دوشنبه سياه كرونا در ماه اول پاييز!

طبق اعلام سيما سادات لاري، تمام استان‌هاي ايران به‌جز سيستان و بلوچستان در وضعيت قرمز قرار دارند و در اکثر استان‌ها ظرفيت بيمارستان‌ها پر شده است. در تهران مسئولان بهداشت و درمان وضعيت شيوع و ابتلا را «نگران‌کننده» خوانده‌اند و به گفته دکتر عليرضا زالي فرمانده عمليات مديريت کرونا در کلان‌شهر تهران، آمار مبتلايان، مراجعان سرپايي و بستري، بيماران بدحال و فوت‌شدگان در اين شهر کماکان رو‌به افزايش هستند. همچنين در اين موج بيماراني که از اورژانس مستقيم به بخش مراقبت‌هاي ويژه منتقل مي‌شوند بيشتر شده و حدود 20 تا 25 درصد مراجعان روزانه به بيمارستان‌هاي استان تهران نيازمند خدمات درماني ويژه در بدو ورود هستند. همچنين فرهاد ابول‌نژاديان، رئيس دانشگاه علوم پزشکي جندي شاپور اهواز، گفت: «75 درصد ظرفيت تخت‌هاي آي‌سي‌يو در سراسر استان خوزستان که براي بيماران کرونا در نظر گرفته شده بود پر شده است».
نگراني از موج چهارم
طبق گزارش ايسنا و طي 10 روز اخير (19 تا 28 مهر) در هر ساعت به طور متوسط 180 نفر در کشور به کرونا مبتلا شده و 11 نفر بر اثر اين بيماري جان باخته‌اند. به گفته مسئولان، پيک دوم و سوم بيماري کرونا در تهران به هم متصل شدند و اين نگراني علاوه بر تهران در استان‌هاي ديگر هم وجود دارد که موج سوم بيماري از آبان به موج چهارم متصل شود. در همين حال سعيد نمکي وزير بهداشت مي‌گويد: «شدت سرايت ويروس بيشتر شده و حتي ظن اينکه قدرت بيماري‌زايي آن با موتاسيون‌هايي افزايش يافته باشد وجود دارد، هم سنين پايين‌تر را گرفتار مي‌کند و نوع گرفتاري آن، وخامت حال بيماران را بيشتر مي‌کند». در راستاي صحبت‌هاي وزير بهداشت، چندي پيش بود که پرفسور علي کرمي، فوق تخصص بيوتکنولوژي پزشکي به «آرمان ملي» گفته بود: « من از سال 1363 در زمينه بيولوژيک فعاليت مي‌کنم و در خارج و داخل کشور در حوزه تهديدات زيستي با توجه به تخصصم کار کرده‌ام و صادقانه مي‌گويم تا به‌حال ويروسي به اين عجيب و غريبي نديده‌ام (منظور ويروس کوويد 19 است). در ابتداي شيوع کرونا در جهان، علائم اين بيماري تيپيک و تنفسي بود، اما حالا علايم بيشتر پوستي و گوارشي است.» وي در ادامه افزود: «از زمان پيدايش اين ويروس تاکنون 250 جهش در آن مشاهده شده و اين جهش‌ها دو اتفاق خطرناک را رقم ‌زده‌اند. اول قدرت سرايت آن نسبت به ويروسي که در ابتدا وارد ايران شد 10 برابر افزايش پيدا کرده است. يعني ويروسي که در ابتدا شيوع پيدا کرد، يک تا 10 نفر را آلوده مي‌کرد، اما حالا مي‌تواند 10 نفر را آلوده کند. دوم اينکه علايم بيماري عوض شده است. علائم کرونا در ابتدا شبيه ويروس سرماخوردگي يا مثل آنفلوآنزا بود. اما حالا علايم عوض شده و هر ‌نوع مشکل تنفسي مشکوک به کرونا است. به جرات مي‌گويم که ويروسي که امروز در بدن مردم ايران مي‌چرخد، آن ويروس اوليه نيست و با تحقيقات ما مشخص شده که بيش از 250 بار جهش داشته است که 19 مورد از اين جهش‌ها بسيار مهم و حائز اهميت است. برخي جهش ها معنا‌دار نيستند، ولي 19 جهش، ويروس کرونا را وحشي‌تر از گذشته کرده و موجب علايم خطرناک‌تر در بدن انسان‌ها شده است و همزمان تشخيص آن را سخت‌تر کرده، از اين‌رو پزشکان تاکيد دارند که هر کسي علائم سرماخوردگي دارد، کرونا است چون نمي‌توانند آن را تشخيص بدهند».
بررسي پيشنهاد تعطيلي تهران


چند روز پيش محسن هاشمي در حاشيه جلسه شوراي شهر به سياست‌هاي ناکارآمد مهار کرونا و محدوديت‌هاي قطره‌چکاني در تهران اشاره کرد و گفت: «اگر تهران براي دو هفته به صورت کامل تعطيل نشود، نمي‌توانيم موج سوم کرونا را مهار کنيم» در اين شرايط روز گذشته ايرج حريرچي، معاون کل وزارت بهداشت، در واکنش به پيشنهاد تعطيلي دو هفته‌اي شهر تهران براي کاهش موارد ابتلا به کرونا، گفت: اين درخواست بايد ابتدا در ستاد ملي کرونا مطرح تا در اين رابطه تصميم‌گيري شود، ولي هنوز مطرح نشده است. وي در پاسخ به انتقادات در خصوص پروتکل‌هاي درماني کرونا در کشور گفت: «همين‌جا خيلي واضح و شفاف اعلام مي‌کنم که با توجه به اطلاعات علمي موجود در دنيا، هنوز هيچ داروي خاص و موثري براي اين بيماري وجود ندارد. در همين راستا مطالعه اخير سازمان بهداشت جهاني نيز نشان داد که داروي رمدسيوير و چند داروي ديگر که خيلي بر روي آنها حساب مي‌شد، چه در مرگ و مير و چه در طول مدت بيماري بي تأثيرند و به اعتقاد من افکار عمومي و رسانه‌ها به جاي اينکه دنبال دارو بگردند، اجازه بدهند تا دانشمندان دارو را کشف کنند».