رقابت ایران و عربستان برای جذب مشتریان نفتی

جنگ قیمت به راه افتاد
رقابت میان عربستان سعودی و ایران در سیاست‌های قیمت‌گذاری نفت دو تولیدکننده بزرگ خاورمیانه‌ای آشکار شده است و هر کدام به دنبال این هستند تا با اهرم قیمت بتوانند سهم بیشتری از بازار را برای خود کنند‌.
عربستان سعودی که بزرگ‌ترین تولیدکننده عضو اوپک است، تولید نفت خود را برای جبران افت تولید کشورهای دیگر افزایش داده است‌. سعودی‌ها همزمان با افزایش عرضه، قیمت‌های خود را به بازار آسیا برای جذب مشتریان بیشتر کاهش داده‌اند‌.
ایران که سومین تولیدکننده بزرگ عضو اوپک است، در برابر اقدامات خصمانه آمریکا برای محدود کردن تولید این کشور، تلاش می‌کند مشتریان نفتی خود را برای ادامه خرید نفت ایران متقاعد کند‌.


در همین راستا ایران قیمت فروش رسمی همه گریدهای خود را به همه بازارها برای سپتامبر را کاهش داده و تلاش کرده پیش از اجرای تحریم‌های آمریکا در نوامبر، حداکثر درآمد را از فروش نفت خود کسب کند‌. طبق آماری که از سوی بلومبرگ گردآوری شده، تهران قیمت گریدهای نفتی خود را در مقایسه با گریدهای مشابه سعودی به پایین‌ترین میزان در بیش از یک دهه گذشته کاهش داده است‌.
شرکت ملی نفت ایران هفته گذشته قیمت فروش رسمی گرید «ایران لایت» را به میزان ۸۰ سنت در هر بشکه نسبت به قیمت آگوست کاهش داد و قیمت این گرید 20/1 دلار در هر بشکه بالاتر از متوسط شاخص قیمت عمان/دوبی برای سپتامبر قرار گرفت‌. قیمت گرید «ایران لایت» برای سپتامبر پایین‌ترین قیمت ۱۴ سال گذشته در مقایسه با قیمت گرید سعودی مشابهی است که به آسیا فروخته شده است‌.
سعودی‌ها اوایل ماه جاری میلادی جاری قیمت گرید «عرب لایت» برای بازار آسیا را ۷۰ سنت در هر بشکه کاهش داده بودند و قیمت این گرید مهم 20/1 دلار بالاتر از شاخص قیمت دوبی/عمان قرار گرفته بود‌. این کاهش قیمت اندکی بیشتر از میزان پیش‌بینی شده و دومین کاهش قیمت ماهانه متوالی بود‌. عربستان سعودی قیمت فروش همه گریدهای خود را برای همه بازارها به جز آمریکا کاهش داد‌.
اکنون ایران قیمت فروش همه گریدهای خود را برای همه بازارها کاهش داده و قیمت گریدهای «ایران لایت»، «ایران هوی»، «فروزان» و «سروش» به آسیا، اروپای شمال غربی و مدیترانه را بین ۵۰ سنت تا 45/1 دلار با توجه به بازار و گریدها کاهش داده است‌.
قیمت فروش گریدهای «ایران هوی» و «فروزان» به آسیا در مقایسه با گریدهای سعودی مشابه به پایین‌ترین سطح از سال ۲۰۰۰ رسید که بلومبرگ بررسی اطلاعات قیمت‌ها را آغاز کرد‌.
قیمت فروش گرید «ایران لایت» و «عرب لایت» عربستان برای آسیا برای سپتامبر اکنون در یک سطح قرار دارد و 20/1 دلار در هر بشکه بالاتر از شاخص قیمت دوبی/عمان است‌.
به گزارش ایسنا، هدف سعودی‌ها از کاهش قیمت، جلب خریداران بیشتر به منظور سود بردن از پالایشگاه‌هایی در آسیاست که به دنبال کاهش خرید نفت از ایران به دلیل ترس از تحریم‌های آمریکا هستند‌. برای تهران کاهش قیمت به منظور انگیزه بخشیدن به پالایشگاه‌های خریدار نفت ایران برای ادامه خریدشان است‌. مشتریان نفتی ایران همچنین مدت اعتبار بیشتر و تقریبا هزینه حمل رایگان دریافت می‌کنند‌.
همچنین ایران به هند که دومین مشتری نفتی بزرگ این کشور پس از چین است، پوشش بیمه محموله‌های نفتی را عرضه کرده است‌. واردات نفت هند از ایران از آگوست که برخی از پالایشگاه‌های هندی بزرگ به دلیل نگرانی از تحریم‌های آمریکا ممکن است خریدشان از ایران را کاهش دهند، احتمالا کمتر می‌شود اما مقامات هندی در تلاش برای یافتن راه‌های جدید پرداخت پول برای ادامه واردات نفت ایران هستند‌.
آمریکا نتوانسته چین را که بزرگ‌ترین مشتری نفتی ایران است برای کاهش خریدش تشویق کند اما پکن ظاهرا موافقت کرده است میزان واردات نفت از ایران را افزایش ندهد‌.
سایر خریداران آسیایی نفت ایران شامل کره‌جنوبی و ژاپن سرگرم مذاکره با دولت آمریکا برای دریافت معافیت از تحریم‌ها هستند‌.
سایر اخبار این روزنامه
العبادی: نگفتیم به تحریم‌های اقتصادی علیه ایران پایبند هستیم پاسخ معاون دادستان به وزیر ارتباطات: حمایت کمیسیون اقتصادی مجلس از طرح «مالیات بر عایدی مسکن» رقابت ایران و عربستان برای جذب مشتریان نفتی 5 سال زندگی پر فراز و نشیب تلگرام در ایران واکنش معاون گردشگری کشور به کندی آماده‌سازی «همدان ۲۰۱۸» گزارش نشست «ف مثل فوتبال، ف مثل فقر، ف مثل فریاد» بازی‌های آسیایی ۲۰۱۸ - جاکارتا فرزندان بیکار و خانه‌نشین مسوولان! کمپین‌های جدید! ابتکار رییس سازمان توسعه تجارت برای دور زدن تحریم‌ها؛ نظامی‌گری ترامپ تهدیدی برای جهان بورس کالا از خواب بیدار شد ! ثبت سفارش 250 میلیارد دلاری در 4 ماهه 97 ! ابهام در کارایی سامانه نیما احمدی‌نژاد و کمک به روحانی اردوغان‌ ترکیه را به کجا می‌برد دولت الکترونیک با حذف بسترهای آن در جامعه؟! تناقض‌گویی به جای شفاف‌سازی رییس‌جمهور ترکیه: محصولات الکترونیکی آمریکا را تحریم می‌کنیم حمله تروریستی مقابل پارلمان بریتانیا