بازارهای مالی ترسیدند

آفتاب یزد- گروه اقتصادی:شیوع ویروس جدید کرونا در انگلستان که نوع جهش‌یافته آن است جهانی را که خوشبین به آغاز واکسیناسیون واکسن‌های ساخته شده بود دچار حیرت و دلواپسی کرد! ویروسی که در همین چند روز نه تنها کابوس مردم انگلستان شده، بلکه دل مردم کشورهای همسایه و طرف رفت و آمد با این کشور را نیز به آشوب کشانده است. اما همین کابوس در کنار نگرانی از پیامدهای این ویروس چغر و خبیث ظاهرا جشن خلاصی از کرونا در ماه‌های آینده را باز هم به تعویق انداخته است تا سال 2021 نیز سال استمرار جولان ویروس کرونا آن هم با قدرت انتقال سریع‌تر تا 70 درصد کرونای کنونی باشد. سالی که گزارش‌های اقتصادی آشکارا گویاست در کنار سود بردن برخی شرکت‌های الکترونیکی و سود شیرین کشور چین به عنوان بانی اصلی کرونا خسارت‌های بعضا جبران ناپذیر و زمان‌بر را به اشتغال و وضعیت رفاهی صدها میلیون نفر در جهان تحمیل کرده است. در واقع مشاهده نوع جهش یافته این ویروس کافی بود تا بازارهای جهانی باز هم دستخوش تاثیرپذیری منفی شود.
تا جایی که انتشار اخبار جهش ویروس کرونا در جنوب و شرق انگلیس به ویژه در لندن باعث افزایش نگرانی معامله‌گران از بازگشت کابوس ویروس کرونا شده است. طبق اطلاعات منتشرشده، قدرت شیوع نوع جهش یافته کرونا در انگلیس ۹ برابر ویروس قبلی است، اما هنوز کشندگی آن بیشتر از نوع معمولی اعلام نشده است. در پی شیوع ویروس جدید شاهد اعمال گسترده قرنطینه‌ها در انگلیس بوده ایم و بسیاری از پروازهای بین‌المللی از جمله ایران به انگلیس متوقف شده است. به دلیل قرنطینه‌های جدید در انگلیس زندگی حدود ۱۶ میلیون شهروند انگلیس تحت تاثیر قرار گرفته است. نگرانی اصلی معامله‌گران این است که ویروس جهش‌یافته در برابر واکسن‌ها مقاوم‌تر باشند.
داده‌های منتشر شده تغییرات قیمتی اروپا برای سیاست‌گذاران اروپایی کماکان ناامیدکننده پیش می‌رود: طبق اعلام مرکز آمار اتحادیه اروپا، متوسط نرخ تورم در ۱۹ کشور عضو منطقه یورو در 12 ماه منتهی به نوامبر با ۰.۱ درصد کاهش نسبت به رقم مشابه منتهی به ماه قبل به منفی ۰.۳ درصد رسید تا نرخ تورم بیش از پیش از سطح 2 درصدی هدف‌گذاری شده توسط بانک مرکزی این منطقه فاصله بگیرد. در سطح اتحادیه اروپا این نرخ به طور متوسط ۰.۲ درصد بوده که از ماه قبل ۰.۱ درصد کمتر شده است.
در شرایطی که انگلیس هنوز نتوانسته است به توافقی کامل با اتحادیه اروپا بر سر آینده روابط پس از «برگزیت» دست پیدا کند، اقتصاد این کشور تحت‌تاثیر پیامدهای کرونایی قرار گرفته و این روند در بازار کار نیز موثر بوده است تا جایی که مرکز آمار انگلیس اعلام کرد که نرخ بیکاری این کشور در ١٢ ماه منتهی به اکتبر با ۰.۱ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه ماه قبل به ۴.۹ درصد رسید که بالاترین نرخ بیکاری ثبت شده در این کشور از اوت ۲۰۱۶ تاکنون بوده است. شمار بیکاران این کشور طی این مدت با ۲۰۹ هزار نفر افزایش به یک میلیون و ۵۲۰ هزار نفر رسید.


تمایل معامله‌گران برای نگه داشتن دلار نسبت به ماه‌های ابتدایی سال ۲۰۲۰ کاهش کاملا محسوسی یافته است و با پیشرفت‌های به دست آمده در مقابله با کرونا و روی کار آمدن دولتی با رویکردهای معتدل‌تر در آمریکا، جذابیت ارزهای پرریسک‌تر برای معامله‌گران بیشتر شده است. اگرچه انتظار نمی‌رود که دلار با یک سقوط آزاد مواجه باشد؛ اما بسیاری از تحلیل‌گران بازار ارز معتقدند در شرایط کنونی فضا برای عقبگرد بیشتر دلار نیز فراهم است و شاید دلار تا چند ماه ابتدایی سال ۲۰۲۱ نیز در سنگر دفاعی فعلی خود
باقی بماند.
با وجود اقدامات دولت ترامپ در به راه انداختن جنگ تجاری با چین، آمارهای جدید نشان می‌دهد که واردات آمریکا از این کشور افزایش محسوسی یافته است، به‌گونه‌ای که در ۱۰ ماه نخست امسال (بازه زمانی ژانویه تا اکتبر) واردات آمریکا از چین ۷.۸ درصد بیشتر از رقم ثبت شده برای بازه زمانی مشابه سال قبل بوده است. همچنین در ماه نوامبر میزان واردات آمریکا از چین با رشدی عجیب به ۵۱.۹۸میلیارد دلار رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۶.۱درصد بیشتر شده است. این مساله به معنای افزایش بیش از پیش کسری حساب تجاری آمریکا خواهد بود.
در طرف سیاست‌گذاری پولی انتظار می‌رود بانک مرکزی آمریکا به رویه کنونی خود در حفظ نرخ بهره در یکی از پایین‌ترین سطوح یک دهه اخیر ادامه دهد. به عقیده برخی از کارشناسان مالی، در سال آینده میلادی نیز احتمالا شاهد تغییر محسوسی در اجرای سیاست انبساطی فدرال رزرو نخواهیم بود.
رضا قرایی‌مقدم، کارشناس اقتصادی در گفتگو با «آفتاب یزد» در مورد شرایط تحمیلی ناشی از واقعه جهش ویروس کرونا بر بازارهای جهانی می‌گوید: در روزهای اخیر بازارها تحت تاثیر یک خبر خوب و یک خبر بد قرار گرفت و امروز نیز همچنان ترکش‌های آن دو خبر باقی مانده است.
وی با بیان اینکه روز دوشنبه خبر خوب توافق برای بسته محرک مالی در آمریکا منتشر شد و خبر بد شیوع گونه جدیدی از ویروس کرونا در بریتانیا بود می افزاید: نتیجه این دو خبر بازارها را به وضعیت قرمز برد.
قرایی‌مقدم با بیان اینکه با بدتر شدن وضعیت کرونا در اروپا، در بازار جهانی فورکس، دلار آمریکا یک شبه عملکرد بهتری پیدا کرد تصریح می‌کند: جلسه اتحادیه اروپا با افزایش ارزش دلار با 0.29درصد
شروع کرد.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه معاملات سهام ایالات متحده در اوایل صبح روز سه شنبه پس از تجربه یک روز ناپایدار در وال‌استریت، فضایی متفاوت را به خود دید و میانگین صنعتی «داوجونز» ضرر 400 واحدی خود را جبران کرد یادآور شد: قراردادهای آتی شاخص داوجونز 73 واحد افت داشت، در حالی که معاملات S&P 500 نیز روندی کاهشی داشت. معاملات آتی نزدک 100 در قلمرو مطلوبی قرار داشت. پیش از این معاملات آتی داو جونز بیش از 100واحد افت کرده بود.
وی با بیان اینکه روز دوشنبه همچنین نخستین روز معاملاتی بود که «تسلا» به عنوان عضو S&P 500 حضور داشت خاطرنشان می‌کند: سهام خودروهای الکتریکی 6.5 درصد کاهش یافت، بخشی از این ضرر پس از آن رخ داد که رویترز گزارش داد که اپل 2024 را به عنوان تاریخی برای معرفی وسیله نقلیه مسافرتی خود هدف قرار داده است.
این کارشناس اقتصادی تصریح می‌کند: تورم منفی و رکود اقتصادی در کنار بالاماندن نرخ بیکاری، شرایط سختی را برای سیاست گذاران اروپایی در احیای رشد اقتصادی کشورهای خود رقم زده است و احتمالا 2 سال طول خواهد کشید تا شرایط به حالت قبل از بحران کرونا باز گردد. بانک مرکزی فرانسه در برآورد جدیدی از وضعیت اقتصادی این کشور اعلام کرد که اقتصاد این کشور امسال تحت تاثیر شیوع کرونا، محدودیت‌های رفت و آمد و تعطیلی گسترده کسب و کارها حدود ۹ درصد کوچک خواهد شد که در صورت تحقق، بدترین عملکرد دومین اقتصاد بزرگ اتحادیه اروپا طی یک دهه اخیر خواهد بود.
قرائی‌مقدم با بیان اینکه اقتصاد جهان کماکان تحت تاثیر کرونا قرار دارد و آن طور که کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل در گزارشی پیش‌بینی کرده است، متوسط رشد اقتصادی کشورهای جهان در سال جاری به منفی ۵.۶ درصد خواهد رسید یادآور می‌شود: در صورت تحقق، بدترین عملکرد از زمان بحران مالی در سال ۲۰۰۹ تاکنون محسوب می‌شود. این گزارش اگرچه هنوز گزارش نا امیدکننده‌ای محسوب می‌شود، اما نسبت به پیش‌بینی قبلی منفی‌۹درصد، «بهبود نسبی» یافته است.