بازی قایق‌های ایرانی با اعصاب ناو آمریکایی

نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا ادعا کرده است که شناورهای نظامی ایرانی در آب‌های خلیج فارس به کشتی‌های نظامی آمریکایی نزدیک شده‌اند. وزیر امور خارجه ایران هم در زیر یکی از توییت‌های قدیمی خود نوشت: «یادآوری سالانه!»
وی در توییت قدیمی خود نوشته بود: «به نظر نیروی دریایی آمریکا نمی‌تواند مسیر خود را در آب‌های‌مان پیدا کنند؛ شاید دلیلش این باشد که هنوز نامش را درست نفهمیده‌اند. اسم آن خلیج فارس است و از ۲۰۰۰ سال قبل از به وجود آمدن آمریکا با این نام صدا می‌شد. شاید آن‌ها نمی‌دانند ۷۰۰۰ مایل دورتر از وطن خود و در حیاط پشتی‌مان چیکار می‌کنند.»
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح صبح دیروز (جمعه) در حاشیه مراسم رژه خدمت ارتش و در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی پیرامون تحولات اخیر با آمریکا در خلیج فارس، اظهار داشت: «چیزی که باعث ناامنی در منطقه خلیج فارس می‌شود در واقع حضور غیرقانونی و متجاوزانه آمریکایی‌ها است که از آن طرف دنیا در کنار مرزهای ما حضور یافته‌اند و از این ادعاهای بیخود هم می‌کنند.» سرتیپ «امیر حاتمی» تاکید کرد: قطعا مردم ما بصیر هستند و می‌بینند حق با چه کسی است؛ ما در خانه خودمان هستیم و آن‌ها از آن سوی دنیا آمده‌امد تا برای کشورهای منطقه با تهدید و تحریم مشکل درست می‌کنند.
درهمین حال، «مایک پمپئو»  وزیر امور خارجه آمریکا در پی ادعای سنتکام درباره «حرکت ناامن شناورهای نظامی ایران در نزدیکی کشتی‌های نیروی دریایی آمریکا» در پاسخ  به این سوال شبکه فاکس نیوز که آیا درباره این موضوع با وزارت دفاع آمریکا صحبت کرده است، گفت:«ما به عنوان یک تیم در این باره صحبت کردیم. در حال ارزیابی این هستیم که چگونه به بهترین شکل پاسخ داده و نارضایتی خود را درباره اتفاق که رخ داد منتقل کنیم.»


ناراحتی ناوگان آمریکا
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز آمریکایی‌ها مدعی شده‌اند که شناورهای نظامی نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در نزدیکی تعدادی از کشتی‌های نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا دست به حرکات ناامن زده‌اند.
ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا مستقر در بحرین بامداد پنج‌شنبه به وقت تهران در بیانیه‌ای مدعی شده است که یازده شناور نظامی ایرانی در محدوده‌ی شمال خلیج فارس به شش کشتی جنگی از ناوگان نیروی دریایی آمریکا نزدیک شده و برای آن‌ها مزاحمت ایجاد کرده‌اند.در این بیانیه ادعا شده است که شناورهای ایرانی در یک مورد تا فاصله‌ 10 یاردی کشتی‌های آمریکایی پیش رفته‌اند.
آمریکایی‌ها گشت‌زنی‌های شناورهای ایرانی به منظور حفظ امنیت کشور و منطقه را خطرناک و تحریک آمیز توصیف کرده‌اند.
واشنگتن مدعی شده است که این کشتی‌های جنگی آمریکایی در حال انجام عملیات مشترک با بالگردهای آپاچی در آب‌های بین‌المللی در خلیج فارس بوده‌اند. کشتی‌های جنگی ایالات متحده آمریکا مدعی شده‌اند: چندین هشدار از طریق ارتباطات رادیویی به شناورهای ایرانی صادر کردیم که پس از حدود یک ساعت این شناورها از کشتی‌هایمان فاصله گرفتند.
نظامیان آمریکایی در حالی شناورهای ایرانی را به تحرکات خطرناک متهم می‌کنند که بارها در ماه‌های گذشته دست به اقدامات خلاف قوانین بین‌الملل زده‌اند. پس از آن که ایالات متحده آمریکا سردار قاسم سلیمانی را در یک حمله‌ی هوایی در عراق به شهادت رساند، تنش‌ها میان ایران و ایالات متحده در اوایل سال جاری افزایش یافت.
چندی پیش یک فروند جنگنده اف-18 نیروی دریایی تروریستی آمریکا در حال نزدیک شدن به حریم هوایی ایران بود که با اخطار پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران مجبور به تغییر مسیر شد.
وزن کشی در خلیج فارس
اندیشکده آمریکایی «مرکز مطالعات بین‌المللی و راهبردی» در کتابی که اخیراً منتشر کرده است به ارزیابی سیاسی و امنیتی نیروهای ایرانی، کشورهای عربی حوضه خلیج فارس و نقش آمریکا در این پیکره آبی راهبردی پرداخته است.
به نوشته پایگاه اینترنتی این اندیشکده، در این ارزیابی، نقش موارد زیر در شکل دادن به موازنه قدرت در خلیج فارس اشاره شده است:
تغییر راهبردی روابط میان ایران و کشورهای عرب همسایه و عدم قطعیت نقش آینده آمریکا در خلیج فارس
رشد قابلیت ایران در جنگ‌های نامتقارن در حوزه خلیج فارس
تأثیر موفقیت ایران در ساخت موشک‌های دقیق هدایت شونده و پدافندهای هوایی مؤثرتر
این اندیشکده نوشت، با این حال فارغ از مخارج نظامی و قابلیت‌های طرفین، باید توجه داشت که شیوع ویروس کرونا تأثیر بسیار زیادی بر استقرار نیروهای آمریکایی در منطقه و مخارج نظامی این کشور خواهد داشت. همچنین این بیماری بر مخارج نظامی و واردات سلاح از سوی کشورهای حوزه خلیج فارس نیز مؤثر خواهد بود.شیوع ویروس کرونا موجب شده آمریکا ۲۰۰۰ میلیارد دلار به مقابله با اثرات این بیماری اختصاص دهد. این در حالی است که از سال مالی ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۹ هزینه حضور نظامی آمریکا در افغانستان، عراق و سوریه چیزی بین ۲۰۰۲.۴ تا ۲۱۰۶.۲ میلیارد دلار برآورد شده است.
بر اساس این تحلیل، هزینه‌هایی که شیوع ویروس کرونا به آمریکا تحمیل کرده است، تأثیر به‌سزایی بر هزینه‌های صرف شده در خلیج فارس، حضور نظامی در منطقه، کمک‌های نظامی و دیگر جنبه‌های امنیت ملی این کشور خواهد داشت.
کشورهای عربی ثروتمند صادر کننده نفت نظیر کویت، قطر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی، چیزی حدود ۱۰ درصد از تولید ناخالص ملی خود را صرف امنیت ملی می‌کنند. اما شیوع کرونا تقاضا برای نفت و بهای آن را کاهش داده است. ادامه پیدا کردن این روند می‌تواند موجب کاهش بودجه امنیتی و واردات اسلحه در این کشورها شود.
این ارزیابی به تغییرات عمده در توازن قوا در منطقه می‌پردازد که تغییر آرایش سیاسی و راهبردی آمریکا، کشورهای عربی و ایران را شامل می‌شود. این تغییرات، تأثیر جنگ‌های منطقه‌ای، جنگ‌های داخلی، ناآرامی‌های سیاسی و دو دهه درگیری با افراط‌گرایان و تروریست‌ها را در بر می‌گیرد.در این بین ایران توانسته است قدرت اثرگذاری و تقابلات خود را به یمن، اقیانوس هند و دریای سرخ گسترش دهد.
نگاهی به سیر این تحولات نشان می‌دهد که ایران، آمریکا و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس از ورود به جنگی تمام عیار اجتناب می‌کنند. در عوض طرفین در کنار منازعه سیاسی بر سر گسترش تأثیرگذاری و کنترل منطقه، به درگیری غیرمستقیم و جنگ‌های ترکیبی روی آورده‌اند.
این اندیشکده همچنین می‌نویسد، توان رو به رشد ایران در زمینه جنگ‌های راکتی و موشکی، موجب تغییر موازنه قوا در منطقه شده است با این حال پیش‌بینی تأثیرات آن در آینده به‌دلیل کمبود اطلاعات از تلاش‌های ایران در این زمینه، کاری دشوار است؛ لکن ایران بدون شک جایگاهش را نسبت به آمریکا و شرکایش در منطقه محکم‌تر کرده است.