پرونده مالیات بر خانه های خالی به کجا رسید؟


گروه مسکن: یکی از وظایف وزارت راه و شهرسازی طبق تبصره ۵ ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم ایجاد سامانه ملی املاک و اسکان کشور است که از طریق آن سازمان امور مالیاتی بتواند واحدهای خالی مسکونی را شناسایی کند.

این قانون بیش از ۴ سال معطل سامانه بوده و عوائدی از این محل نصیب دولت نشده است. در تازه ترین اتفاق رئیس کل سازمان امور مالیاتی می گوید: هنوز اطلاعاتی از سوی وزارت راه و شهرسازی برای شناسایی خانه های خالی ارائه نشده و به محض دریافت اطلاعات، ۱۰ روزه مالیات مطالبه می کنیم. امیدعلی پارسا در مورد آخرین وضعیت اخذ مالیات بر مبنای اطلاعات سامانه ملی املاک و اسکان گفت: در حال حاضر هنوز اطلاعاتی به سازمان مالیاتی ارسال نشده است به محض دریافت اطلاعات مطلوب متشکل از اطلاعات مالک و ملک خالی ظرف ده روز نسبت به وصول مالیات اقدام خواهیم کرد. رئیس کل سازمان امور مالیاتی ادامه داد: وزارت راه و شهرسازی در تلاش است که هر چه سریعتر این سامانه را عملیاتی کند و می دانم که در اولویت آنها قرار دارد اما اینکه چرا هنوز به نتیجه نرسیده است باید از آنها پرسید به هر حال برای شناسایی دقیق نیاز به اطلاعات و شفاف شدن از طریق بازخورد گیری است.

در یک سال اخیر اقدامات و تلاشهای از سوی وزارت راه و شهرسازی انجام شده و قرار بود این واحدهای خالی شناسایی شده به سازمان مالیاتی برای پیگیری مالیات آنها ارسال شود. هرچند درآمدزایی از این محل رقم بزرگی نیست اما می تواند نقش تنظیمگری و کاهش سوداگری و به نوعی جلوگیری از احتکار مسکن را به همراه داشته باشد.

محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی گفته است: یک و نیم میلیون مالک که بیش از یک واحد دارند شناسایی شدند و برایشان پیامک ارسال شده و در آستانه بازخوردگیری هستیم مردم به سایت مراجعه می کنند و هم به پیامک ها پاسخ میدهند. به محض اینکه راستیآزمایی ها به سرانجام برسد سازمان امور مالیاتی نسبت به صدور برگه های اخذ مالیات اقدام خواهد کرد. همچنین در راستای اخذ مالیات از خانه های خالی طرح کمیسیون اقتصادی مجلس در رفت و برگشت با شورای نگهبان چکش کاری شده و ایرادات آن اصلاح شده است و امید می رود که هرچه سریع تر تایید و برای اجرا پشتوانه مستحکم تری باشد.

طرحی برای ساماندهی بازار مسکن

طرح جنجالی مالیات بر خانههای خالی با آغاز بکار مجلس یازدهم شورای اسلامی رونمایی شد ولی بعد از کشوقوسهای فراوان سرانجام نیز توسط شورای نگهبان برای رفع برخی ایرادات و ابهامات عودت شد. به گزارش ایبنا- یکی دیگر از نکاتی که در طراحی مکانیسمها و سیاستگذاریها بازارها حائز اهمیت است، شناخت چالشهای اجرایی برنامههای تنظیمی است. در خصوص اعمال مالیات بر خانههای خالی نیز مطالعات متعدد، مواردی را شناسایی کردهاند که البته در ذیل پایه گستردهتر آن یعنی هر گونه ملک خالی و نه صرفاً خانه مسکونی ذکر شده است. با وجود این برخی از این چالشها به سبب شمولیت، علاوه بر زمینهای خالی، مبتلابه واحدهای مسکونی خالی نیز خواهد بود که در ادامه سعی میشود به صورت خلاصه ارایه شود. امید است در بازنگری طرح عودتشده، راهبردی عملیاتی برای این چالشها درنظر گرفته شود.

تعریف ملک خالی و آستانههای معافیت: تعریف اینکه به چه چیزی واحد مسکونی خالی اطلاق میشود، کار بسیار دشواری است که در نتیجه ممکن است تعریف دقیق پایه این مالیات نیازمند تصمیمات سیاستگذار و یا مقررات محلی باشد. علاوه بر این، اینکه تا چه اندازهای از متراژ ملک، و همچنین چه مدتی از خالی بودن آن (پیوسته یا منقطع بودن) مشمول نمیشوند و یا معاف هستند نیز مشکلات دیگری را در هر یک از شهرها به همراه خواهد داشت. تخمین ارزش ملک: در تئوری و نظریهپردازی معمولا فرض میشود که ارزش ملک (زمین یا واحد مسکونی) بهخوبی مشخص، ثبتشده و قابل دسترس است. اما در عمل این ارزشیابی نیازمند صرف زمان و تخصص بالایی است. بهطور کلی برای وضع مالیات بر زمین و ساختمان دو روش ارزیابی متمایز مبتنی بر مساحت و مبتنی بر ارزش وجود دارد. همچنین در مواردی که بازار آزاد و منصفانهای برای مسکن و خدمات آن وجود داشته باشد، دو روش برای ارزیابی املاک و مستغلات وجود دارد؛ نخست بر مبنای ارزش معاملاتی آن و دیگر بر مبنای ارزش اجارهای؛ هر یک از این موارد نقاط ضعف و قوتی دارد که در نهایت انتخاب روش برای محاسبه مالیات را پیچیده خواهد کرد.

مسائل اقتصادی و اجتماعی شهر و منطقه: در مالیاتبندی املاک خالی اینکه وضعیت منطقه از نظر اقتصادی و اجتماعی چگونه است، بر مفید بودن و یا غیرموثر بودن مالیاتها در دستیابی به اهداف آن نقش اساسی دارد.