افشاني؛ استثنايي براي ماندن

آرمان: ظاهرا در سال‌های اخیر بهشت مانند خانه اجاره‌ای است که ساکنان آن نمی‌توانند زمان زیادی در آن اقامت داشته باشند، چرا که هر یک به نحوی باید از بهشت بیرون بروند مانند محمدعلی نجفی که زمان کوتاهی بهشتی بود. البته امثال محمدباقر قالیباف بودند که توانستند بهشت را برای مدت زیادی به تملک خود درآورند، اما برای او همین این اجاره‌نشینی خوش‌یمن نبود و پرونده تخلفات شهرداری پس از رفتن او به روی میز آمد. حال نگاه‌ها به اجاره‌نامه محمدعلی افشانی است، دومین شهردار منتخب شورای شهر پنجم! آن‌طور که به نظر می‌سد مدت اجاره بهشت بلند نخواهد بود و عوامل مختلفی دست به دست هم داده‌اند تا استاندار سابق فارس که ردای شهرداری تهران بر تن دارد از بهشت خارج شود.
لابی اعتماد ملی
با جدی شدن طرح ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان در مجلس، یکی از افرادی که با تصویب آن، از سمت خود کنار خواهد رفت، محمدعلی افشانی شهردار فعلی تهران است. انتخاب نوشت؛ افشانی در صورت تصویب نهایی این طرح تا پایان سال باید شهرداری را ترک کند و شورای شهر، به دنبال جانشینی برای وی باشد. در این بین، وزیر ارتباطات روز گذشته، از امکان اضافه شدن برخی «استثناهای قابل تامل برای عده‌ای» در قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشسته‌ها خبر داد. اکنون خبر می‌رسد یکی از این استثناها، محمدعلی افشانی است. اما چه کسانی در پی استثناسازی شهردار تهران از طرح ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان هستند؟ حزب اعتماد ملی که اخیرا کنگره آن برگزار شد علاوه بر شهرداری تهران، سه نماینده هم در شورای شهر پایتخت و نیز دو نماینده در لیست منتخبان تهران در مجلس دارد. اکنون اعضای موثر حزب اعتماد ملی برای حفظ قدرت خود در شهرداری تهران، به میدان لابی در مجلس وارد شده‌اند تا شهرداری را از طرح مذکور استثنا کنند. در مجلس، این تیم درصدد «اقناع نظری نمایندگان» است؛ آنها تلاش می‌کنند این باور را به نمایندگان تحمیل کنند که شهرداری تهران جایی نیست که یک جوان از پس آن برآید؛ پس شهرداری تهران باید از قانون مذکور استثنا شود! البته در صورت عدم اقناع نظری، باتوجه به قدرت سنگین این تیم در شبکه‌سازی مدیران شهرداری، راه‌های دیگری برای همراهی نمایندگان تعریف شده است!
خداحافظی افشانی؟


این جریان در تلاش است در کنار استثنا قرار دادن «وزرا» (که در طرح فعلی موجود است)، جمله «دیگر پست‌های همتراز وزرا» را اضافه کنند! به این ترتیب، همه بازنشستگان نیز می‌توانند کمافی‌السابق مناصب مذکور را تصاحب کنند! در شورای شهر نیز، اعضای حزب اعتماد ملی و برخی نزدیکان شهردار همه جانبه به میدان آمده‌اند. محمدجواد حق‌شناس و ابراهیم امینی از اعضای شورای شهر در دیدار با برخی نمایندگان، نظر خود را برای استثناسازی شهرداری از طرح مذکور منتقل کرده‌اند! برخی نیز برای ایجاد واهمه در نمایندگان، به آنها می‌گویند در صورت تایید این طرح، خود نمایندگان پس از دوران کاری خود در مجلس، امکان حضور در شغل جدیدی را نخواهند داشت، اما این جریان به آنها قول همکاری در شهرداری را می‌دهد! این درحالی است که در صورت آن که مجلس زیر بار لابی برای استثناسازی مشاغل و پست‌های حساس نرود، افشانی باید تا آخر امسال از شهرداری خداحافظی کند.
مخالفت با شفاف‌سازی
از سوی دیگر مخالفت شهردار تهران با تحقیق و تفحص از این نهاد به موضوعاتی افزوده که خداحافظی افشانی از بهشت را نزدیک کرده است. نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس می‌گوید: شهردار فعلی تهران با تحقیق و تفحص مجلس از شهرداری دوره قالیباف مخالف است. سیدابوالفضل موسوی ادامه داد: «من خودم با شهردار فعلی یعنی آقای افشانی صحبت کردم و ایشان هم نظرش این نبود که موضوع تحقیق و تفحص در مجلس مطرح شود.» اکنون این سوال در اذهان هست که دلیل مخالفت افشانی با تحقیق و تفحص از شهرداری چیست و او که در ابتدا بر مبارزه با فساد تاکید داشت به چه دلیل مانع آن می‌شود که تخلفات در بهشت آشکار نشود؟
انتصاب حاشیه‌دار
موضوع دیگر که حضور افشانی در شهرداری را متزلزل می‌کند انتصاب‌ها در شهرداری است. مدیری که به عنوان رئیس واحد ارتباطات معرفی شد و به نمونه‌های دیگری هم پیش از این در سایت‌های خبری اشاره شده بود. در همین راستا یک عضو شورای شهر به شهردار تهران تذکراتی ارائه کرد. مجید فراهانی نوشت: «در طرح مدیریت تعارض منافع که در دست بررسی شورای پنجم بوده و در کمتر از یک ماه آینده در دستور کار صحن شورا قرار گرفته است. انعقاد هر گونه رابطه استخدامی بستگان مدیران ارشد شهرداری تهران و واحدهای تابعه در زمان تصدی مسئولیت در شهرداری تهران و واحدهای تابعه ممنوع خواهد شد‌. از شهردار محترم تهران جناب آقای افشانی اهتمام در مبارزه با این بیماری کشنده و مزمن را خواستارم.»
عملکرد سرخود برخی مدیران
به نظر می‌رسد افشانی در انتخاب مدیرانش مستقل عمل نمی‌کند و تنها هزینه فراهم آمده از عملکرد آنها را بر دوش می‌کشد. مانند چندی پیش که یکی از مدیران شهرداری از اهدای تعداد زیادی بیلبورد به یک بازیگر زن خبر داد و افشانی از این موضوع بی‌خبر بود. شهردار تهران در جلسه شورای اجتماعی کشور درباره بیلبوردهای تبلیغاتی که برای یک بازیگر در نظر گرفته شده بود، توضیح داد: شهرداری تهران قصد چنین کاری را نداشت، یک نفر پشت تریبون صحبتی کرد؛ ولی نه بیلبوردی تحویل داده شد و نه قراردادی منعقد شد. افشانی گفت: گاهی اوقات مدیران ما پشت تریبون احساسی عمل می‌کنند و با حساسیت رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی رو‌به‌رو می‌شوند. همیشه درابتدا باید ببینیم که آیا عملی انجام می‌شود یا خیر؟ بعد آن عمل را نقد کنیم. ولی در کل بیلبورد تبلیغاتی به کسی تحویل داده نشده و قراردادی در این زمینه منعقد نشده است.
در نهایت
در نهایت لازم است افشانی به افشاگری بپردازد و آنانی را مورد سوال جامعه قرار دهد که هر روز سنگ‌هایی در مقابل اجرای وعده‌های شهرداری می‌اندازند. محمدعلی افشانی شخصیتی صریح و پاکدست است، بنابراین هر آنچه بیان کند مورد پذیرش افکار عمومی قرار خواهد گرفت. او باید در تیم مشاوران خود تجدید نظر کند تا از میزان حاشیه‌سازی‌ها برای این نهاد شهری کاسته شود.