بایدها و نبایدهای توسعه ناوگان هوایی کشور بررسی شد برنامه ریزی برای رسیدن به هاب هوایی منطقه

گروه اقتصادی- ژوبین صفاری: مذاکرات هوایی از پاریس آغاز شد و در نهایت با یک قرارداد و سه تفاهم نامه ادامه پیدا کرد. دو شرکت معتبر هواپیمایی یعنی بوئینگ و ایرباس با شرکت های ایرانی به توافق رسیدند. نوسازی ناوگانی که هر چند با مخالفت هایی همراه شد اما در میان مدت و بند مدت اثر اقتصادی مثبتی برای کشور خواهد داشت. روز گذشته نیز قرارداد خرید 20 فروند هواپیمای کوتاه برد ATR با حضور نمایندگان این شرکت و مدیر عامل شرکت هواپیمایی ایران ایر به امضا رسید. به نظر می رسد مذاکرات برای خرید هواپیما و یا اجاره آن همچنان ادامه خواهد داشت. چناچه اصغرفخریه کاشان قائم مقام وزیر راه و شهرسازی گفته بود که ایران با همه شرکت های هواپیما ساز بدون محدودیت آماده مذاکره است.این موضوع نشان می دهد دولت علیرغم مخالفت‌هایی که صورت می‌گیرد با در نظر گرفتن منافع اقتصادی فروانی که از توسعه ناوگان هوایی نصیب کشور می شود به مذاکرات خود ادامه می دهد. هرچند برخی کارشناسان معتقدند خرید هواپیما نیازمند توسعه فرودگاهی و همچنین تغییر در ساختار شرکت های هواپیمایی است، اما استراتژی خرید هواپیما به عنوان قدم اول نیز از اهمیت فراوانی برخوردار است. بدون شک اقدام دولت یازدهم همان راهی است که کشورهایی مانند ترکیه 15 سال پیش از ما در آن قدم گذاشتند تا امروز جزو 5 هواپیمایی مهم دنیا به شمار آیند. اقدامی که نیازمند استراتژی بلند مدت است تا با هرگونه تغییری در دولت ها خللی در آن وارد نشود. گسترش صنعت هوایی کشور در سند چشم انداز 1404 با تاکید رهبر انقلاب به آن پرداخته شده است. باید دید مسئولان در آینده برای این تعداد از هواپیمای خریداری شده تدابیر زیرساختی را نیز در نظر خواهد گرفت. آرمان بیات کارشناس حمل و نقل هوایی در این خصوص به «ابتکار» می گوید:یکی از نگرانی‌ها این است که زیرساخت های ما بر اساس راهبرد توسعه ما خواهد بود یا خیر؟ در شرایط فعلی فقدان های اساسی در این زمینه داریم. هم از جهت مجموعه مقررات حاکم و ناظر و هم از بُعد سخت افزاری و زیربنایی فاصله زیادی با حالت ایده آل داریم.
وی می افزاید: در کنار توسعه ناوگان هوایی باید نظام بهره برداری اصلاح و مقررات زدایی صورت گیرد و البته موازی همه این موارد بحث فرودگاهی کشور است که با توسعه ناوگان هوایی دو روی یک سکه را تشکیل می دهند. باید در حوزه زیربنایی فرودگاهی و به خصوص در حوزه عملیات هوانوردی جدی کار کنیم.
استراتژی برای رسیدن به رویای هاب
همواره یکی از آرزوهای کشور رسیدن به جایگاه هاب منطقه بوده است. هرچند طی سال های گذشته این اتفاق تقریباً غیر ممکن بود اما امروز اراده دولت بر قرار گرفتن در این مسیر است. آرمان بیات کارشناس صنعت هوایی در این خصوص به «ابتکار» می گوید: انتخاب تعداد زیاد هواپیما یک استراتژی است که بر اساس توسعه شبکه پروازی و گسترش مسیرها و مقاصد پروازی ناوگان ها انتخاب می شوند و به نسبت مسیرها نوع هواپیمای خاص برای آن انتخاب می‌شود. این انتخاب سبب کاهش هزینه ها می شود. وی می افزاید: این استراتژی می گوید افزایش توان عملیاتی، شبکه پروازی و بهره‌وری سبب کاهش هزینه های ثابت شرکت هواپیمایی است که باعث می شود در رقابت دوام بیاورد.


این کارشناس صنعت هوایی تصریح می کند: هر چه تعداد ساعت‌های پرواز بیشتر شود هزینه ثابت پایین می آید به این دلیل شرکت های هواپیمایی علاقه مند به بیشتر شدن پروازها هستند اما از طرف دیگر اجرای این مدل اقتصادی نیازمند توسعه زیرساخت‌های فرودگاهی است.در شرایط فعلی اولین قدم بحث تدوین استراتژی در این زمینه است. نمی توان یک ساله به نقطه ایده آل رسید.
می توانیم صاحب برند خاص خود شویم
بیات اظهار می کند: شاید در آینده بتوان به هاب منطقه تبدیل شد اما با گذشت 10 سال رقبای ترکی، اماراتی و سایر کشورها ساکت نیستند و برای خود برنامه دارند. آن ها در حال حاضر از کشور ما جلوتر هستند. در حال حاضر کاری که می توانیم انجام دهیم این است که به دنبال بازار مخصوص خود باشیم و بازار خاص خود را جهانی کنیم. مانند برند حلال که منحصر به فرد و دارای سابقه است در صنعت حمل و نقل هوایی نیز یک سیستم مرتبط با نظام فرهنگی، اجتماعی و سیاسی خود تعریف کنیم به دنبال آن بازار باشیم. هزینه ها در کشور ما پایین است و این موضوع در نرخ‌گذاری کمک بزرگی به ما خواهد کرد. می توانیم امیدوار باشیم که به هاب تبدیل شویم، مشروط بر اینکه یک اراده سیاسی برای آن وجود داشته باشد. در دولت فعلی این اتفاق رخ داده است و این اتفاق باید جایی رخ می داد.
ایران 15 سال بعد از ترکیه
این کارشناس صنعت هوایی با اشاره به عملکرد سایر کشورها در زمینه توسعه این صنعت در کشورشان می گوید: ترکیه در سال 2003 به این نتیجه رسیدکه اگر با این روش پیش رود مانند ایران ایر امروز ما می شود.
وی می افزاید: در آن سال ترکیه حدود 9 میلیون 700 هزار مسافر جابجا می کرد و درآمد آن حدود 1 میلیارد و 200 میلیون دلار بود اما امروز ترکیه ناوگان هوایی اش 330 فروند است و درآمد آن حدود 12 میلیارد دلار در سال است. در سال 2003 ترکیه همان راهی را رفت که امروز دولت ایران در پیش گرفته است. یک اراده سیاسی پشت آن قرار گرفت و نظام سنتی بهره برداری را به هم ریخت و بخشی از شرکت های هواپیمایی به بخش خصوصی واگذار شد و یک راهبرد بلند مدت 10 ساله برای آن تعریف شد تا توانست از سال 2004 متوسط سالانه 10 تا 12 درصد رشد مسافر داشته باشد و امروز جزو 5 شرکت برتر دنیاست.این نیازمند یک راهبرد طولانی مدت با یک چشم انداز کلان است که در هر دولتی باید اجرا شود. باید همه مدیران در این استراتژی قرار گیرند تا با تغییر دولت ها خللی به آن وارد نشود.
توسعه اقتصادی و فرودگاهی در سایه ثبات سیاسی
بیات در ادامه اظهار می کند: چه تضمینی وجود دارد که دولت بعدی بیاید و این قراردادها را به ضرر مملکت بداند و آن را فسخ کند. این سیاست باید با سند چشم انداز 1404 که مورد تاکید رهبری بود پیگیری شود. در این سند پیش بینی شده که باید تا 1404 به 50 میلیون مسافر در سال برسیم و 950 هزار تن بار را در سال جابجا کنیم. در این سند قرار است دومین هاب منطقه در حوزه هوایی شویم و به 500 دستگاه هواپیما برسیم. اگر آن را اصل قرار دهیم دیگر اختلافات سیاسی دولت ها اثری در اصل موضوع نخواهد داشت. هر کار اقتصادی در کشور نیازمند ثبات سیاسی در کشور است. این هواپیما فاینانس شده بنابراین شرکت هواپیمایی برای در اختیار گذاشتن هواپیما نیازمند کمترین ریسک است که این موضوع در سایه ثبات سیاسی به وجود می آید.
وی می افزاید: باید مراودات حقوقی در حوزه بین الملل را افزایش دهیم و ذهنیتی ایجاد کنیم که هواپیمایی ایران ربطی به سیاست ایران ندارد. این هواپیمایی در عین تطبیق با قوانین داخلی تابع قوانین بین المللی است. اگر بخواهیم برای کشور تولید ثروت کنیم راه آن حمل و نقل هوایی و توسعه ترانزیت انسانی و بار در این مسیر است. ترکیش در حال حاضر 273 مقصد در 115 کشور ارتباط برقرار کرده که باعث توسعه گردشگری، ترانزیت غرب به شرق و صادرات غیر نفتی شده است. برای این منظور باید نگاه ویژه ای به صنعت فرودگاهی کشور داشته باشیم.
سایر اخبار این روزنامه
رهبر انقلاب در واکنش به حمله موشکی علیه سوریه: کاری که آمریکایی‌ها کردند، اشتباه و خطایی راهبردی است با اعلام کاندیداتوری مستقل سید ابراهیم رئیسی، سازوکار وحدت اصولگرایان شکست خورد زمزمه فروپاشی جمنا علی مطهری: نظارت شورای نظارت بر صدا و سیما امری تشریفاتی است حامد وکیلی جوانان و فرصتی به نام شوراهای شهر محافظه‌کاری مثل سیف بی‌جهت هشدار نمی‌دهد «ابتکار» حضور افراد فاقد شغل در انتخابات شورای شهر و روستا را بررسی می‌کند انتخابات بیکارها ادغام منابع طبیعی و محیط زیست در مجلس دهم با امضای ۷۴ نفر از نمایندگان کلید خورده است بایدها و نبایدهای توسعه ناوگان هوایی کشور بررسی شد برنامه ریزی برای رسیدن به هاب هوایی منطقه با تکمیل فازهای پارس جنوبی محقق می‌شود آورده 90 میلیارد دلاری گاز ایران به رتبه دوم تولید گاز جهان نزدیک شد واکنش سیف به وعده یارانه‌ای بقایی رئیس‌جمهوری در روز ملی فناوری هسته‌ای: صدای رعد برجام را نشنیدید، بارانش را ببینید در بازدید اعضای کمیسیون امنیت ملی از ستاد انتخابات کشور مطرح شد توضیحات وزیر کشور در مورد تمهیدات اتخاذ شده برای برگزاری انتخاباتی باشکوه رئیس هیات نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی استان تهران: حوادث سال 88 تاثیری بر رد یا تایید صلاحیت کاندیداهای شوراها ندارد لاریجانی در نشست مشترک با اعضای فراکسیون اشتغال و تولید تاکید کرد لزوم تشکیل‌ کمیته‌ پیگیری‌ توسعه‌ کارآفرینی‌ در مجلس دستیار ویژه رئیس‌جمهوری در امور حقوق شهروندی: ورود به امور خصوصی مردم در نظام اداری باید از میان برود در پاسخ به دو سوال مجلس از وزیر نفت زنگنه مجلس را قانع کرد