از مدیریت ارز راضی نیستم


رئيس جمهور با اشاره به تصميم دولت در زمينه تعيين نرخ ارز گفت: اين تصميم براي ۸۰ ميليون ايراني مناسب بود، شايد براي بعضي هم خوب نبود اما ما بايد به فکر اکثريت باشيم.
به گزارش ايسنا، حجت‌الاسلام حسن روحاني در نشست هم انديشي مديران ارشد دولت با اشاره به اينکه من از سيستم ارزي کشور ناراضي بودم و از سيستم فعلي هم خيلي خشنود نيستم، اظهار کرد: ما بايد به سيستم سومي‌برسيم.
وي افزود: در گذشته ما دلار را با هواپيما وارد مي‌کرديم و آن را به بانک مرکزي مي‌داديم و هر روز بانک مرکزي پول‌ها را با گوني به صرافي‌ها مي‌داد و معلوم نبود صرافي‌ها ارز را به چه کساني مي‌دادند. بانک‌ها هم تماشا مي‌کردند و گاهي هم خودشان از صرافي‌ها يا دلال‌ها ارز تهيه مي‌کردند. اکنون ارز بايد با حواله داده شود. حداکثر کار هم بر عهده بانک‌هاست. صرافي‌هاي غيرمجاز و دلال‌ها هم بايد کنار گذاشته شوند. در شرايط قبلي به نيازمند واقعي ارز نمي‌رسيد و ناچار مي‌شد با صرافي يک جور ديگري ببندد تا ارز خود را بگيرد و توليد راه بياندازد يا واردات داشته باشد.
روحاني تأکيد کرد: ما بايد نرخ واحدي براي ارز مي‌داشتيم و اين کار ضروري بود. گرگ‌هاي خارجي يا برخي افراد سودجو شرايطي بوجود آوردند و آرامش بازار ارز را متزلزل کردند که بايد بررسي شود چه مقدار فشار خارجي، چه مقدار تبليغات و چه مقدار عوامل ديگري که من نمي‌توانم بگويم در اين تزلزل بازار ارز نقش داشتند. من نمي‌خواهم بگويم شرايط امروز ارز بهترين شرايط است و من هم دنبال شيوه ديگري هستم، ولي در شرايط فعلي تصميمي‌که گرفته شد کاملا درست بود. اين تصميم به اجماع همه دوستان اقتصادي و کارشناسان اتخاذ شده است. اين تصميم براي اين بود که واردات کالاهاي مورد نياز کشور راحت انجام شود. رئيس جمهور با بيان اينکه واردکنندگان و توليدکننده بايد خيالش راحت باشد، خاطر نشان کرد: همه مردم هم بدانند کسي که بهانه ارزي مي‌آورد، بهانه او نادرست است. واردکننده با سقف سفارش مي‌تواند ارز دريافت کند. به توليد کننده هم ارز لازم داده مي‌شود و تا پايان سال حداکثر ۵ درصد نرخ ارز تغيير خواهد کرد. روحاني با بيان اينکه حمايت از کالاي ايراني يعني تأمين مواد اوليه براي توليد کالا در کشور گفت: ما تأمين مواد اوليه توليد کالاها را تضمين مي‌کنيم. رئيس جمهور گفت:‌ ما در توليد برخي کالاها اشکال داريم و بايد کالايي توليد کنيم که هم کيفيت بالايي داشته باشد و هم قيمت مناسب، که در اين زمينه بانک‌ها اولين مسئول هستند. آمار ارائه تسهيلات به بانک‌ها در سال ۹۶، خوشحال‌کننده نيست. بانک‌ها بايد در سريع‌ترين زمان ممکن به توليدکنندگان وام بدهند. ماليات توليدکننده را هم نبايد بالا برد بلکه بايد از آن‌هايي ماليات گرفت که تاکنون ماليات نداده‌اند. کساني هم که ماليات نمي‌دهند بايد به مردم معرفي شوند تا مردم از آن‌ها کالا نخرند. وي تأکيد کرد: تصميم اخير ارزي کار را براي قاچاق سخت کرده است. آن‌ها هم که مي‌خواهند پول از کشور خارج کنند دچار مشکل شده‌اند. ما متعهد نيستيم که پول تهيه کنيم تا عده‌اي خارج از کشور خانه يا ويلا بخرند. تصميم ما براي ۸۰ ميليون نفر مناسب است، شايد براي بعضي هم خوب نباشد ولي ما به فکر اکثريت هستيم. اين تصميم در مقطع فعلي لازم بود. البته ممکن است در آينده شيوه ديگري اجرا شود. از سويي اين تصميم پيشاپيش تودهني براي تصميم آمريکا در روز ۲۲ ارديبهشت است. تمام اميد آن‌ها اين بود که عليه ملت قدم بردارند تا بازار داخلي بهم بريزد. من به مردم قول مي‌دهم توطئه دشمن نقش بر آب شده و چه برجام باشد چه نباشد ما مشکلي نخواهيم داشت.
رئيس دولت تدبير و اميد تأکيد کرد: خود نظام آمريکا هم نمي‌داند در ۲۲ ارديبهشت مي‌خواهد چه بکند. آن‌ها نمي‌دانند ساعت بعد رئيس جمهورشان چه مي‌خواهد بکند. اين شده زندگي مردم آمريکا و اين يکي از نقاط بسيار عجيب در تاريخ آمريکاست. ما هم براي برجام برنامه‌هاي لازم را تهيه کرديم. دستورات لازم به سازمان انرژي اتمي‌هم داده شده است. مردم هم بدانند زندگي و تجارت آن‌ها دچار مشکل نمي‌شود.
رئيس جمهور ادامه داد: ما بايد به مردم توضيح بدهيم مشکل چيست. اگر مردم اطلاع کافي نداشته باشند ديگران مي‌توانند مردم را تحريک کنند. ما با مردم کم حرف مي‌زنيم. مديران دولتي ما روزه سکوت گرفته‌اند. نمي‌دانم از چه مي‌ترسند. هر کس درپست مديريتي خود بايد بداند طبق قانون اساسي و وظيفه شرعي، داراي توانمندي بالايي است و بايد به وظيفه خود عمل کند و اگر مي‌ترسد و از اخم اين و آن هراس دارد، بايد کنار برود. واجب نيست اين افراد تا پايان چهار سال بر صندلي خود بنشينند.
روحاني با اشاره به اينکه مديران بايد از اختيارات خود استفاده کنند،بيان کرد: وقتي کسي از تلفن يا اخم يک نفر مي‌ترسد و عقب‌نشيني مي‌کند اين صندلي مديريت بر او حرام مي‌شود، بنابراين بايد صندلي را رها کند و کنار برود. ما بر صندلي قانون نشسته‌ايم، بالاترين قدرت در کشور قدرت اجرايي و بالاترين بار، بار مسئوليت نيز بر دوش بخش اجرايي است، پس ما بايد محکم و قاطع راه خود را طي کنيم.
رئيس جمهور همچنين اظهار کرد: هيچ دستگاه نظارتي حق ندارد در کار اجرايي دخالت کند. اعلام نظر اشکالي ندارد ولي مدير بايد کار خود را انجام دهد. يک دستگاه نظارتي نوشته بود بايد فلان مدل هواپيما خريداري شود، من نوشتم به تو چه ربطي دارد، تو چه کاره‌اي؟ دستگاه نظراتي هم بايد طبق قانون عمل کند نه بر مبناي عقل ناقص خود. عقل ناقص که مبناي عملکرد دستگاه نظارتي نيست بلکه بايد در چارچوب قانون حرف زد. مديران دولتي به تهديدات اعتنا نکنند و اگر مي‌ترسند به آن‌ها جواب بدهند به من بگويند که جواب آن‌ها را بدهم.
وي ادامه داد: براي مقابله با فساد هم بايد برنامه داشته باشيم. مثلا راه‌اندازي دولت الکترونيک فساد را کمتر مي‌کند. ما بايد با برنامه‌ريزي درست و نظارت درست کاري کنيم که فساد ناممکن يا بسيار سخت شود. يکي از کارهاي ممکن که انجام داديم اين بود که بر مبناي عملکرد به دستگاه‌ها پول بدهيم. به وزارت اقتصاد هم گفته‌ام پول‌هايي که به دستگاه‌ها مي‌دهد بايد منتشر شود تا مردم بدانند. مردم بايد ناظر بر پول خودشان باشند.
رئيس جمهور خاطر نشان کرد: فضاي مجازي براي همين است، براي نظارت عامه مردم است. فضاي مجازي يعني امر به معروف و نهي از منکر. با گرفتن يقه مردم و جنگ و دعوا که امر به معروف نمي‌شود. موبايل راه امر به معروف و نهي از منکر است. نمي‌دانم چرا بعضي‌ها از موبايل بدشان مي‌آيد. از شبکه‌هاي اجتماعي بدشان مي‌آيد. از اينکه مردم اطلاعات داشته باشند خوششان نمي‌آيد. ما بايد بر مبناي حقوق شهروندي عمل کنيم. اطلاع، نظارت و انتقاد حق مردم است. مردم از ما انتقاد کنند. ما دل نازک يا زودرنج نيستيم که با يک انتقاد آسمان و زمين را به هم ريزيم. ظاهرا هم غير از دولت مردم نمي‌توانند از جاي ديگري انتقاد کنند. 
روحاني با اشاره به اينکه يکي از راه‌هاي تأمين اشتغال ما فضاي مجازي است، خاطر نشان کرد: وزير ارتباطات اعلام کرده است که در فضاي مجازي بيش از دو ميليون اشتغال ايجاد شده است و من تأکيد کردم که نبايد به اشتغال مردم آسيب زده شود. ما نبايد بيکاري را اضافه کنيم. راهکارهاي ما هم بايد درست و دقيق انتخاب شود.