نگرانی غول های نفتی از بازگشت ایران


 

صادرات نفت ایران همزمان با مذاکرات وین برای احیای توافق برجام ۲۰۱۵ که به صادرات بیشتر نفت ایران به بازار جهانی منتهی می شود، افزایش پیدا کرده که طبق گفته کارشناسان این موضوع موجب نگرانی غول های نفتی شده است.

آخرین نظرسنجی رویترز بیانگر این است که تولید نفت اوپک در آوریل تحت تاثیر عرضه بالاتر از سوی ایران که محدودیت عرضه داوطلبانه سایر اعضای این گروه را جبران کرد، افزایش یافت به طوری که تولید نفت اوپک که متشکل از ۱۳ کشور عضو است، در آوریل به ۲۵.۱۷ میلیون بشکه در روز رسید که ۱۰۰ هزار بشکه در روز در مقایسه با مارس افزایش داشت. تولید نفت اوپک از ژوئن سال ۲۰۲۰ هر ماه به استثنای فوریه افزایش داشته است.

در این بین صادرات نفت ایران افزایش پیدا کرده است؛ نفت ایران در آوریل ۲.۵ میلیون بشکه در روز برآورد شد که ۲۰۰ هزار بشکه در روز نسبت به مارس افزایش داشت و بزرگترین افزایش تولید ماهانه در میان اعضای اوپک بود. افزایش اندکی هم در تولید الجزایر، نیجریه و آنگولا وجود داشت. عربستان سعودی تولیدش را ثابت نگه داشت و برای سومین ماه به وعده خود برای کاهش بیشتر تولید عمل کرد. تولید امارات متحده عربی و کویت هم ثابت بود. لیبی و ونزوئلا کاهش تولید قابل توجهی داشتند.

بازگشت پرقدرت نفت ایران به بازار

در این راستا امینی - کارشناس ارشد حوزه انرژی درباره توانایی ایران برای بازگشت به بازار نفت، به ایسنا گفت: از نظر فنی صنعت نفت این آمادگی را دارد که پس از رفع تحریمها با قدرت وارد بازار شود و اقدامات زیرساختی در این حوزه انجام شده است و مشکلی از نظر زیرساخت در این حوزه وجود ندارد.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه در زمان تحریم ایران، غولهای نفتی در این فرصت بازارهای جدیدی بدست آوردند لذا قطعا تلاش خود را برای حفظ آن بازارها خواهند کرد و این موضوع موجب می شود که یک سیستم رقابتی نیز به وجود آید البته اوپک برای عدم افزایش سهمیه و کاهش قیمتها برنامههایی را مدنظر دارد ولی واقعیت این است زمانی که ایران بتواند نفت بیشتری به فروش برساند، رقبا کارشکنیهایی را برای کاهش قیمت انجام خواهند داد.

این کارشناس ارشد حوزه انرژی با اشاره به ظرفیت ایران برای توسعه میادین نفتی مشترک گفت: قطعا استراتژی صنعت نفت ایران در بخش بالادست توسعه میادین مشترک نفتی است و یکی از مهمترین اهداف از سالها پیش این بوده که بتوانیم از تمام میادین مشترک حداکثر بهرهبرداری را داشته باشیم چراکه اگر نتوانیم در میادین مشترک خود را بهروز کنیم، قطعا شرکای ما سهم بیشتری از میادین برداشت خواهند کرد.

امینی با اشاره به نقش مشتریان سنتی ایران در فروش بیشتر نفت اظهار کرد: اگر موانع برداشته شود، قطعا مشتریان نفت ایران به ویژه چین مسیر راحتتری را برای خرید نفت ایران طی خواهد کرد و در واقع این مساله یک بازی برد برد برای ایران و مشتریان آن است. به گفته وی از نظر من بعید است که ایران با توجه به وضعیت تاسیسات موجود بتواند بیش از ۲.۵ میلیون بشکه صادرات داشته باشد اما برای این میزان مشکلی وجود نخواهد داشت و قطعا آینده نفت ایران روشن است.

نفت دوباره گران می شود؟

بازگشت نفت ایران به بازارهای جهانی در شرایطی اتفاق می افتد که با واکسیناسیون گسترده و کمرنگ شدن محدودیت های ناشی از بحران کرونا قیمت نفت مسیری افزایشی را در پیش گرفته است. قیمت نفت در معاملات روز سه شنبه تحت تاثیر تسهیل محدودیتهای کرونایی در ایالتهای بیشتری در آمریکا و تلاش اتحادیه اروپا برای جذب مسافران بیشتر که نگرانیها نسبت به وضعیت تقاضا در هند را تا حدودی جبران کرد، افزایش یافت.

بهای معاملات نفت برنت شش سنت معادل ۰.۱ درصد افزایش یافت و به ۶۷ دلار و ۶۲ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با پنج سنت معادل ۰.۱ درصد افزایش، به ۶۴ دلار و ۵۴ سنت در هر بشکه رسید.

نفت برنت روز دوشنبه با ۱.۲ درصد افزایش و شاخص نفت آمریکا با ۱.۴ درصد افزایش بسته شده بود.

اش گلاور، مدیر شرکت سی ام سی مارکتس گفت: به نظر می رسد خوش بینی نسبت به بهبود تقاضا عامل اصلی افزایش قیمتهای نفت در حال حاضر باشد به خصوص پس از این که ویلیامز، رییس بانک فدرال نیویورک اعلام کرد اقتصاد آمریکا در مسیر سریعترین رشد در دهه های اخیر است.

به گفته تحلیلگران، چشم انداز اوج گیری تقاضا برای سوخت در آمریکا و اروپا از قیمتهای نفت پشتیبانی کرد. ایالت نیویورک، نیوجرسی و کانکتیکات محدودیتهای کرونایی را کاهش داده اند و اتحادیه اروپا قصد دارد مرزهایش را به روی مسافران خارجی بیشتری که واکسینه شده اند، بگشاید. بررسی آمار توسط رویترز نشان داد حدود یک سوم از ساکنان آمریکا واکسینه شده اند.