روزنامه خراسان
1399/02/08
راز نسخه شرقی مقابله با کرونا
ناصری- برخلاف اکثر کشورهای اروپایی و آمریکا که کرونا در آن ها به سرعت پیش می رود و آمارها نشان می دهد که هر روز به تعداد مبتلایان و کشته ها افزوده می شود، هند به عنوان دومین کشور پرجمعیت جهان و برخی از کشورها در شرق آسیا با وجود این که مرز مشترکی هم با چین دارند، توانسته اند در مقابله با کرونا موفق باشند و اگر مبنا را بر آمارهایی بگذاریم که این دولت ها از تعداد مبتلایان و جان باختگان کرونا منتشر کرده اند، نشان می دهد که توانسته اند تا حدودی کرونا را شکست دهند. امروز از تجربه هند، ویتنام و هنگ کنگ نوشته ایم.هند - 26496 مبتلا - 824 جان باخته
وقتی خبر ورود کرونا به هند منتشر شد با توجه به تصوری که از میزان بهداشت و همچنین فقر و جمعیت بیش از یک میلیارد و 200 میلیون نفری این کشور وجود داشت، خیلی ها انتظار بروز یک فاجعه انسانی را داشتند اما در کمال تعجب اخبار بعدی حکایت از یک شگفتی داشت. حتی سی ان بی سی در گزارشی بر اساس داده های شهرداری در بمبئی مدعی شده است که آمار مرگ و میر در این استان که حدود 12 میلیون نفر جمعیت دارد نسبت به ماه مشابه سال 2019 حدود 21 درصد کاهش داشته است. به عبارتی بخشی از این مرگ و میرها که مربوط به تصادف های جاده ای و ریلی و همچنین جرایم بوده نیز به دلیل قرنطینه کاهش داشته است. در همین گزارش آمده است که از حدود 525 هزار نفر تست کرونا گرفته شده که حدود 4 درصد مثبت بوده اند. این در حالی است که در ایالات متحده حدود 18 درصد تست ها مثبت هستند. به نظر می رسد که سیستم سختگیرانه و متمرکز دولت، نقش سلبریتی ها و آموزش و همچنین چند عامل دیگر دراین زمینه تاثیر زیادی داشته است.
تلاش رسانه های جمعی: برخی از ایرانیان مقیم هند معتقدند آموزش و اطلاع رسانی دولت از طریق همه رسانه های جمعی که از چند هفته قبل از ورود کرونا به طور جدی آغاز شده بود، یکی از عواملی بوده که مردم را برای مقابله با این ویروس در هند آماده کرده است.
بالیوود و مودی: نقش بالیوود و همان ستاره های سینما که گویا مردم هند علاقه زیادی به آن ها دارند و ورود جدی شان به بحث آموزش های هشداری به مردم نیز در توجه جدی تر به توصیه های پزشکی موثر بوده است. همچنین شخص ناندرا مودی رئیس جمهور نیز توانسته از محبوبیت خود برای همراه کردن مردم استفاده موثری کند.
چوب پلیس و نوع تغذیه: حتما ویدئوهای برخورد پلیس چوب به دست هند با مردمی که فاصله اجتماعی را رعایت نمی کنند، دیده اید. همچنین پروتکل های جدی برای ورود افراد به مغازه های خوراکی که تنها مکان های باز تا یکی دو روز گذشته بود، اعمال می شد و فرد بعد از ضدعفونی کردن دست ها و تست تب سنجی می توانست وارد مغازه شود. برخی هم بر این باورند که نوع تغذیه و رژیم غذایی هندی ها که عمدتا گوشت نمی خورند و غذاهای با فلفل زیاد مصرف می کنند به کنترل کرونا کمک کرده است.
استفاده از فناوری: هندوستان نیوز در گزارشی نوشت: به زودی شرط لازم برای ورود به شهرهای بزرگ، نصب نرم افزاری روی گوشی همراه خواهد بود که مشخص می کند فرد آیا با فرد آلوده ای در ارتباط بوده یا نه.
ویتنام - 270 مبتلا - صفر جان باخته
ویتنام نه تنها با چین که محل شروع همهگیری بوده مرز زمینی مشترک دارد، بلکه جمعیت اش هم ۹۷ میلیون نفر است. با این حال آمار مبتلایان به این بیماری تا روز گذشته در این کشور تنها 270 نفر بود و حتی یک مورد فوتی هم گزارش نشده است. به گزارش بی بی سی، برای دانستن موفقیت های ویتنام باید قدم به قدم به تجربه های این کشور نگاه کرد و نگاهی به اولین روزهای شیوع بیماری داشت.
کنترل از مبدأ: ویتنام وقتی اولین موارد ابتلا به کووید-۱۹ در اواخر ژانویه (اوایل بهمن) گزارش شد خیلی سریع تمام مرزها را بست و حتی همه افراد ویتنامی را که از خارج وارد کشور میشدند به مدت ۱۴روز قرنطینه کرد.
تست از اطرافیان مبتلا: همه بیماران شناختهشده، فوری قرنطینه شدند و هر کسی را که با آنها تماس داشته است، یافتند و تست گرفتند. همچنین به نظر میرسد که ویتنام توانسته است کیتهای تست ارزانی طراحی کند و در داخل کشور به تولید برساند.
بازگشت ویت کنک ها: بسیج عمومی بخشی از فرهنگ ویتنام است.این کشور حکومتی تکحزبی است که نیروهای نظامی و انتظامی بزرگی دارد. نحوه اداره این کشور بالا به پایین است که برای واکنش به بلایای طبیعی مناسب است. در عین حال دولت در سطح ملی دست به اطلاعرسانی زد و از پیامهای ویدئویی خوشساخت و پوسترهایی استفاده کرد که سبک شان یادآور پوسترهای جنگ ویتنام و رشادت های ویت کنک ها بود. هرچند ایراداتی به نقض حقوق مدنی مردم دراین شیوه وجود دارد.
قرنطینه منطقه ای: مدیریت محلی کارآمد و دستگاه امنیتی مداخلهگر به ویتنام اجازه داده است که بعضی از محلهها را کاملا قرنطینه کند تا مانع پخش ویروس شود.
هنگ کنگ - 1038 مبتلا - 4 جان باخته
هنگ کنگ 7.5 میلیون نفر جمعیت دارد و در حالی که در همسایگی چین است و وابستگی سیاسیاش به چین زیاد بوده و مراودههای گستردهای با این کشور دارد، تنها چهار نفر را به دلیل ابتلا به کرونا از دست داده است. اگر چه همواره حرف و حدیث هایی درباره آمار اعلامی کشورها وجود دارد اما تاکنون تشکیک جدی نیز درباره آمار اعلامی هنگ کنگ مطرح نشده است.
تعطیلی دانشگاه ها و ادارات: دولت هنگکنگ از همانروز نخست و در نخستین گام، دانشگاهها و ادارههای دولتی را دو ماه تعطیل کرد. هدف از این تعطیلی این بود که احتمال سرایت جمعی کرونا تا کمترین اندازه ممکن پایین آورده شود.
قرنطینه: با شیوع کرونا در چین همه مسافران چینی یا خارجی که در دو هفته پیشاز ورود به هنگکنگ، به این کشور سفر کرده بودند، بیهیچ استثنایی فارغ از اینکه تب دارند یا خیر قرنطینه شدند.
قدم به قدم با کرونایی ها: روزنامهها هر روز با انتشار مشخصات بدون اسم بیمار، محل رفتوآمد وی، محل کارش ومحل استفادهاش از حملونقل عمومی را به دقت منتشر میکنند تا مردم پیشاز ضدعفونی محل به آنجا نروند.
مجازات های سنگین: همه افرادی که با بیماران در ارتباط بوده، موظفاند فورا به قرنطینه بروند و در صورت سرپیچی از مقررات مربوط به قرنطینه، ششماه حبس و ۳۲۰۰ دلار جریمه می شوند.
پرداخت یارانه: به منظور این که مردم برای در خانه ماندن تشویق شوند، دولت قبض برق ماه ژانویه تمام مشترکان خانگی را پرداخت کرد و به هر شهروند ۱۲۰۰ دلار یارانه داد.
یافتن بیمار صفر: در صورت تایید ابتلای فردی به کرونا همه معاشرتها، رفتوآمدها و... وی ردیابی میشود تا به «بیمارِ صفر» یعنی نخستین کسی که در یک جمع باعث شیوع بیماری شده، دست یابند.
سایر اخبار این روزنامه
یارانه 10 میلیاردی دولت به دلالهای مرغ!
سفیر مشهدی شاهعباس در مسکو!
تکاپوی مردم برای نقد کردن طلا
بازگشایی حرم مطهر پس از قرار گرفتن مشهد در وضعیت سفید
سیمای پنهان « اون»
کرونا و واقعیت تحولات خاورمیانه
ارزیابی چشم انداز خرید سهام بانکی
موج ایران همدل
حاتمبخشی کیروش روایت داغ آشنا و کولاک پژمان
پلمب 213 نانوایی متخلف در اجرای پروتکلهای کرونایی
استعفای موسوی لاری؛ خیز اصلاح طلبان برای 1400؟
انکار درمسیر باد!
راز نسخه شرقی مقابله با کرونا