تغییر موضع ناگهانی ترامپ در مورد انزوای قطر

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا می‌گوید ترامپ خواستار اتحاد کشورهای عرب منطقه شده است‌. توئیت‌های ترامپ اما پیام دیگری در بر دارند‌. همزمان، اردن هم به جمع تحریم‌کنندگان قطر پیوسته است‌.
رییس‌جمهور آمریکا به گفته سخنگوی وزارت خارجه این کشور، شامگاه سه‌شنبه گذشته در تماسی تلفنی با پادشاه عربستان بر لزوم اتحاد کشورهای عربی حوزه خلیج فارس تاکید کرده است‌. بر این اساس دونالد ترامپ و ملک سلمان درباره اهداف مشترک صحبت کرده‌اند؛ درباره اینکه همه کشورهای منطقه باید از تامین مالی سازمان‌های تروریستی و پشتیبانی از افراط‌گرایی جلوگیری کنند‌.
دونالد ترامپ آن‌طور که خانم هِثِر نائرت اعلام کرده، در گفت‌وگو با پادشاه عربستان یکپارچگی شورای همکاری کشورهای عرب حوزه خلیج فارس را شرط لازم مبارزه با تروریسم و تقویت ثبات در منطقه دانسته است‌.
دولت آمریکا از قطر خواسته است در مبارزه با تروریسم اسلامگرایانه قوی‌تر عمل کند‌. خانم نائرت می‌گوید: پیشرفت‌هایی وجود داشته اما اقدامات بیشتری لازم است‌. به گفته او، ایالات متحده به همکاری خود با قطر و دیگر کشورهای منطقه برای مقابله با تروریسم ادامه خواهد داد‌.


ایالات متحده با هر دو طرف این بحران روابط بسیار نزدیکی دارد‌. بزرگ‌ترین پایگاه نظامی این کشور در منطقه در قطر قرار دارد‌. در پایگاه هوایی «العدید» قطر بیش از ۱۰ هزار نیروی آمریکایی مستقر هستند‌.
نائرت می‌گوید ایالات متحده در موضوع انزوای قطر جانبدارانه عمل نکرده و حتی رکس تیلرسون، وزیر خارجه ایالات متحده پیشنهاد کرده میانجیگری کند‌. این در حالی است که از پیام‌های توئیتری رییس‌جمهور آمریکا در شامگاه سه‌شنبه این‌گونه برمی‌آید که او در کنار عربستان سعودی و متحدانش و در مقابل قطر ایستاده است‌. دونالد ترامپ انزوای قطر را نتیجه سفر اخیر خود به خاورمیانه دانسته بود‌. او در توئیتی هم نوشته بود: شاید انزوای قطر آغاز پایان وحشت از ترور باشد‌. وزیر خارجه آلمان اما از سیاست‌های ترامپ در منطقه انتقاد کرده بود‌. زیگمار گابریل درباره ترامپیزه کردن منطقه به عربستان هشدار داده بود‌.
اردن هم تحریم کرد
عربستان سعودی و هم‌پیمانانش، بحرین، مصر، امارات عربی متحده روز دوشنبه گذشته مناسبات دیپلماتیک خود با قطر را به صورت ناگهانی قطع کردند‌. در ادامه مالدیو، یمن و لیبی هم به آنها پیوستند‌. موریتانی و اردن هم روز سه‌شنبه ارتباط دیپلماتیک خود با قطر را قطع کردند‌. همسایگان قطر مرزهای خود با این کشور را بسته‌اند و پرواز به قطر را متوقف کرده‌اند‌.
رییس‌جمهور ترکیه از موضع همسایگان قطر انتقاد کرده است‌. رجب طیب اردوغان روز سه‌شنبه در جمع دیپلمات‌های کشورش در آنکارا گفت که شرایط کنونی به سود هیچ‌یک از کشورهای منطقه نیست‌. او در عین حال رفتار خویشتندارانه قطر و اینکه دوحه اقدامی تلافی‌جویانه نکرده را ستود‌. تحریم‌کنندگان قطر ارتباط دوحه با سازمان‌های تروریستی را از دلایل اقدام خود عنوان کرده‌اند‌. دوحه روابط خوبی هم با ایران، رقیب عربستان سعودی در منطقه دارد‌.
شروط عربستان
پادشاه عربستان به امیر کویت ابلاغ کرده که برای آشتی با قطر، این کشور باید ظرف ۲۴ ساعت ۱۰ شرط از جمله قطع روابط با ایران را اجرا کند‌.
به گزارش ایسنا، به نقل از پایگاه خبری ایلاف، در سایه ادامه قطع روابط کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس با قطر و ناکام ماندن تلاش‌های دیپلماتیک برای حل اختلافات میان این کشورها، منابع خبری اعلام کردند عربستان به کویت ابلاغ کرده که قطر باید ظرف ۲۴ ساعت ۱۰ شرط را اجرا کند‌.
از مهم‌ترین این شروط، قطع روابط دیپلماتیک با ایران، اخراج تمام اعضای جنبش حماس و بلوکه کردن حساب‌های بانکی و ممنوعیت تعامل با این افراد و عذرخواهی رسمی از کشورهای شورای همکاری خلیج فارس است‌. همچنین قطر باید متعهد شود که هیچ نقش سیاسی منافی با سیاست‌های این شورا نداشته باشد‌. اگر دوحه به این شروط پایبند باشد، نشستی با حضور کشورهای این شورا از جمله قطر برگزار خواهد شد‌. عربستان همچنین خواهان توقف فعالیت شبکه الجزیره و پایبندی دوحه به منشور عهدنامه‌ای است که در دوره ملک عبدالله، پادشاه پیشین عربستان در سال ۲۰۱۲ امضا شد‌.
پیشتر سلطان سعود القاسمی، فعال و نویسنده در سایت مجله نیوزویک آمریکا در مقاله‌ای به بخشی از این شروط اشاره کرده بود‌.
القاسمی گفته بود: این بار عربستان خواسته‌های جدیدی برای بازگشت به روابطش با قطر دارد‌. احتمالا کشورهای تحریم‌کننده قطر خواهان تعطیلی کامل شبکه تلویزیونی الجزیره شوند و از دوحه بخواهند حمایت از شبکه‌هایی مثل «العربی الجدید» را که در اصل برای رقابت با الجزیره به ریاست عزمی بشاره تاسیس شده بود، متوقف کند‌.
از بین رسانه‌های دیگری که از سوی قطر حمایت می‌شوند و به تحریک علیه شبکه‌های تلویزیونی رسمی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس متهم شده‌اند می‌توان به روزنامه القدس العربی که در سال ۱۹۸۹ در لندن تاسیس شده، سایت الشرق‌الاوسط و سایت عربی ‌هافینگتون‌پست به ریاست وضاح خنفر و الخلیج الجدید اشاره کرد‌.
سعود القاسمی افزوده بود: کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و هم‌پیمان مصر خواهان اخراج تمامی رهبران اخوان المسلمین و شخصیت‌های وابسته به حماس از قطر و همچنین عزمی بشار و یاسر الزعتره خواهند شد‌. از جمله دیگر خواسته‌ها برکناری عبدالله العذبه، سردبیر روزنامه العرب است که با وجود انتقاد دائمش از امارات سردبیر مهم‌ترین روزنامه در این کشور است‌.
از جمله دیگر خواسته‌ها توقف تحریک علیه مصر در رسانه‌های قطری است‌. این رسانه‌ها همواره از زمان سرنگونی نظام محمد مرسی، رییس‌جمهور پیشین مصر از نظام کنونی انتقاد می‌کنند‌. محمد مرسی جزو اخوان‌المسلمین بود‌. مصر، عربستان و امارات همچنین نگران روابط قطر با ایران هستند‌. به نظر این کشورها روابط ایران و قطر از منافع اقتصادی تجاوز کرده است‌. القاسمی معتقد است فشار بر قطر عملا تاثیر گذاشته است‌. قطر هفته گذشته محمد العتیبی، فعال عربستانی را بیرون کرد و گفته شد تعدادی از مسوولان حماس نیز قطر را ترک کرده‌اند‌.