سرانجام طلسم دارا دوم شکست؛ چه سرنوشتی در انتظار خریداران است؟

سیدرضا علوی، عضو هیئت مدیره بورس انرژی در گفتگو با آفتاب یزد: بازدهی خوبی در انتظار صندوق دارا دوم است
آفتاب یزد- گروه اقتصادی: پس از انواع کش و قوس‌ها و داستان‌های پرحاشیه اعلام عرضه و انصراف آن در مقطع نخست و سپس اعلام عرضه مجدد دارا دوم احتمالا اگر از فعالان بورس هستید یا متقاضی خرید این سهام در این لحظه که روزنامه آفتاب یزد را خریده‌اید، نیم نگاهی به مطالب تولیدی تحریریه روزنامه دارید و نیم نگاهی هم به تابلو اعلانات بورس که وضعیت پرهیجان و کنجکاو برانگیز عرضه دارا دوم چه سرنوشتی خواهد داشت!؟
سازمان خصوصی‌سازی با صدور اطلاعیه‌ای از آغاز پذیره‌نویسی واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق سرمایه‌گذاری قابل معامله (ETF) "پالایشی یکم" از روز چهارشنبه (امروز) خبر داد.
به گزارش روابط عمومی سازمان خصوصی‌سازی، در اجرای جزء(۲) بند (الف) تبصره (۲) قانون بودجه سال ۱۳۹۹ کل کشور و مصوبات هیئت وزیران در این زمینه، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران با پذیره نویسی واحدهای سرمایه‌گذاری، بخشی از سهام خود در شرکت پالایش نفت اصفهان، پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت تبریز و پالایش نفت تهران را از طریق سازمان خصوصی‌سازی (به نمایندگی از دولت جمهوری اسلامی ایران) واگذار می‌کند.


این اطلاعیه می‌افزاید: پذیره‌نویسی واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق سرمایه‌گذاری قابل معامله (ETF) "پالایشی یکم"، فرصت بی‌نظیری برای ورود آحاد جامعه به سرمایه‌گذاری در سهام شرکت‌های معتبری است که دولت با هدف مردمی کردن اقتصاد، امکان دسترسی آحاد مردم کشور به بازار سرمایه، انتفاع از رشد این بازار و برخورداری عموم مردم از تخفیف قابل اعطا به سهام، قصد واگذاری آن را دارد.
سقف سرمایه‌گذاری هر شخص حقیقی (هر کد ملی ایرانی) در مجموع دو صندوق قابل معامله اول و دوم دولتی، 50 میلیون ریال (پنج میلیون تومان) تعیین شده است. پذیره‌نویسی برای هر فرد دارای کد ملی امکان‌پذیر است و محدودیت سنی برای متقاضیان وجود ندارد.
پس از اتمام پذیره‌نویسی و اخذ مجوز فعالیت صندوق از سازمان بورس و اوراق بهادار، سهام موضوع فعالیت این صندوق با اعمال ۲۰درصد تخفیف به قیمت پایانی سهم در روز معاملاتی قبل از شروع پذیره‌نویسی توسط سازمان خصوصی‌سازی به صندوق واگذار
خواهد شد.
بر این اساس، حداکثر تعداد واحدهای سرمایه‌گذاری قابل خریداری توسط هر شخص حقیقی ایرانی دارای کد ملی، پس از کسر میزان سرمایه‌گذاری همان فرد در صندوق دارا یکم، ۵۰۰ واحد سرمایه‌گذاری است.
بنا به اعلام سازمان خصوصی‌سازی، پذیره‌نویسی به صورت همزمان از طریق بورس اوراق بهادار تهران و شبکه بانکی کشور برای هر شخص حقیقی دارای کد ملی امکان‌پذیر است.
پنج درصد از مبلغ جمع‌آوری شده در دوره پذیره‌نویسی به بازارگردانی واحدهای سرمایه‌گذاری در همان صندوق تخصیص خواهد یافت و جزء دارایی‌های صندوق محاسبه می‌شود.
همچنین پذیره‌نویسی واحدهای سرمایه‌گذاری موضوع این دستورالعمل صرفاً شامل اشخاص حقیقی ایرانی بوده و اشخاص حقوقی و یا اتباع خارجی نمی‌توانند در این پذیره‌نویسی شرکت کنند.
پذیره‌نویسی از بامداد روز چهارشنبه ۵ شهریور ۹۹ آغاز شده و تا پایان روز چهارشنبه مورخ ۱۹ شهریور ۹۹ ادامه خواهد یافت.
پذیره‌نویسی واحدهای این صندوق برای اشخاص دارای کد معاملاتی (کد بورسی) صرفاً از طریق کارگزاری‌های بورس و سامانه‌های آنلاین معاملاتی صورت می‌گیرد. اشخاص فاقد کد معاملاتی (کد بورسی) می‌توانند از طریق درگاه ‏های غیرحضوری و حضوری بانک‏‌های منتخب برای خرید واحدها اقدام کنند، هر شخص می‌تواند صرفاً یکی از این دو روش را انتخاب کند.
سازمان خصوصی‌سازی توصیه کرده است، به منظور جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، هموطنان جز در موارد ضروری از مراجعه حضوری به شعب بانک‏‌ها و کارگزاری‏‌ها پرهیز کرده و پذیره‌‏نویسی را از طریق مراجعه غیرحضوری به کارگزاری‌‏ها و سامانه‌های آنلاین معاملاتی و درگاه‏‌های غیرحضوری بانک‎ها انجام دهند.
متقاضیان دارای حساب در هر یک از بانک‌های منتخب می‌‏‏توانند از طریق مراجعه به درگاه‌های غیرحضوری و حضوری که توسط بانک‌های مربوطه اطلاع‌رسانی خواهد شد و با ورود حداقل اطلاعات مورد نیاز، نسبت به پذیره‏‌نویسی واحدهای سرمایه‌گذاری مزبور
اقدام کنند.
چنانچه متقاضی به درگاه‌های غیرحضوری و حضوری بانک منتخبی که در آن بانک فاقد حساب است مراجعه کند، بانک‌ها مکلف به پذیرش و دریافت اطلاعات وی هستند.
انجام ثبت نام اولیه (حداقل تا ابتدای مرحله احراز هویت) در سامانه سجام صورت می‌پذیرد.
> بازدهی خوبی در انتظار دارا دوم خواهد بود
سیدرضا علوی، عضو هیئت مدیره بورس انرژی در خصوص ارزیابی خود از چشم انداز عرضه امروز صندوق دارا دوم به خبرنگار روزنامه "آفتاب یزد" می‌گوید: صندوق‌های ETF که دولت در حال عرضه آن است، از بهترین مدل‌های خصوصی‌سازی است؛ چرا که پیش از این عرضه‌هایی که صورت می‌گرفت، عمدتا توسط شرکت‌های خصولتی تملک می‌شد و به معنای واقعی خصوصی‌سازی واقعی صورت نمی‌گرفت؛ اما این عرضه‌ها واگذاری مستقیم سهام به مردم است که مشارکت‌کنندگان با دارایی اندک نیز می‌توانند با خرید سهام آنها و به نوعی سرمایه‌گذاری در موضوع صندوق‌های در حال عرضه اقدام کنند.
وی اظهار می‌کند: در مورد سهام صندوق دارا دوم که شرکت‌های پالایشگاهی هستند به طور خاص از سهام‌های شرکت‌های دارای پتانسیل بالاست و هم اکنون نیز دولت مصمم است تا با ارائه مشوق‌های لازم به پالایشگاه‌ها و اتخاذ تمهیداتی مناسب، آنها را سهام جذابی برای متقاضیان و خریداران سهام این صندوق‌ها سازد.
علوی با اشاره به اصلاح قیمت انجام شده و قیمت پایه مناسب و با بیان اینکه در زمینه حضور پالایشگاه‌ها در صندوق دارا دوم شاهد سودآوری خوب و معقولی برای سهامداران خواهیم بود، درخصوص تفاوت‌های این عرضه با عرضه صندوق "دارا اول" اظهار می‌کند:
در صندوق دارا اول چون ساختار آن تازگی داشت و اطلاع‌رسانی به اندازه
کافی صورت نگرفته بود ( به ویژه در مورد قشر عادی و عامه جامعه که با ماهیت سهام آشنایی کافی و لازم را نداشتند) استقبال مورد انتظار اتفاق نیفتاد و این در حالی بود که مدل ETF یکی از بهترین مدل‌هاست، اما صادقانه باید اعتراف کرد که معرفی و اطلاع‌رسانی آن به خوبی صورت نگرفت.
عضو هیئت مدیره بورس انرژی در خصوص برخی اظهارات مبنی بر تبلیغ ویژه دولت روی این صندوق‌ها در حالی که صندوق‌های ارزنده دیگری نیز در بورس هستند که مورد توجه قرار نمی‌گیرند می‌گوید: این نوع صندوق‌ها درسایر نقاط جهان نیز به عنوان صندوق‌های بخشی (sector found) مورد توجه هستند که متقاضی سهام متمایل به سرمایه‌گذاری روی یک بخش خاص مانند پالایشگاه، خودرو یا بانک و... می‌تواند در بهترین مدل در خرید این صندوق‌ها مشارکت کند.
وی در مجموع پیش‌بینی کرد عرضه صندوق دارا دوم یکی از عرضه‌های خوب و موفق خواهد بود و رضایت خریداران را جلب خواهد کرد.