محافظه‌کاری مثل سیف بی‌جهت هشدار نمی‌دهد

ولی‌الله سیف، یک حسابدار – بانکدار قدیمی و با سابقه نسل اول تکنوکرات‌های ایرانی است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی زاده و رشد کردند.
او در همه سال‌های سپری شده سکان اداره یک بانک یا نهاد بانکی را دراختیار داشته و حالا 4 سال است ریاست کل بانک مرکزی را برعهده دارد. رئیس کل بانک مرکزی ایران نیک می‌داند و سخنی که می‌گوید و هر عبارتی که می‌نویسد بر امروز و فردای بازار پول و سرمایه ایران اثرات غیرقابل انکار دارد. ولی‌الله سیف با احتیاط کامل و با لحاظ کردن همه معادلات سیاسی،‌ اجتماعی و اقتصادی سخن می‌گوید و روحیه محافظه‌کارانه‌اش او را از آسیب جدی دور نگه داشته است. فردی با این ویژگی‌ها البته بانک مرکزی را درست کرده است که محافظه‌کاری در حد نهایت را به مثابه استراتژی انتخاب کرده و هیچ فعالیت و یا اقدام انقلابی انجام نمی‌دهد. اما همین رئیس کل بانک مرکزی محافظه‌کار و اصولگرا در پایبندی به امنیت سیاسی کشور معلوم نیست از سر عمد یا از سر سهو یک آدرس بد و ناخوشایند در حوزه بانکداری می‌دهد و البته تلاش می‌کند آن را تکذیب کند.
آنچه از سوی مدیران فعلی بانک مرکزی درباره احتمال ورشکسته شدن یا بودن شماری از بانک‌ها و موسسه‌های اعتباری بر روی سایت‌ها دیده می‌شود حرف بسیار خطرناکی است. سیف در نقل‌قول منتسب به وی این آدرس را می‌دهد: «بانک‌هایی که نرخ سود سپرده‌گذاری بیشتری به مشتریان می‌دهند زمان ورشکستگی‌ خود را به تاخیر می‌اندازند و برای اینکه نشان ندهند ورشکسته هستند زمان خریداری می‌کنند.» این سخن رییس کل بانک مرکزی هشداری فوق‌العاده درباره سرنوشت نهادهایی است که مطابق آمار اعلام شده دیروز فقط یک قلم از دارایی‌هایش حدود 900 هزار میلیارد تومان پول مردم است که به «بخش غیردولتی» داده و رقمی نزدیک به 10 تا 12 درصد آن مطالبات معوقه است که حدود 100 هزار میلیارد تومان می‌شود. آیا سیف می‌داند چه سخن مهمی بر زبان آورده است؟ واقعیت این است که رئیس کل بانک مرکزی قطعا و بدون تردید پیامدهای هشدار داده شده را خوب می‌داند و می‌خواهد پیش از هر رخداد غیرمنتظره‌ای یادآوری کند که روز موعود شکستن استخوان بانکداری ایران با ادامه روند فعلی نزدیک و نزدیک‌تر می‌شود. اگرچه رئیس کل بانک مرکزی تلاش می‌کند از اهمیت سخن و هشدار بزرگ خود بکاهد، اما کارشناسان و فعالان اقتصادی نیک می‌دانند که فرد محافظه‌کاری مثل سیف بیهوده هشدار نمی‌دهد.
دولت یازدهم با همه تلاش‌هایی که کرد نتوانست نظام بانکی ایران را از انحصار نهادهای عمومی و دولتی رها کند و حرف سیف می‌تواند پیامی برای رئیس دولت دوازدهم باشد که بداند فقط در یک حوزه از کار با چه دردسری مواجه است. واقعیت این است که نظام بانکی ایران پاشنه آشیل اقتصاد و جامعه ایران شده است و پیش از آنکه نفس کسب و کار شهروندان به شماره بیفتد باید برای آن چاره‌ای اندیشید. بحران بانکی ایران اگر با یک تصمیم عقلانی و عمومی از سوی همه نهادها از بن‌بست بیرون نیاید همه چیز را ویران خواهد کرد.
سایر اخبار این روزنامه
رهبر انقلاب در واکنش به حمله موشکی علیه سوریه: کاری که آمریکایی‌ها کردند، اشتباه و خطایی راهبردی است با اعلام کاندیداتوری مستقل سید ابراهیم رئیسی، سازوکار وحدت اصولگرایان شکست خورد زمزمه فروپاشی جمنا علی مطهری: نظارت شورای نظارت بر صدا و سیما امری تشریفاتی است حامد وکیلی جوانان و فرصتی به نام شوراهای شهر محافظه‌کاری مثل سیف بی‌جهت هشدار نمی‌دهد «ابتکار» حضور افراد فاقد شغل در انتخابات شورای شهر و روستا را بررسی می‌کند انتخابات بیکارها ادغام منابع طبیعی و محیط زیست در مجلس دهم با امضای ۷۴ نفر از نمایندگان کلید خورده است بایدها و نبایدهای توسعه ناوگان هوایی کشور بررسی شد برنامه ریزی برای رسیدن به هاب هوایی منطقه با تکمیل فازهای پارس جنوبی محقق می‌شود آورده 90 میلیارد دلاری گاز ایران به رتبه دوم تولید گاز جهان نزدیک شد واکنش سیف به وعده یارانه‌ای بقایی رئیس‌جمهوری در روز ملی فناوری هسته‌ای: صدای رعد برجام را نشنیدید، بارانش را ببینید در بازدید اعضای کمیسیون امنیت ملی از ستاد انتخابات کشور مطرح شد توضیحات وزیر کشور در مورد تمهیدات اتخاذ شده برای برگزاری انتخاباتی باشکوه رئیس هیات نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی استان تهران: حوادث سال 88 تاثیری بر رد یا تایید صلاحیت کاندیداهای شوراها ندارد لاریجانی در نشست مشترک با اعضای فراکسیون اشتغال و تولید تاکید کرد لزوم تشکیل‌ کمیته‌ پیگیری‌ توسعه‌ کارآفرینی‌ در مجلس دستیار ویژه رئیس‌جمهوری در امور حقوق شهروندی: ورود به امور خصوصی مردم در نظام اداری باید از میان برود در پاسخ به دو سوال مجلس از وزیر نفت زنگنه مجلس را قانع کرد