از دیدار با دانشجویان تا دستور بررسی وضعیت بورس

روز پرمشغله رئیس دستگاه قضا از دیدار با دانشجویان تا دستور بررسی وضعیت بورس دیروز روز شلوغی برای رئیس دستگاه قضا بود. محسنی‌اژه‌ای هم در جلسه شورای عالی قضائی شرکت کرد و دستور مهمی به بازرسی کل کشور درباره بورس داد و نیز میزبان فعالان دانشجویی بود و بر حرکت پیشرو و مطالبه‌گرایانه جنبش دانشجویی تأکید کرد.
دستور   درباره   بورس
به گزارش «ایسنا»حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای در جلسه شورای عالی قوه قضائیه گفت: «مسئله بورس از سوی سازمان بازرسی کل کشور و دادستان کل کشور در گذشته دنبال شده است، اما به نظر من کفایت نمی‌کند و عقیده دارم بسیاری از موضوعات اگر یک‌ بار دنبال شوند و سپس رها شوند، ما به نتیجه مطلوب خود نخواهیم رسید... کماکان به ذهن می‌رسد و قرائن و شواهد این‌گونه حکایت می‌کند که یک روال عادی و متعارف در بورس رقم نمی‌خورد؛ بنابراین بار دیگر رسیدگی به این موضوع را درخواست می‌کنم. دستور مکتوب این موضوع به رئیس سازمان بازرسی کل کشور هم ابلاغ شد، گزارشات قبلی خود را به‌روز کرده و این موضوع را دنبال، پیگیری و تعقیب کنید تا اگر تخلف و جرمی صورت گرفته است، به‌هیچ‌وجه قابل بخشش و اغماض نیست». رئیس دستگاه قضا عنوان کرد: «تعداد کثیری از مردم ما اعتماد کردند و پول خود را وارد بورس کردند و حالا متضرر شده‌اند. بخشی از این ضررها در بورس طبیعی است؛ زیرا باید آموزش می‌دیدند و توجه و رعایت می‌کردند، اما به هر صورت بسیاری از افراد تقریبا هستی خود را وارد بورس کردند و با مشکل جدی مواجه شدند؛ بنابراین بازرسی کل کشور به گزارش‌های قبل اکتفا نکند و این موضوع را به صورت جدی دنبال و پیگیری کنید و اگر تخلف و جرمی رخ داده بود، آن را به دادگستری و مسئولین ذی‌ربط گزارش کنید». محسنی‌اژه‌ای ادامه داد: «دادستان کل کشور هم این موضوع را رها نکنند و در شوراهای عالی بورس و سایر جلسات مجدد آن را پیگیری کنند. فرضا اگر مشخص شد هیچ اشکالی هم وجود نداشت، باز هم برای مردم به‌صورت شفاف روشن شود. در حال حاضر برای مردم این ذهنیت وجود دارد که تخلفاتی صورت گرفته است». او افزود: «اگر پس از بررسی مشخص شد هیچ چیز خلافی وجود ندارد، مسئولین ذی‌ربط برای مردم شفاف آن را توضیح دهند. در نتیجه در این موضوع به صرف گزارش اکتفا نکنید، پیگیری کنید و به مسئولین ذی‌ربط مکتوب اعلام کنید، به بنده هم اعلام کنید تا دنبال کنم و ان‌شاء‌الله به نتیجه برسیم». محسنی‌اژه‌ای با اشاره به گفت‌وگویش با رئیس کل دادگستری تهران و دادستان تهران گفت: «در‌خصوص پرونده‌های تحقیق و تفحصی که از طرف مجلس ارسال شده، وقت ویژه‌ای گذاشته شود تا میزان و تعداد پرونده‌ها مشخص شود و مشکلات پرونده‌ها و مختومه‌شدن یا نشدن پرونده‌ها را با ذکر دلایل برای مجلس ارسال کنند». او با بیان اینکه یکی از گلایه‌های مجلس شورای اسلامی بی‌اطلاعی از آخرین وضعیت گزارش‌های تحقیق و تفحص و گزارش‌های ارسالی از سوی خانه ملت بوده است، خاطرنشان کرد: «این پرونده‌ها یا از طریق تحقیق و تفحص یا از طریق کمیسیون اصل ۹۰ مجلس تشکیل شدند و کمیسیون اصل ۹۰ در تمام دوره‌های مجلس این گله را داشته و دارند که نمی‌دانیم این گزارش‌ها در قوه قضائیه به کجا می‌رسد». رئیس قوه قضائیه افزود: «از دادگستری و دادستانی تهران خواستم پس از بررسی اعلام کنند که برای مثال آنچه در مجلس گفته شده بود، آنها هم به همان نتیجه رسیده بودند یا حکمی صادر شده و محکومیتی تعیین شده است و بگویند این پرونده‌ها تعیین تکلیف شدند. در‌خصوص پرونده‌های اصل ۹۰ هم همین‌طور مشخص شود».
او در ادامه با ارائه پیشنهاد همکاری بیشتر قوه قضائیه با کمیسیون اصل ۹۰ گفت: «با لحاظ همکاری بیشتر در صورت ارسال گزارش جدید، اگر ضعف و اشکالی وجود داشت، پیش از ارسال تکمیل می‌شود و در جایی که احساس شد نیاز به مستند‌شدن پرونده وجود داشت، کمیسیون مستندسازی را انجام می‌دهد. جلسات مشترک حضوری و کتبی خود را افزایش دهید. نهایی‌نبودن مسائل ذهنیت ایجاد می‌کند و مشکلات جانبی را به همراه خواهد داشت». او در بخش دیگری از اظهاراتش به موضوع ضرورت تناسب بین جرم، مجازات و قرارهای صادره اشاره و تأکید کرد: «مجازات‌های تعیین‌شده و قرارهای صادره باید مورد نظارت قرار گیرند و دادستان محترم کل کشور نظارت‌های خود را توسعه دهند و به‌روزتر کنند تا قرارها مناسب باشند. خیلی مواقع به دلیل سیستمی‌بودن این کار راحت‌تر شده است و اطلاع دارم که فعال هم هستند».


دیدار   با   تشکل‌های   دانشجویی
روز گذشته اژه‌ای به مناسبت روز دانشجو با نمایندگان گروه‌ها و تشکل‌های دانشجویی نیز دیدار داشت. او در این جلسه مطالبی در اهمیت حرکت پیشرو و مطالبه‌گرایانه جنبش دانشجویی در مسیر آرمان‌ها و اهداف انقلاب اسلامی بیان کرد. پیش از سخنان اژه‌ای محمدحسین کاظمی، نماینده اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان، با بیان اینکه میزان جدیت قوه قضائیه در مبارزه با فساد زمانی مشخص می‌شود که مردم مظلوم جامعه نتیجه این مبارزه را در سر سفره‌های خود ببینند، از رئیس عدلیه خواست که با ارائه برنامه عملی و واقع‌بینانه به خواست مردم درخصوص ریشه‌کنی فساد جامه عمل بپوشاند. مهرداد نصر، دبیر تشکیلات انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران هم ضمن انتقاد از جریانی که در دانشگاه‌ها هدف سیاست‌زدایی از دانشجویان را دنبال می‌کند، گفت: «سیاست‌زدایی از دانشگاه در تضاد با این جمله بنیان‌گذار کبیر انقلاب اسلامی است که فرمودند «دانشگاه مبدأ تحولات است و باید افق‌های جدیدی را پیش‌روی جامعه و نظام قرار دهد». علی بزرگ‌پور، نماینده دفتر تحکیم وحدت هم در سخنانی ضمن انتقاد از طرح برخی مسائل سیاسی از سوی دانشجویان در نشست هم‌اندیشی با رئیس قوه قضائیه گفت: «دستگاه قضائی در‌عین‌حال هم باید مردم‌سالار و هم مردم‌نهاد باشد و در این راستا ما نیازمند تحول اساسی در زمینه مشارکت مردم در ساختار قوه قضائیه هستیم».
امیرحسین عابدی، یکی دیگر از اعضای دفتر تحکیم وحدت نیز در سخنانی خواستار راه‌اندازی سامانه جامع و هوشمند برای مشارکت‌ مردم با قوه قضائیه و تعامل بیشتر دستگاه قضائی کشور با دانشجویان شد. رضا نادمی، نماینده گروه‌های جهادی دانشجویی، با بیان اینکه گروه‌های جهادی «کارآفرینی در مناطق محروم» را وظیفه خود می‌دانند، به موانع و مشکلات پیش‌روی جهادگران در این عرصه اشاره کرد و خواستار مانع‌زدایی قوه قضائیه در این زمینه شد. یکی از دانشجویان سیستان‌و‌بلوچستانی نیز در این جلسه، نگاه امنیتی برخی مسئولان به این استان و فساد مدیریتی برخی مدیران را بزرگ‌ترین مشکلات سیستان‌و‌بلوچستان عنوان کرد و خواستار مشخص‌شدن نتیجه رسیدگی به پرونده‌های تخلفات برخی مسئولان فاسد این استان از سوی قوه قضائیه شد.
در ادامه نشست هم‌اندیشی رئیس عدلیه با تشکل‌های دانشجویی، زمانی‌نسب، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم قضائی، با بیان اینکه در پنج ماهی که از انتصاب حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسنی‌اژه‌ای به‌عنوان رئیس قوه قضائیه می‌گذرد، شاهد تحولات مثبتی در دستگاه قضائی بوده‌ایم، به وضعیت معیشتی قضات اشاره کرد و گفت: وضعیت معیشتی قضات مطلوب و مناسب نیست و باید به این موضوع توجه ویژه شود؛ چرا‌که غفلت از آن باعث ایجاد تمایل در قضات برای پیوستن به جرگه وکلا خواهد بود.
پرهیز از آمارگرایی، بها‌دادن بیشتر به نقش معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه، معرفی رسانه‌ای قضات متدین و کارآمد و پاک‌دست، حمایت از دانشگاه علوم قضائی و جذب دانشجویان در این دانشگاه از مقطع کارشناسی، لزوم تقویت بُعد رسانه‌ای قوه قضائیه و ورود و واکنش سریع سخنگوی دستگاه قضا به شبهاتی که در شبکه‌های اجتماعی مطرح می‌شود، از‌ جمله ابهامات موجود در کیفرخواست پرونده سانحه هواپیمای اوکراینی، برخورد جدی با مسببان حوادث آبان 98 و تحرک بیشتر ستاد حقوق بشر در پیگیری بین‌المللی پرونده ترور حاج قاسم سلیمانی از دیگر مطالب و موضوعات مطرح‌شده از سوی مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم قضائی بود.
محمد اسکندری، نماینده جنبش عدالت‌خواه دانشجویی هم با اشاره به ضرورت حمایت از افشاگران فساد به موضوع حکم محکومیت رئیس شورای شهر امیدیه اشاره کرد و گفت: نباید این پیام به جامعه مخابره شود که تلاش افراد برای اصلاح عملکرد کارگزاران نظام هزینه‌زا است.
در ادامه این نشست، نماینده بسیج دانشجویی بر ضرورت برگزاری جلسات بیشتر با دانشجویان از سوی مقامات قضائی به‌ویژه در جریان سفرهای استانی رئیس قوه قضائیه اشاره کرد و گفت: تغییر در ساختار نظارت بر زندان‌ها و تفکیک سازمان زندان‌ها از قوه قضائیه و الحاق آن به وزارت دادگستری از ضروریات است و همچنین باید اجازه بازدید حضوری از زندان‌ها به سازمان‌های مردم‌نهاد مورد تأیید حاکمیت داده شود.