مطالبات اقتصادی مردم

احمد بخشایش
این‌روز‌ها موضوع حجاب داغ است، اما اگر سیاست جمهوری‌اسلامی به‌گونه‌ای پیش برود و که بشود، فضای اقتصادی را ترمیم کرد، در نتیجه گره معیشت و ازدواج و ... باز خواهد شد و معتقدم شرایطی رخ خواهد داد که موضع مردم تغییر خواهد کرد. وقتی اکثریت مردم طرفدار نظام شدند، نسبت به اعتراض‌های گروهی که با بهانه‌های مختلفی مثل حجاب به خیابان می‌آیند، واکنش منفی نشان می‌دهند. اما در حال حاضر که بیشتر مردم گرفتاری مالی دارند، بدشان نمی‌آید عده‌ای بریزند و در خیابان به حجاب‌اجباری معترض شوند. چون فکر می‌کنند، از این طریق به مطالبه‌شان که چیزی جز ترمیم اقتصادی نیست، برآورده خواهد شد. در واقع بستر مباحث اقتصادی است اما شعار‌ها تنوع زیادی دارند.
در قدم اول که اتفاقا قدمی بسیار مهم است، حاکمیت باید اعتراض‌ها را مثل کشور فرانسه به رسمیت بشناسد. در این صورت عده‌ای می‌آیند و کسب مجوز از وزارت کشور تجمع می‌کنند و در جای معلومی، شعار‌های مشخصی را می‌دهند و کاخ الیزه هم کاری به کارشان ندارد. اما در ایران فقط در حرف، معترضان را جدی می‌گیرند و در عمل تا به‌امروز هیچ معترضی نتوانسته است از دولت مجوز بگیرد.
این غفلت در حالی است که نظام اگر از صدا و سیما و گروه‌های متکثر بهره ببرد و فضا را برای شنیدن صدای همه فراهم کند، مردم سراغ بی‌بی‌سی و ایران‌اینترنشنال نمی‌روند. به‌ویژه اگر انتخاباتی با فضای باز و با حضور همه سلیقه‌ها داشته باشیم، می‌توانیم به کاهش مشکلات و در نتیجه رضایت‌مندی عمومی امیدار باشیم. البته ناگفته پیداست، هیچ قدمی مهمتر از این قدم نیست که نظام تصمیم‌گیری اجازه بدهد، نمایندگانی روی کار بیاید که به تعبیر امام (ره) در راًس امور باشند. در واقع هیچ جامعه‌ای با نمایندگانی که وکیل‌الدوله هستند، رشد نخواهد کرد.