دیروز بورس بازان حال خوشی نداشتند

دعوا برسرِ دارا..!
آفتاب یزد- گروه اقتصادی: دیروز بورس بازان و بی‌تاب‌های ثبت نام در بورس حال خوشی نداشتند و این را از برخی پیام‌های حزن انگیز آنها در شبکه‌های اجتماعی از جمله واتس آپ می‌شد احساس کرد! بورس بازانی که تمام زندگی آنها و معتمدانشان در چشمی به هم زدن با یک عدم هماهنگی در اعلام نظر و تناقض‌گویی‌های رئیس سازمان خصوصی‌سازی و معاونش در خصوص عرضه دارای دوم یک تنه بورس را منفی کرد تا کلیت بازار سرمایه تحت تاثیر قرار گرفته و منفی شود.
> ماجرا از کجا آغاز شد؟
«آغاز پذیره‌نویسی دومین صندوق ETF دولتی موسوم به دارا دوم (پالایشی‌ها) با سقف خرید 5 میلیون تومان از اوایل شهریورماه خواهد بود.» این متن خبر رسمی عرضه دارا دوم از اوایل شهریورماه است که جانی دیگر به بازار در حال رشد و رکوردشکن بورس تهران دمید و امیدها را بیشتر در دل سرمایه‌گذاران خرد و کلان


زنده کرد.
پخش خبر از بخش‌های خبری تلویزیون و گفتگو با رئیس سازمان خصوصی‌سازی نشانه‌هایی از تردید در خود نداشت اما از آنجا که در بازار سرمایه تا آخرین لحظه‌ها می‌توان منتظر خبرهای ناگوار ماند، ناگهان روابط عمومی سازمان خصوصی‌سازی از راه رسید و با انتشار یک اطلاعیه، اشتباه رئیس خود را تصحیح کرد. در متن اطلاعیه روابط عمومی سازمان خصوصی‌سازی چنین آمده است:
«در پی انتشار برخی اخبار مبنی بر آغاز پذیره‌نویسی دومین صندوق سرمایه‌گذاری قابل معامله موسوم به etf از اوایل شهریورماه امسال، روابط عمومی سازمان خصوصی‌سازی ضمن تکذیب خبر اعلام می‌دارد بر اساس اعلام قبلی قرار بود سهام دولت در چهار پالایشگاه در قالب دومین صندوق سرمایه‌گذاری قابل معامله (etf) عرضه شود لیکن با توجه به اقدام نکردن وزارت نفت در تاسیس صندوق مذکور، هیئت واگذاری در آخرین جلسه خود با توجه عرضه قبلی سهام شرکت پالایش نفت تبریز، عرضه باقیمانده بلوک سهام متعلق به دولت در 3 شرکت پالایش نفت بندرعباس، تهران، و اصفهان را مصوب کرد.
بر همین اساس آگهی عرضه عمده و بلوکی سهام این شرکت‌ها هفته گذشته منتشر شده که پس از هماهنگی با بورس تاریخ دقیق عرضه آن در بازار سرمایه مشخص خواهد شد. سازمان خصوصی‌سازی مجری مصوبات هیئت واگذاری است و چنانچه در این خصوص مصوبه جدیدی به این سازمان ابلاغ شود بر آن اساس اقدام خواهد شد. تاکید می‌شود اخبار منتشرشده در سایت سازمان خصوصی‌سازی مبنا و ماخذ اقدام‌های مربوط به عرضه سهام دولت در بازار خواهد بود و شایسته است با مراجعه به پایگاه اینترنتی سازمان خصوصی‌سازی به نشانی www.ipo.ir اطلاع‌رسانی صحیح
انجام گیرد.»
در جریان دادوستدهای بازار سرمایه 11 میلیارد و 672 میلیون سهم و حق‌تقدم به ‌ارزش 21 هزار و 694 میلیارد تومان در 2 میلیون و 93 هزار نوبت مورد دادوستد قرار گرفت و شاخص بورس با افت 13هزار و 437 واحدی در ارتفاع 2 میلیون و 65 هزار و 108 واحد قرار گرفت.
بیشترین اثر منفی بر رشد دماسنج بازار سهام نیز به نام نمادهای شرکت‌های فولاد مبارکه اصفهان، ایران خودرو و فولاد خوزستان شد و در مقابل شرکت‌های مخابرات ایران، کشتیرانی جمهوری اسلامی و صنایع پتروشیمی خلیج فارس با رشد خود مانع افت بیشتر نماگر بازار سهام شدند.
شاخص‌های اصلی بازار سرمایه هم روز منفی را پشت سر گذاشتند؛ به‌طوری که شاخص قیمت (وزنی ــ ارزشی) 3530واحد، کل (هموزن) 8621واحد، قیمت (هموزن) 5657 واحد، آزاد شناور 41070و شاخص‌های بازار اول و دوم به ترتیب 4572 و 48462 واحد افت کردند.
بر اساس این گزارش، در بازارهای فرابورس ایران هم با معامله 2 میلیارد و 651میلیون ورقه به‌ارزش 7هزار و 84میلیارد تومان در 689هزار نوبت، شاخص فرابورس (آیفکس) 357واحد افت کرد و در ارتفاع 21 هزار و 178واحد قرار گرفت.
در این بازار هم بیشترین اثر منفی بر شاخص فرابورس در روز جاری نیز به نام نمادهای شرکت‌های سنگ آهن گهر زمین، پتروشیمی مارون و ذوب‌آهن اصفهان شد و در مقابل شرکت‌های پلیمر آریا ساسول، سرمایه‌گذاری پویا و بانک دی با رشد خود مانع افت بیشتر نماگر بازار سهام شدند.
روابط عمومی سازمان خصوصی‌سازی در حالی از تصویب عرضه بلوکی سهام پالایشگاه‌های بندرعباس، تهران و اصفهان در هفته گذشته خبر می‌دهد که از اعلام خبر عرضه ETF این پالایشگاه‌ها کمتر از ۲۴ ساعت می‌گذشت و مشخص نیست رئیس سازمان چگونه بدون توجه به آن مصوبه قدیمی‌تر، همچنان بر عرضه دارا دوم پافشاری کرده است!
در هر حال، با منتفی شدن عرضه دارا دوم در نخستین ساعت‌های آغاز کار بورس، روند رو به رشد بازار سرمایه ناگهان متوقف و شاخص نزولی شد تا بسیاری از سرمایه‌گذاران خُرد خواستار ابطال معامله‌های پالایشگاهی امروز و ورود دولت، قوه قضائیه، سازمان بازرسی و مدیران ارشد سازمان بورس به ماجرا به نفع مردم زیان‌دیده شوند.
در آغاز معاملات روز گذشته بازار سهام، شاخص کل در حالی در محدوده مثبت نوسان دارد که در ابتدای بازار شاخص وارد کانال ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی نیز شده بود، اما رفته رفته روندی نزولی در پیش گرفت و به محدوده صفر نزدیک شد. این در حالی است که شاخص کل هم‌وزن بیش از یک درصد افت کرده است. با این حال با گذشت زمان، معاملات در حال بهبود بوده و نمادهای بیشتری وارد محدوده مثبت شده‌اند.
تکذیب حضور نمادهای پالایشی در دارادوم و بعد از آن تکذیب این خبر موجب شد تا معاملات پرنوسانی در این گروه از نمادهای بورسی شاهد باشیم. این در حالی است که رئیس‌سازمان خصوصی از منتفی شدن دارا دوم خبر داد و احتمالا این موضوع فشار را بر این نمادها
بیشتر کند.
همچنین گروه بانکی که در پیش‌گشایش با صف خرید سنگینی همراه بودند اکنون شاهد معاملات منفی 2 لیدر خود یعنی و تجارت و وبصادر هستند.
> وزیر اقتصاد: مردم از ریسک‌های بورس غافل نشوند
اما این همه ماجرا نبود و فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی روز گذشته (دوشنبه) در آیین اختتامیه مسابقه آثار کوتاه رادیویی کار و تولید در محل سازمان صدا و سیما، افزود: حضور پررنگ و عمیق بازار سرمایه در تامین مالی در اقتصاد به بهبود کسب و کار و افزایش سرمایه گذاری‌ها کمک می‌کند، اما ورود به بازار سرمایه باید با مشاوره و مطالعه انجام شود. وی بدون آنکه به جزییات شوک صف فروش سنگین و دلهره سهامداران که ناشی از بی‌اعتمادی رخ داده است اشارهکند، توصیه‌ای کرد که شاید بیش از اینکه توصیه باشد پیامی را در متن خود دارد که حاکی از این است که زیاد به بورس دل نبندید مگر آنکهیک اهل فن مشاور شما بوده باشد! او گفت: امروز اقبال نسبت به بازار سرمایه بسیار عالی است، اما مردم نباید با برخی اقدام‌ها، شکنندگی سبد دارایی‌های خود را بالا ببرند، زیرا بورس در سطح جهان، پذیرش ریسک را در ذات خود به همراه دارد.
خبرنگار "آفتاب یزد" پس از بروز این مشکل پیگیر گفتگو با تعداد زیادی از کارشناسان بازار سرمایه شد، اما تا پاسی از شب که فرصت صفحه‌بندی بود کارشناسان حتی فعال هم راضی به گفتگو نشدند و تنها از اینکه چنین ناهماهنگی و موضع‌گیری متناقضی منجر به جلب نقدینگی مردم در ابتدای امر و سپس انصراف از آن موجب سلب اعتماد مردم به اطلاعیه‌های مشابه خواهد شد این اتفاق را نشانه خوبی در مدیریت بازار سرمایه که دولت عزم خود را جزم کرده تا بخش عمده کسری بودجه خود را از آن راه جبران کند، نمی‌دانستند.
البته در واپسین لحظات محسن علیزاده عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در این سکوت مصلحتی تحلیگران وارد موضوع داغ بورس شد و درباره عدم عرضه ETF دوم توسط سازمان خصوصی‌سازی، گفت: ابتدای صبح امروز ( روز گذشته) خبر عدم‌ عرضه ETF دوم توسط سازمان خصوصی‌سازی موجب افت نزولی در بازار بورس شد و سپس با اعلام این که خبر شایعه بوده است بار دیگر بازار تا حدودی به شرایط قبل بازگشت.
عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس و اوراق بهادار، افزود: با اعلام رسمی وزارت امور اقتصادی و دارایی درباره عدم عرضه ETF دوم در ابتدای شهریور مجددا بازار بورس ارزش نزولی پیدا کرد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: اظهار نظرات متعدد و متناقض می‌تواند منجر به تبعات منفی در بازار باشد، ولی من به عنوان عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس و اوراق بهادار این موضوع را مسئولان وزارت اقتصاد و دارایی و سازمان بورس پیگیری خواهم کرد.
در هر صورت فارغ از تمام این ماجراها و موضع نماینده مجلس آنچه در یک پاراگراف بتوان جمع‌بندی کرد این است که از حدود یک هفته قبل خبر عرضه قطعی ETF دوم در روز 2 شهریور در بسیاری از رسانه‌های رسمی و غیررسمی باعث شد تا موجی از ورود نقدینگی به‌ سمت ۴ سهم پالایشی (پالایشگاه‌های بندرعباس، تهران، تبریز و اصفهان) صورت گیرد و هیجان این موج همه را آماده یک عرضه جدید شیرین کند؛ اما اگر هم این موج طی چند روز آینده با یک نوسان بالا و پایین فروکش کند، موج بی‌اعتمادی آن را مهار کردن اتفاقی نیست که به آسانی برای مدت طولانی امکان پذیر شود!