پنجشنبه دلتنگ برای‌آیت‌ا...‌هاشمی در قم

آرمان: روز پنجشنیه به قم آمدند تا از آیت‌ا... هاشمی بگویند، به بازخوانی رفتار و عملکرد شخصیتی بپردازند که معتمد بنیانگذار انقلاب اسلامی بود. قم خاطرات زیادی از هاشمی دارد و به مبارزات و ازخودگذشتگی‌های هاشمی شهادت می‌دهد. در آستانه اولین سالگرد رحلت آیت‌ا... هاشمی مراسمی با عنوان «همایش بررسی شخصیت و اندیشه اخلاقی آیت‌ا... هاشمی» در تالار غدیر سازمان دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شدکه بسیاری از یاران و همفکران آیت‌ا... در این مراسم حضور داشتند شخصیت‌هایی مانند حجت‌الاسلام سروش محلاتی، آیت‌ا... غرویان، آیت‌ا... غروی، حجت‌الاسلام قدرت‌ا... علیخانی، حجت‌الاسلام سعیدصانعی فرزند ارشد آیت‌ا... صانعی و... حضور پیدا کردند. چشمان محمد، محسن، یاسر و فاطمه هاشمی بارها پر از اشک شد. محسن هاشمی در این مراسم یادآوری کرد آن روزهایی را که آیت‌ا... از خیلی مسائل و مشکلاتی که برای‌ ایشان ایجاد کردند، گذشت کردند تا انقلاب محفوظ بماند.در ابتدا حجت‌الاسلام مهدی پورحسین، دبیر همایش گفت: با وجود تمام ناملایماتی که برای آیت‌ا...‌هاشمی رفسنجانی در طول عمر سیاسی‌شان ایجاد شد و ایجاد کردند اما ایشان هیچ‌گاه از مدار اخلاق خارج نشدند.
صبر برای رضای خدا
آیت‌ا... العظمی جوادی آملی به اولین همایش بررسی شخصیت و اندیشه اخلاقی آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی پیامی صادر کردند که در آن آمده است: «مرحوم آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی فضائل فراوانی داشت که همه آنها زیرمجموعه خُلق عظیم ایشان جمع شدند. نمونه بارز کسی که بتواند در حد خودش، در حد ‌معقول و معمول فضائل را جمع‌آوری کند، آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی رضوان‌ا... تعالی علیه بود. برخی از افراد کسانی هستند که علم مناسب را اندوختند، ولی آن درایت، مدیریت، سیاست و تدبیر سیاسی و عقلانی را تجربه نکرده‌اند. برخی به عکس امور تدبیر و سیاست را تجربه کرده‌اند، ولی علم لازم را فراهم نکرده‌اند. برخی‌ها هر دو را جمع کرده‌اند، اما به‌صورت جمع مکسر. کسی که در حد خود، مقدار لازم علم فراهم کرده باشد، جهاد را خوب تجربه کرده باشد، شهامت و شجاعت را تجربه کرده باشد، سیاست را تجربه کرده باشد، مدیریت و مدبریت را تجربه کرده باشد، کشوردانی و کشورداری و کشورآرایی را با این مجموعه تجربه کرده باشد و جمع این فضائل، جمع مکسر نباشد و جمع سالم باشد، آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی رضوان ا... تعالی علیه هست. نشانه بارز او این است که این‌گونه از امور اگر یک وقتی سبقه دنیایی داشته باشد، هرگز با هم جمع نمی‌شود، چون «دارٌ بالبلاء محفوفه». قلمروی دنیا، قلمروی شهوت و غضب است. هر کدام هیات، تنهایی و تک‌روی را تجربه می‌کنند و بیان نورانی علی‌ بن ابیطالب، که برگرفته از بیان نورانی رسول گرامی است این است: «الشاذ من الناس للشیطان، کما أن الشاذ من الغنم للذئب». این بیان گوهربار حضرت در «نهج البلاغه» می‌گوید، انسان تکرو، مثل آن گوسفند تک‌چر است، که طعمه گرگ است. این انسان مستبد طعمه شیطان است، آن گوسفند تک‌چر، طعمه گرگ. «الشاذ من الناس للشیطان، کما أن الشاذ من الغنم للذئب» واگر عقلانی، الهی، رحمانی، نبوی، علوی، هاشمی و فاطمی بود و بالاخره دودمان قرآن و عترت را تجربه کرد و اگر یک وقتی بخش‌های مهمی از او گرفته شد، حلم و صبر را تجربه می‌کند، آشفته نمی‌شود، چیزی را از دست نداده است که بنالد، یا گله کند و یا زمینه تفرقه را فراهم کند. آن کسی که جامع بین این فضائل است، به نحو جمع سالم و نحو جمع اکبر، زندان را برای رضای خدا، کرسی ریاست مجلس شورای اسلامی را برای خدا، ریاست مجمع تشخیص مصلحت را سالیان دراز برای رضای خدا، ریاست مجلس خبرگان را سالیان متمادی برای رضای خدا و سایر مسائل را برای رضای خدا تجربه می‌کند و اگر همه اینها یکجا از دست ایشان گرفته شد، برای رضای خدا صبر می‌کند، بنگرید ببینید که اخلاق چه می‌کند. آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی این‌چنین بود و نمونه‌اش در پیش‌گاه شما مورخان، عبرت‌شناسان و سیاست‌شناسان روز است. ملاحظه کردید که او از تخت به تخته کشانده شده و هیچ تکان نخورد. معلوم می‌شود آن وقتی که روی تخت بود، آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی بود و آن وقتی که روی تخته آمد، آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی بود. معلوم می‌شود آنچه بیرون از جان این مرد بزرگ بود، در جان او اثر نگذاشت.»
بی‌اثر در جان


در بخش دیگری از این پیام تصریح شده است: «اثر انفاق، یک وقت کسی انفاق بکند «قربه إلى‌ا...»، یک وقت انفاق بکند برای اینکه جامعه را از فقر برهاند، همه اینها فضیلت است و ثواب هم دارد. اما کسی که انفاق می‌کند و می‌خواهد موقعیت خودش را تثبیت کند، یعنی همانند سلسله جبال البرز بشود، که نه تنها نلغزد و نلرزد، بلکه یک کُره‌ای را ثابت کند. تعبیر نمکین، لطیف، خلیق و اخلاقی قرآن کریم این است: «مَثَلُ الذینَ یُنْفِقُونَ أَمْوالَهُمُ ابْتِغاءَ مَرْضاتِ ا... وَ تَثْبیتا مِنْ أَنْفُسِهِم‌». این «تثبیتا» برهان اخلاقی است. یعنی کسی که انفاق علمی، مالی، آبرو، جاه، حکومت و هرچه هست را در راه خدا بکند، تا موقعیت خودش را تثبیت کند، باید مثل کوه باشد، که نلرزد و نلغزد و زمین را حفظ بکند. اینکه در قرآن کریم آمده ما سلسله جبال را رَآسی قرار دادیم. اینکه در بیان نورانی امیر بیان آمده: «و وتد بالصخور میدان أرضه» «میدان» یعنی نوسان و اضطراب. خداوند با این سنگ‌های بزرگ و کوه‌ها جلو اضطراب زمین را گرفته است. 1. این کوه‌ها ثابت‌اند؛ 2. زمین را نگه‌ می‌دارند؛ 3. خاصیت رَآسیه دارند. این کریمه می‌گوید، مردان الهی با انفاق خود را تثبیت می‌کنند، نمی‌لرزند، نمی‌لغزند، گله نمی‌کنند، آشفته نمی‌شوند و جامعه را آشفته نمی‌کنند، و نمی‌گذارند جامعه‌ای بلرزد، بلغزد و متشدد و آشفته شود.
ادامه صفحه6