی صادر شده که بر اساس آن روند سوخت گیری باید توسط اپراتورها انجام شود. دستورالعملی که با هدف کاهش تماس مراجعان با تجهیزات جایگاه ها و همچنین ضدعفونی آن ها صادر شده است، بر اساس این دستورالعمل و پیرو اطلاعیه های وزارت بهداشت در خصوص همکاری برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، به کلیه جایگاه داران توزیع فراورده مایع و سی ان جی اعلام شده فرایند سوخت گیری و پرداخت در تمامی جایگاه های عرضه سوخت، توسط اپراتور انجام شود. همچنین تاکید شده  در غیر این صورت، دستکش یک بار مصرف برای استفاده عموم مردم در دسترس قرار گیرد و فرایند سوخت گیری و پرداخت بدون دستکش یک بار مصرف انجام نشود.

            کرونای خطی و اینترنتی
راننده تاکسی‌ها و اتوبوس های شهری به دلیل مراودات شان با مردم زیادی که سوار تاکسی و اتوبوس می شوند، همیشه در اوج مواجهه با بیماری و آلودگی هستند و این تنها مربوط به حالا که کرونا شایع شده نیست بلکه پیش از این هم در آلودگی هوا یا دیگر بیماری ها این شغل یکی از مشاغل پر خطر به حساب آمده است. به نظر می رسد بهتر است راننده تاکسی ها که با افراد زیادی از نزدیک و در فضای بسته سرو کار دارند، حتما از ماسک استفاده و دستگیره های خودرو را مرتب ضد عفونی کنند.

            کرونا در بازرسی
یکی دیگر از جاهایی که می تواند گلوگاهی برای انتشار ویروس به حساب بیاید، گیت های بازرسی درفرودگاه ها، ورودی دادگاه ها و ... است. به جز این موارد، گرفتن تلفن همراه در ورودی دادگاه ها و کلانتری ها هم می تواند محل مناسبی برای شیوع ویروس باشد. هر چند دادگاه ها بعد از شیوع کرونا هر روز ضد عفونی می شوند اما بهتر است برای تلفن های همراهی که می تواند یکی از منابع انتشار ویروس باشد و در ورودی دادگاه ها هم از مراجعان گرفته می شود، فکری کرد. مثلا می توان با استفاده از یک نایلون تمیز از انتشار ویروس جلوگیری کرد.

            کرونا در صف نانوایی!
یکی دیگر از مشاغلی که ویروس کرونا می تواند در آن جولان دهد و دست به دست بچرخد و به دست خودمان در دهان مان قرار بگیرد، نانوایی است. در نانوایی ها هم به دلیل دست به دست شدن پول و رو در رو شدن با نانوا، خطر شیوع کرونا فراوان است. نمی دانم برای شما هم پیش آمده یا نه اما بعد از شیوع کرونا هروقت قصد خرید نان دارم، مراقبم کسی که نان را تحویل می دهد با همان دستی که پول را  از مردم می گیرد، نان را به مردم تحویل ندهد.  باید تمهیدات لازمی برای این مشاغل اندیشید. هر چند برخی نانوایی ها به صورت خودجوش کارهایی کرده اند مثلا بسیاری از نانوایی ها پول قبول نمی کنند و با استفاده از کارت خوان پول نان مشتریان شان را می گیرند و کارت خوان را طوری قرار داده اند که خود مشتری از آن استفاده کند، برخی دیگر در کنار نانوایی شیر آب و شوینده قرارداده اند که مشتری دست های خود را بشوید و ... . البته پیشنهاد می کنم خودتان یک پارچه تمیز به همراه داشته باشید تا نان را روی آن سرد کنید.

            کرونا سوار بر زباله ها
پاکبانان با این که در معرض ابتلا به کرونا قرار دارند اما بدون هیچ چشم‌داشتی همچنان به وظایف کاری خود عمل می کنند و اجازه نمی‌دهند آلودگی و غبار بر چهره زیبای شهر در آخرین روزهای زمستان بنشیند. طغیان ویروس مسری کرونا در شهرهای کشورمان، اگرچه آرامش ذهنی مردم را برهم زده اما هستند قشرهایی که به عنوان خادمان شهر اجازه نداده اند این آشفتگی به سیمای شهری هم سرایت کند. آن ها معتقدند در این اوضاع که ویروس کرونا بر زندگی روزمره مردم سایه افکنده، نباید از خدمات رسانی به آن ها غافل شد چراکه پاکیزگی شهر و محل زندگی افراد علاوه بر روحیه شادی و نشاط به شهروندان، آنان را در مقابل انواع ویروس ها مصون نگه می دارد. شاید یکی از مهم ترین معضلات پاکبان ها در این روزها همین رها کردن دستکش و ماسک در معابر باشد که می تواند هر لحظه آن ها را آلوده کند. به نظر می رسد باید پیش از پاکبان ها نحوه صحیح بسته بندی زباله ها به مردم آموزش داده شود تا این قشر زحمت کش کمترین آسیب را ببینند و در ضمن دستکش، مواد ضدعفونی کننده و ماسک هم در اختیار این قشر و خانواده هایشان قرار گیرد.

            کرونا در کنار کودکان کار و معتادان
یکی دیگر از اقشار آسیب پذیر که امکان مبتلا شدن و انتقال ویروس در آن ها بالا به نظر می رسد، کودکان کارند. آن ها به دلیل این که الزامات بهداشتی را که این روزها گوشزد می شود مانند شست و شوی چندین باره دست ها، رعایت نمی کنند ، خطر ابتلا در آن ها زیاد و بهتر است هر چه زودتر مواد شوینده و ضد عفونی کننده در اختیار آن ها قرار  گیرد. به جز کودکان کار، معتادان هم که با خیال راحت دور هم جمع می شوند و به استعمال مواد می پردازند ، یکی از تجمعاتی است که خطر انتشار ویروس در آن ها بسیار بالاست و بهتر است حالا که قرار است تجمعات کم شود، فکری به حال تجمعات این معتادان هم کرد.

            کرونا در بین مشاغل مختلف
جدای از آن چه نوشتیم آرایشگرها که در روزهای آخر سال معمولا سرشان شلوغ است، بنگاه های املاک، کارکنان داروخانه ها و البته محیط داروخانه به دلیل مراجعات بیش از حد مردم در این روزها، میوه فروشی ها، فروشنده های پوشاک که بسیاری برای خرید عید به آن ها مراجعه می کنند، سوپرمارکت ها و ... هم از مشاغلی است که نیاز است با مراقبت بیشتری به مشتریانشان خدمات دهند تا خود یا دیگران را مبتلا به ویروس نکنند.
در این میان بسیاری هم با انجام یک سری کارهای خوب سعی کرده اند از تجمعات جلوگیری کنند تا ان شاء ا... هر چه زودتر این ویروس را شکست دهیم به طور مثال بسیاری از مداحان معروف مانند میثم مطیعی، سید مجید بنی فاطمه و ... سعی کردند جلسات مذهی هفتگی شان را به صورت لایو اینستاگرام برگزار کنند تا از تجمعاتی که ممکن است باعث انتشار ویروس شود، جلوگیری کنند. با این حال به نظر می رسد بسیاری از مشاغل هم مانند روزنامه ها که بیشتر نیروهایشان به صورت دورکار و در منزل فعالیت می کنند، می توانند با استفاده از بستر فضای مجازی به کارهایشان بپردازند تا هر چه زودتر این ویروس هم نابود شود.